Ухвала
від 06.10.2017 по справі 607/6667/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

06.10.2017 Справа №607/6667/17

Провадження № 1-кс/607/7377/2017

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого з ОВС другого відділу РКП СУФР Головного управління ДВС у Тернопільській області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі клопотання слідчого з ОВС другого відділу РКП СУФР Головного управління ДВС у Тернопільській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, в рамках кримінального провадження №32017210000000009 від 07.02.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, звернувся слідчий з ОВС другого відділу РКП СУФР Головного управління ДВС у Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджено прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 .

Слідчий з ОВС другого відділу РКП СУФР Головного управління ДВС у Тернопільській області ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Заслухавши доводи слідчого, вивчивши клопотання та надані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Службові особи БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2014-2016 років в порушення вимог податкового та митного законодавства, з метою визнання товару гуманітарною допомогою, шляхом надання завідомо неправдивих відомостей до Міністерства соціальної політики України та митних органів ДФС України щодо набувачів, ввезли на митну територію України товари загальною вагою 2063107 кг на загальну суму 13917451 грн. внаслідок чого ухилились від сплати податку на додану вартість в розмірі 2931 015 грн. та ввізного мита в розмірі 737 624 грн., а всього податків на загальну суму 3668639 грн., що є особливо великим розміром.

За даним фактом слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні №32017210000000009 від 07.02.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В ході проведення обшуку в офісних, складських та інших приміщеннях і будівлях БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було встановлено факт розвантаження товарів з автомобіля, асортимент яких не відповідав супровідним документам на вантаж. Про факт розвантаження товарів на склад БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » працівниками ІНФОРМАЦІЯ_2 складено акт прийому гуманітарної допомоги, згідно якого встановлено, що фактично в даному транспортному засобі знаходиться вантаж в кількості 22815 кг (вага брутто), а саме: вживаний одяг та взуття в кількості 21202 кг. (вага брутто) та новий одяг, взуття та рушники в кількості 1613 кг (вага брутто), які знаходяться в 78 мішках, що не відповідало даним в митній декларації та некомерційному інвойсі, в яких було зазначено вагу товарів в кількості 17594 кг., що є меншою від фактично отриманої БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на склад.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що згідно податкових звітів про використання коштів неприбуткових установ та організацій БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та розшифровок операцій з гуманітарної допомоги за 2014-2016 роки встановлено організації, які надавали гуманітарну допомогу та набувачів гуманітарної допомоги.

Згідно податкової звітності за 2014-2016 роки організацій, яким БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надавала гуманітарну допомогу встановлено, що набувачі такої допомоги у звітності не підтверджували її отримання, про що свідчать звіти про використання коштів поданих до податкових інспекцій, в яких вони перебувають на обліку.

Такі факти можуть свідчити про те, що фактично більшість товарів, які ввезено БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на територію України та визнано гуманітарною допомогою, могли реалізовуватись за готівкові кошти представникам торгівельних мереж «секонд-хенд» та фізичним особам підприємцям, тобто використані не за цільовим призначенням, без відповідного відображення по бухгалтерському і податковому обліках організації та сплати до бюджету податку на додану вартість та ввізного мита.

Також встановлено, що одним із одержувачів гуманітарної допомоги від БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » згідно податкових звітів про використання коштів неприбуткових установ та організацій БО«Дотик» за 2014-2016роки значиться релігійна громада церкви Євангельських Християн-баптистів « ІНФОРМАЦІЯ_3 » м. Часів Яр (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ).

В ході досудового розслідування виникла необхідність у дослідженні всіх документів, які свідчать про надання БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протягом 2014-2016 років організаціям та установам на території України гуманітарної допомоги, в тому числі і документів релігійної громади церкви ОСОБА_5 -баптистів « ІНФОРМАЦІЯ_3 » м. Часів Яр про отримання гуманітарної допомоги та подальше її використання.

Слідчий вказує на те, що вказані документи можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, і мають суттєве значення для встановлення істини обставин у кримінальному провадженні, підлягають аналізу і дослідженню, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів і речей, що можуть перебувати у володінні релігійної громади церкви Євангельських Християн-баптистів « ІНФОРМАЦІЯ_3 » м. Часів Яр (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) та можливість вилучити їх оригінали.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.5, ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Окрім цього, слідчий суддя відповідно до ч.7 ст.163 КПК України, в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим в клопотанні та в судовому засіданні не було доведено, що є підстави вважати, що без вилучення оригіналів документів існує реальна загроза їх зміни або знищення, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до вказаних документів, тому в цій частині клопотання до задоволення не підлягає.

Згідно ч.2 ст.9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язаний всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Беручи до уваги вищевикладене, та те, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що наведені документи будуть використаний в кримінальному проваджені як докази, та зокрема те, що іншим чином їх отримати неможливо, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення частково.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 9, 159, 160, 162, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого з ОВС другого відділу РКП СУФР Головного управління ДВС у Тернопільській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому з ОВС 2-го ВРКП СУФР ГУ ДФС у Тернопільській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 та/або особі, уповноваженій за доручення слідчого на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні релігійної громади церкви Євангельських Християн-баптистів « ІНФОРМАЦІЯ_3 » м. Часів Яр (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) та можливість вилучити копії наступних документів, а саме:

- документів, які свідчать про отримання від БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2014-2016 років гуманітарної допомоги, а саме: листи (заяви, клопотання) про необхідність отримання гуманітарної допомоги, договори, додатки до них, накладні, платіжні доручення, товарно-транспортні накладні, акти приймання, довіреності, копії з журналів виписки довіреностей, банківські та касові документи, письмові згоди на отримання гуманітарної допомоги, документи з переліком товарів отриманих від БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », як гуманітарної допомоги, звіти щодо отриманої гуманітарної допомоги, які свідчать про отримання гуманітарної допомоги від вказаної організації за період з 01.01.2014 року по 31.12.2016 року,

- документів, які свідчать про використання (видачу, списання, знищення) гуманітарної допомоги отриманої від БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2014-2016 років гуманітарної допомоги, а саме: акти списання/передачі гуманітарної допомоги, списки осіб, які отримували благодійну (гуманітарну) допомогу, акти безоплатної передачі гуманітарної допомоги, відомості на видачу гуманітарної допомоги, акти знищення гуманітарної допомоги,

- копій документів про віднесення релігійної громади церкви ОСОБА_5 -баптистів « ІНФОРМАЦІЯ_3 » м. Часів Яр до неприбуткових організацій (в разі віднесення) та податкових звітів про використання коштів неприбутковими установами та організаціями за 2014-2016 роки з додатками (розшифровкою операцій з гуманітарною допомогою).

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити протягом місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.10.2017
Оприлюднено08.03.2023

Судовий реєстр по справі —607/6667/17

Ухвала від 03.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Сарновський В. Я.

Ухвала від 03.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Сарновський В. Я.

Ухвала від 11.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Сарновський В. Я.

Ухвала від 06.10.2017

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 06.10.2017

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 06.10.2017

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 06.10.2017

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 06.10.2017

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 06.10.2017

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

Ухвала від 06.10.2017

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Мостецька А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні