Постанова
від 10.10.2017 по справі 815/4980/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/4980/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2017 року м.Одеса

У залі судових засідань №29

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Харченко Ю.В.

При секретарі Рудченко О.І.

Розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» про стягнення заборгованості у загальному розмірі 5756,14грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Одеське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовом, у якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» заборгованість у загальному розмірі 5756,14грн., з яких 4140,91грн. - адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015році, 1615,23грн. - пеня за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наявність у Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» заборгованості у загальному розмірі у загальному розмірі 5756,14грн., з яких 4140,91грн. - адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015році, 1615,23грн. - пеня за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій.

Відповідач у судове засідання 10.10.2017р. не з'явився, незважаючи на те, що про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином та своєчасно, про що свідчить наявний у матеріалах справи відповідний звіт про надіслання Ухвали суду від 28.09.2017р. на електронну адресу позивача, заперечення на позов не надав, у зв'язку з чим справу розглянуто на підставі наявних у ній доказів, відповідно до ч.4 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Таким чином, з урахуванням того, що від позивача - Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до суду надійшло клопотання (вхід.№27923/17 від 10.10.2017р.) про розгляд справи за відсутності представника позивача в порядку письмового провадження, а також з огляду на відсутність потреби у витребуванні додаткових доказів, виклику у судове засідання свідка, експерта, судом ухвалено рішення щодо розгляду даної адміністративної справи в порядку письмового провадження, відповідно до ч.6 ст.128 КАС України.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази в сукупності, та проаналізувавши вимоги чинного законодавства суд встановив наступне.

Як встановлено судом, та вбачається з наявного у матеріалах справи Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2015р., поданого Товариством з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» 20.02.2016р. до Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Товариством самостійно визначено середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу у кількості 11 чоловік.

При цьому, судом з'ясовано, що відповідачем - ТОВ Телерадіокомпанія «Примор'я не створено жодного робочого місця для працевлаштування інвалідів.

Крім того, відповідно до ОСОБА_1 районного центру зайнятості від 09.10.2017р. №728/22/02, ТОВ ТРК Примор'я протягом 2015, 2016років не інформувало ОСОБА_1 районний центр зайнятості про потребу у робочих місцях для інвалідів, та не подавало звіт за формою 3-ПН Звітність інформація про попит на робочу силу (вакансії) для осіб даної категорії.

Відповідно до розрахунку адміністративно-господарських санкцій за 2015 звітний рік від 20.03.2017р. №03-1/604, за підписом директора ОСОБА_2, норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів становить 4 % від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб - у кількості 1 робочого місця: норматив - 1; середньооблікова кількість штатних працівників за звітній рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність - 0; кількість робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів і не зайнятих інвалідами, визначається різницею між нормативом і середньообліковою кількістю штатних працівників за звітний рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідів (кількість робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів і не зайнятих інвалідами - 1); середньорічна заробітна плата штатного працівника розраховується за формулою фонду оплати праці штатних працівників помноженою на 1000 та розділену на середньооблікове чисельність штатних працівників (середньорічна заробітна плата - 201,1 х 1000 : 11 = 18281,82грн.); сума адміністративно-господарських санкцій визначається як добуток середньорічної заробітної плати на кількість робочих місць, не зайнятих інвалідами, а якщо працює від 8 до 15 осіб - у розмірі половини середньорічної заробітної плати (сума адміністративно-господарських санкцій - 18281,82грн : 2 = 9140,91грн.).

Проте, вищевказана заборгованість по сплаті адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015році у сумі 9140,91грн. у законодавчо визначеному порядку та строки самостійно Товариством з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» , у повному обсязі сплачено не було.

Основи соціальної захищеності інвалідів в Україні визначено Законом України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» вiд 21.03.1991р. №875-XII (зі змінами та доповненнями), який гарантує інвалідам рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам ефективно реалізувати права та свободи людини і громадянина та вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними можливостями, здібностями і інтересами.

Відповідно до ч.ч.1-3,5 ст.19 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» вiд 21.03.1991р. №875-XII (зі змінами та доповненнями), для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно здійснюють працевлаштування інвалідів у рахунок нормативів робочих місць виходячи з вимог статті 18 цього Закону. Виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою цієї статті, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі підприємством, організацією громадських організацій інвалідів, фізичною особою, яка використовує найману працю, інвалідів, для яких це місце роботи є основним.

Згідно з ч.ч.9,10 ст.19 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів. Керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, у разі незабезпечення виконання нормативів робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів несуть відповідальність у встановленому законом порядку.

Згідно зі ст.20 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» , підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи звіту Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» Про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2015 рік від 20.02.2016р., середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу за 2015р. на Товаристві з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» склала 11 осіб, у зв'язку з чим відповідно до нормативу місць, призначених для працевлаштування інвалідів, відповідач повинен був створити 1 місце, тоді як не створив жодного. Отже, відповідно до розрахунку адміністративно-господарських санкцій за 2016 звітний рік, сума адміністративно-господарських санкцій визначається як добуток середньорічної заробітної на кількість робочих місць, не зайнятих інвалідами, а якщо працює від 8 до 15 осіб - у розмірі половини середньорічної заробітної плати становить 9140,91грн.

Відповідно до ч.4 ст.20 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 цього Закону.

Проте, всупереч ст.20 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» , адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідачем самостійно не сплачено.

Відповідно до п.2 ст.20 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Таким чином, з огляду на викладене, за Товариством з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» також рахується заборгованість по сплаті пені за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у 2015р. у загальному розмірі 1615,23грн. (3,93 х 441день).

Частиною 1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з ч.1 ст.69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Згідно зі ст.86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відтак, беручи до уваги наведене та оцінюючи наявні у матеріалах справи письмові докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів обґрунтовані, документально підтверджені, відповідають чинному законодавству, отже підлягають задоволенню повністю зі стягненням з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» заборгованості у загальному розмірі 5756,14грн., з яких 4140,91грн. - адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015році, 1615,23грн. - пеня за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій.

Керуючись ч.ч.4,6 ст.128, ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» про стягнення заборгованості у загальному розмірі 5756,14грн., задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Примор'я» (66101, Одеська область, м.Балта, вул.Любомирська,252, код ЄДРПОУ 31969577, р/р 26002054305724, МФО 328704, ПАТ КБ Приватбанк , м.Одеса) на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (65107, м.Одеса, вул.Канатна,83, код ЄДРПОУ 13901271) на рахунок управління Державної казначейської служби України в Одеській області (Банк - ГУДКСУ в Одеській області, одержувач - УК в у м.Одесі/ОСОБА_1 районі, МФО 828011, р/р 31210230700057, код ЄДРПОУ 37343087) суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування інвалідів у 2015році у розмірі 4140(чотири тисячі сто сорок)грн., та пеню за порушення встановлених законодавством термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 1615(одна тисяча шістсот п'ятнадцять)грн. 23коп.

Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили у разі надходження заяви особи, на користь якої ухвалено судове рішення.

Постанова може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, передбаченому приписами ст.254 КАС України.

Суддя Харченко Ю.В.

Дата ухвалення рішення10.10.2017
Оприлюднено13.10.2017
Номер документу69494823
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/4980/17

Постанова від 10.10.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

Ухвала від 28.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні