Ухвала
від 05.10.2017 по справі 537/4222/17
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кс/537/628/2017

Справа № 537/4222/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2017 року слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці клопотання прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно,

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Кременчуцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, відповідно до вимог якого просив накласти арешт на кошти, які знаходяться на рахунках підприємства ТОВ "Капрая" (код ЄДРПОУ 41202060) - № НОМЕР_1 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ відкритий у Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, що за адресою: м. Полтава вул. Соборності, буд.70-А, без встановлення суми коштів та зупинити проведення усіх видаткових операцій по ним, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом; арештовані кошти на вказаному рахунку передати на відповідальне зберігання службовим особам Полтавського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401; зобов`язати службових осіб Полтавського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, надати слідчому відділу фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області, на момент оголошення ухвали слідчого судді виписку банку про рух грошових коштів (з вказанням з якого або на який рахунок проводилось перерахування, з зазначенням назв та організаційної форми відповідних підприємств, підстав перерахування, призначень платежів, дати та часу перерахування, тощо) з 07.02.2017 року по день оголошення ухвали слідчого судді та роздруківку про залишок коштів на арештованому рахунку, а у подальшому письмово, у 15-ти денний термін повідомляти СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області м. Кременчук, вул. Троїцька, буд. 76, про факти надходження коштів на вищезазначений рахунок за весь час існування арешту.

На обґрунтування визначених вище вимог клопотання, зазначено про те, що Кременчуцькою місцевою прокуратурою здійснюється нагляд у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області.

Слідчим відділом фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017170090000059 від 26.05.2017 року, за фактами пособництва в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненого в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України.

Встановлено, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та іншими, невстановленими на даний час особами, створено та придбано ряд суб`єктів підприємницької діяльності, серед яких: ТОВ «Промостар ЛТД» (код ЄДРПОУ 40393363), ТОВ «Мінард» (код ЄДРПОУ 40727235), ТОВ «Промислові комплектуючі» (код ЄДРПОУ 40268288), ТОВ «Джардан» (код ЄДРПОУ 40870319), ТОВ «Маєрс груп» (код ЄДРПОУ 40947852), ТОВ «Делайн груп» (код ЄДРПОУ 40466991), ТОВ "Равел" (код ЄДРПОУ 41260159), ТОВ "Капрая" (код ЄДРПОУ 41202060), ТОВ "Артедайн" (код ЄДРПОУ 40738121) та інші, в даний час не встановлені суб`єкти господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає в наданні послуги по штучному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток та незаконної конвертації безготівкових коштів в готівку підприємствам реального сектору економіки.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що вказана транзитно-конвертаційна група підприємств відображає по податковому обліку придбання газу скрапленого, автошин, парафіну нафтового, сиру, щебеню, мандаринів, кави, мазуту, одягу, будівельних матеріалів, а реалізовує зовсім інші товари (роботи, послуги), що вказує на зміну номенклатури товарів та підтверджує безтоварність проведених операцій.

Так слідчими (розшуковими) діями було встановлено, що до незаконних операцій, пов`язаних із акумулюванням значних сум не оприбуткованих готівкових коштів, та їх подальшого використання в діяльності «конвертаційного центру», а також отримання підприємствами надавачами податкового кредиту, який використовується представниками «конвертаційних центрів» для формування податкового кредиту фіктивних підприємств та підприємств «клієнтів», задіяні ряд суб`єктів підприємницької діяльності, зокрема ТОВ "Капрая" (код ЄДРПОУ 41202060), розрахунковий рахунок якого відкрито в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, розташований за адресою: м. Полтава вул. Соборності, буд.70-А.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підприємствами реального сектору економіки перераховуються грошові кошти на розрахункові рахунки ряду підприємств, в тому числі розрахунковий рахунок ТОВ "Капрая" (№26005054615270 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), відкритий в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, за різні групи видів товарів, робіт, послуг, з невідповідністю у зареєстрованих податкових накладних, між номенклатурою придбаного та реалізованого товару (робіт, послуг), з якого в подальшому здійснюється «конвертація» безготівкових коштів в готівкові, які в подальшому передаються представникам підприємств реального сектору економіки, з вирахуванням відсотків за надані послуги по штучному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток та незаконної конвертації безготівкових коштів в готівку.

Під час здійснення досудового розслідування, на виконання доручень слідчого від оперативних працівників ОУ Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області отримано інформацію, що вище вказані підприємства, задіяні у вказаній злочинній схемі, зареєстровані без мети ведення господарської діяльності, для надання неправомірних послуг із використання не оприбуткованих грошових коштів, а також штучного формування податкового кредиту по податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки на підставі проведення «безтоварних операцій».

Так в подальшому, за отримані не оприбутковані готівкові кошти, підприємствами «вигодонабувачами» здійснюється закупівля товарів (робіт, послуг), без сплати податку на додану вартість, відображуючи при цьому по документах бухгалтерського та податкового обліку операції з вищевказаними «фіктивними» підприємствами.

У даній злочинній схемі по незаконному виведенню безготівкових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг, зазначені підприємства з ознаками фіктивності посідають місце «транзитних», являючись проміжною ланкою у ланцюгу по перерахуванню безготівкових коштів підприємствами «вигодонабувачами» реального сектору економіки, на розрахункові рахунки підприємств, здійснюючих оптово роздрібну торгівлю різними групами товарів (робіт, послуг) за готівковий розрахунок, без подальшого оприбуткування вказаних грошових коштів, минаючи при цьому систему оподаткування, що призводить до ненадходження податків до бюджету країни.

У зв`язку з викладеним, виникла необхідність у перевірці проведених операцій за участю вказаних вище юридичних осіб на предмет їх проведення, відношення до операцій, пов`язаних із пособництвом в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, аналізу руху коштів по рахунках, а також встановлення джерел походження грошових коштів, які на них надходили та підтвердження фактів проведених операцій по взаємовідносинам між ними та документального підтвердження руху коштів по рахунках підприємств.

Таким чином, на даний час є достатні підстави вважати, що кошти, розміщені на рахунку ТОВ "Капрая" (№ НОМЕР_1 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), що відкрито в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, є предметом та доказом злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України, відомості про який внесено до ЄРДР, за результатами неправомірних дій осіб, пов`язаних із пособництвом в умисному ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах.

З метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою припинення злочинної діяльності, попередження та відшкодування збитків, що заподіюються державним установам неправомірними діями, забезпечення збереження речових доказів, виникла необхідність у накладенні арешту на кошти, розміщені на рахунках перелічених вище юридичних осіб.

На підставі викладеного, з метою запобігання подальшої злочинної діяльності з використанням банківських рахунків ТОВ «Капрая», визнання грошових коштів речовими доказами та їх збереження, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, виникла необхідність в арешті грошових коштів, що знаходяться на вказаному рахунку.

Також ініціатором клопотання порушено питання про розгляд даного клопотання без повідомлення представників ТОВ «Капрая» у відповідності до ч. 2 ст. 172 КПК України з метою забезпечення арешту майна, оскільки на думку ініціатора, у разі такого повідомлення можуть бути вчинені дії по зняттю чи перерахуванню коштів з цих рахунків з метою ухилення від подальшої їх конфіскації та погашення завданих державі збитків у особливо великих розмірах.

Слідчий суддя, зважаючи на доводи ініціатора клопотання, вважає за можливе проводити розгляд даного клопотання з урахуванням положень ч. 2 ст. 172 КПК України без повідомлення власника майна з метою забезпечення арешту майна.

Слідчий в судовому засіданні подане клопотання підтримав в повному обсязі, з мотивів, наведених у ньому.

Слідчий суддя, вислухавши доводи учасників розгляду клопотання, повно та всебічно дослідивши представлене на розгляд клопотання та матеріали, додані в його обґрунтування, приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що 26.05.2017 року слідчим відділом фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області внесено до ЄРДР за № 42017171090000059 відомості за матеріалами правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень, за фактом того, що громадяни, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на території м. Кременчука, з використанням створеної ними та підконтрольній транзитно-конвертаційної групи підприємств, до складу якої входять наступні СГД: ТОВ «Промостар ЛТД» (код ЄДРПОУ 40393363), ТОВ «Мінард» (код ЄДРПОУ 40727235), ТОВ «Промислові комплектуючі» (код ЄДРПОУ 40268288), ТОВ «Джардан» (код ЄДРПОУ 40870319), ТОВ «Маєрс груп» (код ЄДРПОУ 40947852), ТОВ «Делайн груп» (код ЄДРПОУ 40466991), ТОВ «Равел" (код ЄДРПОУ 41260159), ТОВ "Капрая" (код ЄДРПОУ 41202060), ТОВ "Артедайн" (код РПОУ 40738121) протягом 2016 - 2017 років здійснюють злочинну діяльність з надання послуг по штучному формуванню, для підприємств реального сектору економіки, податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток в особливо великих розмірах.

Як слідує з матеріалів клопотання, транзитно-конвертаційна група підприємств відображає по податковому обліку придбання газу скрапленого, автошин, парафіну нафтового, сиру, щебеню, мандаринів, кави, мазуту, одягу, будівельних матеріалів, а реалізовує зовсім інші товари (роботи, послуги), що вказує на зміну номенклатури товарів та підтверджує безтоварність проведених операцій. До незаконних операцій, пов`язаних із акумулюванням значних сум не оприбуткованих готівкових коштів, та їх подальшого використання в діяльності «конвертаційного центру», а також отримання підприємствами надавачами податкового кредиту, який використовується представниками «конвертаційних центрів» для формування податкового кредиту фіктивних підприємств та підприємств «клієнтів», задіяні ряд суб`єктів підприємницької діяльності, зокрема номенклатури товарів та підтверджує безтоварність проведених операцій.

Так слідчими (розшуковими) діями було встановлено, що до незаконних операцій, пов`язаних із акумулюванням значних сум не оприбуткованих готівкових коштів, та їх подальшого використання в діяльності «конвертаційного центру», а також отримання підприємствами надавачами податкового кредиту, який використовується представниками «конвертаційних центрів» для формування податкового кредиту фіктивних підприємств та підприємств «клієнтів», задіяні ряд суб`єктів підприємницької діяльності, зокрема ТОВ "Капрая" (код ЄДРПОУ 41202060), розрахунковий рахунок якого відкрито в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, розташований за адресою: м. Полтава вул. Соборності, буд.70-А.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підприємствами реального сектору економіки перераховуються грошові кошти на розрахункові рахунки ряду підприємств, в тому числі розрахунковий рахунок ТОВ "Капрая" (№26005054615270 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), відкритий в банківській установі Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, за різні групи видів товарів, робіт, послуг, з невідповідністю у зареєстрованих податкових накладних, між номенклатурою придбаного та реалізованого товару (робіт, послуг), з якого в подальшому здійснюється «конвертація» безготівкових коштів в готівкові, які в подальшому передаються представникам підприємств реального сектору економіки, з вирахуванням відсотків за надані послуги по штучному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток та незаконної конвертації безготівкових коштів в готівку.

З урахуванням положень п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України арешт майна є заходом забезпечення кримінального провадження, що застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

При цьому згідно з положенням ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

При вирішення питання про необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, слідчий суддя враховує вимоги положення ч. 2 ст. 173 КПК України, а саме: правову підставу для арешту майна, достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення, розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову, наслідки арешту майна для інших осіб, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності у підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб, а також які перебувають у власності юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, з метою забезпечення можливої конфіскації майна, спеціальної конфіскації або цивільного позову.

Слідчий суддя, беручи до уваги обставини розслідуємого кримінального провадження, а також те, що слідчим з посиланням на наявні матеріали кримінального провадження в судовому засіданні з розгляду клопотання належним чином доведено, що вказані в прохальній частині клопотання грошові кошти на рахунку ТОВ "Капрая" (код ЄДРПОУ 41202060) - № НОМЕР_1 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ відкритий у Полтавському ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, що за адресою: м. Полтава вул. Соборності, буд.70-А 09.06.2017 року можуть бути речовими доказами в кримінальному провадженні, а також виходячи з класифікації злочинів, беручи до уваги суми матеріальних збитків, що є особливо великим розміром, приходить до висновку, що клопотання слідчого в частині накладення арешту на зазначені грошові кошти є законним та обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

При цьому, що стосується вимоги прокурора щодо зобов`язання службових осіб Полтавського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 331401, надати слідчому відділу фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області, на момент оголошення ухвали слідчого судді виписку банку про рух грошових коштів (з вказанням з якого або на який рахунок проводилось перерахування, з зазначенням назв та організаційної форми відповідних підприємств, підстав перерахування, призначень платежів, дати та часу перерахування, тощо) з 24.05.2017 року по день оголошення ухвали слідчого судді та роздруківку про залишок коштів на арештованому рахунку, а у подальшому письмово, у 15-ти денний термін повідомляти СВ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області м. Кременчук, вул. Троїцька, буд. 76, про факти надходження коштів на вищезазначений рахунок за весь час існування арешту то слідчий суддя зазначає, що дане питання відповідно до положень КПК України, вирішується в порядку надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, а тому клопотання в даній частині задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 167, 170-173, 175 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно задовольнити частково.

Накласти арешт на грошові кошти на рахунку ТОВ «Капрая» (код ЄДРПОУ 41202060):

- № НОМЕР_1 (Українська гривня) відкритий у Полтавському ГРУ ПАТ КБ «ПриватБанк» (МФО 331401), що за адресою: м. Полтава, вул. Соборності, 70-А, без встановлення суми коштів та зупинити проведення усіх видаткових операцій по ним, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом.

Арештовані кошти на вказаному рахунку передати на відповідальне зберігання службовим особам Полтавського ГРУ ПАТ КБ «ПриватБанк», МФО 331401.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

Копію даної ухвали надіслати слідчому, прокурору та іншим заінтересованим особам не пізніше наступного робочого дня після її постановлення.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до апеляційного суду Полтавської області протягом п`яти днів.

Роз`яснити, що згідно положень ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження судом.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.10.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69351518
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —537/4222/17

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 23.01.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 24.01.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 25.01.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 25.01.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 24.01.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 23.01.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

Ухвала від 04.12.2017

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Хіневич В. І.

Ухвала від 10.11.2017

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Хіневич В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні