Ухвала
від 11.10.2017 по справі 522/1408/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

11 жовтня 2017 р.м.ОдесаСправа № 522/1408/17

Категорія: 2.1 Головуючий в 1 інстанції: Бойчук А.Ю. Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Крусяна А.В.,

суддів Вербицької Н.В., Джабурія О.В.,

за участю секретаря Апексімова І.С.,

представника апелянта ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2, представника об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Успенська 17 Іващенко А.П., представника об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Наш дім Успенська 17 Семененко Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_5 на ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 25 липня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_6 до юридичного департаменту Одеської міської ради, треті особи об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Успенська 17 , об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Наш дім Успенська 17 , Одеська міська рада, Управління державної реєстрації Юридичного департаменту Одеської міської ради про скасування реєстрації об'єднання, -

В С Т А Н О В И В:

20.01.2017р. ОСОБА_6 звернулася до суду з позовом до юридичного департаменту Одеської міської ради, треті особи об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі ОСББ) Успенська 17 , ОСББ Наш дім Успенська 17 , Одеська міська рада, Управління державної реєстрації Юридичного департаменту Одеської міської ради про скасування реєстрації ОСББ Наш дім Успенська 17 , запису від 26.07.2016р. №15561020000059384.

Ухвалою Приморського районного суду м.Одеси від 24.04.2017р. здійснена заміна відповідача на державного реєстратора Одеської філії Державного підприємства Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень Бондаренко О.А.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 25.07.2017р. справу передано за підсудністю до Одеського окружного адміністративного суду в порядку п.3 ч.1 ст.22 КАС України, оскільки після відкриття провадження у справі з'ясувалося, що справа предметно підсудна іншому суду.

Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням учасник ОСББ Наш дім Успенська 17 ОСОБА_5 подав апеляційну скаргу, в якій вважає ухвалу суду першої інстанції винесеною з порушенням норм процесуального права, просить її скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість судового рішення в межах апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, відповідно до ч.2 ст.107 КАС України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду чи відмови у відкритті провадження у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, при відкритті провадження у справі судом першої інстанції, первинним відповідачем був юридичний департамент Одеської міської ради. /а.с.2-6, 28/

Відповідно до п.1 ч.1 ст.18 КАС України місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, крім тих, які підсудні окружним адміністративним судам.

Згідно ч.1 ст.19 КАС України адміністративні справи вирішуються судом за місцезнаходження відповідача, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Отже, оскільки юридичний департамент Одеської міської ради є виконавчим органом Одеської міської ради і створений відповідно до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , його місцезнаходженням є Приморський район м. Одеси, тому дана справа на момент вирішення питання про відкриття провадження у справі була підсудна Приморському районному суду м. Одеси.

В ході розгляду справи, судом першої інстанції була здійснена заміна первинного відповідача юридичного департаменту Одеської міської ради на державного реєстратора Одеської філії Державного підприємства Державний інститут судових економіко-правових та технічних експертних досліджень Бондаренко О.А.

Отже, після заміни судом першої інстанції відповідача у справі, предметом оскарження стали дії державного реєстратора щодо внесення до ЄДР ОСББ Наш дім Успенська 17 .

Разом з тим, відповідно до ч.2 ст.17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема, спори фізичних та юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії) дій чи бездіяльності.

Згідно з положеннями ч.2 ст.18 КАС України окружним адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган державної влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, обласна рада, Київська або Севастопольська міська рада, їх посадова чи службова особа, крім випадків, передбачених цим Кодексом, та крім справ з приводу їхніх рішень, дій чи бездіяльності у справах про адміністративні проступки та справ, які підсудні місцевим загальним судам як адміністративним судам.

В силу ч.1 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців.

Тобто, проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відносяться до виключних повноважень держави, відтак позов за предметною підсудністю, після заміни відповідача, став підлягати розгляду окружним адміністративним судом.

Таким чином, саме з підстав заміни відповідача у справі судом першої інстанції була прийнята ухвала про передачу справи за підсудністю до Одеського окружного адміністративного суду на підставі п.3 ч.1 ст.22 КАС України, оскільки після відкриття провадження у справі з'ясувалося, що справа предметно підсудна іншому суду.

Проте, п.3 ч.1 ст.22 КАС України передбачено, що суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо після відкриття провадження у справі з'ясувалося, що справа територіально підсудна іншому суду.

Разом з тим, згідно з вимогами ч.1 ст.52 КАС України, заміна первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, допускається за згодою позивача лише у випадку, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Таким чином, аналізуючи матеріали справи колегія суддів дійшла до висновку, що судом першої інстанції в порушення вимог ч.1 ст.52 КАС України помилково здійснена заміна відповідача, оскільки це потягнуло за собою зміну підсудності адміністративної справи, а тому, як наслідок суд першої інстанції передав справу за підсудністю до іншого суду з підстав не встановлених ст.22 КАС України.

Отже, суд першої інстанції при винесені ухвали порушив норми процесуального права щодо належної заміни відповідача та, як наслідок, передачі справи на розгляд іншого адміністративного суду.

На підставі викладеного, оскільки судом першої інстанції при вирішенні питання порушені норми процесуального прав, ухвала суду в порядку ст.204 КАС України підлягає скасуванню, з направленням справи до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Керуючись ст.ст. 199, 204, 205, 206 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_5 задовольнити, ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 25 липня 2017 року скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення, та оскарженню не підлягає.

Головуючий: А.В. Крусян

Суддя: Н.В. Вербицька

Суддя: О.В. Джабурія

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.10.2017
Оприлюднено17.10.2017
Номер документу69537478
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —522/1408/17

Ухвала від 19.12.2017

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Бойчук А. Ю.

Ухвала від 11.10.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 18.08.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 25.07.2017

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Бойчук А. Ю.

Ухвала від 24.04.2017

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Бойчук А. Ю.

Ухвала від 30.03.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 15.03.2017

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Бойчук А. Ю.

Ухвала від 15.03.2017

Адміністративне

Приморський районний суд м.Одеси

Бойчук А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні