Ухвала
від 29.09.2017 по справі 757/57583/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/57583/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в приміщенні суду в м.Києві клопотання прокурора про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про арешт майна підозрюваної ОСОБА_5 .

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що слідчими управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015040220000368 від 01.04.15.

Досудовим розслідуванням, встановлено, що основними акціонерами та службовими особами ПАТ «КБ «Південкомбанк» і ПАТ «Терра Банк», протягом 2010-2014 років, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою з службовими особами низки юридичних осіб в складі злочинної організації розтрачено грошові кошти на користь третіх осіб, в особливо великих розмірах.

Попередня правова кваліфікація вчиненого ч. 5 ст. 191 КК України, яке відповідно до ст. 12 КК України віднесено до категорії особливо тяжких кримінальних правопорушень.

27-28 квітня 2017 року співвласника ПАТ «КБ «Південкомбанк» ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України, а голову правління ПрАТ «МЕТАЛ ЮНІОН» ОСОБА_7 , директора ТОВ «ТРАНС-ТРЕЙД» і ТОВ «КОМПЛІТ-ГРУП»

ОСОБА_8 , а також ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 і ОСОБА_11 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України.

Стороною обвинувачення встановлено, що ОСОБА_5 , як член злочинного угрупування, створеного ОСОБА_6 , входила до складу Спостережної ради ПАТ "ТЕРРА БАНКУ" та протягом 2013 року у її складі ОСОБА_5 , спільно з іншими членами Спостережної ради банку, погоджено та банком укладено ряд кредитних договорів на значні суми із суб`єктами господарювання, зокрема, ТОВ «Бест-Курс», ТОВ «Виробниче об`єднання гірничотранспортні системи», ТОВ «Гранд Буд Інвест», ТОВ «Компанія «Інтек-Інвест», ТОВ «Кломар-Інвест», ТОВ «Комбі Гранд», ТОВ «Компанія Український інвестиційний сервіс», ТОВ «Праймері Техноресурс», ТОВ «Спецтехзв`язок», ТОВ «Транс-Трейд», ТОВ «Універсал-Капітал», ТОВ «Дослідне ферровиробництво» та ТОВ «Форстронг», кредитні зобов`язання по яким до цього часу залишаються невиконаними. Вказані суб`єкти господарювання прямо чи опосередковано пов`язані з фактичним їх власником основним акціонером ПАТ КБ Південкомбанк, ОСОБА_6 що призвело до визнання банку неплатоспроможним.

Так, службові особи ПАТ "ТЕРРА БАНК" підприємствам, які підконтрольні ОСОБА_6 , протягом 2011-2014, під заставу майнових прав видали кредити в сумах від 30 до 400 млн. гривень, які в свою чергу уклали сумнівні угоди, здійснивши 100 % передплату, та перерахувавши вказані грошові кошти на рахунки нерезидентів. Однак поставка товарів не відбулася, грошові кошти до теперішнього часу не повернуті.

Таким чином, службові особи ПАТ "ТЕРРА БАНК" не забезпечили виконання відшкодування можливих збитків унаслідок невиконання чи неналежного виконання умов кредитних договорів.

При цьому, характер дій службових осіб та основних акціонерів, під час погодження та видачі кредитів, вказує на те, що вони були зацікавлені на користь юридичних осіб позичальників, оскільки в даному випадку власником банківських установ, а також юридичних осіб, які забезпечували заставу за виданими кредитами була одна і та ж особа.

Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 є кінцевим бенефіціаром та власником істотної участі у наступних підприємствах:

1.ТОВ "ФЛАЙ МАНІ" (код ЄДРПОУ 40069106, юридична адреса: 03187, м. Київ, вул. Академіка Заболотного, будинок № 48 "а"), розмір внеску до статутного фонду товариства складає 7101000,00 гривень;

2.ТОВ "ЮЛС КОМПАНІ" (код ЄДРПОУ 40169398, 03187, м. Київ, вул. Академіка Заболотного, будинок № 48 "а"), розмір внеску до статутного фонду товариства складає 50000,00 гривень;

3.ТОВ "ЕЛМА КЕПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 40069106, юридична адреса: 03187, м. Київ, вул. Академіка Заболотного, будинок № 48 "а", офіс 203), розмір внеску до статутного фонду товариства складає 7100500,00 гривень.

Як встановлено досудовим розслідуванням, постановою правління Національного банку України від 21.08.14 № 518 ПАТ ТЕРРА БАНК віднесено до категорії неплатоспроможних. Разом з тим, згідно з відомостями, наявними у Єдиному державному реєстрі підприємств, організацій та установ України, державна реєстрація ТОВ "ФЛАЙ МАНІ" відбулась 16.10.2015, ТОВ "ЮЛС КОМПАНІ" 09.12.2015 та ТОВ "ЕЛМА КЕПІТАЛ" 12.10.2015, тобто після визнання ПАТ "ТЕРРА БАНК" неплатоспроможним.

Здобуті під час досудового розслідування стороною обвинувачення докази дають обґрунтовані підстави вважати, що грошові кошти, які ОСОБА_5 внесено до статутного фонду ТОВ "ФЛАЙ МАНІ", ТОВ "ЮЛС КОМПАНІ" та ТОВ "ЕЛМА КЕПІТАЛ" на загальну суму 14251500,00 гривень отримані внаслідок вчинення кримінальних правопорушень у складі організованого злочинного угрупування, створеного ОСОБА_6 та таким чином, а саме шляхом внесення до статутних фондів вказаних товариств, спрямовані на легалізацію отриманих незаконним шляхом доходів.

Згідно ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Частиною 10 цієї ж статті Кодексу регламентовано, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Також, відповідно дост. 167 Господарського кодексу Україникорпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Заслухавши думку сторони обвинувачення, дослідивши додані до клопотання матеріали слідчий суддя дійшов до висновку, що іншим способом, окрім як накласти арешт на корпоративні права неможливо забезпечити збереження речових доказів, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза змінизасновників ТОВ "ФЛАЙ МАНІ" (код ЄДРПОУ 40069106), ТОВ "ЮЛС КОМПАНІ", ТОВ "ЕЛМА КЕПІТАЛ", що призведе до втрати статутних фондів, сформованих за рахунок коштів, набутих кримінально протиправним шляхом.

При цьому стороною обвинувачення доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою запобігання його відчуженню, що може перешкодити кримінальному провадженню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.170-175 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на корпоративні права, належні ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме внески до статутних фондів:

ТОВ "ФЛАЙ МАНІ" (код ЄДРПОУ 40069106, юридична адреса: 03187, м. Київ, вул. Академіка Заболотного, будинок № 48 "а"), розмір внеску до статутного фонду товариства складає 7101000,00 гривень;

ТОВ "ЮЛС КОМПАНІ" (код ЄДРПОУ 40169398, 03187, м. Київ, вул. Академіка Заболотного, будинок № 48 "а"), розмір внеску до статутного фонду товариства складає 50000,00 гривень;

ТОВ "ЕЛМА КЕПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 40069106, юридична адреса: 03187, м. Київ, вул. Академіка Заболотного, будинок № 48 "а", офіс 203), розмір внеску до статутного фонду товариства складає 7100500,00 гривень,

заборонивши підозрюваній ОСОБА_5 або уповноваженими нею особам вчиняти будь-які правочини спрямовані на розпорядження вказаними корпоративними правами, а реєстраційним органам фіксувати будь-які правочини із вказаними корпоративними правами, до прийняття кінцевого рішення у справі, або скасування накладеного арешту, відповідно до вимог ст. 174 КПК України.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Печерського

районного суду міста Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.09.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69284740
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/57583/17-к

Ухвала від 30.10.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 29.09.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні