Рішення
від 01.12.2009 по справі 30/275-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.12.09р. Справа № 30/275-09

За позовом: товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Фінансова компанія "Н адія України" (м. Київ) в особі Д ніпровської філії товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Фінансова компанія "Надія України" (м. Нікополь Дніпропе тровської області)

До відповідача-1 : фізичн ої особи - підприємця ОСОБА _1 (с. Раївка Синельниківсько го району Дніпропетровської області)

До відповідача-2 : фізичн ої особи - підприємця ОСОБА _2 (м. Новомосковськ Дніпропе тровської області)

Про: стягнення заборго ваності в розмірі 6 603,74 грн.

.

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Секретар судового засідан ня: Ворошило О.М.

Представники:

Від позивача : Кислов М.В., довіреність від 01.12.2008 рок у, представник

Від відповідача-1 : ОСОБ А_1, свідоцтво про державну р еєстрацію фізичної особи - пі дприємця від 15.06.2001 року №НОМЕ Р_3, підприємець

Від відповідача-2 : не з'я вився

С У Т Ь С П О Р У:

Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Фінансова ко мпанія "Надія України" в особі Дніпровської філії товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Фінансова компанія "Наді я України" звернулося до госп одарського суду із позовом, я ким просить стягнути з солід арних боржників фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1 та фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 суму непогашеного кредиту в розмірі 3 336 грн., відс отки за користування кредито м в сумі 870 грн., пеню в розмірі 2 397,74 грн.; судові витрати по спра ві, пов'язані з оплатою юридич них послуг у розмірі 250 грн., опл ати державного мита в сумі 102 г рн. та витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу в розмірі 236 грн. по класти на відповідачів.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням фізи чною особою - підприємцем О СОБА_1 умов договору кредит у №ДК 382-116 від 23.06.2008 року в частині своєчасного та повного пове рнення кредиту, сплати відсо тків за користування кредито м та сплати пені за несвоєчас не погашення кредиту.

Оскільки відповідно до дог овору поруки №153 від 23.06.2008 року ф ізична особа - підприємець ОСОБА_2 зобов' язалася відп овідати перед кредитором (по зивачем) за виконання відпов ідачем-1 своїх зобов' язань, щ о випливають з договору кред иту №ДК 382-116 від 23.06.2008 року, позива ч просить стягнути з відпові дачів солідарно заборговані сть за договором кредиту №ДК 382-116 від 23.06.2008 року.

У судовому засіданні 01.12.2009 ро ку представником позивача на дано заяву про відмову від по зовних вимог в частині стягн ення пені у розмірі 2 397,74 грн.

Відповідач-1 у судове засіда ння з' явився, однак відзиву на позов не надав.

Представник відповідача-2 у судове засідання не з' явив ся, про день, час, місце розгля ду справи був повідомлений г осподарським судом.

Відзиву на позов відповіда чі-1,2 до суду не надали, тому спр ава розглядається за наявним и в ній матеріалами (ст. 75 Госпо дарського процесуального ко дексу України).

Відповідно до ст. 77 Господар ського процесуального кодек су України розгляд справи бу в відкладений з 11.11.2009 року на 01.12.20 09 року.

Клопотання про застосуван ня засобів технічної фіксаці ї судового процесу (аудіо зап ис) представником позивача н е заявлялося.

За погодженням представни ків позивача та відповідача- 1 у судовому засіданні оголош ені вступна та резолютивна ч астини рішення (ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України).

При розгляді справи судом д осліджені письмові докази, щ о містяться в матеріалах спр ави.

Заслухавши доводи предста вника позивача, дослідивши м атеріали справи, господарськ ий суд, -

В С Т А Н О В И В:

23 червня 2008 року між товарис твом з обмеженою відповідаль ністю "Фінансова компанія "На дія України" (кредитор) та прив атним підприємцем ОСОБА_1 (позичальник) був укладений д оговір кредиту №ДК 382-116, відпов ідно до п.2.1 якого кредитор зоб ов' язується надати позича льнику в тимчасове користув ання на умовах зворотності, т ерміновості, забезпеченості та платності кредит в сумі 10 000 грн. з оплатою по процентній с тавці 2,9% на місяць, а позичальн ик зобов' язується повернут и кредит та сплатити відсотк и у розмірі та на умовах перед бачених договором.

Кредит надається з метою: на розвиток бізнесу.

Відповідно до п.4.1.1 договору кредитор зобов' язується н адати позичальнику кредит в день підписання договору шл яхом видачі з каси кредитора грошових коштів у розмірі, за значеному в п.2.1 договору.

На виконання умов договору кредиту №ДК 382-116 від 23.06.2008 року то вариством з обмеженою відпов ідальністю "Фінансова компан ія "Надія України" був виданий приватному підприємцю ОСО БА_1 кредит в сумі 10 000 грн., що п ідтверджується видатковим касовим ордером №391 від 23.06.2008 рок у.

Відповідно до п.4.2.4 договору позичальник зобов' язуєтьс я проводити погашення кредит у і відсотків у порядку та стр оки згідно з Графіком погаше ння кредиту і відсотків (Дода ток №1), який є невід' ємною ча стиною договору. Днем погаше ння та/або відсотків є день на дходження грошових коштів до каси кредитора або зарахува ння грошових коштів на поточ ний рахунок кредитора.

Сторонами був узгоджений т а підписаний Графік сплати кредиту (а.с. 13).

Відповідно до п.6.1 договору в иконання зобов' язань позич альника за договором забезпе чується договором поруки ДП 153 від 23.06.2008 року, укладеним між к редитором і приватним підпри ємцем ОСОБА_2 (поручитель) , а також усім майном та коштам и, які належать позичальнико ві та на які може бути звернен о стягнення у порядку встано вленому законодавством Укра їни.

23 червня 2008 року між товарист вом з обмеженою відповідальн істю "Фінансова компанія "Над ія України" (кредитор) та прива тним підприємцем ОСОБА_2 б ув укладений договір поруки №153, відповідно до п.1.1 якого у по рядку та на умовах, визначени х цим договором, поручитель н а добровільних засадах зобов ' язується відповідати пере д кредитором за виконання О СОБА_1 (позичальник) своїх зо бов' язань, що випливають з д оговору кредиту №ДК 382-116 від 23.06.20 08 року, укладеного між позичал ьником та кредитором (надалі - договір кредиту).

Договір вступає в силу з мом енту підписання його сторона ми та втрачає свою дію у випад ках: припинення зобов' язанн я за договором кредиту; погаш ення поручителями зобов' яз ань позичальника перед креди тором; зміни зобов' язань по зичальника за договором кре диту без згоди поручителів, в наслідок чого збільшується обсяг їхньої відповідальнос ті; якщо кредитор не пред' яв ить вимоги поручителям протя гом трьох років від дня закін чення терміну дії договору к редиту (п.4.1 договору поруки).

Причиною виникнення спору є невиконання відповідачем- 1 прийнятих на себе зобов' яз ань по договору кредиту №ДК 382 -116 від 23.06.2008 року в частині повер нення суми кредиту та сплати відсотків за користування к редитом.

За кредитним договором ба нк або інша фінансова устано ва (кредитодавець) зобов'язує ться надати грошові кошти (кр едит) позичальникові у розмі рі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зоб ов'язується повернути кредит та сплатити проценти (стаття 1054 Цивільного кодексу Україн и).

Відповідно до ст. 526 Цивільно го Кодексу України зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору, інших актів цивільно го законодавства, а за відсут ності таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв ділово го обороту або інших вимог , що звичайно ставляться. Одн остороння відмова від зобов' язання або одностороння змін а його умов не допускається, я кщо інше не встановлено зако ном або договором (ст.525 Цивіль ного Кодексу України).

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк (ст.530 Цивільного код ексу України).

Сторонами узгоджений та пі дписаний Графік сплати креди ту (Додаток №1 до договору кред иту №ДК 382-116), відповідно до яког о сплата кредиту відбуваєтьс я частинами у період з 23.07.2008 рок у по 23.06.2009 року.

Відповідно до п.3.2 договору п озичальник зобов' язується повністю повернути кредит, о триманий за цим договором, та відсотки за користування ни м до 16-00 годин 23.06.2009 року включно.

З урахуванням вищевикладе ного, строк повернення креди ту вважається таким, що наста в.

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 належним чином ум ови договору кредиту №ДК 382-116 в ід 23.06.2008 року в частині своєчасн ого повернення кредиту не ви конала, у зв' язку з чим забор гованість по кредиту складає 3 336 грн.

Відповідно до п.5.1 договору к редиту за користування креди том у період з дати, зазначено ї в п.3.1 договору і до дати погаш ення кредиту позичальник спл ачує кредиторові відсотки у розмірі 2,9% на місяць від суми, в казаної в п.2.1 договору.

Нарахування відсотків зді йснюється щодня з дня одержа ння позичальником кредиту у касі кредитора до дати, зазна ченої в пункті 3.2 договору. У ра зі дострокового погашення кр едиту нарахування відсотків здійснюється за весь термін фактичного користування кре дитом (п.5.2 договору).

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 своєчасно та в пов ному обсязі відсотки за кори стування кредитом не сплатил а у зв' язку з чим у нього вини кла заборгованість зі сплати відсотків в розмірі 870 грн.

Відповідно до ст. 546 Цивільно го кодексу України виконання зобов'язання може забезпеч уватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притрим анням, завдатком.

За договором поруки пор учитель поручається перед кредитором боржника за вико нання ним свого обов'язку. Пор учитель відповідає перед кре дитором за порушення зобов'я зання боржником. Порукою мож е забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у п овному обсязі (ст. 553 Цивільног о кодексу України).

Відповідно до ст. 554 Цивільно го кодексу України у разі пор ушення боржником зобов'язан ня, забезпеченого порукою, бо ржник і поручитель відповіда ють перед кредитором як солі дарні боржники, якщо договор ом поруки не встановлено дод аткову (субсидіарну) відпові дальність поручителя.

Поручитель відповідає пер ед кредитором у тому ж обсязі , що і боржник, включаючи сплат у основного боргу, процентів , неустойки, відшкодування зб итків, якщо інше не встановле но договором поруки.

Відповідно до п.2.2 договору п оруки сторони договору визна чають, що у випадку невиконан ня позичальником взятих на с ебе зобов' язань по договору кредиту, поручителі несуть с олідарну відповідальність п еред кредитором у тому ж обся зі, що і позичальник, включаюч и сплату основного боргу за д оговором кредиту в сумі 10 000 грн ., нарахованих відсотків за ко ристування кредитом, пені у р озмірах, передбачених догово ром кредиту, а також відшкоду вання збитків. При цьому кред итор має право вимоги до пору чителів як солідарно, так і до кожного з них окремо.

Поручителі приймають на се бе зобов' язання, у випадку н евиконання позичальником з обов' язань за договором кре диту, здійснити виконання зо бов' язання позичальника в о бсязі, заявленому кредитором в письмовій вимозі, протягом 3 (трьох) робочих дів з дати отр имання відповідної письмово ї вимоги кредитора про викон ання зобов' язань. Виконання зобов' язання здійснюється поручителями внесенням відп овідної суми у касу або на пот очний рахунок кредитора (п.2.3 д оговору).

Позивачем було направлено на адресу фізичної особи - під приємця ОСОБА_2 повідомле ння №84 від 20.09.2009 року про наявніс ть заборгованості фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 по договору кредиту №ДК 382-116 в ід 23.06.2008 року та про необхідніст ь погашення зазначеної забор гованості відповідно до дого вору поруки №153 від 23.06.2008 року.

Зазначене повідомлення бу ло отримане відповідачем-2 25.09.2 009 року, що підтверджується по відомленням про вручення пош тового відправлення №567562.

Доказів погашення заборго ваності по кредитному догово ру в сумі 4 206 грн. (3 336 грн. + 870 грн.) ві дповідачами до суду не надан о.

За викладеного позовні вим оги про стягнення солідарно з відповідачів заборгованос ті в сумі 4 206 грн. підлягають за доволенню.

Відповідно до п.4 ст. 80 Господ арського процесуального код ексу України господарський с уд припиняє провадження у сп раві, якщо позивач відмовивс я від позову і відмову пр ийнято господарським судом.

01.12.2009 року представником пози вача подано заяву про відмов у від позовних вимог в частин і стягнення пені в розмірі 2 397, 74 грн.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 78 Г осподарського процесуально го кодексу України відмова п озивача від позову викладаєт ься в адресованій господарсь кому суду заяві, що долучаєть ся до справи. Ця заява підпису ється позивачем. До прийнятт я відмови позивача від позов у господарський суд роз'ясню є сторонам наслідки відповід них процесуальних дій, перев іряє, чи є повноваження на вчи нення цих дій у представникі в сторін.

Згідно ч. 6 ст. 22 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд не приймає відмови від позову, з меншення розміру позовних ви мог, визнання позову відпові дачем, якщо ці дії суперечать законодавству або порушують чиї-небудь права і охоронюва ні законом інтереси.

Заявлена відмова від позов них вимог в частині стягненн я пені в сумі 2 397,74 грн. не супере чать законодавству і не пору шує чиїх-небудь прав і охорон юваних законом інтересів. За таких обставин заява про від мову від позову в частині стя гнення пені в сумі 2 397,74 грн. при ймається господарським судо м.

Відповідно до частини 2 ст.80 Г осподарського процесуально го кодексу України у випадка х припинення провадження у с праві повторне звернення до господарського суду зі спор у між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається.

Позивач просить стягнути з відповідача судові витрати, що пов' язані з оплатою юрид ичних послуг у розмірі 250 грн.

Відповідно до ст. 44 господар ського процесуального кодек су України судові витрати с кладаються в тому числі з опл ати послуг адвоката.

Оскільки позивачем не нада но до суду жодного доказу пон есення витрат на оплату юрид ичних послуг у розмірі 250 грн., с удові витрати з оплати послу г адвоката покладаються на п озивача.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України судові витрат и покладаються на відповідач ів в такому розмірі: витрати п о сплаті державного мита в су мі 102 грн. та 236 грн. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 49, 75, 80 ч.1 п. 4, 82-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, госпо дарський суд Дніпропетровсь кої області, -

В И Р І Ш И В:

Прийняти заявлену товарис твом з обмеженою відповідаль ністю "Фінансова компанія "На дія України" відмову від позо вних вимог про стягнення пен і в сумі 2 397,74 грн., провадження у справі в цій частині - припини ти.

Стягнути солідарно з фізич ної особи - підприємця ОСОБ А_1 (51200, АДРЕСА_1, код НОМЕ Р_1), фізичної особи - підприє мця ОСОБА_2 (51200, АДРЕСА_2, код НОМЕР_2) на користь тов ариства з обмеженою відповід альністю "Фінансова компанія "Надія України" (02099, м. Київ, вул. Б ориспільська, 9, корп. 90, кім. 411, ко д 34067398) в особі Дніпровської філ ії товариства з обмеженою ві дповідальністю "Фінансова ко мпанія "Надія України" (53224, Дніп ропетровська область, м. Ніко поль, вул. Електрометалургів , 46а, к.3, код ЄДРПОУ 35183716) суму непог ашеного кредиту в розмірі 3 336 г рн., відсотки за користування кредитом в сумі 870 грн., витрати по сплаті державного мита у р озмірі 102 грн., витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу в розмір і 236 грн., про що видати наказ.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

(Дата підписання рішення , оформленого відповідно до в имог

статті 84 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, - 02.12.2009 року)

Дата ухвалення рішення01.12.2009
Оприлюднено20.01.2011
Номер документу6928393
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/275-09

Судовий наказ від 15.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 01.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 11.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 28.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні