Рішення
від 17.10.2017 по справі 499/611/17-ц
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/611/17-ц

Провадження № 2/499/359/17

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"17" жовтня 2017 р. смт. Іванівка

Іванівський районний суд одеської області у складі головуючого судді Погорєлова І.В., при секретарі судового засідання Дібровій О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Іванівка Одеської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг при Іванівській РДА Одеської області, відділу Держгеокадастру в Іванівському районі Одеської області про скасування державної реєстрації земельної ділянки та про визнання права власності на земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до Державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг при Іванівській РДА Одеської області, відділу Держгеокадастру в Іванівському районі Одеської області про скасування державної реєстрації земельної ділянки та про визнання права власності на земельну ділянку, мотивуючи свої вимоги тим, що 09 січня 2007 року померла її мати, ОСОБА_2, яка за життя склала заповіт, за якими заповідала ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_1 земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області площею 8,14 га та 8,47 га, що належали померлій на підставі Державних актів на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА №091037 та серії ЯА №091038.

Всі спадкоємці отримали свідоцтва про право на спадщину за заповітом в розмірі 1/5 відповідних земельних ділянок, однак позивач отримала дане свідоцтво вже після того, як інші чотири спадкоємця зробили схему поділу земельних ділянок та їм було присвоєно кадастрові номери.

Під час реєстрації права власності позивач звернувся до відділу Держгеокадастру та Державного реєстратора та за нею було зареєстровано права власності на 1/5 земельної ділянки площею 8,4747 га та 1/5 земельної ділянки площею 8,139 га, з використанням їхніх кадастрових номерів, однак враховуючи, що на момент реєстрації вже існувала схема поділу земельних ділянок, при присвоєні кадастрових номерів земельним ділянкам виникла накладка, що призводить до тієї обставини, що позивач не має змоги укладати договори оренди земельних ділянок, тобто порушуються її права.

На підставі вищезазначеного позивач змушена звернутися до суду з позовом про скасування державної реєстрації її земельних ділянок та визнання права власності за нею та земельну ділянку, яка визначена в натурі після виготовлення схеми поділу ділянок померлої.

У судове засідання позивач не з'явилася, проте її представник надав до суду заяву про слухання справи у їх відсутність, на задоволенні позовних вимог наполягали.

Відповідач, Державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг при Іванівській РДА Одеської області у судове засідання не з'явився, проте надав до суду заяву про слухання справи у його відсутність, проти задоволення позову в повному обсязі не заперечував.

Відповідач, представник відділу Держгеокадастру в Іванівському районі Одеської області, у судове засідання не з'явився, надав до суду заяву про слухання справи у його відсутність.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України - у разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, за таких обставин судове засідання по справі було проведено без засобів технічної фіксації судового процесу.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши надані суду письмові докази, оцінивши їх в сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову виходячи з наступного.

ОСОБА_2 померла 09 січня 2007 року, яка являлася матір'ю позивача та позивач 19.07.2011 року отримала свідоцтво про право на спадщину після смерті ОСОБА_2, яка складається з 1/5 частки земельної ділянки площею 8,47 га та 1/5 частик земельної ділянки площею 8,14 га, належних померлій на підставі Державних актів на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА №091037 та серії ЯА №091038, що підтверджується копіями свідоцтв про право на спадщину за заповітом.

Інші спадкоємці, а саме ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 також отримали свідоцтва про право на спадщину №1582,1584,1586,1588 на 1/5 частки земельної ділянки кожен площею 8,14 га та на 1/5 частки земельної ділянки площею 8,47 га, що підтверджується копіями державних актів на права приватної власності на землю серії ЯА №091037 та серії ЯА №091038, в яких наявні відповідні записи.

Вищевказані особи розробили схеми поділу успадкованих земельних ділянок та отримали Державні акти на право приватної власності на землю, розмір земельних ділянок 3,32 га кожна та отримали відповідні кадастрові номери у 2008 році, що підтверджується копіями Державних актів.

Однак Державні акти померлої ОСОБА_2 скасовані не були, у зв'язку з тим, що позивач на той момент не мав змоги оформити свою частину спадкового майна.

Під час реєстрації права власності позивач звернувся до відділу Держгеокадастру та Державного реєстратора та за нею було зареєстровано права власності на 1/5 земельної ділянки площею 8,4747 га та 1/5 земельної ділянки площею 8,139 га, з використанням їхніх кадастрових номерів, однак враховуючи, що на момент реєстрації вже існувала схема поділу земельних ділянок, при присвоєні кадастрових номерів земельним ділянкам виникла накладка, що підтверджується листом -відповіддю відділу Держгеокадастру в Іванівському районні Одеської області.

Відповідно до копії витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень, позивач зареєструвала право власності на 1/5 частки земельної ділянки площею 8,47 га та 1/5 частик земельної ділянки площею 8,14 га, належних померлій на підставі Державних актів на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА №091037 та серії ЯА №091038.

Отже, враховуючи всі вищенаведені обставини, суд прийшов до висновку, що при реєстрації права приватної власності на 1/5 частки земельної ділянки відповідно до Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА №091037, площею 8,14 га, розташована на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області та при реєстрації права приватної власності на 1/5 частки земельної ділянки відповідно до Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯА №091038, площею 8,14 га, розташована на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області за позивачем, було допущено помилку, оскільки при реєстрації права власності не було взято до уваги новий поділ земельних ділянок померлої, що є підставою для скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку відповідно до ч.1 ст.26 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Відповідно до листа відділу Держгеокадастру, площа земельної ділянки відповідно до свідоцтв про право на спадщину позивача після поділу складає 3,4747 га.

Дані обставини перешкоджають позивачу, яка є спадкоємцем померлої ОСОБА_2 розпоряджатися наявним майном.

Спадкуванням, згідно ст.1216 ЦК України, є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкоємцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч.1 ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах без зміни її цільового призначення, а ст. 81 ч. 1 п. г ЗК України встановлено, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини

Відповідно до п. б ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується свідоцтвом про право на спадщину.

Згідно до п.2 ч. 6 ст. 126 Земельного кодексу України на державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень,роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.

Статтею 202 Земельного кодексу України встановлено, державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у Державному земельному кадастрі в порядку, встановленому Законом.

Відповідно до ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

При цьому, враховується, що відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Позивач спадщину прийняла та отримала відповідне свідоцтво.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що згідно з ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, суд приходить до висновку, що обставини, на які посилався позивач, обґрунтовуючи свої вимоги, доведені в судовому засіданні належними та допустимими доказами у відповідності до ст.ст. 10, 60 ЦПК України.

За таких обставин суд вважає за можливе позовну заяву ОСОБА_1 до Державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг при Іванівській РДА Одеської області, відділу Держгеокадастру в Іванівському районі Одеської області про скасування державної реєстрації земельної ділянки та про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити.

На підставі ст. ст. 1218, 1223, 1225, 1268-1270 ЦК України, керуючись ст.ст.10, 11, 60, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг при Іванівській РДА Одеської області, відділу Держгеокадастру в Іванівському районі Одеської області про скасування державної реєстрації земельної ділянки та про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити у повному обсязі.

Скасувати рішення про державну реєстрацію 1/5 частик земельної ділянки прощею 8,139 га (масив №6, ділянка №87) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області, кадастровий номер 5121883200:01:001:0018, що належить ОСОБА_1, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна:639144151218 та рішення про державну реєстрацію 1/5 частик земельної ділянки прощею 8,4747 га (масив №6, ділянка №88) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області, кадастровий номер 5121883200:01:001:0019, що належить ОСОБА_1, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна:638232251218.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно що залишилося після смерті ОСОБА_2, а саме на земельну ділянку площею 3,4747 га, що розташована на території Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області через Іванівський районний суд Одеської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СуддяОСОБА_7

Дата ухвалення рішення17.10.2017
Оприлюднено20.10.2017
Номер документу69622029
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —499/611/17-ц

Рішення від 17.10.2017

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 21.08.2017

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні