Постанова
від 23.06.2009 по справі 2а-9823/09/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-9823/09/2570

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" червня 2009 р. м. Чернігів

Чернігівський окружни й адміністративний суд у скл аді:

Головуючої судді - Гром Л. М.

розглянувши у письмовому п ровадженні справу за адмініс тративним позовом прокурор а Чернігівського району в ін тересах держави в особі Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Чернігівському районі до Сільськогосподарського т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Криниця» про ст ягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач 16.06.2009 року звернувся до суду з адміністративним п озовом до Сільськогосподарс ького товариства з обмеженою відповідальністю «Криниця » (код 31337151) і просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 5366,00 грн. на користь управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Чернігівському районі н а р/р 25607303051157 в ОПЕРВ Облуправлін ня Ощадбанку, МФО 353553, код 21403848, мот ивуючи тим, що відповідач не в иконує належним чином вимог чинного законодавства, а сам е не сплачує страхові внески на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д вважає, що позов підлягає з адоволенню на слідуючих підс тавах.

Встановлено, що Сільського сподарське товариство з обме женою відповідальністю «Кр иниця» зареєстроване в Управ лінні Пенсійного Фонду Украї ни в Чернігівському районі, я к платник внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування та зобов' я зане нараховувати, обчислюва ти та сплачувати в установле ні строки та в повному обсязі страхові внески .

Страхувальниками відповід но до п. 1 ст.14 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування в ід 09.07.2003 року № 1058 (Далі Закон України № 1058) є підприємства, у станови і організації, створ ені відповідно до законодавс тва України, незалежно від фо рми власності, виду діяльнос ті та господарювання, об'єдна ння громадян, профспілки, пол ітичні партії (у тому числі фі лії, представництва, відділе ння та інші відокремлені під розділи зазначених підприєм ств, установ, організацій, об'є днань громадян, профспілок, п олітичних партій, які мають о кремий баланс і самостійно в едуть розрахунки із застрахо ваними особами), фізичні особ и - суб'єкти підприємницької д іяльності та інші особи (вклю чаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємниць кої діяльності, які обрали ос обливий спосіб оподаткуванн я (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськ огосподарський податок, прид бали спеціальний торговий па тент), які використовують пра цю фізичних осіб на умовах тр удового договору (контракту) або на інших умовах, передбач ених законодавством, або за д оговорами цивільно-правовог о характеру - для осіб, зазначе них у п.п.1,10,15 ст.11 цього Закону.

Зазначені страхувальники згідно ч. 1 ст.15 Закону №1058 є плат никами страхових внесків до Пенсійного фонду.

Страхувальник зобов'язани й нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки і в повному обсязі стра хові внески (п.6 ч.2 ст. 17 Закону №1 058).

Частиною 12 статті 20 Закону № 1058 передбачено, що страхові вн ески підлягають сплаті незал ежно від фінансового стану п латника страхових внесків.

Сільськогосподарське това риство з обмеженою відповіда льністю «Криниця», як платни к страхових внесків на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування, згідно п.6 ч. 2 ст. 17 Закону №1058 зобов'язане нар аховувати, обчислювати і спл ачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 17 Зако ну № 1058 відповідач у строки, вст ановлені Законом № 1058, подав до управління ПФУ розрахунки с уми страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, що під лягають сплаті.

Станом на дату звернення д о суду відповідач має заборг ованість перед Пенсійним фон дом в сумі 5366,00 грн. Сума заборго ваності по страхових внесках підтверджується розрахунко м суми страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, що п ідлягають сплаті за березен ь місяць 2009 року, який був належ ним чином оформлений і надіс ланий на адресу управління П енсійного фонду України.

Відповідно до п. 3 ст.106 Закону №1058 територіальні органи Пен сійного фонду є органами стя гнення по внескам на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування. Відповідно д о ч.2,3 ст.106 Закону №1058, суми страхо вих внесків своєчасно не нар аховані та/або не сплачені ст рахувальниками у строки, виз начені ст.20 цього Закону, в том у числі обчислені територіал ьними органами Пенсійного фо нду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважають ся простроченою заборговані стю із сплати страхових внес ків (надалі-недоїмка) і стягую ться з нарахуванням пені та з астосуванням фінансових сан кцій.

Згідно ч. 1-3 п.З ст.106 Закону №1058 т ериторіальні органи Пенсійн ого фонду за формою і у строки , визначені вищезгаданим Зак оном, надсилають страхувальн икам, які мають недоїмку, вимо гу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Про тягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про спл ату недоїмки страхувальник з обов'язаний сплатити суму не доїмки та суму фінансових са нкцій.

На підставі карток особови х рахунків боржника відповід но до пунктів 8.2., 8.3. Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою правл іння ПФУ 19.12.2003 № 21-1 та зареєстров аної в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8661, відповідач у направлено вимогу про спла ту боргу від 27.04.2009 року № Ю-1610. Але борг згідно вимоги протягом 10-ти днів не оскаржувався і не сплачений.

Згідно ч.8 п. 3 ст.106 Закону №1058 у р азі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіальн ого органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протяг ом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазн ачену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до ньог о фінансовою санкцією, або не узгодив вимогу з відповідни м органом Пенсійного фонду, а бо не оскаржив вимогу в судов ому порядку, а також у разі якщ о страхувальник узгодив вимо гу, але не сплатив узгоджену с уму недоїмки протягом десяти робочих днів після отриманн я узгодженої вимоги, відпові дний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимо гу про сплату недоїмки до від повідного підрозділу держав ної виконавчої служби.

Доказів сплати, як і доказів , що спростовують викладені в позовній заяві обставини, ві дповідач не надав, добровіль но визначену вимогою суму в п овному обсязі не сплатив, сам у вимогу не оскаржив.

В силу вимог ч.2 ст.36-1 Закону Ук раїни «Про прокуратуру» №1789-XII від 05.11.1991 року підставою до реал ізації прокурором визначени х Конституцією України повно важень, є наявність порушень або загрози порушень економ ічних, політичних та інших де ржавних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльн ості) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відноси нах між ними або з державою.

Враховуючи викладене, суд п огоджується із позицією прок урора, що бездіяльність Сіль ськогосподарського товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Криниця», що полягає в утриманні від вчасної сплати страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування, зачіпає і нтереси держави, оскільки пе решкоджає поповненню накопи чувального фонду, за рахунок якого виплачуються пенсії т а покриваються адміністрати вні витрати для забезпечення функціонування системи зага льнообов'язкового державног о пенсійного страхування. То му позовні вимоги прокурора Чернігівського району в інте ресах держави в особі управл іння Пенсійного фонду Україн и в Чернігівському районі до Сільськогосподарського тов ариства з обмеженою відповід альністю «Криниця» підлягаю ть задоволенню, а заборгован ість зі сплати страхових вне сків стягненню на користь уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Чернігівському район і.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 122, 158-163, 167 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити в повно му обсязі.

Стягнути з Сільськогоспод арського товариства з обмеже ною відповідальністю «Крин иця» (код 31337151) заборгованість у сумі 5366,00 грн. на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в Чернігівському районі на р/р 25607303051157 в ОПЕРВ Облуправлінн я Ощадбанку, МФО 353553, код 21403848.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду пр отягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі, осо бою, яка оскаржує постанову, з а правилами, встановленими с т. ст. 185-187 КАС України, шляхом по дання через суд першої інста нції заяви про апеляційне ос карження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я. Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Л. М. Гром

Дата ухвалення рішення23.06.2009
Оприлюднено27.12.2010
Номер документу6927835
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9823/09/2570

Постанова від 23.06.2009

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні