Вирок
від 12.10.2017 по справі 693/790/17
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 693/790/17

Провадження № 1-кп/693/79/17

В И Р О К

Іменем України

12.10.2017 р. м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської областіу складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

Стороникримінального провадження:

Сторона обвинувачення прокурор ОСОБА_3 ,

Сторона захисту обвинувачуваний ОСОБА_4

адвокат ОСОБА_5 ,

Інші учасникивідсутні.

Розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду міста Жашків кримінальне провадження № 42017250000000199 від 12 вересня 2017 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Верховина Верховинського району Івано-Франківської області, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, тимчасово не працюючого, раніше не судимого, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 309, ч. 2 ст. 310, ч. 1 ст. 263 КК України,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_4 будучи особою без визначеного роду занять, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх протиправних дій, діючи умисно та цілеспрямовано, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, маючи можливість систематично здійснювати незаконне вирощування рослин коноплі, з метою подальшого збуту наркотичного засобу на території міста Жащків та Жашківського району Черкаської області, з метою особистого збагачення, тобто одержання грошових коштів, у невстановлений досудовим розслідування місці, час та дату квітня 2017 року, зустрівся із ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , під час зазначеної зустрічі у останніх виник спільний злочинний умисел, направлений на посів та вирощування рослин коноплі, з метою подальшого збуту наркотичного засобу на території міста Жашків та Жашківського району Черкаської області, з метою особистого збагачення.

З метою реалізації спільного злочинного умислу ОСОБА_4 спільно з ОСОБА_6 , діючи умисно та цілеспрямовано, з метою вирощування рослин коноплі та збуту наркотичного засобу ОСОБА_6 на території міста Жашків та Жашківського району Черкаської області для особистого збагачення, в порушення вимог Законів України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», у невстановлений досудовим розслідування час та дату квітня 2017 року, незаконно здійснили посів рослин коноплі на території домоволодіння за адресою проживання ОСОБА_4 , а саме: АДРЕСА_2 , за якими в подальшому спільно здійснювали догляд, а саме: періодично прополювали, проріджували, поливали, підживлювали, з метою доведення їх до стадії дозрівання, таким чином виростили 76 рослин коноплі, які відповідно до висновку експерта № 11-2/4954 від 01.08.2017 є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено - канабіс, висушена маса якого становить 0, 39 г, тобто є рослинами роду коноплі (Cannabis), які вилучені органом досудового розслідування 13.04.2017 у ході проведення обшуку за вищевказаною адресою.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу ОСОБА_4 спільно з ОСОБА_6 , діючи умисно та цілеспрямовано, з метою вирощування рослин коноплі та збуту наркотичного засобу ОСОБА_6 на території міста Жашків та Жашківського району Черкаської області для особистого збагачення, в порушення в порушення вимог Законів України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», у невстановлений досудовим розслідування час та дату квітня 2017 року, повторно незаконно здійснили посів рослин коноплі на присадибній ділянці за адресою проживання ОСОБА_4 , а саме: с. Червоний Кут, Жашківського району, Черкаської області, за якими в подальшому спільно здійснювали догляд, а саме періодично прополювали, проріджували, поливали, підживлювали, з метою доведення їх до стадії дозрівання, таким чином виростили 261 рослину, які відповідно до висновку експерта № 2/1381 від 05.07.2017 є рослинами роду коноплі (Cannabis), які містять психотропну речовину та які буди вилучені органом досудового розслідування 19.06.2017 у ході проведення огляду за вищевказаною адресою.

Таким чином, за вказаних обставин ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 310 КК України - незаконний посів та вирощування конопель, за попередньою змовою осіб з метою збуту, у кількості п`ятдесят і більше рослин.

Він же, у невстановлений досудовим розслідування час та дату квітня 2017 року, на горищі власного домоволодіння, яке розташоване за адресою: с. Червоний Кут, Жашківського району, Черкаської області, виявив речовину рослинного походження зеленого-коричневого кольору, яка відповідно до висновків експертів № 2/1504 від 17.07.2017 та 2/1939 від 15.08.2017 є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено - канабіс, висушена загальна маса якого становить 6873, 46 г, що відповідно до таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу є особливо великим розміром, яку останній привласнив, ти самим здійснив незаконне придбання, з метою особистого вживання та в подальшому зберігав зазначену речовину у вказаному домоволодінні до моменту вилучення органом досудового розслідування 19.06.2017 у ході проведення огляду за вказаною адресою.

Таким чином, за вказаних обставин ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. З ст. 309 КК України - незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів в особливо великих розмірах, без мети збуту.

Окрім того установлено, що ОСОБА_6 , діючи умисно та цілеспрямовано, у невстановленому місці, час та дату квітня 2017 року, без передбаченого законом дозволу, незаконного передав ОСОБА_4 , пістолет «АТМАСА 2008 LIGHT», № НОМЕР_1 , промислового виробництва Туреччини, який відповідно до висновку експерта № 1/1534 від 17.07.2017 є гладкоствольною короткоствольною вогнепальною зброєю, який придатний для здійснення пострілів пістолетними шумовими, газовими та пістолетними патронами травматичної дії калібру 9 мм P.A., для стрільби зарядом роздільного спорядження (куля, картеч та інше, діаметром до 6 мм), використовуючи при цьому штатні газові чи холості патрони, з метою тимчасового зберігання та використання за цільовим призначенням.

У свою чергу, ОСОБА_4 , отримавши у невстановленому досудовим розслідуванням місці, час та дату квітня 2017 року, зазначений пістолет від ОСОБА_6 , всупереч передбаченому законом порядку, здійснив незаконне придбання вогнепальної зброї.

В подальшому, ОСОБА_4 , у невстановлений досудовим розслідування час та дату квітня 2017 року, діючи умисно та цілеспрямовано, без відповідного дозволу, незаконно помістив придбаний ним пістолет «АТМАСА 2008 LIGHT», № НОМЕР_1 , промислового виробництва Туреччини, який відповідно до висновку експерта № 1/1534 від 17.07.2017 є гладкоствольною короткоствольною вогнепальною зброєю, який придатний для здійснення пострілів пістолетними шумовими, газовими та пістолетними патронами травматичної дії калібру 9 мм P.A., для стрільби зарядом роздільного спорядження (куля, картеч та інше, діаметром до 6 мм), використовуючи при цьому штатні газові чи холості патрони, за адресою свого проживання, а саме: с. Червоний кут, Жашківського району, Черкаської області, з метою тимчасового зберігання та використання за цільовим призначенням, де зберігав його до моменту вилучення органом досудового розслідування 19.06.2017 у ході проведення огляду за вказаною адресою.

Таким чином, за вказаних обставин ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України - придбання, зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу.

До обвинувального акту додана угода про визнання винуватості від 15 вересня 2017 року укладена між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 , якому на підставі статті 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 42017250000000199, та підозрюваним у цьому провадженні ОСОБА_4 , на підставі статей 468, 469, 472 КПК України в приміщенні прокуратури Черкаської області за адресою: Черкаська область, м. Черкаси, вул. Свято-Макаріївська, 135/а.

Відповідно до угоди підозрюваний ОСОБА_4 під час досудового розслідування повністю визнав свою винуватість у зазначених діяннях та зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Обвинувачений повністю визнає свою вину у скоєні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 309, ч. 2 ст. 310, ч. 1 ст. 263 КК України, погоджується з кваліфікацією вчинених ним діянь.

При укладені угоди про визнання винуватості враховано особу підозрюваного, зокрема, молодий вік, наявність на утриманні малолітньої дитини, відсутність обставин, яки обтяжують покарання, щире каяття у вчиненні злочину та активне сприяння розкриттю злочину, співпрацю у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншою особою.

Сторони погодились на призначення покарання ОСОБА_4 за частиною 2 статті 310 КК України у вигляді 4 (чотирьох) років позбавлення волі, за частиною 3 статті 309 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, за частиною 1 статті 263 КК України у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі (пункт 3 угоди).

На підставі ст. 70 КК України визначено остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням на 3 (три) роки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 такі обов`язки:

-періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

-повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

-не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;

-пройти курс лікування від розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров`я інших осіб.

Перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості суд, під час судового засідання, роз`яснив обвинувачуваному, що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, а він має такі права:

-мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення;

-мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно;

-допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь.

Також судом роз`яснені наслідки укладення та затвердження угод, які передбачені статтею 473 КПК України; характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим; вид покарання, яке буде застосовано до нього у разі затвердження угоди судом.

У судовому засіданні суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Суд не перевіряє фактичні обставини вчинених ОСОБА_4 правопорушень, так як не здійснює оцінку доказів у кримінальному провадженні під час проведення підготовчого судового засідання, виходячи з того, що межі розгляду встановлюються лише змістом угоди про визнання вини.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , суд враховує, що узгоджені сторонами в угоді про визнання винуватості вид і міра покарання відповідають загальним правилам призначення кримінальних покарань та розміру призначеного покарання, які встановлені КК України.

Досліджуючи дані про особу обвинуваченого, суд враховує, що ОСОБА_4 вперше притягується до кримінальної відповідальності, не працює, свою вину в скоєнні злочину визнав у повному обсязі.

Щиросерде визнання і каяття у вчиненому суд враховує як обставину, що пом`якшує покарання.

При вирішенні питання про відповідність угоди вимогам ст. 474 КПК України, суд враховує, що умови угоди про визнання винуватості не суперечать вимогам цього кодексу, правова кваліфікація дій кримінального правопорушення вірна, умови угоди відповідають інтересам суспільства та не порушують прав, свобод чи інтересів сторін або інших осіб. Не встановлені підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, не є очевидною можливість невиконання обвинуваченим взятих на себе зобов`язань за угодою, фактичні підставі для невизнання винуватості відсутні.

Згідно ст. 65 КК України у випадку затвердження вироком угоди про визнання вини, суд призначає покарання, узгоджене сторонами угодою.

За таких обставин суд вважає, що можливо погодитись на застосування до ОСОБА_4 покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, яке є обґрунтованим, необхідним, достатнім для виправлення особи та попередження вчинення нових злочинів.

З врахуванням вищевказаного, суд приходить до висновку про затвердження угоди між прокурором та підозрюваним.

На підставі викладеного,керуючись ст.ст. 368, 370, 374, 394, 475, 476 КПК України, суд

з а с у д и в:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 15 вересня 2017 року, яка укладена між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 , якому на підставі статті 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 42017250000000199, та підозрюваним у цьому провадженні ОСОБА_4 , на підставі статей 468, 469, 472 КПК України, в приміщенні прокуратури Черкаської області за адресою: Черкаська область, м. Черкаси, вул. Свято-Макаріївська, 135/а.

ОСОБА_4 визнати винним у скоєні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 309, ч. 2 ст. 310, ч. 1 ст. 263 КК України і призначити покарання

-за частиною 2 статті 310 КК України у вигляді 4 (чотирьох) років позбавлення волі,

-за частиною 3 статті 309 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі,

-за частиною 1 статті 263 КК України у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 70 КК України визначити остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням на 3 (три) роки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 такі обов`язки:

-періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

-повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

-не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;

-пройти курс лікування від розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин.

Стягнути з ОСОБА_4 процесуальні витрати у розмірі 2771 грн. 75 коп. за проведення експертизи, які стягнути в дохід держави протягом 3 місяців.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення до відповідальності , встановленої законом.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою скасувати, звільнивши ОСОБА_4 з під варти в залі суду.

Зарахувати в рахунок призначеного покарання строк тримання під вартою з 22 червня 2017 року до 12 жовтня 2017 року включно.

Речові докази 261 рослину роду коноплі, суху речовину рослинного походження зеленого кольору, паперовий згорток, в якому знаходиться речовина рослинного походження зеленого кольору знищити. Пістолет марки «АТМАКА 2008 LIGHT» № НОМЕР_1 калібру 9 мм залишити на зберіганні у камері зберігання речових доказів слідчого відділу прокуратури Черкаської області.

Мобільний телефон марки «Huawei» модель «Y541-U02» чорного кольору та мобільний телефон марки «Nokia» чорного кольору, яки знаходяться у камері зберігання речових доказів СВ прокуратури Черкаської області - повернути ОСОБА_4 .

Вирок суду на підставі угоди між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості може бути оскаржений доапеляційного суду Черкаської області з підстав, передбачених ч.4 ст. 394 КПК України: обвинуваченим та його захисником виключно з підстав: призначення судом покарання суворішого ніж узгоджене сторонами угоди, ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання, невиконання судом вимог, встановлених частинами 4,6,7 ст. 474 КПК України, у тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди; прокурором виключно з підстав: призначення покарання менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди, затвердження судом угоди у провадженні, в якому угода не може бути укладена.

Апеляційна скарга на вирок суду може бути подана до Апеляційного суду Черкаської області через Жашківський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Головуючий: ОСОБА_7 Коцюбинська

СудЖашківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69486446
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —693/790/17

Ухвала від 16.11.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 16.11.2020

Кримінальне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Вирок від 12.10.2017

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 02.10.2017

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні