Ухвала
від 05.09.2017 по справі 392/599/17
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/599/17

Провадження № 2/392/532/17

У Х В А Л А

05 вересня 2017 року м. Мала Виска

Маловисківський районний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді Кратка Д.М., із участю секретаря судового засідання Касьян З.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1, подану від її імені та в її інтересах адвокатом ОСОБА_2, до Товариства з обмеженою відповідальністю СТОВ Авангард про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, -

в с т а н о в и в :

В провадженні суду знаходиться зазначена вище цивільна справа.

В судове засідання призначене на 05 вересня 2017 року о 17 год. 15 хв., особи, що беруть участь в розгляді справи, будучи повідомлені належним чином про день, час та місце розгляду справи, не з явилися.

Представником позивача до суду була подана заява про розгляд справи у її відсутність, та зазначає про те, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та не заперечує проти проведення заочного розгляду справи.

З урахуванням наведених вище обставин справи, суд визнав можливим провести судове засідання за відсутності осіб, що беруть участь в розгляді справи.

В обгрунтування позову позивач зазначає, що 22 квітня 2016 року, після смерті ОСОБА_3, який помер 22 липня 2015 року, вона отримала спадщину за заповітом, яка складається із земельної ділянки розташованої на території Злинської сільської ради Кіровоградської області. Згідно свідоцтва про право на спадщину за заповітом № НАІ 688657, зареєстрованого в реєстрі за № 324, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки № 573 площею 5.0545 га, кадастровий номер 3523181600:02:001:0573.

Під час оформлення спадщини позивачу стало відомо, що 18.07.2015 року в Реєстраційній службі Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області було зареєстровано договір оренди спадкової земельної ділянки від імені ОСОБА_3М з Товариством з обмеженою відповідальністю СТОВ АВАНГАРД , але позивачу було відомо, що ніякого договору оренди з вказаним товариством спадкодавець за життя не підписував та підписати не міг, так як тривалий час перед смертю був прикутий до ліжка і вона за ним доглядала, крім того, 27 липня 2015 року він помер.

Коли вона звернулася до Маловисківського відділу поліції ТУ НП України в Кіровоградській області по факту підробки договору оренди земельної ділянки від імені ОСОБА_3, то дізналася, що в СВ Маловисківського відділу поліції ТУ НП України в Кіровоградській області зареєстровано кримінальне провадження №12015120190000538 від 24.07.2015 року за заявами жителів с. Злинка Маловисківського району про підробку їх підписів в договорах оренди земельних ділянок.

В СВ Маловисківського відділу поліції ГУ НП України в області на заяву позивача, було видано копію договору про оренду земельної ділянки без номеру та дати, який покійний ОСОБА_3 не підписував, копію акту приймання-передачі об'єкта оренди без номеру та дати, який він також не підписував та копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права індексний номер 40854321, згідно якого 18.07.2015 року о 12 год. 43 хв., Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області, зареєстровано договір оренди земельної ділянки між покійним ОСОБА_3 та Товариством з обмеженою відповідальністю СТОВ АВАНГАРД , код ЄРДПОУ: 39782497.

Вищевказані обставини підтверджуються наступними доказами, що містяться в матеріалах справи та надані позивачем та її представником - копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3, копією Свідоцтва про право на спадщину за заповітом серії НАІ 688657 від 22 квітня 2016 року, копією Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №43686927 від 22 квітня 2016 року, копією Договору оренди земельної ділянки б/н та дати, копією Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права №40854321 від 18.07.2015 року, копією Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №22968305 від 18 липня 2015 року, копією Постанови про оголошення розшуку підозрюваного від 17 вересня 2015 року в кримінальному провадженні №12015120190000538 від 24 липня 2017 року.

Тобто підставою позову позивачем та його представником визначено - відсутність вільного волевиявлення Орендодавця ОСОБА_3 на укладання Договору оренди землі без номеру та дати.

З наданого представником позивача через канцелярію суду Висновку експерта № 173 від 04 серпня 2017 року проведеного Кіровоградським НДЕКЦ МВС України вбачається, що вирішити питання: однією чи різними особами виконанні підписи, розташовані у графі Орендодавець договору оренди земельної ділянки без номеру та дати, укладеного між ОСОБА_3 та ТОВ СТОВ Авангард , в особі директора ОСОБА_4; графі Передав: акту приймання-передачі об єкта оренди без намера і дати, укладеного між ТОВ СТОВ Авангард , в особі директора ОСОБА_4, та ОСОБА_3 - не надалось можливим. Вирішити дане питання, в більш конкретній формі, буде можливо при наявності зразків підпису вірогідного виконавця/ виконавців.

Відповідно до частини 1 статті 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно статті 4 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до частини 3, 4 статті 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати свої процесуальні обов'язки, а суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Приписами статті 10 ЦПК України встановлено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до частини 1 статті 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до приписів статті 60 ЦПК України Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Частина 2 статті 59 ЦПК України передбачає, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В статті 143 ЦПК України серед іншого встановлено, що для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі. Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом. При цьому суд має мотивувати відхилення питань осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 169 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в межах строків, встановлених статтею 157 цього Кодексу, у разі якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

З урахуванням конкретних обставин справи, суд вважає визнати необхідним явку позивача та його представника в судове засідання обов язкою, для надання особистих пояснень, що підстав позову та роз яснення їм у судовому засіданні їхніх процесуальних прав та обов язку доказування і зокрема обставин, що підлягають доказуванню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 169, 208-210 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Відкласти розгляд справи до 10 години 00 хвилин 31 жовтня 2017 року.

Визнати обов язковою явку в судове засідання призначене на 10 години 00 хвилин 31 жовтня 2017 року позивача ОСОБА_1 та її представника - адвоката ОСОБА_2, для надання особистих пояснень по справі.

Роз яснити позивачу ОСОБА_1 та її представнику - адвокату ОСОБА_2 право подати до суду клопотання про призначення у справі судово-почеркознавчої експертизи для з ясування справжності підпису Орендодавця ОСОБА_3 на Договорі оренди земельної ділянки без номеру та дати укладеному між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю СТОВ Аванград в особі директора ОСОБА_4, предметом договору якого є земельна ділянка, сільськогосподарського призначення № 573, згідно кадастрового плану (план-схеми), загальною площею 5,05 га., кадастровий номер: 3523181600:02:001:0573, строк дії якого становить - 10 років.

Роз яснити позивачу ОСОБА_1 та її представнику - адвокату ОСОБА_2 право надати до суду належні і допустимі докази на підтвердження своїх позовних вимог, зокрема щодо відсутності вільного волевиявлення Орендодавця ОСОБА_3 на укладання оспорюваного Договору оренди земельної ділянки без номеру та дати.

Копію ухвали для виконання направити особам, що беруть участь у розгляді справи та викликати в судове засіданні осіб, що беруть участь в розгляді справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Д.М. Кратко

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення05.09.2017
Оприлюднено06.10.2017
Номер документу69368825
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/599/17

Рішення від 21.03.2018

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Вдовіченко М. М.

Рішення від 21.03.2018

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Вдовіченко М. М.

Ухвала від 20.02.2018

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Вдовіченко М. М.

Ухвала від 20.12.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 05.09.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

Ухвала від 14.04.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кратко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні