Постанова
від 09.10.2017 по справі 522/18134/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

09.10.2017

Справа № 522/18134/17

Провадження 1-кс/522/19277/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 ,представника ТОВ «МЕД ОК» ОСОБА_4 , директора ОСОБА_5 , бухгалтера ОСОБА_6 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВРК СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області, про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32017160000000085 від 21.09.2017 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч.2 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_1 ), являючись фактичним власником ТОВ «МЕД-ОК» (ЄДРПОУ 38534297), діючи умисно з метою прикриття прибутків підприємства ТОВ «МЕД-ОК» (ЄДРПОУ 38534297) під час здійснення експорту меду натурального, шляхом заниження фактичної вартості товару та з метою подальшої легалізації таких доходів незаконно включив до власної податкової декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік дохід, що не оподатковується в сумі 17 222 170,6 грн., не нарахував та не сплатив до державного бюджету податків на загальну суму 3 358 323,27 грн., що є коштами у великих розмірах.

Встановлено, що ОСОБА_8 28.01.2013 р. зареєстрував підприємство ТОВ «МЕД-ОК» (ЄДРПОУ 38534297) та являвся на цьому СГД керівником та бухгалтером. 26.06.2015 р. засновників підприємства було змінено на гр. ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_5 , керівником було призначено гр. ОСОБА_5 , бухгалтером гр. ОСОБА_6 , однак, згідно наявної інформації, фактичним власником ТОВ «МЕД-ОК» залишився гр. ОСОБА_8 .

Так, згідно висновку експертного економічного дослідження №87 від 08.09.2017 встановлено, що посадовими особами ТОВ «МЕД-ОК» в період 2016 року в порушення вимог діючого податкового законодавства занижено податок на доходи фізичних осіб у розмірі 3099990,71 грн. та військовий збір у розмірі 258332,56 грн., що становить загальну суму 3 358 323,27 грн., яка підлягає сплаті до бюджету.

Вищезазначене свідчить, що фінансово-господарська діяльність ТОВ «МЕД-ОК», здійснюється поза правовим полем та спрямована на здійснення операцій, пов`язаних із отриманням податкової вигоди і ухилення від оподаткування.

Одним з доказів умисного ухилення від сплати податків являються первинні бухгалтерські, облікові та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації, які відображають об`єми, хронологію та інші дані про фактичні фінансово - господарські операції, що є об`єктами оподаткування.

З метою відшукання доказів, що вказують на факти умисного ухилення від сплати податків, на виконання ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 28.09.2017 р. проведено обшук складських приміщень ТОВ «МЕД-ОК» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Олександрівка (Олександрівська с/р), вулиця Цвіточна, земельна ділянка 81, за результатами проведення якого виявлено та вилучено:

- 186440 кг. меду, який містяться в 632 бочках сірого кольору (1 бочка об`ємом 295 кг).

Проведеним оглядом первино-бухгалтерських документів та комп`ютерної техніки ТОВ «МЕД-ОК» встановлено, що фактичні об`єми придбання та реалізації меду в документах бухгалтерського та податкового обліку відображено не в повному обсязі, що свідчить про умисне заниження фінансових показників підприємства, а також про отримання прихованих від оподаткування прибутків.

Таким чином, виявлений мед в ході обшуку, згідно положень ст.ст. 98, 99 КПК України є речовим доказом, який був знаряддям вчинення кримінального правопорушення, та містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлююється під час криміанльного провадження, одержаний внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, вилучений мед, підпадає під критерії ч.2 ст. 167 КПК України оскільки є знаряддям за допомогою яких вчинено кримінальне правопорушення. Крім того, вилучений в ході обшуку мед документально не облікований.

Враховуючи викладене, в органа досудового розслідування є підстави та розумні підозри вважати, що вилучений у ході обшуку мед є доказом умисного ухилення від сплати податків, а саме був знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберіг на собі його сліди, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі (бджолиний мед), що був об`єктом кримінально протиправних дій, набутий кримінально протиправним шляхом.

В свою чергу повернення, не заборона використання та розпорядження вилученим у ході проведення обшуку медом може призвести до його зникнення, втрати або настанню інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню і суттєво вплинути на його подальший хід.

Вказане в тому числі може призвести до втрати речових доказів у кримінальному провадженні.

Завданням та підставою для арешту майна є запобігання можливості приховування, зникнення, втрати, знищення, пересування, передачі, відчуження, оскільки не вжиття заходів щодо арешту цього майна може призвести до вказаних наслідків, зважаючи на зацікавленість службових осіб ТОВ «МЕД-ОК» (ЄДРПОУ 38534297) у тому, щоб вчинити вищевказані дії, що можуть перешкодити проведенню досудового розслідування.

Метою арешту зазначеного майна, є забезпечення збереження речових доказів, що передбачено п.1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Представник ТОВ «МЕД-ОК» ОСОБА_4 , директор ОСОБА_5 , бухгалтер ОСОБА_6 , заперечували проти задоволення клопотання та зазначили, що ОСОБА_8 на теперішній час немає ніякого відношення до ТОВ «МЕД-ОК», так як з 12.05.2016 р. не являється засновником товариства, а є лише орендодавцем та кредитором згідно договорів позик. Вилучення меду бджолиного частина якого отримана від приватних осіб (пасічників) та товарно-матеріальних цінностей зірвало процес експортних поставок меду контрагенту відповідно до підписаних контрактів. При цьому, вилучена продукція є власністю ТОВ «МЕД-ОК» і ніякого відношення до ОСОБА_8 немає.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали які обґрунтовують його доводи, заслухав думку учасників процесу, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Так, клопотання слідчого про арешт майна, яке було виявлено та вилучено 04.10.2017 р. під час проведення обшуку складських приміщень ТОВ «МЕД-ОК» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Олександрівка (Олександрівська с/р), вулиця Цвіточна, земельна ділянка 81, відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Відповідно до проведеної в ході досудового розслідування перевірки вилучених документів, встановлено, що ТОВ «МЕД-ОК» здійснювало закупівлю меду у приватних осіб (пасічників), однак, згідно протоколів допиту свідків ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , вбачається, що останні ТОВ «МЕД-ОК» мед ніколи не реалізовували та з посадовими особами зазначеного товариства не знайомі, що свідчить про здійснення операцій поза правовим полем та діяльність ТОВ «МЕД-ОК», спрямована на отриманням податкової вигоди і ухилення від оподаткування.

Зазначені ухилення також підтверджуються рапортом старшого оперуповноваженого ОУ Чорноморської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області, згідно якого вбачається, що громадянин ОСОБА_14 у березні 2017 р. реалізував до ТОВ «МЕД-ОК» 200 кг. меду та отримав від зазначеного товариства грошові кошти у сумі 5200 грн. Однак, чому ТОВ «МЕК-ОК» відображено у звіті факт виплати йому доходу у сумі 8330 грн., невідомо.

Крім того, посилання представника ТОВ «МЕД-ОК» на те, що ОСОБА_8 на теперішній час немає ніякого відношення до зазначеного товариства, суд не приймає до уваги, оскільки в ході досудового розслідування встановлено, що саме посадовими особами ТОВ «МЕД-ОК» в період 2016 року в порушення вимог діючого податкового законодавства занижено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, що підлягає сплаті до бюджету.

З клопотання та наданих до нього матеріалів, вбачаються підстави у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна, а саме з метою забезпечення збереження вилученого у кримінальному провадженні майна, яке за обставинами кримінального провадження є речовими доказами. Крім того, арешт меду здійснюється з метою можливого відшкодування завданих збитків державі.

Згідно з ч.1 ст. 131 КПК України, захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

При цьому, завданням арешту майна є запобігання можливості приховування або знищення, оскільки його незастосування може призвести до втрати доказів, що перешкоджатиме розслідуванню та встановленню істини у кримінальному провадженні.

Слідчим в клопотанні конкретно вказаний перелік майна, на яке належить накласти арешт, а також до нього додані документи, якими він обґрунтовує його доводи.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 170-173 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВРК СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на майно у кримінальному провадженні №32017160000000085, а саме на:

- 186440 кг. меду, який містяться в 632 бочках сірого кольору (1 бочка об`ємом 295 кг).

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення09.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69491140
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/18134/17

Постанова від 19.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 09.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 09.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 28.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 28.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 28.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 28.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні