Вирок
від 10.10.2017 по справі 453/974/17
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/974/17

№ провадження 1-кп/453/180/17

ВИРОК

іменем України

10.10.2017 року Сколівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

за участі секретаря - ОСОБА_2

за участі прокурора- ОСОБА_3

обвинуваченої - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сколе Львівської області кримінальне провадження № 12017140000000600 від 20.07.2017 року про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Світлодарське м. Дебальцево Донецької області, громадянки України, із базовою середньою освітою, одруженої, безробітної, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, не депутата, не адвоката, не нотаріуса,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.190, ч. 3 ст.358, ч. 4 ст.358 КК України, -

в с т а н о в и в:

Обвинувачена ОСОБА_4 , з корисливих мотивів, шляхом обману, за попередньою змовою з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, поєднаного із використанням підроблених документів, заволоділа бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, яку реалізовувало управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації (далі по тексту Управління або УСЗН Сколівської РДА) на загальну суму 44405,22 гривень, що завдало шкоди державному бюджету України на згадану суму.

Так, відповідно до ст. 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» № 1768-ІІІ від 01.06.2000 (далі Закон №1768-ІІІ) право на отримання державної соціальної допомоги мають малозабезпечені сім`ї, які постійно проживають на території України.

Відповідно до ст. 4 Закону №1768-ІІІ та п. 6 Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 № 250 (далі Постанова), обов`язковими документами, для призначення соціальної допомоги, які подаються до органу соціального захисту населення є: заява про надання державної соціальної допомоги, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї, довідка про склад сім`ї, декларація про доходи та майно осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім`ї), та довідка про наявність та розмір земельної частки (паю). Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи та майно.

Відповідно до п. 8 Постанови, допомога в Управлінні призначається з місяця звернення уповноваженого представника сім`ї.

Крім того, відповідно до п. 5 Постанови, на кожного отримувача соціальної допомоги орган соціального захисту населення формує особову справу, де зберігаються документи, необхідні для призначення соціальної допомоги, а також розрахунки її розміру. В Управлінні сформовано особові справи отримувачів соціальної допомоги, зокрема справу № 607900 на прізвище ОСОБА_4 .

Так, у листопаді 2014 року, ОСОБА_4 від невстановленого працівника Сколівського районного центру зайнятості дізналась про можливість вироблення документів, які підтверджують працевлаштування працездатних членів сім`ї, а саме чоловіка ОСОБА_4 ОСОБА_5 , що дасть можливість отримання соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї.

В подальшому, у ОСОБА_4 , яка усвідомлювала те, що її чоловік ОСОБА_5 , є працездатним, проте офіційно непрацевлаштований, а відтак, відповідно до п. 17 Постанови, є підстави для зменшення соціальної допомоги або ж відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, виник злочинний умисел на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, шляхом обману та використання завідомо неправдивих офіційних документів про його працевлаштування та отримані доходи.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів як соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, проте офіційно непрацевлаштований, а відтак соціальну допомогу можуть зменшити або ж відмовити у її призначенні, у листопаді 2014 року (точна дата досудовим розслідуванням не встановлена) вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки, та передала їй копії паспорту та ідентифікаційного коду на ім`я ОСОБА_5 , а також трудову книжку без записів, з метою внесення неправдивих відомостей у таку.

У подальшому, 17.12.2014 ОСОБА_4 , перебуваючи у приміщенні Сколівського районного центру зайнятості, що за адресою: Львівська область, м. Сколе, вул. Братів Вільшинських, 4, отримала від невстановленого працівника Сколівського районного центру зайнятості довідку про доходи № 4 від 04.12.2014 про те, що ОСОБА_5 в період з вересня по листопад 2014 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1381,19 грн., трудову книжку, видану на його ім`я, в якій містились записи щодо його працевлаштування на вказану посаду у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та копію свідоцтва про державну реєстрацію цієї фізичної особи-підприємця. Після цього, того ж дня (17.12.2014), реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для введення в оману працівників Управління щодо даних про отриманий її чоловіком дохід, ОСОБА_4 подала в Управління, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , завідомо неправдиву довідку № 4 від 04.12.2014 про доходи ОСОБА_5 , видану від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , копії сторінок трудової книжки на ім`я ОСОБА_5 , а також копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 .

Подані ОСОБА_4 завідомо неправдива довідка про доходи ОСОБА_5 № 4 від 04.12.2014, копії сторінок трудової книжки на ім`я останнього та свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 були прийняті працівниками Управління, та на підставі таких ОСОБА_4 заповнила бланк Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України № 96 від 22.02.2012 та Декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 204 від 22.07.2003, в якій вказала вид доходу свого чоловіка у вигляді заробітної плати, відповідно до довідки про доходи № 4 від 04.12.2014.

В подальшому, на підставі поданих завідомо неправдивих документів, Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг та Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, ОСОБА_4 нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.12.2014 по 31.05.2015 на суму 14 590,44 гривень, яку вона отримувала впродовж 6-ти місяців на картковий рахунок ЗГРУ «Приватбанк».

Тобто, ОСОБА_4 в листопаді 2014 року (точна дата не встановлена) вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості щодо вироблення завідомо неправдивих документів про працевлаштування та отримання доходів її чоловіком. Після чого, 17.12.2014, перебуваючи у м. Сколе, отримала від невстановленої особи з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості завідомо неправдиву довідку про доходи № 4 від 04.12.2014 про те, що ОСОБА_5 у період з вересня по листопад 2014 року займав посаду підсобного робітника в фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1381,19 грн., а також трудову книжку, в якій містились записи щодо його працевлаштування на вказаній посаді в фізичної особи-підприємця, копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, та маючи умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів подала їх в УСЗН Сколівської РДА, що розташоване за адресою: Львівська область, м. Сколе, вул. Д. Галицького, 10. На підставі поданих документів ОСОБА_4 була нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.12.2014 по 31.05.2015 на суму 14 590,44 гривень, які вона в подальшому отримувала впродовж 6-ти місяців на картковий рахунок ЗГРУ «Приватбанк» у м. Сколе.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 за попередньою змовою групою осіб,заволоділа чужим майном шляхом обману (шахрайство), тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів, достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, проте офіційно непрацевлаштований, а відтак, відповідно до п. 17 Постанови, є підстави для зменшення соціальної допомоги або ж відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, у листопаді 2014 року (точна дата досудовим розслідуванням не встановлена) вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки.

Так, ОСОБА_4 у листопаді 2014 року (точної дати не встановлено), перебуваючи в м. Сколе Львівської області, попередньо узгодивши, передала невстановленій особі з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості копію паспорта, ідентифікаційного коду свого чоловіка ОСОБА_5 та незаповнену трудову книжку, з метою внесення в таку неправдивих відомостей та виготовлення підроблених довідок про доходи.

Невстановлена особа з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, достовірно знаючи, що ОСОБА_5 офіційно непрацевлаштований, на обліку в центрі зайнятості як безробітний не перебуває, попередньою отримавши від ОСОБА_4 копії його паспорта, ідентифікаційного коду та незаповнену трудову книжку, маючи доступ до копій свідоцтв про реєстрацію фізичних осіб-підприємців, діючи умисно, власноручно внесла неправдиві відомості в довідку про доходи № 4 від 04.12.2014 про те, що ОСОБА_5 в період з вересня по листопад 2014 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1381,19 грн., а також внесла неправдиві відомості в трудову книжку щодо працевлаштування ОСОБА_5 у вказаний період у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , які в подальшому 17.12.2014 передала ОСОБА_4 , тим самим склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи, що надають право на отримання соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї.

Таким чином, ОСОБА_4 , за попередньою змовою із невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, шляхом повідомлення такій анкетних відомостей свого чоловіка та надання копій ідентифікуючих його документів, у співучасті із вказаною особою, підробила офіційні документи, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, а саме трудову книжку та довідку про доходи № 4 від 04.12.2014, з метою їх подальшого використання.

Тобто, ОСОБА_4 в листопаді 2014 року умисно та з метою складання неправдивих документів щодо працевлаштування та отриманого доходу її чоловіком, вступивши у злочинну змову з невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, перебуваючи в м. Сколе Львівської області передала копії паспорта, ідентифікаційного коду свого чоловіка та незаповнену трудову книжку, які були використані невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості для складання завідомо неправдивої довідки про доходи № 4 від 04.12.2014 та внесення неправдивих відомостей до трудової книжки ОСОБА_5 про його працевлаштування. В подальшому, 17.12.2014 у м. Сколе Львівської області, ОСОБА_4 отримала від невстановленої особи з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості трудову книжку, в якій містились записи щодо працевлаштування ОСОБА_5 у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та підроблену довідку про доходи № 4 від 04.12.2014 для подальшого використання в УСЗН Сколівської РДА.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 вчинила підроблення офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України.

Крім цього, 17.12.2014 ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для штучного створення відповідності відомостей про її особу та членів її сім`ї вимогам Закону №1768-ІІІ в частині працевлаштування та отримання її чоловіком доходу, подала в УСЗН Сколівської РДА, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 завідомо неправдиву офіційну довідку № 4 від 04.12.2014 про те, що ОСОБА_5 в період з вересня по листопад 2014 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1381,19 грн., а також копії сторінок трудової книжки, в яких містились записи щодо його працевлаштування у вказаний період у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , тобто використала завідомо підроблені документи.

Тобто, ОСОБА_4 17.12.2014, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , подала в Управління соціального захисту населення Сколівської РДА завідомо підроблену довідку про доходи, а саме № 4 від 04.12.2014, видану від імені ФОП ОСОБА_6 , копії сторінок трудової книжки про працевлаштування ОСОБА_5 у вказаної фізичної особи-підприємця, в яких містились неправдиві відомості та копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 .

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 використала завідомо підроблені офіційні документи, чим вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 358 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів як соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, однак офіційно непрацевлаштований, а відтак соціальну допомогу можуть зменшити або ж відмовити у її призначенні, в квітні 2015 року повторно вступила у злочинну змову з невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки.

У подальшому, 30.06.2015 ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні Сколівського районного центру зайнятості, що за адресою: Львівська область, м. Сколе, вул. Братів Вільшинських, 4, отримала від невстановленого працівника Сколівського районного центру зайнятості довідку про доходи № 3 без дати, про те, що ОСОБА_5 у грудні 2014 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 212,00 грн., довідку про доходи № 3 від 01.03.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з березня по травень 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1260,45 грн., а також трудову книжку, в якій містились записи щодо його працевлаштування на вказаній посаді у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 . Після цього, того ж дня, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, з корисливих мотивів, для введення в оману працівників Управління щодо офіційного працевлаштування та отриманого її чоловіком доходу, подала в Управління, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , завідомо неправдиві довідку № 3 без дати, № 3 від 01.03.2015, видані від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 . ОСОБА_5 та копії сторінок трудової книжки на ім`я останнього.

Подані ОСОБА_4 завідомо неправдиві довідки про доходи № 3 без дати, № 3 від 01.03.2015, копії сторінок трудової книжки були прийняті працівниками Управління, та на підставі таких ОСОБА_4 заповнила бланк Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України № 96 від 22.02.2012 та Декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України №204 від 22.07.2003, в якій вказала вид доходу чоловіка у вигляді заробітної плати.

В подальшому, на підставі поданих завідомо неправдивих документів, заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг та Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, ОСОБА_4 нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.06.2015 по 30.11.2015 на суму 16974,9 гривень, яку вона отримувала впродовж 6-ти місяців на картковий рахунок ЗГРУ «Приватбанк».

Тобто, ОСОБА_4 в квітні 2015 року (точна дата не встановлена) повторно вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості щодо вироблення завідомо неправдивих документів про працевлаштування та отримання доходів її чоловіком. Після чого, 30.06.2015 перебуваючи у м. Сколе, ОСОБА_4 отримала від невстановленої особи з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості завідомо неправдиву довідку про доходи № 3 без дати про те, що ОСОБА_5 у грудні 2014 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 212,00 грн., довідку про доходи № 3 від 01.03.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з березня по травень 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1260,45 грн., а також трудову книжку, в якій містились записи щодо його працевлаштування на вказаній посаді в фізичної особи-підприємця, копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , та маючи умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів подала їх в УСЗН Сколівської РДА, що розташоване за адресою: Львівська область, м. Сколе, вул. Д. Галицького, 10. На підставі поданих документів ОСОБА_4 була нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.06.2015 по 30.11.2015 на суму 16 974,9 гривень, які вона в подальшому отримувала впродовж 6-ти місяців на картковий рахунок ЗГРУ «Приватбанк» у м. Сколе.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 за попередньою змовою групою осіб,заволоділа чужим майном шляхом обману (шахрайство), тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів, достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, проте офіційно непрацевлаштований, а відтак, відповідно до п. 17 Постанови, є підстави для зменшення соціальної допомоги або ж відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, в квітні 2015 року повторно вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 завідомо неправдивого офіційного документу довідки про доходи та внесення неправдивих відомостей у трудову книжку.

Так, ОСОБА_4 в квітні 2015 року (точної дати не встановлено), перебуваючи в м. Сколе Львівської області, попередньо узгодивши, передала невстановленій особі з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості копію паспорта, ідентифікаційного коду свого чоловіка ОСОБА_5 та трудову книжку з метою внесення в таку неправдивих відомостей.

Невстановлена особа з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, достовірно знаючи, що ОСОБА_5 офіційно непрацевлаштований, на обліку в центрі зайнятості як безробітний не перебуває, попередньою отримавши від ОСОБА_4 копії його паспорта, ідентифікаційного коду та трудову книжку, маючи доступ до копій свідоцтв про реєстрацію фізичних осіб-підприємців, діючи умисно, власноручно внесла неправдиві відомості в довідку про доходи № 3 без дати про те, що ОСОБА_5 у грудні 2014 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 212,00 грн., довідку про доходи № 3 від 01.03.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з березня по травень 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1260,45 грн., які скріпила підписом від імені ОСОБА_6 , а також внесла неправдиві відомості в трудову книжку щодо працевлаштування ОСОБА_5 у вказаний період у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , тим самим склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи, що надають право на отримання соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї.

Таким чином, ОСОБА_4 , за попередньою змовою із невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, шляхом повідомлення такій анкетних відомостей свого чоловіка та надання копій ідентифікуючих його документів, у співучасті із вказаною особою, підробила офіційні документи, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, а саме: трудову книжку та довідки про доходи № 3 без дати, № 3 від 01.03.2015, з метою їх подальшого використання.

Тобто, ОСОБА_4 в квітні 2015 року (точна дата не встановлена), умисно, з метою складання неправдивих документів щодо працевлаштування та отриманого доходу її чоловіком ОСОБА_5 , вступивши у злочинну змову з невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, в м. Сколе Львівської області, передала копії паспорта, ідентифікаційного коду свого чоловіка та трудову книжку, які були використані невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості для складання завідомо неправдивих довідок про доходи № 3 без дати, № 3 від 01.03.2015 та внесення неправдивих відомостей до трудової книжки ОСОБА_5 про його працевлаштування. В подальшому, 30.06.2015, перебуваючи у м. Сколе Львівської області, ОСОБА_4 отримала від невстановленої особи з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості трудову книжку, в якій містились неправдиві записи щодо працевлаштування ОСОБА_5 та підроблені довідки про доходи № 3 без дати, № 3 від 01.03.2015 для подальшого використання в УСЗН Сколівської РДА.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 вчинила підроблення офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України.

Крім цього, 30.06.2015 ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для штучного створення відповідності відомостей про її особу та членів її сім`ї вимогам Закону №1768-ІІІ в частині працевлаштування та отримання її чоловіком доходу, подала в УСЗН Сколівської РДА, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , завідомо неправдиві офіційні довідки про доходи № 3 без дати про те, що ОСОБА_5 у грудні 2014 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 212,00 грн., довідку про доходи № 3 від 01.03.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з березня по травень 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1260,45 грн., а також копії сторінок трудової книжки, в яких містились записи щодо його працевлаштування у вказаний період у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , тобто використала завідомо підроблені документи.

Тобто, ОСОБА_4 30.06.2015, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , подала в Управління соціального захисту населення Сколівської РДА завідомо підроблені довідки про доходи, а саме: № 3 без дати та № 3 від 01.03.2015, видані від імені ФОП ОСОБА_6 , копії сторінок трудової книжки про працевлаштування ОСОБА_5 та копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 використала завідомо підроблені офіційні документи, чим вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 358 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів як соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, однак офіційно непрацевлаштований, а відтак соціальну допомогу можуть зменшити або ж відмовити у її призначенні, в жовтні 2015 року (точної дати не встановлено) повторно вступила у злочинну змову з невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки.

У подальшому, 29.12.2015 ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні Сколівського районного центру зайнятості, що за адресою: Львівська область, м. Сколе, вул. Братів Вільшинських, 4, отримала від невстановленого працівника Сколівського районного центру зайнятості довідку про доходи № 3 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 у червні 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 520,00 грн., довідку про доходи № 4 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з вересня по листопад 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1560,00 грн., а також трудову книжку ОСОБА_5 , в якій містились записи щодо його працевлаштування на вказаній посаді в фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 . Після цього, того ж дня (29.12.2015), реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для введення в оману працівників Управління, щодо офіційного працевлаштування та отриманого її чоловіком доходу, подала в Управління, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , завідомо неправдиві довідки № 3 та № 4 від 07.12.2015, видані від імені фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та копії сторінок трудової книжки її чоловіка.

Подані ОСОБА_4 завідомо неправдиві довідки про доходи № 3 та № 4 від 07.12.2015, копії сторінок трудової книжки були прийняті працівниками Управління, та на підставі таких ОСОБА_4 заповнила бланк Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України № 96 від 22.02.2012 та Декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України №204 від 22.07.2003, в якій вказала вид доходу свого чоловіка у вигляді заробітної плати, відповідно до довідок про доходи № 3 та № 4 від 07.12.2015.

В подальшому, на підставі поданих завідомо неправдивих документів, заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг та Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, ОСОБА_4 нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.12.2015 по 31.03.2016 на суму 12839,88 гривень, яку вона отримувала впродовж 4-х місяців на картковий рахунок ЗГРУ «Приватбанк».

Тобто, ОСОБА_4 в жовтні 2015 року повторно вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості щодо вироблення завідомо неправдивих документів про працевлаштування та отримання доходів її чоловіком. Після чого, 29.12.2015 у м. Сколе, отримала від невстановленої особи з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості завідомо неправдиву довідку про доходи № 3 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 у червні 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 520,00 грн., довідку про доходи № 4 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з вересня по листопад 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1560,00 грн., а також трудову книжку, в якій містились записи щодо його працевлаштування на вказаній посаді в фізичної особи-підприємця, копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, та маючи умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів подала їх в УСЗН Сколівської РДА, що розташоване за адресою: Львівська область, м. Сколе, вул. Д. Галицького, 10. На підставі поданих документів ОСОБА_4 була нарахована державна соціальна допомога як малозабезпеченій сім`ї в період з 01.12.2015 по 31.03.2016 на суму 12 839,88 гривень, які вона в подальшому зняла зі свого банківського рахунку в м. Сколе, Львівської області.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 за попередньою змовою групою осіб,заволоділа чужим майном шляхом обману (шахрайство), тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

Крім того, ОСОБА_4 реалізовуючи свій злочинний умисел, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, з метою протиправного отримання бюджетних коштів, достовірно знаючи, що її чоловік ОСОБА_5 є працездатним, проте офіційно непрацевлаштований, а відтак, відповідно до п. 17 Постанови, є підстави для зменшення соціальної допомоги або ж відповідно до ст. 7 Закону №1768-ІІІ та п. 10 Постанови, є підстави для відмови у призначенні соціальної допомоги, в жовтні 2015 року (точна дата не встановлена) повторно вступила у злочинну змову з невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості, щодо складання та видачі на ім`я її чоловіка ОСОБА_5 завідомо неправдивих офіційних документів довідки про доходи та трудової книжки.

Так, ОСОБА_4 в жовтні 2015 року (точної дати не встановлено), перебуваючи в м. Сколе Львівської області, попередньо узгодивши, передала невстановленій особі з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості копію паспорта, ідентифікаційного коду свого чоловіка ОСОБА_5 та трудову книжку, з метою внесення в таку неправдивих відомостей. Невстановлена особа з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, достовірно знаючи, що ОСОБА_5 офіційно непрацевлаштований, на обліку в центрі зайнятості як безробітний не перебуває, попередньою отримавши від ОСОБА_4 копії його паспорта, ідентифікаційного коду та трудову книжку, маючи доступ до копій свідоцтв про реєстрацію фізичних осіб-підприємців, діючи умисно, власноручно внесла неправдиві відомості в довідку про доходи № 3 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 у червні 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 520,00 грн., довідку про доходи № 4 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з вересня по листопад 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1560,00 грн., які скріпила підписом від імені ОСОБА_6 , а також внесла неправдиві відомості в трудову книжку щодо працевлаштування ОСОБА_5 у вказаний період у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , тим самим склала та видала завідомо неправдиві офіційні документи, що надають право на отримання соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї.

Таким чином, ОСОБА_4 , за попередньою змовою із невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, шляхом повідомлення такій анкетних відомостей свого чоловіка та надання копій ідентифікуючих його документів, у співучасті із вказаною особою, підробила офіційні документи, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, а саме трудову книжку та довідки про доходи № 3 від 07.12.2015, № 4 від 07.12.2015, з метою їх подальшого використання.

Тобто, ОСОБА_4 в жовтні 2015 року (точної дати не встановлено) умисно, з метою складання неправдивих документів щодо працевлаштування та отриманого доходу її чоловіком, вступивши у злочинну змову з невстановленою особою з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості, що в м. Сколе Львівської області, передала копії паспорта, ідентифікаційного коду свого чоловіка та трудову книжку, які були використані невстановленим працівником Сколівського районного центру зайнятості для складання завідомо неправдивих довідок про доходи № 3 та № 4 від 07.12.2015 та внесення неправдивих відомостей до трудової книжки ОСОБА_5 про його працевлаштування. В подальшому, 29.12.2015, перебуваючи у м. Сколе Львівської області ОСОБА_4 отримала від невстановленої особи з числа працівників Сколівського районного центру зайнятості трудову книжку, в якій містились записи щодо працевлаштування ОСОБА_5 та підроблені довідки про доходи № 3 та № 4 від 07.12.2015, для подальшого їх використання в УСЗН Сколівської РДА.

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 вчинила підроблення офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов`язків, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України.

Крім цього, 29.12.2015 ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї, з корисливих мотивів, для штучного створення відповідності її особи, вимогам до Закону №1768-ІІІ, в частині працевлаштування та отримання нею та чоловіком доходу, подала в УСЗН Сколівської РДА, приміщення якого розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , завідомо неправдиві офіційні довідки про доходи № 3 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 у червні 2015 року займав посаду підсобного робітника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 520,00 грн., довідку про доходи № 4 від 07.12.2015 про те, що ОСОБА_5 в період з вересня по листопад 2015 року займав посаду рамника у фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та отримав дохід на загальну суму 1560,00 грн., а також копії сторінок трудової книжки, в якій містились записи щодо його працевлаштування, тобто використала завідомо неправдиві офіційні документи.

Тобто, ОСОБА_4 29.12.2015, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , подала в Управління соціального захисту населення Сколівської РДА завідомо підроблені довідки про доходи, а саме: № 3 та № 4 від 07.12.2015, видані від імені ФОП ОСОБА_6 , копії сторінок трудової книжки про працевлаштування ОСОБА_5 та копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 .

Вказаними вище діями, ОСОБА_4 використала завідомо підроблені офіційні документи, чим вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 358 КК України.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 свою вину у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень визнала повністю та дала покази про те, що дійсно вчиняла злочини при обставинах, які вказані в обвинувальному акті. Про те, що підробляє офіційний документ їй було відомо. Також, усвідомлювала, що подає в Управління захисту населення Сколівської РДА підроблені документи. У вчиненому щиро розкаюється, просить суд суворо її не карати та звільнити її від відбування покарання на підставіЗакону України «Про амністію у 2016 році», оскільки має на утриманні двох малолітніх дітей.

Враховуючи те, що обвинувачена свою вину у вчинених кримінальних правопорушеннях визнала повністю, інші учасники процесу не оспорюють фактичні обставини справи і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності їх позиції, заслухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження в порядку передбаченому ч. 3ст. 349 КПК України, та роз`яснивши їм положення ч. 3ст. 349 КПК Українипро наслідки застосування обмеженого дослідження доказів, а саме про позбавлення їх у такому випадку права подальшого оспорювання цих обставин провадження в апеляційному порядку, суд визнає недоцільним дослідження інших доказів відносно тих обставин провадження, які ніким не оспорюються. Відтак, суд обмежив дослідження доказів допитом обвинуваченої та дослідженням тих матеріалів кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченої.

На підставі вищевикладеного, суд, допитавши обвинувачену, дійшов висновку, що вина обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні нею кримінальних правопорушень при обставинах, викладених в обвинувальному акті, доведена у судовому засіданні повністю.

Суд вважає, що дії обвинуваченої ОСОБА_4 вірно кваліфіковані за ч.2ст. 190 КК України, оскільки вона скоїла заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Її ж дії вірно кваліфіковані за ч.3ст. 358 КК України, оскільки вона, діючи умисно, підробила офіційний документ, який видається громадянином-підприємцем, і який надає права чи звільняє від обов`язків, за попередньою змовою групою осіб.

Також її дії вірно кваліфіковані за ч.4ст. 358 КК України, оскільки вона використала завідомо підроблені офіційні документи.

Обтяжуючих вину обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень обставин, передбаченихст. 67 КК України, судом не встановлено.

Пом`якшуючими вину обвинуваченої ОСОБА_4 обставинами, суд вбачає щире каяття у скоєних кримінальних правопорушеннях.

При визначенні міри покарання обвинуваченій ОСОБА_4 суд враховує суспільну небезпеку вчинених кримінальних правопорушень, їх характер та наслідки, особу обвинуваченої, яка позитивно характеризується за місцем проживання, раніше не судима, на обліку у наркологічному та психоневрологічному диспансерах не перебуває, а також те, що вона повністю визнала свою вину, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, щиро розкаюється у вчинених кримінальних правопорушеннях.

У зв`язку із зазначеним, суд вважає за доцільне під час вирішення питання про призначення обвинуваченій ОСОБА_4 покарання обмежитись межами санкції ч. 2 ст.190, ч. 3 ст.358, ч. 4 ст.358 КК України, а тому їй слід призначити покарання у виді позбавлення волі та штрафу.

Однак, беручи до уваги пом`якшуючу обставину- щире каяття, а також зважаючи на те, що ОСОБА_4 вперше притягується до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні двох малолітніх дітей у зв`язку з чим потребує матеріальної допомоги, а також те, що ризик вчинення повторного кримінального правопорушення оцінений органом пробації, як середній, а ризик небезпеки для суспільства як низький, суд дійшов висновку про можливість виправлення ОСОБА_4 без відбування покарання у виді позбавлення волі, тобто при обранні міри покарання слід застосувати ст. 75 КК Українизвільнення від відбування покарання з випробуванням та згідност. 76 КК Українипокласти на неї певні обов`язки.

Згідност. 72 КК Україниосновне покарання у виді штрафу в розмірі 510 (п`ятсот десять) гривень підлягає виконанню самостійно.

Відповідно до ч.ч. 1, 2ст. 1 Закону України «Про застосування амністії в Україні»амністія є повне або часткове звільнення від відбування покарання осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, або кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно цих осіб не набрали законної сили; амністія оголошується законом про амністію, який приймається відповідно до положеньКонституції України,Кримінального Кодексу Українита цьогоЗакону.

Статтею 3 вказаного Законувстановлено, що установивши в стадії судового розгляду кримінальної справи наявність акта амністії, що усуває застосування покарання за вчинене діяння, суд, за доведеності вини особи, постановляє обвинувальний вирок із звільненням засудженого від відбування покарання.

07.09.2017 року набув законної силиЗакон України «Про амністію у 2016 році» від 22.12.2016 року.

Відповідно до п.в ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році»звільняються від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, особи, визнанні винними у вчинені умисного злочину, що не є тяжким або особливо тяжким злочином відповідно достатті 12 КК України, не позбавлені батьківських прав, які на день набрання чинності цим Законом мають дітей, яким не виповнилося 18 років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами.

Під час судового розгляду встановлено, що ОСОБА_4 має двох неповнолітніх дітей ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яким не виповнилося 18 років на день набрання чинностіЗаконом України «Про амністію у 2016 році». Судом також досліджено, що ОСОБА_4 вчинила вказані злочини, передбачені ч. 2 ст.190, ч. 3 ст.358, ч. 4 ст.358 КК України, до набрання чинностіЗаконом України «Про амністію у 2016 році». Крім того, дані злочини відноситься до злочинів невеликої та середньої тяжкості, і не є ні тяжкими, ні особливо тяжкими злочинами відповідно дост.12 КК України.

Таким чином, на обвинувачену ОСОБА_4 поширюється дія Закону України «Про амністію у 2016 році» від 22.12.2016 року. Обвинувачена ОСОБА_4 не заперечила щодо застосування до неї амністії. Перешкод для застосування амністії та звільнення від відбування призначеного покарання з цих підстав ОСОБА_4 - судом не встановлено. За таких обставин, відповідно дост. 86 КК України, на підставі п. «в» ст.1 Закону України Про амністію у 2016 році ОСОБА_4 слід звільнити від відбування призначеного покарання.

Суд роз`яснює обвинуваченій ОСОБА_4 наслідки застосування амністії, а саме, що амністія у подальшому, протягом наступних десяти років до неї не може бути застосована.

Суд також приходить до переконливого висновку, що заявлений прокурором Львівської області цивільний позов про стягнення матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, в розмірі 44405,22 гривень підлягає до задоволення повністю, оскільки обвинувачена такий визнала у повному обсязі, заподіяну шкоду на даний час не відшкодувала, однак зобов`язалась відшкодувати таку у повному обсязі.

Питання речових доказів слід вирішити у встановленому законом порядку.

Питання судових витрат у провадженні суд вирішує відповідно доч. 2 ст. 124 КПК Українита вважає за необхідне стягнути з обвинуваченої ОСОБА_4 .

Запобіжний захід відносно обвинуваченої ОСОБА_4 не обирався.

Керуючись ст. ст.368,370,374 КПК України, суд -

у х в а л и в:

ОСОБА_4 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст.190, ч.3 ст.358, ч.4 ст.358 КК Україниі призначити їй покарання у виді:

- за ч. 2ст. 190 КК України 1(один) рік позбавлення волі;

- за ч. 3ст. 358 КК України 1(один) рік 6 (шість) місяців позбавлення волі;

- за ч. 4ст. 358 КК України510 (п`ятсот десять) гривень штрафу.

Згідност. 70 КК Українишляхом часткового складання призначених покарань призначити ОСОБА_4 остаточне покарання 2 (два) роки позбавлення волі та штраф в розмірі 510 (п`ятсот десять) гривень.

Згідност. 75 КК Українизвільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік.

Згідност. 76 КК Українизобов`язати ОСОБА_4 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідност. 72 КК Україниосновне покарання у виді штрафу в розмірі 510 (п`ятсот десять) гривень підлягає виконанню самостійно.

Згідно ст. 86 КК України та на підставі п. «в» ч.1 ст.1 Закону України Про амністію у 2016 році» ОСОБА_4 звільнити від відбування призначеного покарання.

Цивільний позов прокурора Львівської області задовольнити у повному обсязі. Стягнути з ОСОБА_4 на користь управління соціального захисту населення Сколівської районної державної адміністрації (82600, м. Сколе, вул. Д.Галицького, 10, ЗКПО 25257993, р/р 35419027000083 в ГУДК України у Львівській області) матеріальну шкоду в розмірі 44405 (сорок чотири тисячі чотириста п`ять) гривень 22 (сорок) копійки.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 1 319 гривень ( одну тисячу триста дев`ятнадцять гривень) 40 (сорок) копійок судових витрат за проведення почеркознавчої експертизи.

Речові докази:

- трудову книжку ОСОБА_5 серії НОМЕР_1 повернути ОСОБА_5 ;

- справу № 607900 про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї на прізвище ОСОБА_4 залишити при матеріалах кримінального провадження № 12017140000000600.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченій та прокурору.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Уразі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду Львівської області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення через Сколівський районний суд Львівської області з підстав, передбаченихст. 394 КПК України.

Головуючий суддя ОСОБА_1

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69502037
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —453/974/17

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Вирок від 10.10.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 11.09.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 07.09.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 01.09.2017

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні