Ухвала
від 19.10.2017 по справі 552/6619/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/6619/17

Провадження № 1-кс/552/2049/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.10.2017 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержання законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержання законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 звернувся з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ та можливість вилучення документів, що становлять банківську таємницю та знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

Клопотання обґрунтовує тим, що прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за №42015170010000036від 29.10.2015 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч ч.1 ст.205, ч.5 ст.191 КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42015170010000036здійснюється слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області.

Зокрема у ході досудового слідства встановлено, ОСОБА_5 спільно з іншими невстановленими особами мешканцями м. Полтава займаються наданням допомоги суб`єктам господарювання Полтавського та суміжних регіонів у розробці реалізації протиправних схем виведення у тіньовий обіг та конвертації в готівку значних обсягів фінансових ресурсів з метою їх подальшого привласнення.

З цією метою у 2015 році мешканець м. Полтави ОСОБА_6 зареєстрував на себе та ОСОБА_5 підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), реквізити яких використовувались в протиправній діяльності з конвертації грошових коштів. На розрахункові рахунки вказаних підприємств надходили грошові кошти від інших суб`єктів підприємницької діяльності (так званих «транзитних» СГД), які в подальшому перераховувались на рахунки фізичних осіб мешканців м. Полтави. Після надходження грошових коштів фізичні особи знімали кошти готівкою з власних рахунків у відділеннях банків або через мережу банкоматів.

Так, на розрахункові рахунки вказаних підприємств надходили грошові кошти від інших суб`єктів підприємницької діяльності, таких як ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код НОМЕР_19 ), ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 (код НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код НОМЕР_29 ), ПАФ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код НОМЕР_30 ), які в подальшому перераховувались на рахунки фізичних осіб мешканців м. Полтави. Після надходження грошових коштів фізичні особи знімали кошти готівкою з власних рахунків у відділеннях банків або через мережу банкоматів.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 повідомив, що участі у здійсненні фінансово-господарської діяльності він не приймав, походження та призначення грошових коштів, які надходили на рахунки підприємства йому не відоме.

В результаті аналізу роздруківки руху коштів по рахунку № НОМЕР_31 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яку було вилучено в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_30 », установлено, що на вказаний рахунок перераховувались грошові кошти з рахунків ПАФ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код НОМЕР_30 ) нібито за сільськогосподарську продукцію зерно кукурудзи.

ПАФ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » є реально діючим суб`єктом господарювання, яке здійснює діяльність з вирощування та продажу сільськогосподарської продукції, в т.ч. власного виробництва. Директором та головним бухгалтером є ОСОБА_8 (код НОМЕР_32 ). Місцезнаходження суб`єкта господарювання відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію: АДРЕСА_2 .

В результаті аналізу фінансово-господарської діяльності ПАФ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » установлено, що підприємством протягом 2016 року з метою заниження власних податкових зобов`язань здійснюється відображення в бухгалтерському та податковому обліках проведення взаємовідносин з пов`язаними СГД: ПП « ОСОБА_9 » (код НОМЕР_33 , директор ОСОБА_10 , АДРЕСА_2 ) та ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код НОМЕР_34 , директор та головний бухгалтер ОСОБА_8 , АДРЕСА_2 ).

Крім того, згідно доповідної записки Управління податків і зборів з юридичних осіб ІНФОРМАЦІЯ_31 встановлено, що ПАФ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » в березні 2017 року відобразило у податковому обліку нібито придбання соняшнику в кількості 534,7т на загальну суму 5 млн. грн. (в т.ч. ПДВ 833,3 тис. грн.) від підприємства «транзитера» ПП « ОСОБА_11 » (код НОМЕР_35 , директор ОСОБА_10 , АДРЕСА_3 ), яке в свою чергу відобразило у податковому обліку нібито придбання карбамиду в кількості 515,46т на загальну суму 5 млн. грн. (в т.ч. ПДВ 833,3 тис. грн.) від підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 » (код НОМЕР_36 ). Таким чином, зміна номенклатури придбаних та реалізованих товарів свідчить про безтоварність вказаних фінансово-господарських операцій, що дало змогу підприємству ПАФ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » ухилитись від сплати ПДВ на суму 833,3 тис. грн.

На сьогоднішній день, з метою встановлення фактичного об`єму взаємовідносин між ПАФ « ІНФОРМАЦІЯ_29 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_29 » та пов`язаними СГД, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів документів, що становлять банківську таємницю та містять інформацію про рух коштів ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_29 » по рахунку № НОМЕР_37 (українська гривня), які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

Указані документи мають значення для встановлення істини по справі, необхідні для призначеної в ході подальшого досудового розслідування документальної перевірки ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_29 » та судово-економічної експертизи.

Слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 107 КПК України застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження не здійснювалось.

Інші особи в порядку ч.2 ст. 163 КПК України не викликались.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, дійшла до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Беручи до уваги вище викладене, а також те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, є джерелом доказів, наявні підстави для задоволення клопотання.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання задовольнити.

Надати тимчасовий доступ та можливість вилучення документів, що становлять банківську таємницю та знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме:

- касових документів, платіжних доручень, грошових чеків (прибуткових та видаткових касових ордерів, квитанцій) на отримання готівкових грошових коштів з рахунку ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код НОМЕР_34 ) № НОМЕР_37 (українська гривня)за період з 01.01.2015 по 13.10.2015 (дата закриття рахунку);

- інформації (регістрів аналітичного обліку у вигляді особових рахунків та виписок з них) про рух коштів по рахунку ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код НОМЕР_34 ) № НОМЕР_37 (українська гривня), у роздрукованому вигляді на паперових носіях та в електронному вигляді, в якій зазначити: з якого або на який рахунок проводилось перерахування (зазначити назву, організаційну форму, код ЄДРПОУ та інші ідентифікуючі ознаки відповідних підприємств), підставу перерахування (вказати відповідний платіжний документ, а також дату та номер відповідного договору, угоди), призначення платежу (за що проводилось дане перерахування грошових коштів), дату та час перерахування, залишок грошових коштів на рахунку на момент вчинення кожної операції, а також інші дані, які необхідні для повного отримання інформації по руху коштів на рахунку, за період з 01.01.2015 по 13.10.2015 (дата закриття рахунку);

- інформації щодо ІР-адрес, з яких відбувалось керування рахунком ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код НОМЕР_34 ) № НОМЕР_37 (українська гривня), за допомогою системи «Клієнт-Банк» за період з 01.01.2015 по 13.10.2015 (дата закриття рахунку).

Зобов`язати АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) надати зазначену інформацію негайно після пред`явлення ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

Дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення вищевказаних документів надати: заступнику начальника першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_12 , слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_14 , старшому слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС першого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_16 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОДПІ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_17 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОДПІ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_18 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОДПІ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_19 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОДПІ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_20 , заступнику начальника ВОДПІ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_21 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОДПІ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_22 , або іншій особі, яка буде діяти за дорученням слідчого або на виконання постанови про проведення процесуальних дій на іншій території.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підстави ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали до 18 листопада 2017 року.

Ухвала слідчого судді , відповідно до вимог п.10. ч. 1 ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в апеляційному порядку тільки в частині тимчасового доступу до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.10.2017
Оприлюднено09.03.2023

Судовий реєстр по справі —552/6619/17

Ухвала від 19.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 18.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні