Рішення
від 26.09.2017 по справі 920/695/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.09.2017 Справа № 920/695/17

За позовом Комунального підприємства Міськводоканал Сумської міської ради, м. Суми

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Славянские сауны , м.Суми

про стягнення 8 724 грн. 67 коп.

Суддя Котельницька В.Л.

Представники сторін:

від позивача - ОСОБА_2 (довіреність № 22/22 від 03.01.2017)

від відповідача - ОСОБА_3 (довіреність б/н від 14.08.2017)

За участю секретаря судового засідання - Пономаренко Т.М.

Суть спору: позивач відповідно до вимог позову, поданого до господарського суду, просить суд стягнути з відповідача на свою користь 8724 грн. 67 коп. заборгованості за самовільне безоблікове водокористування, а також покласти на відповідача витрати по сплаті судового збору.

Відповідач письмового відзиву на позовну заяву не подав, присутній у судовому засіданні представник відповідача проти позову заперечував, однак не подав суду будь-яких документів в обґрунтування своїх заперечень.

Представник позивача за супровідним листом № 22/6571 від 26.09.2017 подав для долучення до матеріалів справи копію Постанови НКРЕКП № 2720 від 05.11.2015 про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення КП Міськводоканал Сумської міської ради з додатком 1 (відомості про структуру тарифу на централізоване постачання), копію ОСОБА_3 обстеження централізованої системи водопостачання та водовідведення від 25.09.2017.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані докази, суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців основним видом діяльності позивача є забір, очищення та постачання води; каналізація, відведення й очищення стічних вод.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Сумської міської ради № 322 від 20.05.2011 Про визначення виробників та виконавців послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в місті Суми КП Міськводоканал Сумської міської ради (позивач у справі) визнаний виробником/виконавцем послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення у м. Суми.

01.08.2012 між сторонами у справі був укладений договір на водопостачання та прийом стічних вод з підприємствами, установами, організаціями № 2326.

Відповідно до п. 1.1 даного договору виробник (позивач) зобов'язався забезпечувати споживача (відповідача) питною водою та приймати стічні води згідно межі розподілу балансової належності водопровідних і каналізаційних мереж, а споживач, у свою чергу, зобов'язався своєчасно оплачувати надані йому послуги з водопостачання та водовідведення за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

Згідно з п. 7.6. договору розрахунковим об'єктом за даним договором є приміщення за адресою: пров. Квітковий, 3.

Пунктами 3.1.1, 3.1.3. договору № 2326 закріплено право позивача вимагати від споживача дотримання нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг; проводити обстеження водопровідних та каналізаційних систем споживача, приладів та пристроїв на них, контролювати раціональне водоспоживання, тощо та складати акти за результатами цих обстежень.

Пунктом 3.4.10. договору встановлений обов'язок споживача забезпечити доступ представників виробника до водопровідних пристроїв та обладнання. Для проведення обстеження водопровідних та каналізаційних мереж, які належать споживачу, забезпечити присутність відповідальної особи споживача. Про результати обстеження складається відповідний акт, який підписується обома сторонами.

Умовами п. 3.4.19 договору також визначений такий обов'язок відповідача як дотримання вимог нормативно-правових актів у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Як встановлено у ході розгляду справи, 04.05.2016 представниками КП Міськводоканал Сумської міської ради, за участі директора ТОВ Славянские сауны ОСОБА_4, під час зняття показників лічильників, встановлених у приміщенні за адресою: м. Суми, пров. Квітковий, 3, встановлено, що вода підключена через лічильник ДУ 15 мм, показники 01085 м 3 , пломба КП Міськводоканал Сумської міської ради відсутня. Водопостачання на ТОВ Славянские сауны перекрито та опломбовано. Шифр пломби 16823979.

Вказані порушення зафіксовані в акті обстеження системи водопостачання та водовідведення від 04.05.2016.

Згідно з висновком акту обстеження, за самовільний зрив пломби та безоблікове водоспоживання споживача повідомлено про виставлення рахунку згідно з п. 3.3., п. 3.4., 5.18 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 190 від 27.06.2008 (далі - Правила № 190). Даний акт підписано в двосторонньому порядку уповноваженими представниками сторін, що підтверджується копіями акту обстеження системи водопостачання та водовідведення від 04.05.2016 та актом прийняття приладу обліку води для комерційного розрахунку від 19.04.2013.

Розділ 5 договору № 2326 від 01.08.2012 містить положення про відповідальність сторін за порушення умов укладеного договору та вимог діючого законодавства у сфері житлово-комунальних послуг.

Так, п. 5.13. Правил № 190 визначає, що споживач повинен забезпечувати захист приміщень, де розташовані вузли обліку, від ґрунтових, талих і дощових вод та інших шкідливих впливів, утримувати зазначені приміщення в належному стані; не допускати доступу сторонніх осіб і забезпечувати доступ представників виробника за службовими посвідченнями до засобів обліку, водопровідних пристроїв та обладнання.

Відповідно до п. 5.9. договору № 2326 споживач відповідає за цілісність та збереження вололічильників, пломб і деталей запірної арматури та іншого обладнання водомірного вузла незалежно від місця його знаходження.

Відповідно до п. 5.7. договору № 2326 у разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць. Наявність витоку оформлюється актом згідно п. 10.1. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України.

Таким чином, за порушення зафіксоване в акті обстеження системи водопостачання та водовідведення від 04.05.2016, позивачем згідно п. 3.3, п. 3.4. Правил № 190 та Таблиці для гідравлічного розрахунку стальних, чавунних, азбестоцементних, пластмасових водопровідних труб ОСОБА_5 здійснено розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. Оскільки, термін початку безоблікового водокористування встановити виявилось неможливим, розрахунковий період склав один місяць.

Листом № 24/5628 від 13.05.2016 відповідачу надано рахунок № 2326 від 04.05.2016 з вимогою сплатити за самовільне безоблікове водокористування суму в розмірі 8 724 грн. 67 коп.

Розрахунок здійснений з урахуванням тарифу, встановленого на централізоване водопостачання згідно Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2720 від 05.11.2015.

Згідно з п. 4.1, п. 4.2. Договору розрахунковим періодом є календарний місяць. Кінцевий розрахунок за послуги з водопостачання та водовідведення споживач проводить до 5-го числа наступного місяця.

У разі незгоди щодо кількості або вартості отриманих послуг, зазначених у розрахунковому документі, споживач зобов'язаний у десятиденний термін з дня направлення виробником розрахункового документу письмово повідомити про це виробника та у цей же термін направити представника з обґрунтовуючими документами для проведення звіряння та підписання акту. В іншому випадку відмова споживача оплатити розрахунковий документ виробника вважається безпідставною (п.4.13 договору).

Матеріали справи свідчать, що рахунок № 2326 від 04.05.2016 був отриманий представником відповідача 16.05.2016, однак, на момент розгляду справи обов'язок щодо сплати суми боргу у розмірі 8 724 гри. 67 коп. за самовільне безоблікове водокористування відповідачем не виконано.

У зв'язку з несплатою відповідачем наявної заборгованості, позивач звернувся до господарського суду з позовом про примусове стягнення з відповідача зазначених коштів.

Суд зазначає про наявність правових підстав для задоволення поданого позову, виходячи з наступного.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно з ч. 1 ст. 13, ч. 1, 2 ст. 14 Цивільного кодексу України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї.

Відповідно до ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди вирішують спори у порядку позовного провадження.

Згідно з ст. 20 Господарського кодексу України право на захист особа здійснює на свій розсуд.

Надання послуг з водопостачання та водовідведення відбувається у відповідності до положень Закону України Про житлово-комунальні послуги , Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005, Правилами приймання стічних вод у систему каналізації м. Суми, затвердженими рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради № 596 від 10.12.2007, Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 190 від 27.06.2008 та іншими нормативно-правовими актами.

Отже, у спірних правовідносинах сторони керуються відповідним переліком нормативно-правових актів, Інструкцій, Правил тощо, які на час розгляду справи є чинними.

Правовідносини сторін врегульовано положеннями Цивільного та Господарського кодексів України про надання послуг.

Відповідно до ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

З огляду на статтю 509 Цивільного кодексу України вбачається, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським Кодексом України.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно пунктів 3.1.-3.4. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються на основі показів засобів обліку. Водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними. У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

Згідно з пунктом 5.13. Правил № 190 споживач забезпечує захист приміщень, де розташовані вузли обліку, від ґрунтових, талих і дощових вод та інших шкідливих впливів, утримує зазначені приміщення в належному стані; не допускає доступу сторонніх осіб і забезпечує доступ представників виробника за службовими посвідченнями до засобів обліку, водопровідних пристроїв та обладнання.

Відповідно до пункту 5.22 Правил у разі зняття показів засобів обліку представник виробника зобов'язаний перевіряти цілісність пломб на засобах обліку, гідрантах, запірній арматурі та інших водопровідних пристроях, що перебувають у віданні споживача, а також пересвідчитись у відсутності витоку води у мережі споживача.

Пунктами 5.17.-5.18. Правил встановлено, що у разі порушення цілісності пломб на засобах обліку, а також на їх з'єднувальних частинах, накладених представником виробника, виявлення фактів штучного впливу на роботу засобів обліку виробник має право вимагати від споживача проведення позачергової їх повірки до закінчення встановленого для них міжповірочного інтервалу з метою контролю правильності їх показів. У таких випадках позачергова повірка засобів обліку виконується за рахунок споживача. Споживач відповідає за цілісність та збереження засобів обліку, пломб і деталей пломбування, встановлених представниками територіальних органів Держспоживстандарту та виробником в місцях з'єднань засобів обліку, запірної арматури, манометра та іншого обладнання вузла обліку незалежно від місця його розташування. Знімати засоби обліку, здійснювати будь-які заміни їх частин або зміни положення на водомірному вузлі, де їх встановлено, знімати пломби, накладені органами Держспоживстандарту або виробником, має право лише виробник або споживач за дозволом виробника. У разі самовільних дій споживач сплачує витрату води згідно з пунктами 3.3, 3.4 цих Правил.

Таким чином, матеріалами справи підтверджений факт безоблікового споживання води відповідачем, оскільки відповідні порушення, встановлені у ході обстеження його системи водопостачання та водовідведення визнані відповідачем шляхом підписання складеного за наслідком такого обстеження акту від 04.05.2016 та не спростовані ним. Тому суд вважає правомірним нарахування відповідачеві коштів за самовільне безоблікове водокористування, оскільки такі нарахування здійснені у встановленому законодавством порядку та з урахуванням всіх необхідних показників.

Протягом розгляду справи судом відповідачем не надано жодних обґрунтувань на підтвердження хибності висновків позивача, не доведено факту відсутності вини відповідача у виявлених порушеннях.

Згідно ст. ст. 216, 217, 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

Беручи до уваги обставини, встановлені судом у ході розгляду справи, враховуючи положення діючого законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог шляхом примусового стягнення з відповідача на користь позивача 8724 грн. 67 коп. заборгованості за самовільне безоблікове водокористування, оскільки відповідачем не було подано доказів добровільної сплати зазначеної заборгованості, а факт заборгованості не спростований останнім.

Згідно ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати, понесені позивачем, у розмірі 1600 грн. 00 коп. підлягають відшкодуванню йому за рахунок відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Славянские сауны (40000, м. Суми, вул. Білопільський шлях, 33; код ЄДРПОУ 32024567) на користь Комунального підприємства Міськводоканал Сумської міської ради (40009, м. Суми, вул. Білопільський шлях, буд. 9; код ЄДРПОУ 03352455) 8724 грн. 67 коп. заборгованості за самовільне безоблікове водокористування, а також 1600 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складене 02.10.2017.

Суддя В.Л.Котельницька

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення26.09.2017
Оприлюднено03.10.2017
Номер документу69258456
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/695/17

Рішення від 26.09.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Рішення від 25.09.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 07.09.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні