Ухвала
від 14.09.2017 по справі 757/46599/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46599/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2017 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Анавім" про скасування арешту ,

В С Т А Н О В И В :

ТОВ «Анавім» звернулось до слідчого судді із клопотанням про скасування арешту грошових коштів, що знаходяться в банківських установах на відкритих товариством рахунках. Під час розгляду клопотання керівник товариства ОСОБА_3 та адвокат ОСОБА_4 підтримали клопотання, просили його задовольнити, вказуючи наступне. Ухвалою слідчого судді Печерською районного суду м. Києва ОСОБА_5 від 07.07.2017 (справа № 757/38941/17-к. провадження № 1-кс-35141/17) було задоволено клопотання слідчого прокуратури м. Києва ОСОБА_6 про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках низки підприємств, в т.ч. на грошові кошти ТОВ «Анавім», які знаходяться на банківських рахунках, відкритих в АГ «Райффайзен Банк Аваль» та ПАТ КБ «Приватбанк».

Дане клопотання була подане слідчим ОСОБА_6 в межах кримінального провадження №42010100000001129 від 16.11.2016 за фактом вчинення злочинів, передбачених ч.3 ст 212. ч.2 ст. 364 КК України.

Товариство не може здійснювати видадкові операції, господарська діяльність фактично заблокована. ТОВ «Анавім» вважає, що накладення арешту на грошові кошти товариства, які знаходяться на його банківських рахунках, накладений необгрунтовано, а тому підлягає скасуванню, З огляду на наступне.

Арешт на грошові кошти юридичної особи може бути накладений лише у випадку, якщо в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що вони є доказом злочину та набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального нравонорл нісшій.

Водночас, ані в клопотанні слідчою, ані в доданих до клопотання документах, немає жодних документів та/або будь-яких відомості, які б обґрунтовували;

факі набуття товариством грошових коштів на власних рахунках кримінально протиправним шляхом або їх отримання внаслідок вчинення кримінальної о правопорушення;

факт того, що грошові кошти товариства є або можуть бути речовим доказом у кримінальному провадженні № 42016100000001129 від 16.11.2016.

ТОВ «Анавім» стверджує, що жоден з доводів слідчого стосовно товариства не підтверджується матеріалами клопотання та не відповідає дійсносгі.

По-перше, ТОВ «Анавім» створено 08.07.2016. Основним видом діяльності товариства є оптова торгівля овочами та фруктами. Учасниками та кінцевими бенефіціарами товариства з моменту його державної реєстрації є 2 особи: громадянин ОСОБА_7 (належить 50% статутного капіталу); громадянин України ОСОБА_8 (належить 50% статутного капіталу). Вкачані особи ( добропорядними громадянами, які не притягувались до кримінальної відповідальності та не і фігурантами жодного кримінального провадження. Також вкачані особи ( реальними власниками ТОВ «Анавім» і нікому не підзвітні та/бо не підконтрольні.

ІІо-друге, керівником ТОВ «Анавім» з моменту його державної реєстрації є ОСОБА_9 , яка: мас вищу освіту ; має більше як 20-річний досвід роботи саме в галузі торгівлі овочами та фруктами. Отже, керівник ТОВ «Анавім» с досвідченою особою в своєї галузі та цілком здатна здійснювати керівництво товариством.

По-трете, на ТОВ «Анавім» працює 9 осіб, а саме:директор; головний бухгалтер;спеціаліст з контролю якості (1 особа); менеджер зі збуту (2 особи); експедитор (2 особи); менеджер по закупкам (2 особи).Зазначеної кількості працівників цілком достатньо для забезпечення операційної діяльності ТОВ «Анавім». До державного бюджету щомісячно сплачуються необхідні відрахування та утримання з заробітної плати працівників.

По-четверте, всі установчі, реєстраційні документи ТОВ «Анавім», документи про відкритім банківських рахунків, ключі доступу до системи електронних платежів «Клієнт- Банк», печатки товариства знаходяться в безпосередньому володінні товариства та розпорядження його директора. Жодна особа не мас доступу до вказаних документів та печаток ТОВ «Анавім». Юридична адреса ТОВ «Анавім» зареєстрована за місцем проживання директора товариства.

За весь період господарських взаємовідносин між ТОВ «Анавім» та ТОВ «АФК Фруіт» загальний оборо і склав лише 6.73 мли. гри. при загальному обороті товариства в розмірі 26.01 мли. гри.

У ТОВ «Анавім» немає власних складських приміщень у зв`язку з відсутністю потреби в цьому, оскільки, як вже зазначалось вище, товариство працює на підставі замовлень покупців і немає потреби в зберіганні продукції (продукція придбавається виключно в обсягах згідно отриманих замовлень від покупців). Вся придбана ТОВ Анавім» продукція одразу ж поставляється до покупців. Доставка продукції здійснюється або транспортом та силами постачальників продукції, або транспортними компаніями, з якими ТОВ «Анавім» укладено відповідні договори транспортно-експедиторського обслуговування. Дані транспортних засобів, прізвища водіїв/експедиторів наведені в товарно-транспортних накладних.

Між ТОВ «Анаівм» і ТОВ «АФК Фруіт». та ТОВ «Анавім» і ТОВ «АТБ-маркет» оформлено всі необхідні первинні документи, що мають бути оформлені відповідно до законодавства.

За рік діяльності ТОВ «Анавім» було сплачено до державного бюджету податків на загальну суму 296 938,72 грн. Тобто, ТОВ «Анавім» є сумлінним платником податків, який сплачує до державного бюджету всі передбачені законодавством платежі.

По-восьме, ТОВ «Анавім» ніколи не співпрацювало з жодним з підприємств, казаних в клопотанні слідчого про арешт майна, окрім ТОВ «АФК Фруіт».

З огляду на викладене вбачається, що жодне твердження про «фіктивність» та «транзитність» ТОВ «Анавім», а також про безтоварність його операцій, не відповідають дійсності.

Так у справі «БУЛВЕС АД проти України» (заява № 3991/03) Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 22.01.2009 зазначив, що платник податку не повинен нести відповідальність за невиконання постачальником його зобов`язань зі сплати податку. На думку суду такі вимоги є надмірним тягарем для платника податку, що порушує справедливий баланс, який повинен підтримуватися між вимогами суспільного інтересу та вимогами захисту права власності.

Слідчий прокуратури м. Києва ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилась про час і місце судового розгляду повідомлялась вчасно та належним чином.

Вислухавши керівника товариства та адвоката, вивчивши матеріали додані до клопотання про його скасування, слід дійти наступного висновку.

Згідно ст. 2 КПК завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів часників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та упередженого розслідування і судового розгляду.

Згідно з ч. 1 ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необгрунтовано.

Викладені заявником доводи та додані до клопотання матеріали, які в силу відсутності заявника під час вирішення клопотання слідчого не були предметом вивчення слідчим суддею, переконують в необґрунтованості накладеного арешту, а тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.2, 174,309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м.Києва від 07 липня 2017 року (№757/38941/17-к) на грошові кошти, що розміщені в АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" У М. КИЄВI МФО 380805 на рахунках ТОВ «Анавім» (код ЄДРПОУ 40645823) № НОМЕР_1 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), та в КИЇВСЬКЕ ГРУ ПАТ КБ"ПРИВАТБАНК", М.КИЇВ МФО 321842 на рахунках ТОВ «Анавім» (код ЄДРПОУ 40645823) № НОМЕР_2 (978-ЄВРО); № НОМЕР_3 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ); № НОМЕР_4 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ); № НОМЕР_5 (980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ); № НОМЕР_6 (840-ДОЛАР США);

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили негайно.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69388923
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту

Судовий реєстр по справі —757/46599/17-к

Ухвала від 14.09.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні