Рішення
від 25.09.2017 по справі 908/1525/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 12/111/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.2017 Справа № 908/1525/17

Господарський суд Запорізької області у складі судді Смірнова О.Г.,

За участю секретаря судового засідання Бамбизова М.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні господарського суду справу № 908/1525/17

за позовом: Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк

до відповідача: Приватного підприємства Сірон

про зобов'язання включити грошові вимоги в сумі 190133,94 грн. до проміжного ліквідаційного балансу

за участю представників:

від позивача - Якушев С.О., довіреність № 7789-К-О від 28.12.2016 року

від відповідача - не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Приватбанк звернулося до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Приватного підприємства Сірон , в якій просить зобов'язати Приватне підприємство Сірон в особі голови ліквідаційної комісії включити грошові вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк , у загальній сумі 190133,94 грн. що складається з: заборгованості за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок в сумі 138893,74 грн., заборгованості за послугою Гарантований платіж в сумі 51240,20 грн. до проміжного ліквідаційного балансу Приватного підприємства Сірон .

07.08.2017 року на адресу суду від позивача у справі разом із поясненнями надійшли додаткові докази по справі.

Від позивача 11.08.2017 року надійшли пояснення, в яких останній зазначає, що між позивачем та Приватним підприємством Сірон існують довготривалі правовідносини, які беруть початок ще з 02.02.2017 року, коли було відкрито відповідачеві поточний рахунок в Банку № 26005060092078. Зазначає, що додатково 31.03.2013 року відповідач підписав шляхом накладання електронного підпису у системі інтернет-клієнт-банкінгу Приват 24 заяву про укладання з Банком договору банківського обслуговування з можливістю користування послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок . Вказує, що за вказаною послугою відповідач скористався кредитним лімітом на загальну суму 24000,00 грн. Пояснює, що 01.10.2013року між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Приватбанк та Приватним підприємством Сірон укладений договір банківського обслуговування шляхом власноручного підписання уповноваженими особами вказаних сторін Заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг. Зазначає, що відповідач скористався 24.10.2013 року в рамках договору від 01.10.2013 року банківським продуктом/послугою/кредитом Гарантований платіж в сумі 10000,00 грн., оформивши 5 заявок на гарантований платіж з вказанням датою зарахування коштів отримувачу 29.10.2013 року.

13.09.2017 року від позивача через канцелярію суду надійшли письмові пояснення щодо нарахування заборгованості відсотків за користування кредитом, комісією, та пені за наданими послугами Кредитний ліміт на поточний рахунок та Гарантований платіж з посиланням на Умови та правила надання банківських послуг.

Представник позивача в судовому засіданні 25.09.2017 року підтримав заявлені позовні вимоги та наполягав на їх задоволенні.

Представник відповідача в судове засідання 25.09.2017 року не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату та час був повідомлений належним чином.

На адресу суду від відповідача надійшло повідомлення пошти з позначкою організація вибула . Так, місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (стаття 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ).

З інформації, отриманої з офіційного веб-сайту Міністерства юстиції України http://usr.minjust.gov.ua вбачається, що місце знаходження відповідача відповідає адресі, на яку направлялись ухвали господарським судом у даній справі, а саме: 69000, м. Запоріжжя, майдан Інженерний, будинок 1А.

За змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом (п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 року Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції ).

Таким чином, відповідача було належним чином повідомлено про час та місце судового засідання, а судом створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом відповідно до ст. ст. 4 2 , 4 3 ГПК України.

Неприбуття у судове засідання представника відповідача, який був належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання, не перешкоджає розгляду спору по суті згідно вимог ст. 75 ГПК України, оскільки до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, тому суд дійшов висновку, що справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

З'ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи та правову норму, яка підлягає застосуванню, приймаючи до уваги доводи позивача, суд встановив:

Позов мотивовано тим, що 02.02.2007 року Приватне підприємство Сірон звернулося до Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк із заявою про відкриття поточного рахунку № 26005060092078, яка оформлена на бланку типової форми та містить підпис та відтиски печатки Клієнту та підпис Банку.

31.07.2017 року Приватне підприємство Сірон , далі Клієнт, шляхом накладання електронного підпису у системі інтернет-клієнт-банкінгу Приват24 звернувся до Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк , далі Банк, із заяву про укладання договору банківського обслуговування з можливістю користування послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок . Також, у заяві зазначено, що підписавши цю заяву Клієнт приєднується і погоджується із умовами, викладеними в Умовах та Правилах надання банківських послуг, Тарифах, що розміщені на офіційному сайті Банку www.privatbank.ua.

За послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок відповідач скористався кредитний лімітом на загальну суму 24000,00 грн., що підтверджується виписками по рахунку № 26005060092078 за період з 31.07.2013 року по 28.03.2017 року.

Відповідно до п. 3.2.2.1.1 Умов та правил надання банківських послуг за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок , далі Умови кредитний ліміт на поточний рахунок, далі Кредит, надається на поповнення оборотних коштів і здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту, далі Ліміт. Технікоекономічне обгрунтування кредиту фінансування поточної діяльності. Про розмір Ліміту Банк повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнтбанк, інтернет клієнт банк, smsповідомлення або інших). Банк здійснює обслуговування Ліміту Клієнта, що полягає у проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку Клієнта, при наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів в межах Ліміту, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

Умовами п. 3.2.2.1.3 Умов передбачено, що кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта з повернення кредиту, сплаті відсотків та винагороди.

Згідно п. 3.2.2.1.11 Умов періодом безперервного користування кредитом є період часу, протягом якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня. Зменшення або збільшення заборгованості за кредитом в цей період не впливають на зміну дати закінчення періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, по закінченні якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо. Період безперервного користування кредитним лімітом на поточному рахунку не більше 35 днів. Для пільгового користування лімітом (розрахунок відсотків здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості) клієнт повинен:

У разі, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 1-го до 20-го (включно) числа поточного місяця, то обнулення повинно проводитися по кінцю дня в будь-який з днів з 20-го по 25-е число поточного місяця.

У разі, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 21-го до кінцевого числа поточного місяця, то обнулення повинно проводитися по кінцю дня в будь-який з днів з 20-го по 25-е число наступного місяця.

Якщо дебетове сальдо не було обнулено згідно умов описаних вище, то з 26 числа на залишок заборгованості починають нараховуватися відсотки за користування кредитом за стекою 24% річних.

Пунктом 3.2.2.2.3.1 Умов передбачено, що сторони в порядку ч.1 ст. 212 Цивільного кодексу України прийшли до взаємної згоди про те, що процентна ставка за користування кредитом може бути підвищена Банком, у разі якщо збільшиться облікова ставка НБУ на 1 або більше пунктів, та / або курс гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатора іноземних валют збільшиться на 5 або більше відсотків, та / або вартість ресурсів на міжбанківському грошовому ринку збільшиться на 5 або більше відсотків. Сторони погодилися, що збільшена відсоткова ставка починає діяти після того, як Банк повідомить Клієнта про настання подій, закріплених у даному пункті, а Клієнт не погасить наявну перед банком заборгованість в порядку і строки, передбачені Умовами і правилами надання банківських послуг . Банк повідомляє клієнта про настання подій, закріплених цим пунктом, на свій вибір або в письмовій формі, або за допомогою встановлених засобів електронного зв'язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет-банку Приват24, мобільний додаток Приват24 , sms-повідомлення або інших).

Відповідно до п. 3.2.2.4.1 Умов за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунку відсотків за період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця, далі період, в який дебетове сальдо підлягає обнулення, розрахунок відсотків здійснюється за процентною ставкою у розмірі, 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, Клієнт сплачує Банку за користування кредитом відсотки в розмірі 24 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнуленню. У разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулення, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулення, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання Клієнт сплачує Банку відсотки за користування кредитом у розмірі 48 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання Банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення.

Умовами п. 3.2.2.4.9 Умов передбачено, що розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році.

З 01.07.2014 року Банком підвищено розмір процентної ставки на прострочену заборгованість за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок з 48 % річних до 56% річних, про що було повідомлено відповідача 13.06.2014 року через інтернет-банк Приват24.

Пунктом 3.2.2.4.4 Умов передбачено що Клієнт сплачує Банку винагороду за використання Ліміту відповідно до п.п. 3.2.2.1.6, 3.2.2.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. Клієнт доручає Банку здійснювати списання винагороди зі своїх рахунків. Сплата винагороди здійснюється в гривні. У випадку, якщо кредит видається в іноземній валюті, винагорода сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати.

Як вбачається з виписок банку по рахунку № 26009060729165 клієнта, за період дії договору клієнтом використовувались кредитні кошти в межах кредитного ліміту.

У зв'язку з непогашенням відповідачем кредиту у встановлений в договорі строк заборгованості в сумі 24000,00 грн. з 02.12.2013 року була віднесена банком на прострочення.

Відповідно до пунктів 3.2.2.4.1 та 3.2.2.4.9 Умов у період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 31.07.2013 р. Клієнт за користування кредитом сплачує Банку відсотки в розмірі 24% річних, а починаючи з 01.07.2014 р. Клієнт за користування кредитом сплачує Банку відсотки в розмірі 36% річних від суми заборгованості. У разі не погашення заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 48%, а починаючи з 01.07.2014 р. - 56% річних від суми заборгованості. Нарахування відсотків і комісій здійснюється на дату сплати відсотків, при цьому відсотки розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році.

Відповідно до розрахунку позивача за період з 25.10.2013 року по 01.12.2013 року банком нараховані відсотки в розмірі 28% річних, а за період з 02.12.2013 року по 27.06.2014 року - на прострочену заборгованість за кредитом за ставкою 48%, за період з 02.12.2013 року по 27.06.2014 року - на прострочену заборгованість за кредитом за ставкою 48%, а за період з 27.06.2017 року по 28.03.2017 року - на прострочену заборгованість за кредитом за ставкою 56% з розрахунку 360 днів у році. При цьому з банківської виписки по рахунку відповідача № 26005060092078 вбачається, що ним була частково погашена заборгованість за процентами 28.10.2013 року в загальній сумі 37,35 грн. З врахуванням здійсненої часткової оплати разом розмір нарахованих позивачем відсотків становить 44693,21 грн.

Втім, в порушення вимог закону відповідач у встановлені строки зобов'язання щодо повернення грошових коштів, сплати процентів за користування кредитними коштами не виконав.

Матеріали справи свідчать, що банком нарахована комісійна винагорода згідно з пунктом 3.2.2.4.4. Умов за використання ліміту в період з грудня 2013 року по березень 2017 року включно в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, яке існувало на кінець банківського дня за попередній місяць, в загальній сумі 8856,00 грн.

Зобов'язання не припинилося виконанням проведеним належним чином з боку відповідача, і з його боку мало місце несвоєчасне виконання грошових зобов'язань, а тому позивач просить суд стягнути з відповідача пеню в сумі 61344,53 грн. за період 02.12.2013 року по 28.03.2017 року, яка передбачена п. 3.2.2.5.1 Умов.

Так, при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.2.2.2.2, 3.2.2.4.1, 3.2.2.4.2, 3.2.2.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.2.1.8, 3.2.2.2.2.3, 3.2.2.2.3.4, винагороди, передбаченого п.п. 3.2.2.2.2.5, 3.2.2.4.4, 3.2.2.4.5, 3.2.2.4.6 Клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі, зазначеному в п. 3.2.2.4.1.3. від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні. У випадку якщо кредит надавався в іноземній валюті, пеня сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати.

Згідно з п. 3.2.2.5.4. Умов нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбаченої п. 3.2.2.5.1., 3.2.2.5.2., 3.2.2.5.3, здійснюється протягом 3 (трьох) років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

При цьому, згідно з п. 3.2.2.5.7. Умов терміни позовної давності щодо вимоги про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки пені, штрафів встановлюються сторонами тривалістю 5 років.

01.10.2013 року Приватне підприємство Сірон , далі Клієнт, звернулося до Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк , далі Банк, із заявою про приєднання до умов та правил банківського обслуговування, яка оформлена на бланку типової форми та містить підпис Клієнту та підпис і відтиск печатки Банку.

В заяві зазначено, що підписавши цю заяву Клієнт погодився з Умовами та Правилами надання банківських послуг, які розміщені на сайті банку www.pb.ua, Тарифами банку, які разом з даною заявою складають Договір банківського обслуговування.

Матеріали справи свідчать, що у подальшому 24.10.2013 року відповідачем оформлено п'ять заявок на гарантійний платіж на загальну суму 10000,00 грн., в яких датою зарахування коштів отримувачу зазначено 29.10.2013 року.

За послугою Гарантійний платіж відповідач скористався кредитним лімітом на загальну суму 10000,00 грн., що підтверджується виписками за рахунком № 26005060092078 за період з 29.10.2013 року по 28.03.2017 року.

Наказом № СП-2013-6558441 від 15.03.2013 року Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Приватбанк введено новий продукт Гарантійний платіж із датою виконання у майбутньому .

Відповідно до п. 3.1.1.74. Умов та правил надання банківських послуг , далі Умови, Банк надає послугу гарантованих платежів для виконання грошових зобов'язань за господарськими договорами, що укладаються між Клієнтом та його контрагентами, а також між Клієнтом і Банком, далі Послуга. Послуга надається у вигляді виконання Банком заявок на договірне списання коштів, далі гарантований платіж або заявка, згідно якої клієнт- платник доручає Банку зарахувати кошти на рахунок отримувача, в сумі і в дату, зазначені при створенні заявки. Послуга надається Банком як за рахунок власних коштів платника , так і за рахунок кредитних коштів. Споживачами цієї Послуги є платник і одержувач платежів за господарськими договорами. Дата виконання гарантованого платежу може бути змінена відправником при отриманні згоди на її зміну від одержувача (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування інтернет- клієнт-банк Приват24 ). Гарантований платіж може бути відкликаний (відмінений) платником виключно при отриманні згоди на її відгук (скасування) від одержувача (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування інтернет- клієнт- банк Приват24 ).

Пунктом 3.1.1.75 Умов передбачено, що у разі необхідності отримання отримувачем Послуги, платник за допомогою системи дистанційного обслуговування інтернет- клієнт- банк Приват24 , далі Приват24 , подає в Банк заявку на договірне списання коштів за встановленою формою, обов'язковими реквізитами якої є: номер і дата заявки (присвоюються автоматично), рахунок платника, рахунок одержувача, сума платежу, призначення платежу (із зазначенням відомостей про господарському договорі, на виконання оплати по якому подається заявка), дата зарахування коштів одержувачу (дата виконання заявки), вказівки за рахунок яких коштів (власних коштів клієнта / кредитних / змішано) необхідно зарезервувати гроші для виконання гарантованого платежу. Створені в Приват24 заявки в обов'язковому порядку підписуються ключами електронних підписів посадових осіб клієнтів-платників.

Згідно з п. 3.2.2.1 Умов Банк за наявності вільних грошових коштів зобов'язується надати Клієнту кредит у вигляді відновлювальної кредитної лінії, з лімітом та на цілі, зазначені, в заявці на договірне писання коштів, в обмін на зобов'язання Клієнта по поверненню кредиту, сплаті відсотків, винагороди в обумовлені цим Договором строки. Відновлювана кредитна лінія, далі - кредит, надається Банком для виконання Клієнтом платежів за заявками на договірне списання коштів з датою виконання в майбутньому за господарськими договорами, яка не перевищує терміну повернення кредиту, та може бути змінена або скасована Позичальником за згодою одержувача (шляхом підтвердження через истанційний канал банківського обслуговування інтернет-клієнт-банк Приват24 ), шляхом перерахування Банком кредитних коштів на рахунок 3648, з подальшим перерахуванням в дату виконання на поточний рахунок одержувачів, що вказан в заявці. Після видачі кредиту, подані Позичальником Банку заявки можуть бути відкликані Позичальником виключно при отриманні згоди на її відкликання від одержувача (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування інтернет-клієнт-банк Приват24 ). Будь-які суперечки між платником (Позичальником) та одержувачем грошових коштів, в тому числі ті, які виникли після видачі кредиту, вирішуються платником (Позичальником) з отримувачем самостійно без пред'явлення платником (Позичальником) до Банку вимоги про відкликання заявки про платіж.

Пунктом 3.2.2.2. Умов визначено, що термін повернення кредиту зазначений в заявці. Згідно зі ст. 212, 651 Цивільного кодексу України у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбачених цим Договором, Банк на свій розсуд, починаючі з 91-го дня порушення будь-якого із зобов'язань, має право змінити умови цих Умов, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому Банк направляє Клієнту письмове повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту. У разі не погашення Клієнтом заборгованості за цими Умовами у строк, зазначений у повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня дати, зазначеної у повідомленні, вважається простроченою. У разі погашення заборгованості в період до закінчення 30 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов'язань, кінцевим терміном повернення кредиту є дата, зазначена в заявці. Під датою виконання заявки Сторони погодили дату зарахування кредитних коштів на поточний рахунок одержувача, зазначеного у заявці Клієнта, Клієнт погашає заборгованість по кредиту в розмірі, зазначеному в заявці Клієнта, в строк до 30 днів з дати виконання заявки. За користування кредитом у період з дати ініціювання Клієнтом заявки до дати виконання заявки Клієнт сплачує винагороду за надання фінансового інструменту в розмірі 4% річних (але не менш ніж 5 гривень) від розміру кредиту, зазначеного у черговій заявці Клієнта. Винагорода за надання фінансового інструменту сплачується Клієнтом в дату надання в Банк чергової заявки. У період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 30.06.2014 р. Клієнт за користування кредитом сплачує Банку відсотки в розмірі 28% річних, а починаючи з 01.07.2014 р. Клієнт за користування кредитом сплачує Банку відсотки в розмірі 36% річних від суми заборгованості. У випадку зміни вартості кредитних ресурсів на ринку грошових ресурсів, зміни облікової ставки НБУ, зміни курсу гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатору іноземних валют понад на 5 та більше процентів Сторони на дату укладення цього Договору, узгодили про збільшення розміру процентної ставки за користування кредитом. При цьому, таке збільшення розміру процентів за користування кредитом не повинно перевищувати подвійного розміру процентної ставки, зазначеної в цьому пункті. Інформацію про розмір узгодженої зміненої процентної ставки за користування кредитом, Банк розміщує для Клієнта одним з таких способів: в письмовій формі, через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Клієнта - системи клієнт- банк, інтернет клієнт-банк, Приват24 , sms-повідомлєння на останні відомі Банку номери телефонів, наданих Банку при ідентифікації та актуалізації відомостей про Клієнта, або іншими засобами. Узгоджений Сторонами змінений розмір процентів за користування кредитом є чинним з моменту розміщення його способом, зазначеним в цьому пункті, якщо інша дата не визначена в інформації про зміну розміру процентів. У разі не погашення заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 56% річних від суми заборгованості. Вказаний в цьому пункті строк може бути змінений згідно умов цього Договору. У разі, якщо в дату виконання заявки або після неї, у клієнта на поточному рахунку недостатньо власних коштів - Клієнт доручає Банку в односторонньому порядку проводити списання коштів на погашення заборгованості як за рахунок власних коштів Клієнта, що надходять на всі поточні рахунки, відкриті в Банку, так і за рахунок невикористаних коштів по кредитному ліміту на розрахунковому рахунку , подальші взаємини за яким регулюються розділом 3.2.1 справжніх Умов та Правил . Інші істотні умови кредитування наведено в заявці.

Умовами п. 3.2.2.7.1 Умов передбачено, що у випадку зміни вартості кредитних ресурсів на ринку грошових ресурсів, зміни облікової ставки НБУ, зміни курсу гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатору іноземних валют збільшиться на 5 та більше процентів, Банк має право змінити періодичність порядку сплати платежів по кредиту, про що Банк повідомляє Клієнта одним з таких способів: в письмовій формі, через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Позичальника - системи клієнт-банк, інтернет клієнт-банк, Приват 24 , sms-повідомлення на останні відомі Банку номери телефонів, наданих Банку при ідентифікації та актуалізації відомостей про Позичальника, або іншими засобами.

Порядок розрахунків встановлений в п. 3.2.2.9. Умов. Так, згідно з п. 3.2.2.9.1. Умов за користування кредитом у період з дати списання коштів з позичкового рахунку до дати погашення кредиту згідно п.п.3.2.2.2, 3.2.2.6.3, 3.2.2.6 .. 16, 2.3.2.2.6.17, 3.2.2.7.2, 3.2.2.8.1 цього Договору Клієнт сплачує відсотки і винагороди в розмірі, вказаному в Заявці.

Відповідно до п. 3.2.2.9.3 Умов сплата відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.2.9.1, 3.2.2.9.2 цього Договору, здійснюється в дату сплати відсотків. Дата сплати відсотків вказана в Заявці. Якщо повне погашення кредиту здійснюється в дату, відмінну від зазначеної в цьому пункті, то останньою датою погашення відсотків, розрахованих від попередньої дати погашення до дня фактичного повного погашення кредиту, є дата фактичного погашення кредиту.

Пунктом 3.2.2.9.10. Умов встановлено, що розрахунок відсотків за користування кредитом здійснюється щодня з дати списання коштів з позичкового рахунку до майбутньої дати сплати відсотків та / або за період, який починається з попередньої дати сплати відсотків до поточної дати сплати відсотків. Розрахунок відсотків здійснюється до повного погашення заборгованості за кредитом на суму залишку заборгованості за кредитом.

Відповідно до п. 3.2.2.9.11. Умов нарахування відсотків і комісій здійснюється на дату сплати відсотків, при цьому відсотки розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків, не враховується.

Як вбачається з виписок банку по рахунку № 26009060729165 клієнта, за період дії договору клієнтом використовувались кредитні кошти в межах кредитного ліміту.

У зв'язку з непогашенням відповідачем кредиту у встановлений в договорі строк заборгованості в сумі 9990,13,00 грн. з 29.11.2013 року була віднесена банком на прострочення.

Відповідно до пунктів 3.2.2.2 та 3.2.2.9.11 Умов у період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 29.10.2013 року Клієнт за користування кредитом сплачує Банку відсотки в розмірі 28% річних, а починаючи з 01.07.2014 р. Клієнт за користування кредитом сплачує Банку відсотки в розмірі 36% річних від суми заборгованості. У разі не погашення заборгованості Клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом Клієнт платить відсотки в розмірі 56% річних від суми заборгованості. Нарахування відсотків і комісій здійснюється на дату сплати відсотків, при цьому відсотки розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році.

Відповідно до розрахунку позивача за період з 29.10.2013 року по 29.11.2013 року банком нараховані відсотки в розмірі 28% річних, а за період з 29.11.2013 року по 28.03.2017 року - на прострочену заборгованість за кредитом за ставкою 56%, з розрахунку 360 днів у році. Розмір нарахованих позивачем відсотків становить 19122,46 грн.

Втім, в порушення вимог закону відповідач у встановлені строки зобов'язання щодо повернення грошових коштів, сплати процентів за користування кредитними коштами не виконав.

Зобов'язання не припинилося виконанням проведеним належним чином з боку відповідача, і з його боку мало місце несвоєчасне виконання грошових зобов'язань, а тому позивач просить суд стягнути з відповідача пеню в сумі 22127,61 грн. за період 01.08.2014 року по 28.03.2017 року, яка передбачена п. 3.2.2.10.1 Умов.

Так, у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом , передбачених п.п. 3.2.2.6.2, 3.2.2.9.1 -3.2.2.9.3 цього Договору , термінів повернення кредиту , передбачених п.п. 3.2.2.2, 3.2.2.6.3, 3.2.2.6.16, 3.2.2.7.2 цього Договору, винагороди, передбаченого п.п. 3.2.2.6.5, 3.2.2.9.4-3.2.2.9.6 цього Договору. Клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права , передбаченого п. 3.2.2.2 цього Договору, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі, зазначеному в Заявці, від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні. Сторони погодили, що розмір пені, зазначений у цьому пункті, може бути на розсуд Банку зменшений. У разі зменшення банком розміру пені, зазначеної в цьому пункті Договору, Банк за своїм вибором телекомунікаційного способу доставки інформації, повідомляє Позичальника узгодженими Сторонами способами телекомунікацій протягом 5 днів з дати прийняття рішення про зменшення розміру пені. Узгодженими Сторонами способами телекомунікацій є: система дистанційного обслуговування Приват24 , СМС -повідомлення, термінали самообслуговування та ін при цьому, додаткові узгодження Сторін не потрібні.

Згідно з п. 3.2.2.10.4. Умов нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбачених п.п. 3.2.2.10.1 - 3.2.2.10.3 цього Договору, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

При цьому, згідно з п. 3.2.2.10.7. Умов строки позовної давності за вимогами про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів за цим Договором встановлюються Сторонами тривалістю 15 років.

Судом досліджені правові норми, які підлягають застосуванню у спірних відносинах сторін. За своєю правовою природою між сторонами був укладений кредитний договір. Відповідно до вимог Господарського кодексу України договір вважається укладеним у випадку досягнення сторонами умов щодо його предмету, строку та ціни. Сторони досягли всіх суттєвих умов відносно вказаного виду договору, тобто встановили його предмет, визначили ціну, строк дії договору, порядок здійснення розрахунків, а тому відповідно до вимог ст. ст. 638, 639, 1054 ЦК України та ст. ст. 180, 181 ГК України.

Відповідно до приписів ст. 1054 ЦК України, банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 639 ЦК України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Згідно статті 627 Цивільного кодексу України та відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Відповідно до статті 629 вказаного Кодексу, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

З виписки по рахунку Клієнта вбачається, що у період з 31.07.2013 року по 28.03.2017 року за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок із відкритого поточного рахунку відповідача здійснювалися платежі на підставі розрахункових документів Клієнта, видавалися готівкою гроші, погашення заборгованості за кредитом, погашення відсотків за користування кредитним лімітом, згідно з договором банківського обслуговування. Згідно наданого позивачем розрахунку за відповідачем склалася заборгованість за кредитом в сумі 24000,00 грн., за відсотками за користування кредитними коштами в сумі 44693,21 грн., з комісії в сумі 8856,00 грн.

З виписки по рахунку Клієнта вбачається, що 29.11.2017 року за послугою Гарантійний платіж із відкритого поточного рахунку відповідача здійснювалась оплата за товар. Згідно наданого позивачем розрахунку за відповідачем склалася заборгованість за кредитом в сумі 9990,13 грн., за відсотками за користування кредитними коштами в сумі 19122,46 грн.

Частиною 1 ст. 1066 ЦК України передбачено, що за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Відповідно до ч. 1 ст. 1067 ЦК України, договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами.

Якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом ( ст. 1069 ЦК України).

Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики (ст. 1048 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1056 1 ЦК України, розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Відсотки за грошовими зобов'язаннями учасників господарських відносин застосовуються у випадках, розмірах та порядку, визначених законом або договором, на підставі ч. 3 ст. 198 ГК України.

Позика вважається повернутою в момент зарахування грошової суми, що позичалася, на банківський рахунок позикодавця (ч. 3 ст. 1049 ЦК України). Частиною 2 ст. 1050 ЦК України встановлено, що якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

В силу загальних норм, викладених у статті 599 ЦК України та частини першої ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Стаття 33 ГПК України зобов'язує сторін довести ті обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до вимог статті 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Втім ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили і оцінюються судом в розумінні вимог статті 43 ГПК України за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Позивач довів те, що зобов'язання не припинилося виконанням належним чином з боку відповідача, а розмір заборгованості

- за кредитом за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок в сумі 24000,00 грн., заборгованості по відсоткам за користування кредитом в сумі 44693,21 грн. і комісії в сумі 8856,00 грн.,

- за кредитом за послугою Гарантійний платіж в сумі 9990,13 грн., заборгованості по відсоткам за користування кредитом в сумі 12122,46 грн., підтверджується наданими до матеріалів справи виписками по поточному рахунку відповідача та розрахунками.

Відповідач доказів погашення кредиту, процентів та комісії в повному обсязі суду станом на день розгляду справи суду не надав, позовні вимоги не спростував.

Фактичні обставини справи свідчать, що зобов'язання з погашення заборгованості за тілом кредиту, процентами та комісії з боку відповідача залишились невиконаними належним чином.

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно з ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно з ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Відповідно до ст. ст. 1, 3 Закону України від 22.11.1996 року № 543/96-ВР Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Умовами п. 3.2.2.5.1 Умов за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок , при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.2.2.2.2.2, 3.2.2.4.1, 3.2.2.4.2, 3.2.2.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.2.1.8, 3.2.2.2.2.3, 3.2.2.2.3.4, винагороди, передбаченого п.п. 3.2.2.2.2.5, 3.2.2.4.4, 3.2.2.4.5, 3.2.2.4.6 Клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі, зазначеному в п. 3.2.2.4.1.3. від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні. У випадку якщо кредит надавався в іноземній валюті, пеня сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати.

Пунктом 3.2.2.10.1 Умов за послугою Гарантійний платіж , у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом , передбачених п.п. 3.2.2.6.2, 3.2.2.9.1 -3.2.2.9.3 цього Договору , термінів повернення кредиту , передбачених п.п. 3.2.2.2, 3.2.2.6.3, 3.2.2.6.16, 3.2.2.7.2 цього Договору, винагороди, передбаченого п.п. 3.2.2.6.5, 3.2.2.9.4-3.2.2.9.6 цього Договору. Клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації Банком права , передбаченого п. 3.2.2.2 цього Договору, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі, зазначеному в Заявці, від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні. Сторони погодили, що розмір пені, зазначений у цьому пункті, може бути на розсуд Банку зменшений. У разі зменшення банком розміру пені, зазначеної в цьому пункті Договору, Банк за своїм вибором телекомунікаційного способу доставки інформації, повідомляє Позичальника узгодженими Сторонами способами телекомунікацій протягом 5 днів з дати прийняття рішення про зменшення розміру пені. Узгодженими Сторонами способами телекомунікацій є: система дистанційного обслуговування Приват24 , СМС -повідомлення, термінали самообслуговування та ін при цьому, додаткові узгодження Сторін не потрібні.

Згідно з ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Згідно з п. 3.2.2.5.4. Умов за послугою Кредитний ліміт нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбаченої п. 3.2.2.5.1., 3.2.2.5.2., 3.2.2.5.3, здійснюється протягом 3 (трьох) років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

У п. 3.2.2.10.4. Умов за послугою Гарантійний платіж сторони погодили, що нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбачених п.п. 3.2.2.10.1 - 3.2.2.10.3 цього Договору, здійснюється протягом 15 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано Клієнтом.

Згідно доданого до позову розрахунку заборгованості за послугою Гарантійний платіж позивачем нарахована пеня за порушення строків розрахунків за загальний період з 01.08.2014 року по 28.03.2017 року в сумі 22127,61 грн. Однак із змісту вказаного розрахунку та доданих виписок по рахунку відповідача за період з 29.10.2013 року по 28.03.2017 року не можливо встановити на яку суму боргу нараховувалась пеня, а саме чи на суму боргу по кредиту, чи на суму боргу по відсотках, відтак не можливо перевірити і сам розрахунок пені.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про зобов'язання Приватного підприємства Сірон в особі голови ліквідаційної комісії включити грошові вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк в частині нарахованої пені за послугою Гарантійний платіж за загальний період 01.08.2014 року по 28.03.2017 року в сумі 22127,61 грн. не підлягають задоволенню.

Розрахунок пені за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок на суму боргу по кредиту, відсотках та комісії за загальний період з 02.12.2013 року по 28.03.2017 року в сумі 61344,53 грн. здійснений позивачем вірно.

Відповідно до ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Судом встановлено, що постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 09.01.2014 року у справі № 808/9674/13-а за позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області припинено юридичну особу Приватне підприємство Сірон (код ЄДРПОУ 34823643), оскільки підприємство з серпня 2009 року не подавало фінансову звітність до податкового органу.

З інформації, отриманої з офіційного веб-сайту Міністерства юстиції України http://usr.minjust.gov.ua вбачається, що Приватне підприємство Сірон перебуває в стані припинення за судовим рішенням з 30.04.2014 року, однак запис про припинення відповідача до реєстру не вносився. Отже, відповідач не припинений як юридична особа і може бути відповідачем у справі, місцезнаходженням відповідача є: 69000, м. Запоріжжя, майдан Інженерний будинок 1А.

Відповідно до вимог частини 1 статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Приписами ч. ч. 3 - 6 ст. 105 ЦК України передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи. До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи. Кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Згідно з п. 26 ч. 2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань № 755-IV від 15.05.2003 року (в редакції на момент внесення інформації про перебування відповідача у стані припинення до реєстру) в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: дані про перебування юридичної особи у процесі припинення, у тому числі дані про рішення щодо припинення юридичної особи, відомості про комісію з припинення (ліквідатора, ліквідаційну комісію тощо) та про строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 вказаного Закону відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді, зокрема безоплатного доступу через портал електронних сервісів до: відомостей з Єдиного державного реєстру, які актуальні на момент запиту.

За інформацією, отриманою з офіційного сайту Міністерства юстиції України usr.minjust.gov.ua, судом встановлено, що інформація щодо строку заявлення вимог кредиторами на сайті відсутня.

Відомості про строк заявлення вимог кредиторів у суду відсутні та до матеріалів справи не надані.

Матеріали справи свідчать, що у зв'язку з невиконанням відповідачем зобов'язань за договором банківського обслуговування за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок від 31.07.2013 року та послуги Гарантійний платіж від 01.10.2013 року, перебуванням підприємства відповідача в стані припинення з 30.04.2014 року позивач направив на адресу відповідача заяву вимогами № 20170324РВ389 від 10.04.2017 року, в якій заявляє до відповідача грошові вимоги з оплати заборгованості за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок станом на 28.03.2017 року на суму 138893,74 грн. та за послугою Гарантійний платіж станом на 28.03.2017 року на суму 51240,20 грн. Факт направлення вказаної заяви на адресу відповідача підтверджується описом вкладення від 11.04.2017 року та фіскальним чеком від 11.04.2017 року, засвідчені копії яких знаходяться у справі.

Як вбачається з наданої позивачем інформацією з офіційного сайту Українського державного підприємства Укрпошта http://services.ukrposhta.ua щодо відстеження пересилання поштових відправлень за штрихкодовим ідентифікатором 4902713823722, поштове відправлення, в якому направлялась відповідачу заява з вимогами, дана заява надійшла до відділення поштового зв'язку та була повернута позивачу 21.06.2017 року за закінченням терміну зберігання.

Згідно з ч. 8 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Матеріали справи свідчать, що позивач не отримав відповіді від відповідача про результат розгляду його вимог, що стало підставою для звернення позивача до суду з позовом до Приватного підприємства Сірон про зобов'язання визнати грошові вимоги та включити їх до проміжного ліквідаційного балансу.

Відповідно до ч. 3 ст. 112 ЦК України у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

Приписами ч. 4 ст. 51 ГПК України визначено, що процесуальна дія, для якої встановлено строк, може бути вчинена до 24-ї години останнього дня строку. Якщо позовну заяву, відзив на позовну заяву, заяву про перегляд рішення та інші документи здано на пошту чи телеграф до 24-ї години останнього дня строку, строк не вважається пропущеним.

Так, позовна заява в даній справі надійшла на адресу суду в поштовому конверті зі штампом відділення поштового зв'язку 20.07.2017 , відтак вказана позовна заява вважається поданою до суду в розумінні ч. 4 ст. 51 ГПК України 20.07.2017 року.

Враховуючи повернення на адресу позивача поштового відправлення, в якому направлялась відповідачу заява з вимогами, 21.06.2017 року з позначкою за закінченням терміну зберігання , місячний строк для звернення до суду, встановлений ч. 3 ст. 112 ЦК України, позивачем не пропущений.

Згідно з ч. 5 ст. 112 ЦК України вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

Позивач скористався своїм правом, звернувшись до господарського суду з позовом в даній справі. В даному випадку вимоги позивача не розглядались ліквідаційною комісією відповідача, оскільки заява позивача повернулась на його адресу за закінченням терміну зберігання. Тобто дані вимоги не можуть вважатися погашеними відповідно до ч. 5 ст.112 Цивільного кодексу України.

Матеріалами справи підтверджена і відповідачем не спростована наявність заборгованості за договором банківського обслуговування за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок від 31.07.2013 року на загальну суму 138893,74 грн. та послугою Гарантійний платіж від 01.10.2013 року на загальну суму 29112,59 грн.

Станом на 25.09.2017 року відповідачем не надано доказів включення до проміжного ліквідаційного балансу Приватного підприємства Сірон грошових вимог Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк за договором банківського обслуговування за послугою Кредитний ліміт на поточний рахунок від 31.07.2013 року на загальну суму 138893,74 грн. та послугою Гарантійний платіж від 01.10.2013 року на загальну суму 29112,59 грн.

За таких обставин, позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк до Приватного підприємства Сірон підлягають задоволенню частково, а саме: в частині зобов'язання Приватного підприємства Сірон в особі голови ліквідаційної комісії включити грошові вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк у загальному розмірі 168006,33 грн., в т.ч. заборгованість за кредитом в сумі 33990,13 грн., заборгованість за відсотками в сумі 63815,67 грн., заборгованості з комісії в сумі 8856,00 грн., пеню в сумі 61344,53 грн. до проміжного ліквідаційного балансу Приватного підприємства Сірон .

Витрати по сплаті судового збору покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог відповідно до ч. 5 ст. 49 ГПК України.

У судовому засіданні, яке відбулося 27.09.2017 року, згідно частини 2 статті 85 ГПК України, було проголошено скорочений текст рішення, а саме його вступну та резолютивну частини.

Керуючись ст. ст. 4 2 , 4 3 , 33, 34, ч. 3 ст. 35, 43, 44, 49, 82-84, ч. 2 ст. 85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк до Приватного підприємства Сірон задовольнити частково.

2. Зобов'язати Приватне підприємство Сірон , 69000, м. Запоріжжя, майдан Інженерний, будинок 1А, код ЄДРПОУ 34823643, в особі голови ліквідаційної комісії включити грошові вимоги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк , 01001, м. Київ, вул. Грушевського, будинок 1Д, код ЄДРПОУ 14360570, у загальному розмірі 168006 (сто шістдесят вісім тисяч шість) грн. 33 коп., в т.ч. заборгованість за кредитом в сумі 33990 (тридцять три тисячі дев'ятсот дев'яносто) грн. ,13 коп., заборгованість за відсотками в сумі 63815 (шістдесят три тисячі вісімсот п'ятнадцять) грн. 67 коп., заборгованості з комісії в сумі 8856 (вісім тисяч вісімсот п'ятдесят шість) грн. 00 коп., пеню в сумі 61344 (шістдесят одна тисяча триста сорок чотири) грн. 53 коп. до проміжного ліквідаційного балансу Приватного підприємства Сірон .

3. У задоволенні іншої частини позовних вимог Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк до Приватного підприємства Сірон відмовити.

4. Стягнути з Приватного підприємства Сірон , 69000, м. Запоріжжя, майдан Інженерний, будинок 1А, код ЄДРПОУ 34823643, на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Приватбанк , 01001, м. Київ, вул. Грушевського, будинок 1Д, код ЄДРПОУ 14360570, витрати зі сплати судового збору в сумі 1413 (одна тисяча чотириста тринадцять) грн. 79 коп., видавши наказ.

Повне рішення складено - 27.09.2017 року

Суддя О.Г.Смірнов

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення25.09.2017
Оприлюднено05.10.2017
Номер документу69313467
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1525/17

Судовий наказ від 17.10.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Рішення від 25.09.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 29.08.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні