Постанова
від 02.10.2017 по справі 805/2916/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2017 р.                                                   Справа № 805/2916/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Кошкош О.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м.Дзержинську Донецької області до Відкритого акціонерного товариства Новгородське спеціалізоване ремонтне підприємство про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

15 серпня 2017 року позивач звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства Новгородське спеціалізоване ремонтне підприємство про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в сумі 3685,59 грн. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що відповідач зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в м.Дзержинську Донецької області як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, та має заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України за період з 1 квітня 2017 року по 30 червня 2017 року. Просив стягнути з відповідача 3685,59 грн.

Представник позивача до судового засідання не з'явився, через відділ діловодства надав клопотання про розгляд справи без його участі, просив задовольнити вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відкрите акціонерне товариство Новгородське спеціалізоване ремонтне підприємство (ідентифікаційний код 03563175, 85294, Донецька обл., місто Торецьк, селище міського типу Новгородське, провулок Пролетарський, будинок 43) зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в м.Дзержинську Донецької області як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 1ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР, платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи і організації.

Відповідно до п. 1 ст.2, п. 1 ст.4 Закону України «Про збір на обов'язкове пенсійне страхування», суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи і організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи сплачують також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «а», «б» - «з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченогост. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ, у розмірі 100%.

Такимчином, навідповідача покладено обов'язок в повному обсязі відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими або важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.2Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цьогоЗакону.

Процедура відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій визначена Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженоюпостановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 (далі за текстом - Інструкція).

Згідно п. 6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в таких розмірах: також 100 % фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Суми відшкодувань, відповідно до п. 6.4 Інструкції, визначаються відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2Розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8 Інструкції, підприємства щомісяця до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.9 Інструкції, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Відповідач своєчасно не відшкодовує фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2.

Зокрема, з матеріалів справи вбачається, що за період з 1 квітня 2017 року по 30 червня 2017 року за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 - в розмірі 3685,59 грн.

На виконання вимог Інструкції, на адресу відповідача направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»Закону України «Про пенсійне забезпечення», копії яких наявні в матеріалах справи.

Матеріалами справи підтверджено отримання вказаних розрахунків уповноваженою особою відповідача.

Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у судовому порядку не оскаржувались, отже, визначені у розрахунках за ці періоди суми фактичних витрат є узгодженими.

Враховуючи, що відповідач добровільно не відшкодував вказані витрати, у нього утворилася заборгованість в сумі 3685,59 грн., яка є узгодженою, та підлягає стягненню в судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ч. 6 ст.128, ст.ст.160-162,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м.Дзержинську Донецької області до Відкритого акціонерного товариства Новгородське спеціалізоване ремонтне підприємство про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства Новгородське спеціалізоване ремонтне підприємство (ідентифікаційний код 03563175, 85294, Донецька обл., місто Торецьк, селище міського типу Новгородське, провулок Пролетарський, будинок 43) на користь Управління Пенсійного фонду України в м.Дзержинську Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 1 квітня 2017 року по 30 червня 2017 року в сумі 3685 (три тисячі шістсот вісімдесят п'ять) грн. 59 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги. У разі застосування судом частини третьоїст.160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги постанови, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

          

Суддя                                                             Кошкош О.О.

Дата ухвалення рішення02.10.2017
Оприлюднено09.10.2017
Номер документу69329942
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2916/17-а

Постанова від 02.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 01.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 11.09.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 17.08.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні