Ухвала
від 17.10.2017 по справі 569/15503/17
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/15503/17

УХВАЛА

17 жовтня 2017 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 (далі слідчий) розглянувши клопотання про призначення позапланової виїзної ревізії, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий, в межах кримінального провадження № 32017180000000036 від 08.06.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 5 ст. 191 КК України, звернувся до Рівненського міського суду з клопотанням, яке погоджене з прокурором відділу нагляду прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 , про призначення позапланової виїзної ревізії ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» щодо документального та фактичного підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювались ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» з ТОВ «Регіонметал-Захід» у період 2012-2013 років.

У клопотанні вказується, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні за фактами умисного ухилення від сплати податків у значних розмірах службовими особами ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31994540, м. Рівне, вул. Остафова (Пластова), буд. 7) та заволодіння ними чужим майном і його розтрати шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах.

Слідчий у клопотанні зазначає, що службові особи ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» у 2013-2014 роках безпідставно відобразили в бухгалтерському та податковому обліках підприємства проведення фінансово-господарських операцій з придбання у ТОВ «Регіонметал-Захід» (код ЄДРПОУ 37853780, м. Київ), яке має ознаки фіктивності, субпідрядних послуг по поточному ремонту автомобільних доріг на суму 4664,9 тис. грн., замовником яких є Служба автомобільних доріг у Рівненській області, без фактичного проведення таких операцій та настання реальних правових наслідків, що призвело до заниження податку на прибуток на суму 1087 554 грн.

В подальшому (у грудні 2013 року) філією «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» на рахунок ТОВ «Регіонметал-Захід», відкритий у ПАТ «Банк Кіпру», було перераховано бюджетні кошти в сумі 400 тис. грн. за нібито надані послуги по поточному ремонту автомобільних доріг. Даний факт підтверджується матеріалами планової документальної перевірки ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (акт від 12.10.2016 №246/17-00-14-01/31994540), проведеної ГУ ДФС у Рівненській області та ДПІ у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області за період з 01.01.2013 по 30.06.2016.

В ході допиту в якості свідка ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), який згідно з реєстраційними документами є засновником та директором ТОВ «Регіонметал-Захід», дав показання, що жодного відношення до діяльності ТОВ «Регіонметал-Захід» не має, будь-яких документів щодо проведення фінансово-господарських операцій з ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» не підписував, з його службовими особами не зустрічався.

Разом з тим, допитані в якості свідків працівники філії «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» надали показання, що саме вони виконували роботи по поточному ремонту автомобільних доріг на ділянках вказаних в актах виконаних робіт від ТОВ «Регіонметал-Захід».

Слідчий доводить, що на теперішній час по даному кримінальному провадженню виникла необхідність у проведенні ревізії фінансового-господарської діяльності ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» з метою документального та фактичного підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювались з ТОВ «Регіонметал-Захід» у період 2012-2013 років, для проведення якої необхідно залучити працівників Держаудитслужби, які мають спеціальні знання в даній галузі.

Дочірнє підприємство «Рівненський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» створено відповідно до наказу Державної служби автомобільних доріг України №156 від 09.04.2002 на власності ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», тобто підприємство є державної форми власності.

Покликаючись на наведене, а також, що проведення ревізії стосується державного підприємства та використання державних коштів, слідчий просить клопотання задоволити.

Відповідно до ст. 71 КПК України спеціалістом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів і може надати консультації під час досудового розслідування і судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

Статтею 91 КПК України передбачено, що у кримінальному провадженні підлягають доказуванню вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушення.

Разом з тим, статтею 93 КПК України визначено, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в України» інспектування здійснюється органом державного фінансового контролю у формі ревізії та полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб. Результати ревізії викладаються в акті.

Відповідно до п.4 Положення про Державну аудиторську службу України затвердженого постановою КМУ №43 від 03.02.2016, Держаудитслужба відповідно до покладених на неї завдань здійснює контроль у суб`єктах господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені законодавством до підконтрольних установ, за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні.

Згідно до ст. 11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в України» встановлено порядок проведення позапланових виїзних ревізій. Зокрема, позапланова виїзна ревізія може здійснюватись за обставин отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення ревізії.

Згідно із п.2 ч.1 Постанови КМУ Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами №408 від 13.08.2014, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно достатті 78 Податкового кодексу Українивстановлено порядок проведення документальних позапланових перевірок. Зокрема, документальна позапланова податкова перевірка може здійснюватись за обставин отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Слідчий у клопотанні та під час його розгляду навів достатньо обґрунтованих підстав та доказів для проведення такої перевірки, оскільки її проведення стосується державного підприємства ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» - державна власність (а.с.14) щодо використання державних коштів, з метою виявлення наявних фактів порушення законодавства, у зв`язку з чим клопотання слід задоволити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4, 11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в України», ст. 78 Податкового кодексу України, ст.ст. 40, 71, 91, 93 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення по кримінальному провадженні №32017180000000036 від 08.06.2017 позапланової виїзної перевірки ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31994540, м. Рівне, вул. Остафова (Пластова), буд. 7) щодо документального та фактичного підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювались ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» з ТОВ «Регіонметал-Захід» (код ЄДРПОУ 37853780, м. Київ) у період 2012-2013 років, проведення якої доручити працівникам Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області (код ВПЮО №40913624, м. Рівне, вул. Міцкевича, 14) тривалістю 10 робочих днів.

Матеріали перевірки направити до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69564386
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення позапланової виїзної ревізії

Судовий реєстр по справі —569/15503/17

Ухвала від 17.10.2017

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні