Ухвала
від 26.09.2017 по справі 757/56291/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/56291/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 вересня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

розглянувши у судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №12017220220000486, -

В С Т А Н О В И В :

26.09.2017 в провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №12017220220000486, а саме врожаю гречихи, сої, кукурудзи та соняшника, який належить ТОВ «АГРО ГСМ» (код ЄДРПОУ 39157669) і розташований на земельних ділянках загальною площею 408, 5 га, орендованих СТОВ «Братеницьке» (код ЄДРПОУ 30193541), а саме на території Удянської сільської ради, с. Уди (Золочівський район, Харківської області).

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні №12017220220000486 за фактами таємного викрадення чужого майна та шахрайства, вчиненого в особливо великих розмірах за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 185 та ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ» та ФГ «ШУБСЬКЕ», шахрайським шляхом заволоділи сільськогосподарською продукцією, що належить ТОВ «АГРО ГСМ» і знаходиться на території Івано-Шийчинської сільської ради, с. Братениця (Богодухівський район Харківської області) на території Малорогозянської сільської ради с. Мала Рогозянка (Золочівський район), на території Удянської сільської ради с. Уди (Золочівський район) чим завдали шкоду ТОВ «АГРО ГСМ» на суму 40 000 000,00 грн.

Установлено, що між ОСОБА_5 («Орендар 1») та ОСОБА_6 («Орендар 2») з однієї сторони та ОСОБА_7 («Орендодавець 1») і ОСОБА_8 («Орендодавець 2»), від імені якої на підставі довіреності діяв ОСОБА_9 з іншої сторони 14.12.2016 укладено договір оренди майнових прав. Згідно із зазначеним договором, Орендодавці прийняли на себе зобов`язання передати, а Орендарі прийняти в строкове платне користування майнові права Орендодавців, як учасників СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ» та зобов`язалися сплачувати орендну плату. При цьому сторонами чітко було визначено, що учасники товариства передали в оренду ОСОБА_5 з ОСОБА_6 100% своїх часток в статутному капіталі. Передача 100% часток в статутному капіталі в оренду, відповідно до домовленостей з ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , передбачала повне фактичне керівництво ОСОБА_5 з ОСОБА_6 СТОВ «Братеницьке», включаючи реалізацію вирощеної продукції та отримання нами прибутку від такої діяльності, а також протягом трьох років ОСОБА_7 та ОСОБА_9 зобов`язалися не втручатися в діяльність СТОВ «Братеницьке».

11 січня 2017 року між СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ» та ТОВ «АГРО-ГСМ» було укладено договір підряду №11/01/17 (на вирощування товарної сільськогосподарської продукції). Відповідно до п.1.1. цього Договору ТОВ «АГРО-ГСМ» зобов`язалося на свій ризик виконати роботи з вирощування сільськогосподарської продукції за завданням СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ», а СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ» зобов`язалося прийняти та оплатити виконані роботи. Відповідно до п.1.3. Договору СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ» визнало та погодилося із тим, що право власності на сільськогосподарську продукцію (врожай) до передачі результатів робіт (сільськогосподарської продукції) Замовнику належить ТОВ «АГРО-ГСМ».

На виконання умов цього договору, Замовник передав Підряднику фронт робіт, який складається із всіх земельних ділянок, що знаходилися в оренді СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ».

Разом з тим, службові особи СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ» та ФГ «ШУБСЬКЕ», змінили директора СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ» та не дають доступу до діяльності товариства ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які орендували на три роки корпоративні права СТОВ «БРАТЕНИЦЬКЕ».

Встановлено, що врожай ТОВ «АГРО ГСМ» (код ЄДРПОУ 39157669), розташований на земельних ділянках, орендованих СТОВ «Братеницьке» (код ЄДРПОУ 30193541), а саме: врожай гречихи, сої, кукурудзи та соняшника, який знаходиться земельних ділянках на території Малорогозянської сільської ради, с. Мала Рогозянка, Золочівського району, Харківської області, поле №Р2, площею 96 га, засіяне соєю, № Р3 площею 92 га, засіяне соняшником, №Р4 площею 55 га, засіяне соняшником, №Р5 площею 28 га, засіяне кукурудзою, №Р6 площею 78 га, засіяне кукурудзою, №Р7 площею 20 га, засіяне кукурудзою, №Р9 площею 79 га, засіяне кукурудзою, №Р10 площею 33 га, засіяне кукурудзою, №Р11 площею 101 га, засіяне кукурудзою, №Р12 площею 47 га, засіяне кукурудзою, №Р13 площею 12 га, засіяне соняшником, №Р14 площею 63 га, засіяне соняшником, №Р16 площею 57 га, засіяне соняшником, №Р18 площею 72 га, засіяне соняшником. Загальна площа земельних ділянок становить 833 га..

Зазначений врожай, яким заволоділи невідомі особи у ТОВ «АГРО-ГСМ», є речовим доказом у кримінальному провадженні, про що слідчим винесено постанову від 15.09.2017 про визнання речовим доказом, і саме вказаний врожай продовжує знаходитись в полі.

З метою збереження речових доказів, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення у слідства виникла необхідність у накладенні арешту на врожай гречихи, сої, кукурудзи та соняшника, який належить ТОВ «АГРО ГСМ» (код ЄДРПОУ 39157669), і розташований на земельних ділянках загальною площею 833 га. орендованих СТОВ «Братеницьке» (код ЄДРПОУ 30193541), а саме на території Малорогозянської сільської ради, с. Мала Рогозянка, Золочівського району, Харківської області.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав повністю, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України розгляд клопотання здійснено без повідомлення власника майна, оскільки це необхідно з метою забезпечення арешту майна.

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Заслухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя надходить до наступних висновків.

Як визначено ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст. 170 КК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 98 КПК України передбачено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 100 КПК України речовий доказ або документ, наданий добровільно або на підставі судового рішення, зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий.

Частинами 6, 7 ст. 100 КПК України слідчому судді надано право визначати порядок зберігання речових доказів, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або втрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких спів мірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню.

Разом з цим, відповідно до п. 1 ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню повертаються власнику (законному володільцю) або передаються йому на відповідальне зберігання, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, те, що є достатні підстави вважати, що врожай на який просить накласти арешт прокурор, є предметом злочину, що розслідується, за викладених в клопотанні прокурора обставинах, відповідають критеріям, визначеним ст. 98 КПК України, слідчий суддя вважає, що з метою збереження речових доказів наявні підстави для накладення арешту на майно.

Також слідчий суддя вважає, що в даному випадку таке обмеження права власності є розумним та співмірним завданням кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти у кримінальному провадженні №12017220220000486 арешт на врожай гречихи, сої, кукурудзи та соняшника, який належить ТОВ «АГРО ГСМ» (код ЄДРПОУ 39157669), і розташований на земельних ділянках загальною площею 833 га. орендованих СТОВ «Братеницьке» (код ЄДРПОУ 30193541), а саме на території Малорогозянської сільської ради, с. Мала Рогозянка, Золочівського району, Харківської області:

поле №Р2, площею 96 га, засіяне соєю;

поле № Р3 площею 92 га, засіяне соняшником;

поле №Р4 площею 55 га, засіяне соняшником;

поле №Р5 площею 28 га, засіяне кукурудзою;

поле №Р6 площею 78 га, засіяне кукурудзою;

поле №Р7 площею 20 га, засіяне кукурудзою;

поле №Р9 площею 79 га, засіяне кукурудзою;

поле №Р10 площею 33 га, засіяне кукурудзою;

поле №Р11 площею 101 га, засіяне кукурудзою;

поле №Р12 площею 47 га, засіяне кукурудзою;

поле №Р13 площею 12 га, засіяне соняшником;

поле №Р14 площею 63 га, засіяне соняшником;

поле №Р16 площею 57 га, засіяне соняшником;

поле №Р18 площею 72 га, засіяне соняшником,

Кадастрові номери земельних ділянок:

Поле №Р2 (соя):

6322684000:02:002:0082 3,1338 га

6322684000:02:002:0081 3,1359 га

6322684000:02:002:0135 1,5699 га

6322684000:02:002:0080 1,5714 га

6322684000:02:002:0079 3,1462 га

6322684000:02:002:0078 3,1582 га

6322684000:02:002:0077 3,1873 га

6322684000:02:002:0076 3,2541 га

6322684000:02:002:0075 3,311 га

6322684000:02:002:0074 3,3116 га

6322684000:02:002:0073 3,3113 га

6322684000:02:002:0072 3,3112 га

6322684000:02:002:0071 3,3113 га

6322684000:02:002:0083 3,3112 га

6322684000:02:002:0087 3,3115 га

6322684000:02:002:0089 3,3112 га

6322684000:02:002:0090 3,3113 га

6322684000:02:002:0091 3,3113 га

6322684000:02:002:0092 3,3114 га

6322684000:02:002:0093 3,3114 га

6322684000:02:002:0094 3,4282 га

6322684000:02:002:0095 3,8131 га

6322684000:02:002:0088 0,5298 га

6322684000:02:002:0096 3,5364 га

6322684000:02:002:0098 3,7074 га

6322684000:02:002:0099 4,5922 га

6322684000:02:002:0086 0,8552 га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 13,6452га

Поле №Р3 (соняшник):

6322684000:02:002:0070 0,8086га

6322684000:02:002:0417 3,3777га

6322684000:02:002:0420 3,1307га

6322684000:02:002:0419 3,1308га

6322684000:02:002:0481 3,1308га

6322684000:02:002:0414 3,3087га

6322684000:02:002:0109 2,7814га

6322684000:02:002:0403 1,6557га

6322684000:02:002:0110 1,6555га

6322684000:02:002:0111 3,3114га

6322684000:02:002:0114 2,0871га

6322684000:02:002:0115 3,1305га

6322684000:02:002:0116 3,2486га

6322684000:02:002:0119 3,184га

6322684000:02:002:0117 3,4443га

6322684000:02:002:0118 3,3129га

6322684000:02:002:0121 3,3112га

6322684000:02:002:0122 3,3113га

6322684000:02:002:0123 3,3112га

6322684000:02:002:0124 3,4847га

6322684000:02:002:0125 3,3114га

6322684000:02:002:0402 1,6558га

6322684000:02:002:0126 1,6556га

6322684000:02:002:0401 1,6555га

6322684000:02:002:0127 2,1584га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 23,446 га

Поле №Р4 (соняшник):

6322684000:02:002:0131 3,9114га

6322684000:02:002:0132 3,3133га

6322684000:02:002:0133 6,5806га

6322684000:02:002:0134 3,3112га

6322684000:02:002:0130 3,3128га

6322684000:02:002:0129 3,3113га

6322684000:02:002:0128 3,312га

6322684000:02:002:0136 3,3114га

6322684000:02:002:0137 3,3113га

6322684000:02:002:0138 6,6227га

6322684000:02:002:0140 3,3112га

6322684000:02:002:0141 3,3111га

6322684000:02:002:0142 0,6954га

6322684000:02:002:0143 3,3113га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 4,073 га

Поле №Р5 (кукурудза):

6322684000:02:002:0144 4,0043га

6322684000:02:002:0145 4,0042га

6322684000:02:002:0146 4,0045га

6322684000:02:002:0147 4,0042га

6322684000:02:002:0148 4,0044га

6322684000:02:002:0149 4,0043га

6322684000:02:002:0150 1,1612га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 2,8129 га

Поле №Р6 (кукурудза):

6322684000:02:002:0151 3,0832га

6322684000:02:002:0152 4,0045га

6322684000:02:002:0153 4,0044га

6322684000:02:002:0154 4,0041га

6322684000:02:002:0155 4,0044га

6322684000:02:002:0156 3,9105га

6322684000:02:002:0157 3,7911га

6322684000:02:002:0158 2,8439га

6322684000:02:002:0159 4,0045га

6322684000:02:002:0160 4,0043га

6322684000:02:002:0161 4,0040га

6322684000:02:002:0162 3,8782га

6322684000:02:002:0163 3,5554га

6322684000:02:002:0164 4,6859га

6322684000:02:002:0165 1,1712га

6322684000:02:002:0139 1,1714га

6322684000:02:002:0166 3,5649га

6322684000:02:002:0167 0,5563га

6322684000:02:002:0168 2,5165га

6322684000:02:002:0169 4,2736га

6322684000:02:002:0170 3,7778га

6322684000:02:002:0171 3,6648га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 3,5251 га

Поле №Р7 (кукурудза):

6322684000:02:002:0177 1,8829га

6322684000:02:002:0178 4,2272га

6322684000:02:002:0179 4,2802га

6322684000:02:002:0180 4,271га

6322684000:02:002:0181 3,5837га

6322684000:02:002:0182 4,3011га

Поле №Р9 (кукурудза):

6322684000:02:002:0063 0,4035га

6322684000:02:002:0068 4,1772га

6322684000:02:002:0204 3,4299га

6322684000:02:002:0203 4,0044га

6322684000:02:002:0202 4,0043га

6322684000:02:002:0201 4,0168га

6322684000:02:002:0200 4,1687га

6322684000:02:002:0199 4,1998га

6322684000:02:002:0205 0,6721га

6322684000:02:002:0207 4,1997га

6322684000:02:002:0208 4,3049га

6322684000:02:002:0209 3,6055га

6322684000:02:002:0210 4,1594га

6322684000:02:002:0211 4,2184га

6322684000:02:002:0212 2,8079га

6322684000:02:002:0213 4,4151га

6322684000:02:002:0214 4,3215га

6322684000:02:002:0215 4,4149га

6322684000:02:002:0216 4,4148га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 9,0612 га

Поле №Р10 (кукурудза):

6322684000:02:002:0428 4,4883га

6322684000:02:002:0423 2,4185га

6322684000:02:002:0427 4,2352га

6322684000:02:002:0422 1,7485га

6322684000:02:002:0418 3,8852га

6322684000:02:002:0430 2,4503га

6322684000:02:002:0421 3,6742га

6322684000:02:002:0429 4,0004га

6322684000:02:002:0425 3,9432га

6322684000:02:002:0424 1,0373га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 1,1189 га

Поле №Р11 (кукурудза):

6322684000:02:002:0217 1,45га

6322684000:02:002:0219 4,5189га

6322684000:02:002:0220 4,4564га

6322684000:02:002:0223 3,7933га

6322684000:02:002:0224 3,5341га

6322684000:02:002:0225 3,5142га

6322684000:02:002:0226 3,5138га

6322684000:02:002:0227 3,5141га

6322684000:02:002:0228 3,514га

6322684000:02:002:0229 3,5139га

6322684000:02:002:0230 3,5143га

6322684000:02:002:0231 3,514га

6322684000:02:002:0240 4,8194га

6322684000:02:002:0239 4,4164га

6322684000:02:002:0238 0,6181га

6322684000:02:002:0237 3,797га

6322684000:02:002:0236 4,0965га

6322684000:02:002:0235 3,9735га

6322684000:02:002:0234 3,5739га

6322684000:02:002:0241 7,7415га

6322684000:02:002:0270 3,4486га

6322684000:02:002:0243 0,9664га

6322684000:02:002:0244 4,4151 га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 16,7826 га

Поле №Р12 (кукурудза):

6322684000:02:002:0246 0,9725га

6322684000:02:002:0248 4,1998га

6322684000:02:002:0249 4,1996га

6322684000:02:002:0250 4,1997га

6322684000:02:002:0251 4,1997га

6322684000:02:002:0257 4,2551га

6322684000:02:002:0252 3,9085га

6322684000:02:002:0253 4,2762га

6322684000:02:002:0254 0,7205га

6322684000:02:002:0255 4,2019га

6322684000:02:002:0256 4,4085га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 7,458 га

Поле №Р13 (соняшник):

6322684000:01:008:0471 5,3583га

6322684000:01:008:0469 5,8839га

6322684000:01:008:0283 0,6778га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 0,08 га

Поле №Р14 (соняшник):

6322684000:01:008:0443 14,1004га

6322684000:01:008:0439 4,8024га

6322684000:01:008:0468 2,4008га

6322684000:01:008:0467 2,4008га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 39,2956 га

Поле №Р16 (соняшник):

6322684000:01:008:0472 5,3838га

6322684000:01:008:0470 5,3132га

6322684000:01:008:0475 4,2304га

6322684000:01:008:0438 4,2304га

6322684000:01:008:0473 4,2305га

6322684000:01:008:0474 4,2304га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 29,3813 га

Поле №Р18 (соняшник):

6322684000:02:002:0324 4,3433га

6322684000:02:002:0325 4,3335га

6322684000:02:002:0341 4,3333га

6322684000:02:002:0339 4,3337га

6322684000:02:002:0340 4,3338га

6322684000:02:002:0343 4,3328га

6322684000:02:002:0344 4,371га

6322684000:02:002:0345 4,3336га

6322684000:02:002:0346 4,3337га

6322684000:02:002:0347 4,3817га

6322684000:02:002:0411 1,9237га

6322684000:02:002:0338 4,3336

6322684000:02:002:0337 4,3337га

6322684000:02:002:0336 4,3337га

6322684000:02:002:0335 4,3336га

6322684000:02:002:0334 4,3337га

6322684000:02:002:0333 4,3339га

Земельні ділянки, які не визначені кадастровими номерами 0,6437 га.

Передати на відповідальне зберігання ТОВ «АГРО ГСМ» (код ЄДРПОУ 39157669) речові докази (врожай) з можливістю його збирання, на який накладено арешт ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 15.09.2017, а саме: врожаю гречихи, сої, кукурудзи та соняшника, який належить ТОВ «АГРО ГСМ» і розташований на земельних ділянках загальною площею 833 га. орендованих СТОВ «Братеницьке» (код ЄДРПОУ 30193541), а саме на території Малорогозянської сільської ради, с. Мала Рогозянка, Золочівського району, Харківської області.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.09.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69565807
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/56291/17-к

Ухвала від 29.09.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні