Ухвала
від 03.10.2017 по справі 761/29507/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/29507/17

Провадження № 1-кс/761/18721/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 жовтня 2017 року

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1

за участю представника особи, яка подала скаргу ОСОБА_2

при секретарі ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва скаргу ТОВ «Укрлото-Київ» на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури №10 по кримінальному провадженню, внесеному в ЄРДР за № 42016101100000257 від 11.08.2016 року, яка полягає у неповернення тимчасово вилученого майна під час обшуку та зобов*язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

На розгляд слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва року надійшла скарга скаргу ТОВ «Укрлото-Київ» на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури №10 по кримінальному провадженню, внесеному в ЄРДР за №42016101100000257 від 11.08.2016 року, яка полягає у неповернення тимчасово вилученого майна під час обшуку та зобов*язання вчинити дії, щодо повернення тимчасово вилученого майна (комп*ютерної техніки та комплектуючих до неї).

Скарга мотивована тим, що згідно ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 13.07.17 року прокурором Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_4 12.08.2017 р. в приміщенніза адресою: м.Київ, бул.Шевченка, 36/14, де здійснює свою господарську діяльність орендованому ТОВ «Укрлото-Київ», було проведено обшук. Не зважаючи на те, що вилучені предмети не містять будь-якої інформації, яка б мала доказове значення для розслідуваного кримінального провадження, з приміщення, за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Укрлото-Київ», було вилучено комп*ютерну техніку та комплектуючі до неї тощо. Таким чином, після проведення обшуку, в ході якого були відшукані та вилучені предмети, які хоча і були опосередковано зазначені в ухвалі слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 13.07.2017 року про надання дозволу на проведення обшуку, однак не містять будь-якої доказової бази у кримінальному провадженні, а тому, відповідно до ст.171 ч.5 КПК України, слідчий або прокурор у првадженні повинні були звернутись до слідчого судді з клопотанням про арешт майна, яке не було зазначено в ухвалі про надання дозволу на проведення обшуку або повернути його особі, у якої воно було вилучено не пізніше наступного робочого дня після його вилучення. Однак, зазначені дії до теперішнього часу не виконані та майно, належне ТОВ «Укрлото-Київ», володільцю не повернено.

У судовому засіданні представник особи, яка подала скаргу, доводи скарги підтримав та просив її задовольнити у повному обсязі.

Прокурор, бездіяльність якого оскаржується, у судове засідання не з*явився, будучи належним чином повідомленим про дату та час судового розгляду, що не є перешкодою для розгляду скарги по суті.

Заслухавши представника особи, яка подала скаргу, вивчивши доводи скарги, дослідивши копії з матеріалів кримінального провадження, долучені до скарги, приходжу до наступного висновку.

Так, відповідно до ч.7 ст. 236 КПК України, вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу вважаються тимчасово вилученим майном.

Відповідно до ч.1 ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Відповідно до ч.5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Слідчим суддею встановлено, що Київськю місцевою прокуратурою №10 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за №42016101100000257 від 11.08.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 203-2КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м.Києва від 13.07.2017 року було надано дозвіл прокурору Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_4 дозвіл на проведення обшуку в гральному закладі, розташованомув гральному закладі, розташованому в нежитловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого є ТОВ «Жданова» (код ЄДРПОУ: 32910236), з метою відшукання речей та документів, які мають значення для досудового розслідування, зокрема, комп`ютерної техніки, що використовується для проведення азартних ігор, грошових коштів, отриманих в результаті здійснення незаконних азартних ігор, документів, чорнових записів про суми отриманих від відвідувачів закладу грошових коштів в якості ставок для участі в азартних іграх, а також комп`ютерної техніки та мобільних телефонів, якими користуються працівники вказаного грального закладу.

Як вбачається із матеріалів скарги, в рамках вказаного кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 13.07.17 року було проведено обшук у приміщенні розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , яке перебуває у оренді ТОВ «Укрлото-Київ». Згідно протоколу обшуку від 12.08.17 року, під час обшуку у вказаному приміщенні, де здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Укрлото-Київ», було вилучено 40 системнихблоків, 34 монітори, 41 клавіатуру, 41 комп*ютерний маніпулятор (миші).

Як вбачається з резолютивної частини ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 13.07.2017 року, надавався дозвіл на проведення обшуку зметою відшукання речей та документів, які мають значення для досудового розслідування, зокрема, комп`ютерної техніки, що використовується для проведення азартних ігор, грошових коштів, отриманих в результаті здійснення незаконних азартних ігор, документів, чорнових записів про суми отриманих від відвідувачів закладу грошових коштів в якості ставок для участі в азартних іграх, а також комп`ютерної техніки та мобільних телефонів, якими користуються працівники вказаного грального закладу.

В той же час, як вказує скаржник, вилучені під час обшуку 12.08.2017 року предмети, належні ТОВ «Укрлото-Київ, будь-якої доказової інформації, яка б мала значення для кримінального провадження та могла б бути доказом, не містять, а також не мають ознак комп`ютерної техніки, що використовується для проведення азартних ігор, що прокурорм у судовому засіданні не спростовано.

Таким чином слідчий суддя приходить до висновку, що вилучене під час обшуку майно у виді комп`ютерної техніки та комплектуючих до неї, зважаючи, що воно не містить у собі інофрмації, яка б мала значення у кримінальному провадженні та не відповідає ознакам майна, дозвіл на відшукання якого було надано, за всіма родовими та індивідуальними ознаками, є тимчасово вилученим майном.

В судовому засіданні слідчому судді не надано даних про те, що слідчий або прокурор у провадженні звертався до суду з клопотанням про накладення арешту на майно, яке було відшукане під час обшуку, так і даних, щодо вирішення питання про те, щоб вилучене майно було повернуто його володільцю.

При цьому, приймаючи рішення щодо поверенння вказаних предметів ТОВ «Укрлото-Київ», слідчий суддя виходить з того, що вони не були отримані у порядку тимчасового доступу до речей і документів згідно кримінального процесуального закону, на вказане майно арешт не накладався, а тому вказане майно має статус тимчасово вилученого та підлягає безумовному поверненню власнику

При цьому не вбачається підстав для задоволення вимоги скарги щодо визнання бездіяльності прокурора у кримінальному провадженні, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна, оскільки, у відповідності до ч.2 ст. 307 КПК України, повноваженнями на прийняття такого рішення за результатами розгляду скарги, слідчий суддя не наділений.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 167, 168, 171, 169, 236, 303, 305-307 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Скаргу ТОВ «Укрлото-Київ» задовольнити частково.

Зобов`язати прокурора Київської місцевої прокуратури №10, який здійснює процесуальне керівництво кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 42016101100000257 від 11.08.2016 року, повернути ТОВ «Укрлото-Київ», його представнику, майно, вилучене згідно протоколу обшуку від 12.08.2017 року, проведеного за адресою: м. Київ, бул. Т.Шевченка, 36/14.

В решті вимог за скаргою відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає і відповідно до ст. 309 КПК України, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення03.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69323243
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/29507/17

Ухвала від 03.10.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні