Рішення
від 12.10.2017 по справі 533/1005/17
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.10.2017 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №533/1005/17

провадження №2/533/328/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2017 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області

у складі головуючого судді Лизенка А.В.,

за участі секретаря судового засідання Гордієнко О.А..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лутовинівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права власності в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

11.09.2017 року позивач звернулась до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року батька - ОСОБА_4 на 1/2 частину житлового будинку, та після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 року матері - ОСОБА_5 на 1/2 частину житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер батько позивача ОСОБА_4, який проживав в своєму будинку в селі Ганнівка Козельщинського району Полтавської області.

ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла мати позивача ОСОБА_5, яка проживала у вказаному будинку.

Після смерті батька та матері позивача залишилось спадкове майно, яке позивач прийняла фактичним проживанням з спадкодавцями.

Спадковим майном є житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та складається з житлового будинку та господарських споруд.

Однак, постановою нотаріуса позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на будинок.

Позивач, належним чином повідомлена про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з`явилась, надала суду письмову заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує, та просить їх задовольнити.

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання представника не забезпечив, надав суду заяву з проханням розглянути справу без участі представника, позов визнає (а.с. 50, 73).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Козельщинська державна нотаріальна контора, належним чином повідомлена про час та місце судового засідання, у судове засідання представника не забезпечила, надала заяву про розгляд справи без участі її представника (а.с.70).

Третя особа, ОСОБА_4, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з'явився, заяв чи клопотань до суду не подавав.

Третя особа, ОСОБА_3, належним чином повідомлена про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з'явилась, заяв чи клопотань до суду не подавала.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер ОСОБА_4 (а.с.11).

Позивач є рідною дочкою померлих ОСОБА_4, ОСОБА_5 (а.с.14).

За життя померлий ОСОБА_4 мав на праві власності житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.29, 31 - 32).

Право власності на домоволодіння в КП Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради не реєструвалось (а.с.38).

Відповідно до Технічного паспорту КП Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 складають будівлі та споруди 1966 - 1980 років побудови, загальною ринковою вартістю 98946 грн (а.с.16 - 18, 75 - 79).

Згідно витягу із Спадкового реєстру за померлим заповітів не зареєстровано.

Згідно ст.529 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) спадкоємцем першої черги за законом є в рівних частках діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Відповідно ст. 525 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим - день, зазначений в статі 21 цього Кодекса.

У відповідності ст.549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном, якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до довідки Лутовинівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області позивач зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 з січня 1967 року (а.с.72).

Таким чином, позивач та її мати прийняли спадщину шляхом вступу в управління майном.

28.08.2000 року ОСОБА_5 та ОСОБА_1 звернулись із заявою до Козельщинської державної нотаріальної контори про видачу свідоцтва про право на спадщину (а.с.28).

Згідно витягу із Спадкового реєстру заведено спадкову справу за № 41202603 (у нотаріуса №338) після померлого ОСОБА_2 (а.с.27).

ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла ОСОБА_5 (а.с.12).

Згідно витягу із Спадкового реєстру за померлою ОСОБА_5 заповітів не зареєстровано (а.с.24, 56).

Таким чином, право на спадкування одержують відповідно до ст.ст.1223, 1261 ЦК України спадкоємці за законом першої черги, яким є позивач в силу ст.1261 ЦК України.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

31.05.2005 року, тобто у строк, передбачений ст. 1270 ЦК України, позивач звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с.59).

Таким чином, позивач прийняла спадщину після ОСОБА_5

Відповідно до ч.1 ст.1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу.

31.05.2017 року, тобто у строк, передбачений ст.1270 ЦК України, ОСОБА_6 та ОСОБА_2, відмовились від належних їм часток спадщини (а.с.57, 58).

Таким чином, позивач є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину.

Згідно витягу із Спадкового реєстру заведено спадкову справу за №36881951 (номер у нотаріуса 116) року після померлої ОСОБА_5 (а.с.25, 54 - 55).

09.08.2016 року позивач звернувся до Козельщинської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про на спадщину за законом (а.с.20).

09.08.2016 року, державним нотаріусом Козельщинської державної нотаріальної контори Курочкіним О.О. видано свідоцтва про право на спадщину на частину майна (а.с.33 - 36, 38 - 39, 41 - 42).

09.08.2017 року постановою державного нотаріуса Козельщинської державної нотаріальної контори відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок у зв'язку із відсутністю документа, який засвідчує право власності на нього (а.с.19).

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, ратифікованих Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном.

Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільного права може бути визнання права.

Таким чином, є законні підстави для визнання права власності позивача на спірний житловий будинок з господарськими будівлями.

Відповідно до ст.88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача сплачений ним судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.10, 11, 60, 212-215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позов ОСОБА_1 до Лутовинівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору , Козельщинська державна нотаріальна контора, ОСОБА_2, ОСОБА_3, про визнання права власності в порядку спадкування, задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, право на 1/2 частину у праві власності на житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що складається з житлового будинку літ. - А ; погрібу з шийкою літ. - В ; прибудови літ. - а ; літньої кухні літ. - б , літньої кухні літ. - Б ; гаража літ. - Г ; ґанку літ. - аг ; колодязя питного літ. - К ; огорожа - №1; ворота та хвіртка №2, в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_4.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, право на 1/2 частину у праві власності на житловий будинок з господарськими будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що складається з житлового будинку літ. - А ; погрібу з шийкою літ. - В ; прибудови літ. - а ; літньої кухні літ. - б , літньої кухні літ. - Б ; гаража літ. - Г ; ґанку літ. - аг ; колодязя питного літ. - К ; огорожа - №1; ворота та хвіртка №2, в порядку спадкування за законом після померлої 04.12.2004 року ОСОБА_5.

Стягнути з Лутовинівської сільської ради Козельщинського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 22544574, місцезнаходження: Полтавська область, Козельщинський район, село Лутовинівка, вул.Грушевського, 32, сплачений судовий збір на користь ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, у сумі 989,46 грн (дев'ятсот вісімдесят дев'ять грн. 46 коп).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Полтавської області шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги у десятиденний строк з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя А.В.Лизенко

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.10.2017
Оприлюднено15.10.2017
Номер документу69522823
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —533/1005/17

Рішення від 12.10.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 26.09.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

Ухвала від 12.09.2017

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Лизенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні