Ухвала
від 17.10.2017 по справі 910/6019/17
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

17.10.2017 Справа №910/6019/17

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Верховця А.А.

суддів: Пантелієнка В.О.

Остапенка О.М.

За участю секретаря судового засідання Ляховенка М.Д.

та представників сторін:

від скаржника: Донченко О.Г. - довіреність № ВК-458/17 від 23.12.2016;

від позивача: Хлєбніков С.Г. - довіреність № б/н від 22.07.2016.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариство з обмеженою відповідальністю "Воля-Кабель" на рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2017

у справі № 910/6019/17 (суддя Балац С.В. )

за позовом Приватної організації "ОРГАНІЗАЦІЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ АВТОРСЬКИМИ ТА СУМІЖНИМИ ПРАВАМИ" в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "МУН РЕКОРДС";

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОЛЯ-КАБЕЛЬ";

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Приватне підприємство "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "РЕГІОН";

про стягнення 96.000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 26.07.2017 у справі № 910/6019/17 позов задоволено частково; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВОЛЯ-КАБЕЛЬ" на поточний рахунок Приватної організації "ОРГАНІЗАЦІЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ АВТОРСЬКИМИ ТА СУМІЖНИМИ ПРАВАМИ" в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "МУН РЕКОРДС" 48 000 (сорок вісім тисяч) грн. 00 коп., витрати по сплаті судового збору в сумі 1 600 (одна тисяча шістсот) грн. 00 коп.; в іншій частині позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю "Воля-Кабель" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2017 у справі № 910/6019/17 та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити повністю.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.08.2017 для розгляду апеляційної скарги сформовано колегію суддів у складі головуючого Верховця А.А., суддів Пантелієнка В.О., Остапенка О.М.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 19.08.2017 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Воля-Кабель" на рішення Господарського суду міста Києва від 26.07.2017 у справі № 910/6019/17 прийнято до провадження та призначено до розгляду на 26.09.2017.

04.09.2017 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів (канцелярія) від ТОВ "Воля-Кабель" надійшли додаткові пояснення до апеляційної скарги.

22.09.2017 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів (канцелярія) від ТОВ "Воля-Кабель" надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

22.09.2017 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів (канцелярія) від Приватної організації "ОРГАНІЗАЦІЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ АВТОРСЬКИМИ ТА СУМІЖНИМИ ПРАВАМИ" надійшов відзив на апеляційну скаргу, відповідно до якого останнє просить суд відмовити у задоволенні апеляційної скарги, рішення суду першої інстанції залишити без змін.

В судовому засіданні 26.09.2017 оголошено перерву у розгляді справи № 910/6019/17 до 17.10.2017.

10.10.2017 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів (канцелярія) від ТОВ "Воля-Кабель" надійшло клопотання про призначення експертизи об'єктів інтелектуальної власності та залучення питань для її проведення та клопотання про призначення експертизи відеозапису та залучення питань для її проведення.

В судовому засіданні 17.10.2017 головуючим суддею Верховцем А.А. подано заяву про самовідвід від розгляду справи № 910/6019/17 у зв'язку з необхідністю виключення обставин, які можуть поставити під сумнів неупередженість судді при розгляді даної апеляційної скарги.

Так, в обґрунтування даної заяви головуючий суддя Верховець А.А. зазначає, що є абонентом послуг ТОВ "Воля-Кабель" та щомісяця здійснює оплату послуг, наданих ТОВ "Воля-Кабель", згідно договору № 295984 зі своєї зарплатної картки, що може поставити під сумнів неупередженість головуючого судді при розгляді апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Воля-Кабель".

Заслухавши думку присутніх представників сторін, розглянувши заяву головуючого судді про самовідвід у справі № 910/6019/17, колегія суддів вважає за необхідне її задовольнити з огляду на наступне.

Частинами 1, 2 статті 20 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він є родичем осіб, які беруть участь у судовому процесі, якщо було порушено порядок визначення судді для розгляду справи, встановлений частиною третьою статті 2-1 цього Кодексу, або якщо буде встановлено інші обставини, що викликають сумнів у його неупередженості. Суддя, який брав участь у розгляді справи, не може брати участі в новому розгляді справи у разі скасування рішення, ухвали, постанови, прийнятої за його участю, або у перегляді прийнятих за його участю рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами.

При наявності зазначених підстав суддя повинен заявити самовідвід.

Відповідно до частини першої статті 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України є частиною національного законодавства України.

Законом України ,,Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції" №475/97- ВР від 17 липня 1997 року ратифіковано Конвенцію про захист прав і основних свобод людини 1950 року. Перший протокол та протоколи № 2, 4, 7, 11 до Конвенції.

Відповідно до ст. 17 Закону України ,,Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Європейського суду з справ людини як джерело права.

В статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини закріплено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Визначення юридичного змісту оціночної категорії безсторонній суд зумовлює необхідність врахування суб'єктивного та об'єктивного критеріїв безсторонності. Перший з них означає, що суддя має бути суб'єктивно вільним від упередженості при розгляді справи; другий - що суддя має забезпечити достатні гарантії для усунення будь-яких обґрунтованих сумнівів щодо його неупередженості.

Конкретизуючи суб'єктивний критерій, Європейський суд підкреслює, що поки не доведено інше, діє презумпція особистої безсторонності судді. Таку презумпцію спростувати досить складно. Критерієм суб'єктивної безсторонності є відсутність з боку судді умисних або необережних дій чи висловлювань, які б свідчили про пряму чи опосередковану особисту зацікавленість у вирішенні справи або іншим чином давали б підстави сумніватися в його неупередженості. Суб'єктивна упередженість полягає, як правило, в умисних чи необережних діях або висловлюваннях суддів (присяжних) перед початком чи під час судового розгляду справи.

У світлі прецедентної практики Суду об'єктивно безстороннім є судовий орган, діяльність якого відповідає таким критеріям: забезпечується не лише здійснення правосуддя, а й зовнішній вияв того, що відбувається; суддею створено достатні гарантії для усунення об'єктивно виправданих підстав (і навіть потенційної можливості) побоюватися, що він, незалежно від особистої поведінки, не є безстороннім.

За приписами ч. 1 п. 1 ч. 3 ст. 129 Конституції України судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону. Основними засадами судочинства є, зокрема законність.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ГПК України господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, цього Кодексу, інших законодавчих актів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно із п.1 ч. 5 Закону України 7 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", суддя зобов'язаний своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства.

Частиною 1 ст. 6, ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права. Кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним відповідно до закону.

Як встановлюють Бангалорські принципи поведінки суддів, схвалені резолюцією 2006/23 Економічної і Соціальної Ради ООН від 27.07.2006 року, об'єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов'язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об'єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

При наявності зазначених підстав суддя повинен заявити самовідвід.

Враховуючи вищевикладене, а також приймаючи до уваги викладені в заяві доводи, заява про самовідвід головуючого судді - Верховця А.А. підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 6 ст. 20 ГПК України у разі задоволення відводу (самовідводу) одному з суддів або всьому складу суду справа розглядається в тому самому господарському суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді або іншим складом суддів, який визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 2-1 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, матеріали справи № 910/6019/17 підлягають передачі для повторного автоматизованого розподілу в частині визначення нового складу суду відповідно до ч.3 ст.2-1 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 2-1, 4-6, 20, 86 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву головуючого суддів Верховця А.А. про самовідвід у справі № 910/6019/17 задовольнити.

2. Матеріали справи № 910/6019/17 передати для здійснення визначення складу судової колегії автоматизованою системою у відповідності до положень ст. 2-1 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя А.А. Верховець

Судді В.О. Пантелієнко

О.М. Остапенко

Дата ухвалення рішення17.10.2017
Оприлюднено18.10.2017

Судовий реєстр по справі —910/6019/17

Ухвала від 20.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 21.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 19.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Постанова від 05.12.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 20.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 19.08.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Рішення від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 10.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 14.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні