Вирок
від 06.10.2017 по справі 761/33930/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/33930/17

Провадження №1-кп/761/1661/2017

В И Р О К

іменем України

06 жовтня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Києві в приміщенні суду обвинувальний акт та угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні № 22017000000000046 від 07 лютого 2017 року за обвинуваченням ОСОБА_5 ,ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Капустін Яр-1 Астраханської області Російської Федерації, громадянина України, українця, освіти неповної вищої, одруженого, працюючого на посаді комерційного директора ТОВ "Енерджі Транс", маючого на утриманні двох малолітніх дітей, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 КК України,

В С Т А Н О В И В:

З 15.03.2000 на території України зареєстроване та діє ТОВ «Агрофірма «Росія» (код ЄДРПОУ 30813317, юридична адреса: 87600, Донецька область, м. Новоазовськ, вул. 60 Років СРСР, б. 46).

Разом з тим, встановлено, що фактичне керування господарською діяльністю ТОВ«Агрофірма «Росія» здійснює громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Так, 07.04.2014 у м. Донецьку та окремих містах і районах Донецької області, в тому числі у м. Новоазовськ та Новоазовському районі, керуючись мотивом особистого несприйняття діючої державної влади в Україні, було створено терористичну організацію так звану «Донецьку народну республіку» (далі ДНР), яка діє і в даний час, чим створює небезпеку нормальній життєдіяльності суспільства, дестабілізує економічну та соціально-політичну сферу життя, порушує нормальне функціонування соціальних та економічних інститутів, породжує обстановку незахищеності населення вказаного регіону, тощо. При цьому, у вказаний період часу невстановлені особи погодили між собою єдиний план злочинної діяльності, в якому розподілили функції кожного з них та визначили дії, які кожен мав вчинити для досягнення цього плану.

Кінцевою метою створення та діяльності зазначеної терористичної організації, відповідно до злочинного плану невстановлених осіб, що її створили, керують її діяльністю та/або приймають в ній участь, є насильницька зміна та повалення існуючого конституційного ладу, захоплення державної влади, зміна меж території або державного кордону України, шляхом незаконного створення державного утворення в межах Донецької області, що грубо порушує норми КУ.

З метою втілення злочинного плану невстановлені особи визначили за необхідне легалізувати ДНР шляхом проголошення акту про самостійність державного утворення, організації проведення незаконного референдуму з приводу підтримання акту проголошення державної самостійності ДНР, створення ієрархічної структури органів влади і управління терористичної організації, незаконних збройних формувань та вчинення актів тероризму з метою забезпечення виконання її завдань та мети.

На виконання злочинного плану 07.04.2014 у сесійній залі будівлі Донецької ОДА було проголошено «Декларацію про суверенітет Донецької народної республіки». Після проголошення суверенітету, представники «Респубіканської народної ради» звернулися до керівництва Російської Федерації із проханням про введення на територію регіону миротворчого контингенту Збройних сил РФ. Крім декларації, так звана «Народна рада» ухвалила рішення про проведення 11.05.2014 на території області «референдуму».

11.05.2014 всупереч ст. 73 КУ та Закону України «Про всеукраїнський референдум» проведено вказаний «референдум» щодо підтримання акту про державну самостійність незаконно проголошеної «Донецької народної республіки».

В цей же період, були незаконно створені органи влади ДНР: «Рада міністрів», «Міністерство доходів і зборів», «Міністерство палива» та інші.

Таким чином, починаючи з травня 2014 року по даний час діяльність органів влади й управління терористичної організації ДНР, військових формувань, підприємств, організацій та установ, незаконно створених на тимчасово окупованій території Донецької області, здійснюється з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого КУ.

17.03.2015 Верховна Рада України (далі ВРУ) своєю постановою № 254-VІІІ визнала тимчасово окупованими територіями окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань, російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України.

Зверненням ВРУ до Організації Об`єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання РФ державою-агресором, затверджене постановою ВРУ від 27.01.2015 №129-VIII; Заявою ВРУ «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами РФ та керівниками терористичних організацій ДНР та ЛНР, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян», схвалену постановою ВРУ від 04.02.2015 №145-VIII; Заявою ВРУ «Про відсіч збройної агресії РФ та подолання її наслідків», схваленою постановою ВРУ від 21.04.2015 №337-VIII, ДНР/ЛНР визнано терористичними організаціями.

У зв`язку із вищезазначеними обставинами ТОВ «Агрофірма «Росія» фактично у 2014 році припинило свою господарську діяльність на території України, що підтверджується даними ДФС України. При цьому, ОСОБА_5 або інші представники ТОВ «Агрофірма «Росія» не виконали вимоги Закону України від 02.09.2014 «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», наказу Міністерства юстиції України від 05.11.2014 № 1849/5 «Про проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, місцезнаходженям/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції» та не здійснили перереєстрацію місцезнаходження ТОВ «Агрофірма «Росія» й обліку як платника податків підприємства на територію, підконтрольну Уряду України. А натомість, в порушення норм КУ та національного законодавства України невстановлені особи за вказівкою ОСОБА_5 здійснили реєстрацію місцезнаходження ТОВ «Агрофірма «Росія» та реєстрацію обліку як платника так званих «податків» та «зборів» підприємства на території ДНР відповідно до їх незаконно діючого законодавства. Разом з тим, з метою реалізації спільного злочинного умислу та ведення незаконної господарської діяльності ОСОБА_5 надав вказівку невстановленим особами, створити та зареєструвати відповідно до незаконно діючого законодавства ДНР нове підприємство ТОВ«Донецька паливна компанія» (ООО «Донецкая топливная компания», ДНР, г.Горловка, Калининский район, ул.Горловской дивизии, д. 87А).

При цьому, будучи громадянином України, знаючи норми КУ та національного законодавства, ОСОБА_5 усвідомлював, що:

-згідно зі ст. 1 КУ Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава;

-відповідно до ст. 2 КУ суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною;

-статтею 73 КУ встановлено, що виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України.

Також ОСОБА_5 достовірно знав та усвідомлював факт тимчасової окупації окремих районів, міст селищ та сіл Донецької області та створення на них незаконних органів управління, основним завданням котрих є насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, насильницька зміна меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого КУ. При цьому, ОСОБА_5 у невстановлений час, але не пізніше листопада 2015 року, в невстановленому місці, вступив у попередню змову із невстановленими органом досудового розслідування особами, в тому числі зі службовими особами, керівниками та працівниками ТОВ «Агрофірма Росія» (ЄДРПОУ 30813317), ТОВ«Донецька паливна компанія» (ООО «Донецкая топливная компания»), ТОВ«Азовнефтепродукт» (ЄДРПОУ 30813322), ТОВ«Олеум Трейд» (ЄДРПОУ 38533026), ТОВ «Торгова компанія «Євронафта» (код ЄДРПОУ 39391923), ТОВ«Енерджі Транс» (код ЄДРПОУ 40873440), ТОВ «ЕССЕНС-ПРЕМІУМ» (код ЄДРПОУ 37121835), ДП «ЗО «Промсировинаімпорт» РФ, ПАТ «НК «Роснафта», РФ, ПАТ АНК «Башнафта», РФ, представниками незаконно створених так званих «Міністерства доходів та зборів ДНР», «Митного комітету ДНР», «Міністерства економічного розвитку ДНР», а також іншими невстановленими фізичними особами, щодо фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого КУ.

Зокрема, діючи з метою матеріального забезпечення функціонування незаконно створених органів влади та управління так званої ДНР, ОСОБА_5 із зазначеними вище особами розробив злочинний план незаконного постачання з території РФ підприємствам, установам та організаціям, а також органам влади, особам, які підтримали своїми активними діями створення ДНР та військовим формуванням, які розташовані і діють на тимчасово окупованій території Донецької області, нафтопродуктів олія моторна, бензин, дизельне паливо виробництва ПАТ АНК «Башнафта», РФ.

Так, 09.11.2015 у м. Москва, РФ, був укладений контракт № 02/7/2015 між ДП «ЗО «Промсировинаімпорт» РФ та ТОВ «Агрофірма Росія» на поставку протягом 2016 року нафтопродуктів олія моторна, бензин, дизельне паливо виробництва ПАТАНК «Башнафта», РФ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на виконання даного контракту, починаючи з 14.03.2016 до 16.11.2016, між ДП «ЗО «Промсировинаімпорт» РФ та ТОВ «Агрофірма Росія» було укладено 21 додаток (приложение) до контракту №02/7/2015 від 09.11.2015 на поставку олії моторної, бензину, дизельного палива, а саме: Додаток № 8 від 14.03.2016 на суму 2567500рос. руб. (за курсом НБУ 950206грн.), Додаток № 9 від 16.03.2016 на суму 31350000рос. руб. (11948425, 5 грн.), Додаток № 12 від 04.04.2016 на суму 33409000рос. руб. (12991423, 74 грн.), Додаток № 15 від 13.05.2016 на суму 41859000рос. руб. (16311196, 53 грн.), Додаток № 18 від 09.06.2016 на суму 37229000рос. руб. (14357736, 14 грн.), Додаток № 19 від 17.06.2016 на суму 35367000рос. руб. (13373323, 71 грн.), Додаток № 20 від 19.07.2016 на суму 37075750рос. руб. (14601542, 62 грн.), Додаток № 21 від 26.07.2016 на суму 14868000рос. руб. (5677048, 44 грн.), Додаток № 22 від 27.07.2016 на суму 32329500рос. руб. (12188544, 8 грн.), Додаток № 23 від 29.08.2016 на суму 23633000рос. руб. (9287769 грн.), Додаток № 27 від 22.09.2016 на суму 27894000рос. руб. (11243234, 58 грн.), Додаток № 28 від 05.10.2016 на суму 11835000рос. руб. (4903003, 8 грн.), Додаток № 29 від 05.10.2016 на суму 25446000рос. руб. (10541768, 88 грн.), Додаток № 30 від 17.10.2016 на суму 11919000рос. руб. (4852701, 66 грн.), Додаток № 31 від 17.10.2016 на суму 28146000рос. руб. (11459362, 44 грн.), Додаток № 32 від 26.10.2016 на суму 7329000рос. руб. (3023285, 79 грн.), Додаток № 33 від 26.10.2016 на суму 26139000рос. руб. (10782598, 89 грн.), Додаток № 34 від 07.11.2016 на суму 7417000рос. руб. (2987377, 99 грн.), Додаток № 35 від 07.11.2016 на суму 23554250рос. руб. (9486477, 19 грн.), Додаток № 36 від 16.11.2016 на суму 7141250рос. руб. (2833576, 59 грн.), Додаток № 37 від 16.11.2016 на суму 23403250рос. руб. (9286175, 57 грн.), на загальну суму 193086779, 86 грн. (сто дев`яносто три мільйони вісімдесят шість тисяч сімсот сімдесят дев`ять гривень вісімдесят шість копійок), що є особливо великим розміром.

При цьому, відповідно до попередніх домовленостей ОСОБА_5 з службовими особами ДП«ЗО «Промсировинаімпорт» РФ після підписання кожного Додатку перед здійсненням поставки за вказівкою останнього з рахунку ТОВ«Агрофірма Росія», який відкритий у м. Ростов-на-Дону РФ в «ООО Небанковская кредитная организация «Центр международных расчетов", здійснюється передоплата у розмірі 35, 4 % від суми Додатку на рахунок ДП«ЗО«Промсировинаімпорт» РФ за придбані та поставлені нафтопродукти.

В подальшому, після отримання вищевказаної передоплати, нафтопродукти олія моторна, бензин, дизельне паливо виробництва ПАТАНК «Башнафта», РФ, відповідно до домовленостей ОСОБА_5 та службових осіб ДП«ЗО«Промсировинаімпорт» РФ залізничним шляхом з прикордонної вантажної станції «Успенська» (Ростовського регіону Північно-Кавказької залізниці РФ) транспортуються на територію Донецької області, яка тимчасово окупована та знаходиться під керівництвом незаконно створених органів влади так званої ДНР, до станції «Мушкетово», код-484009, у м.Донецьку (Донецька залізниця), яка на даний час непідконтрольна Уряду України та ПАТ «Укрзалізниця».

При цьому, у супровідних документах «декларація на товари», які складаються співробітниками Таганрозької митниці ФМС РФ, у графі 8 «Отримувач» зазначається «ООО, Донецкая топливная компания, Украина, 84609, Донецкая обл., г.Горловка, ул. Горловской дивизии, д. 87А» або «ООО «Агрофирма «Россия», Украина, 87600, Донецкая область, г. Новоазовск, ул. 60 лет СССР, д. 46», у графі 17 «країна призначення» зазначається «Україна».

Разом з тим, з метою реалізації спільного злочинного умислу з вищевказаними особами, направленого на матеріальне забезпечення підприємств, установ та організацій, органів влади та управління ДНР, осіб, які підтримали своїми активними діями створення ДНР, та військових формувань ДНР, нафтопродуктами олія моторна, бензин, дизельне паливо виробництва ПАТ АНК «Башнафта», РФ, ОСОБА_5 через свою довірену особу (на даний час слідством не встановлена), яка постійно знаходиться у м.Донецьку, досяг домовленості з представниками «Міністерства доходів та зборів» та «Митного комітету» ДНР про здійснення безперешкодної господарської діяльності ТОВ«Агрофірма Росія» та ТОВ«Донецька паливна компанія» на непідконтрольній території.

Окрім цього, вищевказана невстановлена довірена особа за вказівкою ОСОБА_5 протягом зазначеного періоду з листопада 2015 року до квітня 2017 року здійснювала контроль за обліком поставок нафтопродуктів, їх кількістю при зберіганні, реалізацію нафтопродуктів на території ДНР, формування та коректування цін відповідно до рішень ОСОБА_5 , а також пошук нових джерел збуту серед представників підприємств, установ та організацій, органів влади та управління ДНР, осіб, які підтримали своїми активними діями створення ДНР, та військових формувань ДНР. При цьому, остання систематично звітувала ОСОБА_5 та отримувала від нього вказівки щодо кількості реалізації нафтопродуктів у конкретні періоди часу та обсягів поставки нафтопродуктів на тимчасово окуповану територію ДНР з території РФ на майбутнє відповідно до сформованого попиту.

При цьому, відповідно до так званого законодавства ДНР, наказів та нормативно-правових актів незаконно створених «Міністерства доходів і зборів» та «Митного комітету» ДНР, за вказівкою ОСОБА_5 інша невстановлена особа, яка здійснює повноваження бухгалтера ТОВ«Агрофірма Росія», ТОВ«Донецька паливна компанія», а також інші невстановлені особи бухгалтери зазначених підприємств, систематично сплачували так зване «мито» у розмірі 1,5 % та 1,5 % акциз від вартості за незаконно ввезені та реалізовані нафтопродукти, а також 3% так званого «податку на обіг» та 1,5% валового обороту товариств.

30.12.2016, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу та намагаючись приховати зазначену спільну злочинну діяльність, ОСОБА_5 , діючи за раніше досягнутою домовленістю зі службовими особами ДП«ЗО«Промсировинаімпорт» РФ, організував укладання контракту №02/22/2016 з останніми вже від імені іншого підконтрольного підприємства ТОВ «Ессенс» (ООО«Эссенс», Республика Южная Осетия, г. Цхинвал, ул.Героев, д. 1). За аналгічною схемою 27.01.2017 був підписаний Додаток № 2 до контракту №02/22/2016 від 30.12.2016 на поставку нафтопродуктів на суму 30453000 рос. руб. (за курсом НБУ 13896312, 96 грн.). Після чого, залізничним шляхом відповідно до вищеописаного способу нафтопродукти були незаконно поставлені на адресу ТОВ«Донецька паливна компанія», діяльністю якого фактично керує ОСОБА_5 .

Разом з тим, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, направленого на матеріальне забезпечення підприємств, установ та організацій, органів влади та управління ДНР, у період з грудня 2016 року до кінця березня 2017року, невстановлена довірена особа ОСОБА_5 , яка постійно знаходиться на території м. Донецька, відповідно вказівок останнього декілька разів здійснила збут бензину марки 95 та 92 представникам так званого «Міністерства економічного розвитку ДНР», при цьому, попередньо уклавши з останніми договори на поставку бензину, підписані з боку «Міністерства економічного розвитку ДНР» «в.о.заступника міністра економічного розвитку ДНР» ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином, ОСОБА_5 , фактично керуючи господарською діяльністю ТОВ«Агрофірма Росія», незаконно створених ТОВ «Донецька паливна компанія» та ТОВ «Ессенс», з 14.03.2016 до 27.01.2017, повторно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, усвідомлюючи при цьому, що ДНР є терористичною організацією та має відповідні незаконно створені так звані органи влади та управління, які мають на меті насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, насильницьку зміну меж території та державного кордону України в спосіб, що суперечить порядку, встановленому КУ, а саме шляхом незаконного відокремлення від України території окремих районів та населених пунктів Донецької області, створення державного утворення на їх території та відповідних органів влади й управління, а також достовірно знаючи, що на даній окупованій території органи державної влади України тимчасово не здійснюють повноваження, передбачені законодавством України, організував фактичне постачання нафтопродуктів олія моторна, бензин, дизельне паливо виробництва ПАТ АНК «Башнафта», РФ, на загальну суму 206983092,82грн.(двісті шість мільйонів дев`ятсот вісімдесят три тисячі дев`яносто дві гривні вісімдесят дві копійки), що є особливо великим розміром, які, згідно зазначених вище митних декларацій поставлялися на адресу ТОВ«Агрофірма Росія», ТОВ «Донецька паливна компанія», а саме, на тимчасово окуповану територію Донецької області задля забезпечення функціонування незаконно створених органів влади й управління так званої ДНР, потреб осіб, які здійснюють та підтримують вищевказані дії, направлені на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміну меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого КУ, потреб військових формувань ДНР, при цьому сплативши так зване «мито» у розмірі 1,5 % та 1,5 % акцизу від вартості за незаконно ввезені та реалізовані нафтопродукти, а також 3 % так званого «податку на обіг» та 1,5% валового обороту товариств.

Такі дії ОСОБА_5 органом досудового розслідування кваліфіковано за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 110-2КК України.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 свою вину визнав повністю та беззаперечно, підтвердивши, що він дійсно при вказаних обставинах вчинив інкриміноване йому кримінальне правопорушення. Просив затвердити угоду про визнання винуватості, добровільно укладену між ним та прокурором.

Тим самим, на час розгляду справи в суді, встановлено достатність фактичних даних для визнання винуватим ОСОБА_5 ,ІНФОРМАЦІЯ_1 , у скоєнні за попередньою змовою групою осіб, фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, в особливо великому розмірі, вчиненого повторно з корисливих мотивів, тобто кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 ККУкраїни.

Згідно з оголошеною у судовому засіданні угодою про визнання винуватості від 22 вересня 2017 року, укладеною між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами СБУ, ДМС та ДПСУ Департаменту нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України молодшим радником юстиції ОСОБА_3 , що здійснює повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні та підозрюваним ОСОБА_5 , під час досудового розслідування останній повністю та беззастережно визнав свою винуватість вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 ККУкраїни в обсязі та за обставин, викладених у повідомленні про зміну раніше повідомленої підозри від 20 вересня 2017 року та добровільно ініціював укладання угоди про визнання винуватості, при цьому ОСОБА_5 зобов`язується беззастережно визнавати свою винуватість в обсязі повідомленої йому підозри у судовому провадженні.

Прокурор в судовому засіданні наполягав на затвердженні угоди про визнання винуватості.

Захисник ОСОБА_4 та обвинувачений ОСОБА_5 також наполягали на затвердженні угоди про визнання винуватості.

Перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості, судом під час судового засідання з`ясовано, що ОСОБА_5 цілком розуміє зміст положення п.1 ч.4 ст.474 КПК України, а саме, що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінальних правопорушень, у вчиненні яких його обвинувачують, а він має такі права: мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення; мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно; допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь.

Крім того встановлено, що ОСОБА_5 розуміє наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винним, а також вид покарання, яке буде застосовано до нього у разі затвердження цієї угоди судом.

Також судом встановлено, що укладення угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Сторонам угоди зокрема відомо та зрозуміло про обмеження їх прав на оскарження вироку у разі її затвердження.

Аналізом сукупності досліджених в судовому засіданні матеріалів кримінального провадження також встановлено, що прокурором при вирішенні питання про укладення цієї угоди про визнання винуватості правильно та у відповідності до вимог ст. 470 КПК України враховано наступні обставини:

Ступінь та характер сприяння обвинуваченого у розслідуванні кримінального провадження щодо нього, а саме активне сприяння ОСОБА_5 розкриттю кримінального правопорушення, що виразилось у повідомленні ним про всі обставини вчиненого ним злочину, обставини та події, які мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню (доказуванню).

Умовами угоди правильно враховано, що ОСОБА_5 щиро розкаюється в скоєному, критично оцінює свою злочинну поведінку, в тому числі шляхом повного визнання вини і готовності нести кримінальну відповідальність, активно сприяв розкриттю вчиненого кримінально-караного діяння, добровільно надає сприяння органам досудового розслідування та суду в з`ясуванні обставин, що мають істотне значення для провадження.

Крім цього, при укладенні угоди вірно враховано, що ОСОБА_5 раніше не судимий, позитивно характеризується за місцем проживання, реєстрації, роботи та попереднього ув`язнення, його вік, сімейний стан, наявність двох малолітніх дітей та інші обставини, які його характеризують.

Встановлено низку обставин, які, згідно з вимогами ст. 66 КК України пом`якшують покарання ОСОБА_5 , а саме: щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, наявність на утриманні двох малолітніх дітей, наявність інших утриманців пенсіонерів - рідної матері ОСОБА_7 та батьків дружини ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , відсутність заподіяної кримінальним правопорушенням шкоди.

Вказані вище обставини, на переконання суду, істотно впливають та вказують на допустимість прийняття позитивного рішення щодо затвердження угоди про визнання винуватості з можливістю при цьому застосування покарання за вчинене ОСОБА_5 кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 110-2 КК України, обумовленого та запропонованого суду сторонами угоди, а саме з застосуванням положень ст. 69 КК України, тобто нижчого від найнижчої межі.

Крім того, з урахуванням наявності декількох пом`якшуючих покарання ОСОБА_5 обставин, з урахуванням відсутності факту заподіяння злочинними діями матеріальної шкоди, суд також вважає допустимим погодитися з умовами угоди в частині не застосування до ОСОБА_5 додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та у виді конфіскації майна.

З урахуванням тієї обставини, що перевиховання і виправлення ОСОБА_5 можливе без ізоляції від суспільства, його допустимо звільнити від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши випробувальний строк та зобов`язати щомісячно з`являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи, застосувавши положення ст.ст. 75, 76 КК України.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що укладення даної угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді і, що угода відповідає вимогам закону, у зв`язку з чим вона підлягає затвердженню.

Цивільний позов в рамках даного кримінального провадження не заявлено.

В рамках кримінального провадження на наступне майно ОСОБА_5 накладено арешт, а саме:

1) відповідно до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_10 від 27 квітня 2017 року № 761/14663/17, арешт накладено на:

- грошові кошти, вилучені 25 квітня 2017 року під час обшуку за місцем проживання обвинуваченого ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_2 , а саме 124 (сто двадцять чотири) купюри номіналом 100 доларів США кожна, на загальну суму 12 400 (дванадцять тисяч чотириста) доларів США.

2) відповідно до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_11 від 26 травня 2017 року №761/17732/17, арешт накладено на:

- нерухоме майно - квартиру за адресою: АДРЕСА_2 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- рухоме майно - транспортний засіб «Toyota Camry», номер та серія державного знака НОМЕР_1 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку з відсутністю вимог майнового характеру у відношенні обвинуваченого ОСОБА_5 та не застосуванням до останнього додаткового покарання у виді конфіскації майна, перелічене майно підлягає звільненню з під арешту та поверненню власнику - ОСОБА_5 .

Крім того, поверненню власнику ОСОБА_5 , з вищезазначених судом підстав, підлягає також наступне рухоме майно останнього, що визнане речовими доказами у справі та зберігається при матеріалах кримінального провадження:

1. Блокнот з написом "2004 Міністерство палива та енергетики України" з записами виконаними рукописним способом;

2. Блокнот з написом "2016" з записами, виконаними рукописним способом;

3. Блокнот з обкладинкою синього кольору з написом "АНП Азовнефтепродукт 2012" з записами виконаними рукописним способом;

4. Блокнот з обкладинкою чорного кольору з написом "АНП Азовнефтепродукт 2012" з записами виконаними рукописним способом;

5. Мобільний телефон "iPhone" ІМЕІ: НОМЕР_2 ;

6. Мобільний телефон "iPhone S" ІС 579С-Е2946А;

7. Мобільний телефон "Nokia" ІС 579С-Е2946А;

8. Планшет "iPad" ІМЕІ: НОМЕР_3 .

В рамках кримінального провадження залучено експертів, якими проведено судові експертизи, загальна вартість яких становить 23 808 гривень 00 копійок, що суд визнає процесуальними витратами, а тому зазначена сума грошових коштів підлягає стягненню з обвинуваченого ОСОБА_5 на користь держави.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 368, 370, 374, 474-475 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Угоду про визнання винуватості від 22 вересня 2017 року, укладену між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами СБУ, ДМС та ДПСУ Департаменту нагляду у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України молодшим радником юстиції ОСОБА_3 , що здійснює повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні та підозрюваним ОСОБА_5 - затвердити.

На підставі угоди про визнання винуватості від 22 вересня 2017 року, ОСОБА_5 ,ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 110-2 КК України та призначити йому покарання із застосуванням ст.69 КК України, у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

У відповідності з вимогами ст. 75 КК України від призначеного покарання ОСОБА_5 звільнити з випробуванням, призначивши йому іспитовий строк 3 (три) роки.

На підставі ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_5 , не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Контроль за поведінкою засудженого ОСОБА_5 покласти на відповідальних співробітників уповноваженого органу з питань пробації за місцем проживання останнього.

До набрання вироком законної сили, змінити ОСОБА_5 запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов`язання, поклавши на підставі ч. 5 ст. 194 КПК України на нього наступні обов`язки:

- прибувати до суду за його першою вимогою;

- не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає (м. Дніпро), без дозволу суду;

- повідомляти суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати на зберігання свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну до відповідних органів державної влади.

У зв`язку зі зміною запобіжного заходу, ОСОБА_5 звільнити з під варти з зали суду негайно після проголошення вироку.

Стягнути з ОСОБА_5 в дохід держави - 23 808 гривень 00 копійок процесуальних витрат, пов`язаних з залученням експертів.

Скасувати арешт, накладений на майно обвинуваченого, звільнивши таке майно з під арешту та повернувши власнику ОСОБА_5 , а саме:

1. грошові кошти, вилучені 25 квітня 2017 року під час обшуку за місцем проживання обвинуваченого ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_2 , а саме 124 (сто двадцять чотири) купюри номіналом 100 доларів США кожна, на загальну суму 12 400 (дванадцять тисяч чотириста) доларів США.

2. нерухоме майно - квартиру за адресою: АДРЕСА_2 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

3. рухоме майно - транспортний засіб «Toyota Camry», номер та серія державного знака НОМЕР_1 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повернути власнику ОСОБА_5 рухоме майно останнього, що визнане речовими доказами у справі та зберігається при матеріалах кримінального провадження:

1. Блокнот з написом "2004 Міністерство палива та енергетики України" з записами виконаними рукописним способом;

2. Блокнот з написом "2016" з записами, виконаними рукописним способом;

3. Блокнот з обкладинкою синього кольору з написом "АНП Азовнефтепродукт 2012" з записами виконаними рукописним способом;

4. Блокнот з обкладинкою чорного кольору з написом "АНП Азовнефтепродукт 2012" з записами виконаними рукописним способом;

5. Мобільний телефон "iPhone" ІМЕІ: НОМЕР_2 ;

6. Мобільний телефон "iPhone S" ІС 579С- НОМЕР_4 ;

7. Мобільний телефон "Nokia" ІС 579С-Е2946А;

8. Планшет "iPad" ІМЕІ: НОМЕР_3 .

На вирок можуть бути подані учасниками судового провадження апеляційні скарги до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення з урахуванням положень ст.ст. 394, 424, 469, 474 КПК України.

Якщо вирок ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Головуючий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69449366
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/33930/17

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 15.01.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 15.11.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 28.09.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Вирок від 06.10.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні