Ухвала
від 29.05.2017 по справі 308/5044/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/5044/17

У Х В А Л А

29.05.2017 року місто Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 , з участю прокурора ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Ужгород, клопотання старшого прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні №42017070000000140 начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Закарпатської області ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення обшуку -

В С Т А Н О В И В:

З внесеного прокурором клопотання вбачається, що 11.04.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості, що можуть свідчити про умисне ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 401333991, м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30), які протягом 2016-2017 умисно, шляхом не відображення в бухгалтерському та податковому обліках товариства фактичних об`єктів оподаткування від реалізації імпортованих та придбаних на території України товарів, ухилися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що службовими особами ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 401333991, м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30), основним видом діяльності якого є неспеціалізована оптова торгівля, протягом 2016-2017 імпортувалось на митну територію України розфасовані для роздрібної торгівлі миючі засоби, які декларувались під торговою маркою «Excellent» з наклеєною етикеткою, з зазначенням виду продукції, її склад, дані щодо виробника/імпортера тощо.

Для досягнення злочинного результату службові особи ТОВ «НБІ ТРЕЙД» розробили схему, яка полягає в тому, що на імпортовані в адресу ТОВ «НБІ ТРЕЙД» миючі засоби шляхом наклеювання розміщували етикеток відомих торгових марок, таких як Procter Gamble (Ariel, Fairy, Lenor) та Henkel (Persil), які в подальшому реалізовувались на території України за готівку по ринковим цінам, без відображення в бухгалтерському та податковому обліках товариства.

Так, відправка товарів покупцям по всій території України здійснюється через поштові-кур`єрські пункти («Нова пошта», «Інтайм», «Delivery» та «Нічний Експрес»). Оплата за ТМЦ від фізичних осіб (кінцевих споживачів) на адресу ТОВ «НБІ ТРЕЙД» проводиться на карткові рахунки.

В подальшому, для досягнення злочинного результату службові особи ТОВ «НБІ ТРЕЙД» відображали реалізацію ввезених миючих засобів, побутової хімії з мінімальною націнкою на адресу суб`єкта господарювання з ознаками ризиковості ТОВ «Агротранс-Компані» (код ЄДРПОУ 39421376, м. Дніпро, вул. Космічна, 115) та через касовий апарат товариства на фізичних осіб не платників ПДВ. Отримані від ТОВ «Агротранс-Компані» безготівкові кошти повертаються службовими особами ТОВ «НБІ ТРЕЙД» готівкою, представникам підприємств - вигодонабувачів.

Попередня правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення визначена за ч. 3 ст. 212 КК України.

Безпосереднє відношення до злочинної діяльності та фактично співорганізаторами є гр. ОСОБА_3 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), який являється керівником та засновником ТОВ «Брендекс Імпорт» (код 39256358) організовує поставки миючих засобів із-за кордону та на території України, а також його син гр. ОСОБА_4 (р.н.о.к.п.п: АДРЕСА_2 ), який займається оптовою реалізацією підроблених миючих засобів, контролює оплату за них та інші фінансові питання.

Для досягнення мети кримінального провадження, у тому числі усунення негативних наслідків для економіки країни та забезпечення відшкодування спричинених збитків, для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також з метою збереження речей і документів та відомостей, які в них містяться, так як існує реальна загроза їх знищення, а також встановлення даних про те, хто фактично та за якою ціною здійснює торгівлю підробленими товарами побутової хімії, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою проживання ОСОБА_3 , а саме: АДРЕСА_1 , оскільки іншим способом досягнути таких результатів неможливо.

Підставами вважати що необхідно провести саме таку слідчу дію як обшук є також встановлена оперативним шляхом інформація, про те, що за адресою: Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Сидоряка, 33 знаходяться документи та речі, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «НБІ ТРЕЙД» та ТОВ «Брендекс Імпорт», в тому числі при здійсненні операцій щодо придбання та реалізації імпортованих товарно-матеріальних цінностей, а також документи, в яких містяться відомості про осіб, причетних до незаконної фінансово-господарської діяльності, які мають важливе значення для досудового розслідування, оскільки можуть бути використанні як докази при проведенні податкових перевірок ТОВ «НБІ ТРЕЙД».

Таким чином, у слідства є достатні підстави вважати, що під час обшуку житлового будинку за адресою Ужгород, вул. Сидоряка, 33, будуть виявлені та зафіксовані відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, а також вдасться відшукати сліди вчинення кримінального правопорушення бухгалтерські документи, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «НБІ ТРЕЙД» та ТОВ «Брендекс Імпорт», в тому числі при здійснення імпортних операцій за період 2016-2017рр., документів, в яких містяться відомості про осіб, причетних до незаконної фінансово-господарської діяльності, системні блоки та магнітні носії інформації, на яких міститься інформація щодо придбання та реалізації ТМЦ по за обліком, етикетки із зображенням торгових марок Procter Gamble (Ariel, Fairy, Lenor, Head Shoulders, Fairy) та Henkel (Persil), чорнові записи, не облікована побутова хімія (миючі засоби).

З огляду на викладене, з метою відшукання документів та речей, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «НБІ ТРЕЙД» та ТОВ «Брендекс Імпорт», в тому числі при здійсненні операцій щодо придбання та реалізації імпортованих товарно-матеріальних цінностей, в яких містяться відомості про осіб, причетних до незаконної фінансово-господарської діяльності, які мають важливе значення для досудового розслідування, оскільки можуть бути використанні як докази при проведенні податкових перевірок ТОВ «НБІ ТРЕЙД», для повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, встановлення всіх обставин його вчинення, необхідно отримати дозвіл на проведення обшуку житлового будинку, підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування, транспортних засобів, що знаходяться на такій території за адресою: м. Ужгород, вул. Сидоряка, 33.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив суд таке задовільнити.

Заслухавши позиціюпрокурора з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

У відповідності до ч. 1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до вимог п.18 ч.1ст.3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Враховуючи наведене в клопотанні та те, що органом досудового розслідування відкрито кримінальне провадження, а також доведено наявність достатніх підстав вважати, що саме за вказаною в клопотанні адресою можуть знаходитися речі , предмети та документи , які мають важливе доказове значення , суд приходить до висновку , що існують правові підстави щодо здійснення обшуку вказаних в клопотанні приміщень, а тому приходить до висновку, що клопотання обґрунтоване і підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 234, 235, КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку житлового будинку, підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування, транспортних засобів, що знаходяться на такій території за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає ОСОБА_3 , з метою виявлення та вилучення:

1) документів, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «НБІ ТРЕЙД» та ТОВ «Брендекс Імпорт» за період 2016-2017рр., в тому числі при здійсненні операцій щодо придбання та реалізації імпортованих товарно-матеріальних цінностей, а саме: договори купівлі-продажу, договори поставки, додаткові угоди до них, зовнішньоекономічні угоди (контракти), інвойси, рахунки, рахунки-фактури, накладні, податкові накладні, акти прийому-передачі, видаткові накладні, акти звірок, специфікації, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, довіреності, вантажно-митні декларацій, векселі, доручення, книги в`їзду та виїзду автотранспорту, книги складського обліку, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, шляхові листи, сертифікати якості придбані (реалізовані) ТМЦ, зведені регістри бухгалтерського обліку (журнали-ордери, картки рахунки, оборотно-сальдові відомості) по бухгалтерських рахунках, експрес накладні кур`єрських служб «Інтайм», «Нова Пошта», «Делівері», «Нічний Експрес» тощо;

2) печаток фізичних осіб підприємців та суб`єктів господарювання юридичних осіб як резидентів, так і нерезидентів, які мали та мають фінансово господарські взаємовідносини ТОВ «НБІ ТРЕЙД» та ТОВ «Брендекс Імпорт»;

3) системних блоків, ноутбуків, відеореєстраторів, магнітних носіїв інформації (флеш накопичувачів, дискет, CD дисків тощо) на яких міститься інформація щодо імпортних операцій та подальша реалізація імпортованих ТМЦ поза бухгалтерським обліком ТОВ «НБІ ТРЕЙД» та ТОВ «Брендекс Імпорт»;

4) записників, чорнових записів та блокнотів із записами щодо імпортування та подальшої реалізації імпортованих ТМЦ поза бухгалтерським обліком ТОВ «НБІ ТРЕЙД» та ТОВ «Брендекс Імпорт» , квитанції та чеків поповнення рахунків, банківських пластикових карток;

5) незаконно виготовлені та придбані товари побутової хімії торгових марок Procter Gamble (Ariel, Fairy, Lenor, Head Shoulders, Fairy) та Henkel (Persil), а також етикетки на яких зображені дані торгові марки;

6) майна, здобутого у результаті вчинення кримінального правопорушення та грошових коштів, валюти у разі перевищення касового ліміту, встановлено безпосередньо самим товариством відповідно до вимог п.2.8 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 за N637, дорогоцінних металів та каміння тощо.

Дана ухвала надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише раз.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.05.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69500016
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —308/5044/17

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 29.05.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні