Рішення
від 28.09.2017 по справі 912/2552/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2017 рокуСправа № 912/2552/17 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Тимошевської В.В. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/2552/17

за позовом: Комунального підприємства "Новомиргородські муніципальні інженерні мережі", Кіровоградська область, м. Новомиргород

до відповідача: Новомиргородської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІ ст. Кіровоградської обласної ради, Кіровоградська область, м. Новомиргород

про стягнення 55 549,44 грн.

Представники сторін:

від позивача - Челенюк Н.М., довіреність № 341 від 07.06.17;

від відповідача - Павленко В.М., директор.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Комунальне підприємство "Новомиргородські муніципальні інженерні мережі" звернулось до господарського суду з позовною заявою №540 від 31.08.2017 про стягнення з Новомиргородської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІ ст. Кіровоградської обласної ради заборгованості за договором № 53 від 10.04.2013 про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення в сумі основного боргу - 55 549,44 грн, 3% річних - 127,83 грн, інфляційні втрати - 785,09 грн, пені - 1 155,87 грн, з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування підстав позову позивач послався на невиконання відповідачем умов договору № 53 від 10.04.2013 про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення в частині своєчасної оплати наданих послуг.

Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 05.09.2017 порушено провадження у справі № 912/2552/17 за даним позовом.

Заявою від 28.09.2017 позивач зменшив розмір позовних вимог та просить стягнути з відповідача 55 549,44 грн основного боргу (а.с.72).

Враховуючи права позивача, які визначені ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, сплату судового збору та наявність повноважень на зменшення розміру позовних вимог у представника позивача, яким підписано заяву, з огляду на те, що ціну позову згідно ст. 55 названого кодексу вказує позивач, господарський суд приймає заяву Комунального підприємства "Новомиргородські муніципальні інженерні мережі" від 28.09.2017 та здійснює розгляд справи з урахуванням нової ціни позову згідно вказаної заяви.

В судовому засіданні 28.09.2017 господарський суд перейшов до розгляду справи по суті.

Представником позивача в судовому засіданні 28.09.2014 підтримано позовні вимоги, з урахуванням зменшення розміру позовних вимог; представником відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не заперечено.

Розглянувши матеріали справи та оцінивши подані докази, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

10.04.2013 між Комунальним підприємством "Новомиргородські муніципальні інженерні мережі" (далі - КП НМІМ) та Новомиргородською спеціальною загальноосвітньою школою-інтернат І-ІІ ст. Кіровоградської обласної ради (Абонент) укладено Договір № 53 про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення (далі - Договір) (а.с. 8-10), відповідно до п. 1.1. якого умов якого КП НМІМ зобов'язується надавати Абонентові послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення, а Абонент зобов'язується оплачувати надані послуги за встановленими тарифами, у строки і на умовах передбачених Договором та Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 190 від 27.06.2008 (далі - Правила) за адресою: м. Новомиргород, вул. Леніна, 163.

Згідно п. 3.1. Договору кількість води, що подається КП НМІМ та використовується Абонентом визначається за показниками водолічильника, зареєстрованого КП НМІМ. Зняття показників водолічильника здійснюється, як правило, щомісячно представником КП НМІМ спільно з представником Абонента.

Зняття показників водолічильника, за підписом Абонента являється доказом надання послуг.

Відповідно до п. 3.3. Договору показники водолічильників фіксуються відповідальною особою Абонента та надаються в абонентський відділ КП НМІМ до 20 числа щомісячно, про що складається акт.

Пунктом 3.5. Договору передбачено, що кількість стічних вод, що надходять до каналізації визначається за кількістю вод, що надходять з комунального водопроводу або місцевих джерел згідно із показниками водолічильника, а в разі відсутності останніх - за діючими нормами водоспоживання та іншими видами взаємних розрахунків з Абонентом.

Розрахунки за використану Абонентом воду та скид стоків здійснюється згідно Правил користування.... , чинного законодавства України і за тарифами. затвердженими міськвиконкомом та діючими на момент складання актів надання послуг. У разі змін тарифів, діючих підчас укладання Договору, оплата Абонентом наданих йому послуг здійснюється за новими тарифами без зміни інших умов Договору та згідно повідомлення КП НМІМ, що є невід'ємною частиною договору (п. 4.1. Договору).

На підстав акту надання послуг Абоненту КП НМІМ виписує рахунок (п. 4.2. Договору).

Згідно п. 4.3. Договору оплата Абонентом за надані послуги з водопостачання та водовідведення проводиться в строк до 30 числа поточного місяця.

Пунктом 4.5 Договору встановлено, що у разі несвоєчасного перерахування коштів за послуги водопостачання та водовідведення нараховується пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діє на той період, за кожен день прострочки, але не більше 100% загальної суми боргу.

Договір набуває чинності з дня його підписання і діє до 31.12.2013. Договір вважається продовженим щорічно на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну договору жодною із сторін не буде заявлено про його розірвання (п. 7.1. Договору).

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

За умовами ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов'язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання в силу вимог ст. 525, 526 Цивільного кодексу України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу і інших актів законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься у п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України.

Укладений між сторонами договір є договором надання послуг водопостачання та водовідведення, а відтак між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання в т.ч. глави 63 Цивільного кодексу України, Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та Закону України "Про питну воду та питне водопостачання".

Згідно зі ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Положенням ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України закріплено обов'язок замовника оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, встановлених у договорі, якщо останнім передбачено надання такої послуги за плату.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються центральними органами виконавчої влади, національними комісіями, що здійснюють державне регулювання у відповідних сферах, та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом (ч. 2 ст. 14 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

Частиною 1 статті 16 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачено, що порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства.

При цьому, відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах (ч. 1 ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").

За приписами ст. 1 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" централізоване питне водопостачання - це господарська діяльність із забезпечення споживачів питною водою за допомогою комплексу об'єктів, споруд, розподільних водопровідних мереж, пов'язаних єдиним технологічним процесом виробництва та транспортування питної води. Централізоване водовідведення - господарська діяльність із відведення та очищення комунальних та інших стічних вод за допомогою комплексу об'єктів, споруд, колекторів, трубопроводів, пов'язаних єдиним технологічним процесом.

Порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України визначається Правилами, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 N 190 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 07.10.2008 р. за N 936/15627 (надалі - Правила № 190 від 27.06.2008, Правила).

Правила № 190 від 27.06.2008 є обов'язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб - підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об'єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод (п. 1.1. Правил).

Згідно пунктами 3.1., 5.2. Правил №190 розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються на підставі показів приладів обліку; вузли обліку повинні розташовуватися на мережі споживача, як правило, на межі балансової належності мереж виробника та споживача, або за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною будівлі в місці входу водопровідного вводу.

Розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються усіма споживачами щомісячно відповідно до умов договору (п. 3.7. Правил №190).

За приписами ч. 2 ст. 22 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" та пп. 5 п. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживачі питної води зобов'язані своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Як зазначає позивач, на виконання умов договору КП НМІМ надало Новомиргородській спеціальній загальноосвітній школі-інтернату І-ІІ ст. Кіровоградської обласної ради послуги з водопостачання та водовідведення у період з березня по серпень 2017, що підтверджується актами здачі-приймання робіт (надання послуг) (а.с. 17-21).

На підтвердження факту виконання умов Договору за вказаний період позивачем було надано акти про зняття показників з приладів обліку з березня по серпень 2017 (а.с. 58-62).

Позивачем нараховано з березня по серпень місяць 2017 року за отримані послуги з постачання холодної води та водовідведення згідно показів водяного лічильника 841 м.куб. за тарифом 51,44 грн в т.ч. ПДВ та водовідведення 64,28 грн в т.ч. ПДВ на суму 97 327,63 грн з урахуванням ПДВ.

Відповідачем оплачено частково 361 м.куб. на суму 41 777,01 грн з урахуванням ПДВ, залишок несплаченої суми складає 671 м.куб. на суму 55 549,44 грн.

Таким чином, загальна сума боргу за вищевказаний період складає 55 549,44 грн, яка відповідно до умов Договору підлягала до сплати відповідачем в термін до 30 числа поточного місяця згідно виставлених рахунків №790 від 20.06.2017 та №931 від 20.07.2017 (а.с. 15, 16) та показників водяного лічильника, які підтверджуються відомостями зняття показників лічильника використаної води (копії відомостей додано до матеріалів справи, а.с. 28-32).

Тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення встановлюються уповноваженими органами відповідно з чинним законодавством та не підлягають узгодження сторонами.

В порушення умов зазначеного Договору, Відповідач не розрахувався з Позивачем у встановлений Договором строк, у зв'язку з чим КП НМІМ на адресу Абонента направило претензію №392 від 07.07.2017 з вимогою про погашення заборгованості (а.с. 26). Вказана претензія направлялась відповідачу 10.07.2017 та отримана ним 13.07.2017, що підтверджується рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 27), яка залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідачем не надано доказів щодо належного виконання зобов'язання у повному обсязі, крім того наявність вказаної заборгованості відповідачем не заперечено.

За приписами ст.ст. 4-2, 4-3 Господарського процесуального кодексу України правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом. Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 Господарського процесуального кодексу України).

Зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому ст.ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України порядку обставини, які повідомлені позивачем не спростував та підтвердив наявність заборгованості в розмірі 55 549,44 грн, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судовий збір за правилами ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись статтями 22, 32, 33, 34, 43, 44, 82 - 85, 87, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Новомиргородської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІ ст. Кіровоградської обласної ради (26000, Кіровоградська область, м. Новомиргород, вул. Соборності, 163, ідентифікаційний код 20644099) на користь Комунального підприємства "Новомиргородські муніципальні інженерні мережі" (26000, Кіровоградська область, м. Новомиргород, вул. Толстого, 27, ідентифікаційний код 37738410) 55 549,44 грн, а також 1 600,00 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Дніпропетровським апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга на рішення подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу, протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 03.10.2017.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення28.09.2017
Оприлюднено04.10.2017
Номер документу69291613
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 55 549,44 грн

Судовий реєстр по справі —912/2552/17

Ухвала від 23.10.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Рішення від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні