Рішення
від 04.10.2017 по справі 465/4738/17
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/4738/17

2/465/2376/17

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

04.10.2017 року м.Львів

Франківський районний суд м.Львова в складі:

головуючого судді Ванівського Ю.М.

при секретарі Школьніковій К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції, Галицького відділу державної виконавчої служби міста Львова Головного територіального управління юстиції у Львівській області про визнання права власності на нерухоме майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з цивільним позовом до відповідачів, в якому просить визнати за позивачем право власності на нерухоме майно, а саме паркомісце №2 (реєстраційний номер майна НОМЕР_1) - 14,6 м.кв., яке знаходиться у АДРЕСА_1; вилучити вищезгадане майно з реєстру арештованого майна боржника ДП Оріон-Буд ТОВ Торговий Дім Оріон-Експерт (код за ЄДРПОУ 32568582); зобов'язати державного реєстратора зареєструвати вищезгадане майно за позивачем в Єдиному державному реєстрі нерухомого майна.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 15.11.2010 року позивачем було придбане паркомісце №2 - 14,6 м.кв., яке знаходиться у АДРЕСА_1 у ДП Оріон-Буд ТОВ Торговий Дім Оріон-Експерт згідно договору купівлі продажу паркомісця. 22.06.2017 року державним виконавцем Лесько Н.М. була винесена постанова №ВП 53247169 про арешт майна боржника ДП Оріон-Буд ТОВ Торговий Дім Оріон-Експерт (код ЄДРПОУ 32568582). У переліку майна боржника зазначалося і паркомісце позивача. Відтак, змушений звернутися до суду за захистом своїх прав.

В судове засідання позивач не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримав та просив задоволити.

Представники відповідачів в судове засідання не з'явилися, не повідомили про причини неявки, хоч належно повідомлені про час та місце слухання справи. Тому суд вважає за можливе справу слухати у їх відсутності, згідно ст. 224 ЦПК України, з постановленням заочного рішення.

Вивчивши матеріали справи суд приходить до переконання, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно договору купівлі-продажу від 15.11.2011 року ОСОБА_1 придбала у ДП Оріон-Буд ТОВ Торговий Дім Оріон-Експерт автостоянку №2 (два), яка знаходиться в АДРЕСА_1.

Згідно платіжного доручення №9000060449 від 14.11.2011 року ОСОБА_1 сплатила 94 140, 80 грн за стоянку №2 (14,6 м.кв.) по вул.Конотопській, 25.

Постановою державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби м.Львова Головного територіального управління юстиції у Львівській області Лесько Наталією Миколаївною від 22.06.2017 у виконавчому провадженні №53247169 накладено арешт на автостоянку №2 реєстраційний номер майна НОМЕР_1 та автостоянку №5 реєстраційний номер 31808707 за адресою АДРЕСА_1, що належить боржнику ДП Оріон-Буд ТОВ Торговий Дім Оріон-Експерт .

Відповідно до статті 41 Конституції України та пункту 2 частини першої статті 3, статті 321 ЦК ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до статті 3 Цивільного кодексу України загальними засадами цивільного законодавства є судовий захист цивільного права та інтересу, справедливість, добросовісність та розумність, неприпустимість позбавлення права власності.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Статтею 328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Пункт другий цієї ж статті встановлює, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до п.1 ст.334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

За змістом ст. 657 ЦК України договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Згідно ст.3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень держава гарантує достовірність зареєстрованих прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Згідно п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію на нерухоме майно та їх обтяжень , обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме: право власності на нерухоме майно.

Згідно п. 3 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію на нерухоме майно та їх обтяжень , права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відповідно до п.4 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень права на нерухоме майно та їх обтяження , що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Отже, існують правові підстави для визнання права власності на паркомісце АДРЕСА_1 за позивачем по справі.

Заперечень на позов та доказів на їх підтвердження не надійшло і суд діє відповідно до вимог ст. ст.10,60 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 3, 11, 15-16, Цивільного кодексу України, ст. ст. 3-8, 10-14, 212, 213-215, 218, 223, 224-226 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції, Галицького відділу державної виконавчої служби міста Львова Головного територіального управління юстиції у Львівській області про визнання права власності на нерухоме майно - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на нерухоме майно, а саме паркомісце №2 (реєстраційний номер майна НОМЕР_1) - 14,6 м.кв., яке знаходиться у АДРЕСА_1.

Вилучити паркомісце №2 (реєстраційний номер майна НОМЕР_1) - 14,6 м.кв., яке знаходиться у АДРЕСА_1 з реєстру арештованого майна боржника ДП Оріон-Буд ТОВ Торговий Дім Оріон-Експерт (код за ЄДРПОУ 32568582).

Зобов'язати державного реєстратора зареєструвати паркомісце №2 (реєстраційний номер майна НОМЕР_1) - 14,6 м.кв., яке знаходиться у АДРЕСА_1 за ОСОБА_1 в Єдиному державному реєстрі нерухомого майна.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Суддя Ванівський Ю.М.

Дата ухвалення рішення04.10.2017
Оприлюднено18.10.2017
Номер документу69572603
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —465/4738/17

Рішення від 04.10.2017

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні