Ухвала
від 04.10.2017 по справі 369/10850/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/10850/17

Провадження № 1-кс/369/3077/17

УХВАЛА

Іменем України

04.10.2017 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області лейтенанта податкової поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №4201611000000303 від 31.05.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся старший слідчий першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області лейтенант податкової поліції ОСОБА_3 , з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 4201611000000303 від 31.05.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.212 КК України.

Своє клопотання слідчий мотивує тим, що досудовим розслідуванням, встановлено що у період опалювального сезону 2014 2015 року службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відповідно до постанови КМУ від 09.07.2014 № 293 «Про стимулювання заміщення природного газу у сфері теплопостачання» отримали від комунальних закладів Київської області бюджетні кошти у сумі 26 млн. грн., за постачання альтернативного джерела енергії.

В подальшому службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ухилилися від сплати податків, шляхом проведення фінансово господарських операцій з підприємствами з ознаками «фіктивності», а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), сума ПДВ 200 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), сума ПДВ 260 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), сума ПДВ 400 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), сума ПДВ 540 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), сума ПДВ 560 тисяч гривень на загальну суму 1 960 000 грн.

Згідно дослідження , яке було отримано від ІНФОРМАЦІЯ_7 , встановлено, що по взаємовідносинах із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , « ПП « ОСОБА_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за період лютий березень 2016 року вбачається безтоварне проведення операцій, яке спрямоване на незаконне формування податкового кредиту та ухилення від сплати податків.

Також, є підстави вважати, що оформлення операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з переліченими СГД, що мають ознаки «фіктивності», стосовно придання товарів, можливо здійснювалося без наміру фактичного отримання останніх, а отже, відображення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у складі податкового кредиту сум ПДВ від вказаних контрагентів у звітному періоді, не відповідає вимогам п. 198.3, п. 198.6, ст.198 Податкового кодексу.

Тобто, в вказаному періоді, в податковому обліку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », частину податкового кредиту з податку на додану вартість сформовано, шляхом відображення в податковій звітності сум ПДВ від оформлення операцій з контрагентами, що мають ознаки фіктивності, які перераховані вище, що вплинули на показники податкової звітності з податку на додану вартість.

Крім цього досудовим розслідуванням встановлено, що реєстрація ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), здійснювалась службовими особами товариства у реєстраційній службі, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Для повного, всебічного та об`єктивного встановлення істини у кримінальному провадженні необхідно отримати тимчасовий доступ до документів реєстраційних справ платника податків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Крім того документи реєстраційних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), потрібні для встановлення обставин реєстрації, отримання зразків підпису службових осіб, та встановлення інших осіб які причетні до протиправної діяльності вищезазначеного товариства.

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило.

Клопотання розглядалось у відсутність службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_9 , а також ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), з метою унеможливлення знищення або переховування вказаних у клопотанні документів.

Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

Відповідно дост. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до положеньст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000із змінами і доповненнями, інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Банківською таємницею, зокрема, є операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Згідност. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000із змінами і доповненнями інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Як вбачається з матеріалів клопотання, в провадженні СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 4201611000000303 від 31.05.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.212 КК України.

Слідчим суддею встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ухилилися від сплати податків, шляхом проведення фінансово господарських операцій з підприємствами з ознаками «фіктивності», а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), сума ПДВ 200 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), сума ПДВ 260 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), сума ПДВ 400 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), сума ПДВ 540 тисяч гривень, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), сума ПДВ 560 тисяч гривень на загальну суму 1 960 000 грн.

Відповідно до п. 5ст. 162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК Українипри розгляді питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 5, ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий в клопотанні і в суді довів наявність обставин передбачених ч.5, ч. 6ст. 163 КПК України.

Клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області лейтенанта податкової поліції ОСОБА_3 , відповідає вимогамст. 160 КПК України.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування фактів викладених у клопотанні, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, а також те, що іншими способами довести ці обставини не є можливим, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність надати тимчасовий дозвіл старшому слідчому першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області лейтенанта податкової поліції ОСОБА_3 , до документів, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), та надати можливість їх вилучити, а саме в ІНФОРМАЦІЯ_8 .

З клопотання слідчого та доданих до нього матеріалів вбачається, що вказані у клопотанні документи, які перебувають в ІНФОРМАЦІЯ_8 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів та вилучити їх з метою проведення у подальшому криміналістичних досліджень.

Керуючись ст. ст.159-164,166,369,370,371,372,309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР Києво Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , прокурору Києво Святошинської місцевої прокуратури Київської області раднику юстиції ОСОБА_5 , або особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі доручення прокурора, слідчого, дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), та надати можливість їх вилучити, а саме в ІНФОРМАЦІЯ_8 , наступні документи:

-оригінали документів реєстраційних справ «ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

У випадку, якщо дані документи були витребувані чи проводилось їх вилучення раніше, прошу надати належним чином завірені їх копії та документи на підставі яких було витребувано чи вилучено дані документи.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчий суддя, суд, за клопотанням сторони кримінального провадження якій надано право на доступ до документів, має право на постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала діє протягом одного місяця.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69445104
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №4201611000000303 від 31.05.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —369/10850/17

Ухвала від 04.10.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні