Ухвала
від 05.09.2017 по справі 369/9414/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/9414/17

Провадження № 1-кс/369/2656/17

УХВАЛА

Іменем України

05.09.2017 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «КАУ «Інвест-Консалтинг» на бездіяльність прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій,-

В С Т А Н О В И В:

01.09.2017 р. до суду надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «КАУ «Інвест-Консалтинг», яка була мотивована тим, що 15 червня 2017 року прокурором Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 було винесено Постанову про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та системи депозитарного обліку, на підставі якої Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла спірне рішення № 498 від 27 червня 2017 року, яким зупинила внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперівфондів, активи яких, на підставі відповідних договорів, перебувають в управлінні ТОВ «КУА «ІНВЕСТ-КОНСАЛТИНГ».

29 червня 2017 року, на офіційному веб-сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі Комісія), було оприлюднено Рішення Комісії від 27 червня 2017 року № 498.

Відповідно до вищевказаного рішення, Комісія вирішила зупинити з 29.06.2017 внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів щодо цінних паперів, емітованих корпоративними інвестиційними фондами активи яких, на підставі відповідних договорів перебувають в управлінні ТОВ «КУА «ІНВЕСТ-КОНСАЛТИНГ», а саме: ПАТ «САНТІМ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 38013503); ПАТ «ЗНВКІФ «ФОНД БЕТТА» (ідентифікаційний код юридичної особи: 33228283); ПАТ «ДІНЕРО» (ідентифікаційний код юридичної особи: 38013477); ПАТ «ГЛОБАЛ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 38901520); АТ «ДУКАТ ГРУП» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39843402); АТ «ОБРІЙ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39956099); АТ «ГАЛА ІНВЕСТ БУД» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39955415); АТ «СТІМА КЕПІТАЛ (ідентифікаційний код юридичної особи: 39955535); АТ «ПРАЙМ ІНВЕСТМЕНТ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40167701); АТ «ІНКО ПРЕМІУМ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40035416); АТ «ІНКО КАПІТАЛ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40035070); АТ «ПРОСПЕКТ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40414718); АТ «ПАРИТЕТ-ВТ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40900285); АТ «НІКА» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40414697).

Вище перелічені Фонди є інститутами спільного інвестування (корпоративний інвестиційний фонд), що створені за рішенням його засновників, предметом діяльності яких є діяльність зі спільного інвестування, яка провадиться в інтересах і за рахунок його учасників шляхом емісії простих іменних акцій корпоративного інвестиційного фонду.

Відповідно до статті 220 Кримінального процесуального кодексу України, емітентами цінних паперів, активи яких, на підставі відповідних договорів перебувають в управлінні ТОВ «КУА «ІНВЕСТ-КОНСАЛТИНГ», було здійснено звернення до прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 з клопотанням про скасування постанови про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та системи депозитарного обліку.

Згідно зі статтею 220 Кримінального процесуального кодексу України, прокурор зобов`язаний в строк не більше трьох днів розглянути клопотання та винести вмотивовану постанову.

До теперішнього часу прокурором Києво-Святошинської місцевої прокуратури безпідставно не виноситься постанова про скасування постанови про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та системи депозитарного обліку.

Вказана бездіяльність прокурора позбавляє Фонди вільно та безперешкодно розпоряджатися власним майном (цінними паперами) та грубо порушує законні інтереси емітентів цінних паперів.

Бездіяльність прокурора полягає у відмові вчинити певну дію, а саме: скасувати раніше безпідставно накладену заборону внесення змін до депозитарного обліку щодо цінних паперів фондів, активи яких, на підставі відповідних договорів перебувають в управлінні ТОВ «КУА «ІНВЕСТ-КОНСАЛТИНГ», про що направити постанову для виконання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або відмовити у задоволенні клопотання.

Доцільно зазначити, що відносно Фондів або його посадових осіб дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились.

Окрім цього, в розпорядженні ТОВ «КУА «ІНВЕСТ-КОНСАЛТИНГ» є рішення прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 стосовно груп Фондів, активи яких, на підставі відповідних договорів перебувають в управлінні ТОВ «КУА «ІНВЕСТ-КОНСАЛТИНГ», та , стосовно яких Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла спірне рішення № 498 від 27 червня 2017 року, яким зупинила внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів фондів.

Тому особа, яка подала скаргу просила зобов`язати прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 винести постанову про скасування заборони внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів, щодо цінних паперів емітованих ПАТ «САНТІМ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 38013503); ПАТ «ЗНВКІФ «ФОНД БЕТТА» (ідентифікаційний код юридичної особи: 33228283); ПАТ «ДІНЕРО» (ідентифікаційний код юридичної особи: 38013477); ПАТ «ГЛОБАЛ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 38901520); АТ «ДУКАТ ГРУП» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39843402); АТ «ОБРІЙ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39956099); АТ «ГАЛА ІНВЕСТ БУД» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39955415); АТ «СТІМА КЕПІТАЛ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39955535); АТ «ПРАЙМ ІНВЕСТМЕНТ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40167701); АТ «ІНКО ПРЕМІУМ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40035416); АТ «ІНКО КАПІТАЛ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40035070); АТ «ПРОСПЕКТ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40414718); АТ «ПАРИТЕТ-ВТ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40900285); АТ «НІКА» (ідентифікаційний код юридичної особи: 40414697) та направити дану постанову для виконання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 вимоги скарги підтримав та просив її задовольнити.

Києво-Святошинська місцева прокуратура Київської області про час слухання справи повідомлена належним чином.

Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

Вивчивши надані в обґрунтування скарги матеріали, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Главою 26 КПК визначено порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування. Частиною 1 ст. 303 КПК передбачено, які рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора підлягають оскарженню під час досудового провадження та ким (заявником, потерпілим, підозрюваним, володільцем майна тощо) такі рішення, дії або бездіяльність можуть бути оскаржені.

Статтею 303 КПК встановлено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені до слідчого судді. Інші рішення, дії чи бездіяльність прокурора, які не визначені в ст. 303 КПК не можуть бути предметом розгляду в суді.

Відповідно до ч.1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Відповідно до ст. 220 КПК України клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин - надсилається їй.

Слідчим суддею встановлено, що 21 липня 2017 року до Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області повторно подані клопотання ПАТ «САНТІМ»; ПАТ «ЗНВКІФ «ФОНД БЕТТА»; ПАТ «ДІНЕРО»; ПАТ «ГЛОБАЛ»; АТ «ДУКАТ ГРУП»; АТ «ОБРІЙ»; АТ «ГАЛА ІНВЕСТ БУД»; АТ «СТІМА КЕПІТАЛ»; АТ «ПРАЙМ ІНВЕСТМЕНТ»; АТ «ІНКО ПРЕМІУМ»; АТ «ІНКО КАПІТАЛ»; АТ «ПРОСПЕКТ»; АТ «ПАРИТЕТ-ВТ»; АТ «НІКА» про скасування зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та системи депозитарного обліку.

Дані клопотання отримані уповноваженою особою Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області 21.07.2017 р., що підтверджується відміткою канцелярії про прийняття клопотання.

Згідно матеріалів кримінального провадження вбачається, що на даний час дане клопотання прокурором не розглянуто відповідно до вимог КПК України.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що уповноваженою особою на яку покладено обов`язки досудового розслідування допущено бездіяльність щодо не розгляду клопотань ПАТ «САНТІМ»; ПАТ «ЗНВКІФ «ФОНД БЕТТА»; ПАТ «ДІНЕРО»; ПАТ «ГЛОБАЛ»; АТ «ДУКАТ ГРУП»; АТ «ОБРІЙ»; АТ «ГАЛА ІНВЕСТ БУД»; АТ «СТІМА КЕПІТАЛ»; АТ «ПРАЙМ ІНВЕСТМЕНТ»; АТ «ІНКО ПРЕМІУМ»; АТ «ІНКО КАПІТАЛ»; АТ «ПРОСПЕКТ»; АТ «ПАРИТЕТ-ВТ»; АТ «НІКА», а тому скарга підлягає задоволенню.

На підставі ст. ст.303-309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ :

Скаргу - задовольнити.

Зобов`язати слідчу прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 розглянути клопотання ПАТ «САНТІМ»; ПАТ «ЗНВКІФ «ФОНД БЕТТА»; ПАТ «ДІНЕРО»; ПАТ «ГЛОБАЛ»; АТ «ДУКАТ ГРУП»; АТ «ОБРІЙ»; АТ «ГАЛА ІНВЕСТ БУД»; АТ «СТІМА КЕПІТАЛ»; АТ «ПРАЙМ ІНВЕСТМЕНТ»; АТ «ІНКО ПРЕМІУМ»; АТ «ІНКО КАПІТАЛ»; АТ «ПРОСПЕКТ»; АТ «ПАРИТЕТ-ВТ»; АТ «НІКА» від 21.07.2017 р. про скасування зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та системи депозитарного обліку.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.09.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69652474
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —369/9414/17

Ухвала від 05.09.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні