Постанова
від 12.10.2017 по справі 813/3322/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2017 року справа № 813/3322/17

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Карп`як О.О.,

секретар судового засідання Єрмакова Х.Р.,

за участю:

представники сторін не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Галицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Львова до Публічного акціонерного товариства "Львівський завод гідромеханічних передач" про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в :

Галицьке об'єднане Управління Пенсійного фонду України м. Львова звернулось до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Публічного акціонерного товариства "Львівський завод гідромеханічних передач" про стягнення суми у розмірі 184,44 грн. по відшкодуванню витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і наукову - технічну діяльність" і сумою пенсії обчисленої відповідно до інших законодавчих актів.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до положень ст.24 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та п. 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 року за №372, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсій за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10-ти днів з дня призначення пенсії відповідно до ЗУ Про наукову та науково-технічну діяльність , про що відповідному підприємству надсилаються повідомлення.

Проте, всупереч вимогам ст.24 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", відповідач своєчасно не сплатив суму витрат на виплату та доставку пенсій, що призвело до виникнення борг у розмірі 184,44 грн.

Позивач явку представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце його проведення. Проте, подав до суду клопотання про розгляд справи без участі представника позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце його проведення. Клопотань про розгляд справи без участі представника відповідача до суду не надходило.

Враховуючи відсутність перешкод для розгляду справи в судовому засіданні без участі сторін, відповідно до ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглянув справу на основі наявних в матеріалах справи доказах.

З'ясувавши всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов до висновку, що позов необхідно задовольнити повністю, з наступних підстав.

Судом встановлено, що Публічне акціонерне товариство "Львівський завод гідромеханічних передач" зареєстроване як юридична особа, перебуває на обліку у Галицькому об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Львова та є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку у сфері наукової і науково-технічної діяльності визначено Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

У відповідності до ст.37 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" №848-VIIІ від 26.11.2015 року, різниця між сумою, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується:

-для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних, комунальних наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, а також інших наукових установ, які згідно із ст.12 цього Закону включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, - за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням надходжень від сплати єдиного внеску у розмірі, встановленому ч.9 ст.8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" для цієї категорії працівників;

-для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Згідно п.п.2, 3, 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право вищезазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 року №372, за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації.

Розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Таким чином, на відповідача покладено обов'язок щодо сплати до Пенсійного фонду України різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право працівники відповідача.

Суд встановив, що за період роботи право на отримання пільгової пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" отримав працівник ОСОБА_1

На виконання ст.37 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та постанови Кабінету Міністрів України №372 від 24.03.2004 року позивач надіслав відповідачу повідомлення за період - з 01.07.2017 по 30.09.2017 року про розмір суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів.

Загальна сума заборгованості Публічного акціонерного товариства "Львівський завод гідромеханічних передач" із відшкодування витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за спірний період становить 184,44 грн., що підтверджується відповідним розрахунком сум відшкодування.

Докази оскарження вищевказаних повідомлень або дій органу Пенсійного фонду України щодо здійснення нарахування сум розмірів витрат на виплату різниці пенсій за спірний період в матеріалах справи відсутні.

Станом на день розгляду справи, фактична сума невідшкодованої різниці фактичних витрат на виплату пенсій, призначених у відповідності до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсій, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів відповідачем не сплачена та складає 184,44 грн.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що відповідачем не виконано, передбачений Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", обов'язок в частині сплати у встановлений строк до органу Пенсійного фонду коштів для фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів.

Стаття 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, на підставі наявних у справі доказів, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судові витрати відповідно до вимог ст. 94 КАС України стягненню зі сторін не підлягають.

Керуючись ст.ст. 7-11, 14, 69-71, 86, 87, 94, 159, 160-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Львівський завод гідромеханічних передач" (79031, м. Львів , вул. Хуторівка,1, код ЄДРПОУ 13811651) на користь Галицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Львова (79070, м. Львів, пр. Червоної Калини,35, код ЄДРПОУ 41249931) 184,44 грн. заборгованості.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови складений та підписаний 17.10.2017 року.

Суддя Карп`як О.О.

Дата ухвалення рішення12.10.2017
Оприлюднено17.10.2017
Номер документу69535128
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/3322/17

Постанова від 12.10.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 01.10.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 01.10.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні