Рішення
від 17.10.2017 по справі 756/8572/16-ц
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

17.10.2017 Справа № 756/8572/16-ц

Справа ун. № 756/8572/16-ц

пр.№2/756/676/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 жовтня 2017 року Оболонський районний суд м. Києва

в складі: головуючого - судді Луценко О.М.,

при секретарі - Бублієві Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до Житлово-будівельного кооперативу "Юпітер" про визнання незаконним рішення , -

В С Т А Н О В И В

В липні 2016 р. позивачі звернулися до суду із вищевказаною позовною заявою, в обґрунтування якої зазначили, що рішенням відділу по керівництву організацією і діяльністю ЖБК Київської міською Радою депутатів депутатів трудящих м. Києва №31 від 23.12.1976р. зареєстровано статут Житлово-будівельного кооперативу. Відповідно до виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, керівником є ОСОБА_6, а згідно витягу з протоколу №4 від 04.04.2007року головою правління обрано ОСОБА_7 25.12.2013року на засіданні правління ЖБК Юпітер було прийняте рішення оформлене протоколом № 08/13, яким визначено необхідність подальшої здачі в оренду нежитлового службового приміщення кооперативу, площею22,4кв.м., яке розташоване на першому поверсі будинку. Таким чином, позивачі є власниками квартир багатоквартирного будинку № 18-в по пр-ту Оболонському в м. Києві та рівні із членами ЖБК Юпітер мають право на володіння, розпорядження та користування службовим та допоміжним приміщенням кооперативу, тому рішення про здачу в оренду службового приміщення повинно бути прийнято виключно на загальних зборах кооперативу за участі всіх власників тому визнати недійсним рішення правління ЖБК Юпітер , оформлене протокол № 08/13 від 25.12.2013р. про дачу згоди на укладення договору оренди майна нежитлового службового приміщення кооперативу площею 22,4кв.м. за адресою проспект Оболонський 18-в в м. Києві, що є порушенням ст. 15 ЗУ Про кооперацію .

До судового засідання позивачі надали заяву з проханням розглядати справу без їх участі, оскільки позов підтримують.

Представник відповідача - Житлово - будівельного кооперативу Юпітер до судового засідання надав клопотання про розгляд справи без участі їхнього представника, оскільки позовні вимоги визнав, просив суд їх задовольнити.

Всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об'єктивному розгляді справи, зібрані по справі докази, керуючись законом, суд дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Статтею 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов'язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 статуту Житлово-будівельного кооперативу Юпітер , зареєстрованого рішенням № 31 відділу по керівництву організацією і діяльністю ЖБК Київської міською Радою депутатів депутатів трудящих м. Києва №31 від 23.12.1976р., організований з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва одного шістнадцяти поверхового будинку на 126 квартири за власні кошти членів кооперативу, а також для наступної експлуатації та управління цим будинком.

Пунктом 49 статуту визначено, що органами управління житлово-будівельного кооперативу є загальні збори членів кооперативу, збори уповноважених представників та правління кооперативу. Загальні збори житлово-будівельного кооперативу є вищим органом кооперативу.

Згідно п. 51 статуту загальні збори членів житлово-будівельного кооперативу, збори уповноважених представників та правління скликаються не менше двох разів на рік. Позачергові збори скликаються на вимогу не менше 1/3 загальної кількості кооперативу, на вимогу правління кооперативу, ревізійної комісії, а також Київської міської державної адміністрації. Загальні збори членів кооперативу, збори уповноважених представників визначаються правочинними, якщо на них присутні не менше 2/3 загальної кількості членів. Рішення загальних зборів члені кооперативу, зборів уповноважених представників приймаються простою більшістю, а ухвали про прийняття статуту кооперативу, прийняття до кооперативу та виключення з кооперативу, про затвердження розрахунку вартості квартир, встановлення розмірів пайових внесків та про розподіл квартир між членами заново організованого кооперативу - більшістю не менше 3/4 голосів присутніх на зборах членів кооперативу, уповноважених представників.

Відповідно до виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, керівником є ОСОБА_6, а згідно витягу з протоколу №4 від 04.04.2007року головою правління обрано ОСОБА_7

25.12.2013року на засіданні правління ЖБК Юпітер було прийняте рішення оформлене протоколом № 08/13, яким визначено необхідність подальшої здачі в оренду нежитлового службового приміщення кооперативу, площею22,4кв.м., яке розташоване на першому поверсі будинку.

У відповідності до положень ст. 2 Закону України Про кооперацію кооператив - юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування; обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.

За приписами ст. 15 Закону вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить затвердження статуту кооперативу та внесення до нього змін, прийняття інших рішень, що стосуються діяльності кооперативу, утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, інших органів кооперативу, тощо. Член житлово- будівельного кооперативу має т ж права, що і власник, а саме володіє, користується і розпоряджається квартирою і має право щодо неї чинити будь - які дії згідно з законодавством про житлово- будівельні кооперативи, якщо ним повністю сплачено пайові внески. Він зобов'язаний дотримуватися правил користування приміщенням житлових будинків і прибудинковими територіями є співвласником на праві спільної власності допоміжних приміщень будинку, його конструктивних елементів і технічного обладнання, що перебуває у спільному користуванні.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України, висловленої 5 березня 2014 року у справі №6-10цс14, основними принципами кооперації згідно із статтею 4 Закону України "Про кооперацію" є, зокрема, безпосередня участь членів кооперативної організації у її діяльності, рівного права голосу під час прийняття рішень (один член кооперативу - один голос).

Здійснення членом кооперативу права на участь у діяльності і управлінні кооперативом, в тому числі при прийнятті рішень органом управління кооперативу забезпечується, в першу чергу, порядком скликання і проведення загальних зборів членів кооперативу, передбаченим статтею 15 Закону України Про кооперацію та статутом кооперативу.

За змістом статті 15 Закону України Про кооперацію і статуту кооперативу для проведення загальних зборів членів кооперативу і прийняття цими зборами правомочних рішень необхідно дотриматися процедури і строків скликання загальних зборів, забезпечити особисту присутність на зборах більшості від загальної кількості членів кооперативу та особисте голосування більшості (простої чи кваліфікованої) присутніх на зборах членів кооперативу при прийнятті рішення.

Право окремих членів кооперативу на участь у загальних зборах і голосуванні при прийнятті рішення є порушеним та підлягає захисту у випадку їхньої відсутності на зборах через недотримання органами кооперативу вимог закону і статуту кооперативу про порядок скликання і проведення зборів.

За таких обставин, суд доходить висновку про задоволення позовних вимог та вирішує визнати недійсним рішення правління ЖБК Юпітер , оформлене протокол № 08/13 від 25.12.2013р. про дачу згоди на укладення договору оренди майна нежитлового службового приміщення кооперативу площею 22,4кв.м. за адресою проспект Оболонський 18-в в м. Києві.

Керуючись ст.ст.4, 10, 11, 60, 88, 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати недійсним рішення правління ЖБК Юпітер , оформлене протокол № 08/13 від 25.12.2013р. про дачу згоди на укладення договору оренди майна нежитлового службового приміщення кооперативу площею 22,4кв.м. за адресою проспект Оболонський 18-в в м. Києві.

Стягнути з ЖБК Юпітер ( ідентифікаційний номер 22883632) на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 судовий збір в розмірі 551,00гривень.

Апеляційну скаргу може бути подано до Апеляційного суду м.Києва через Оболонський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Апеляційним судом м.Києва.

Суддя: О.М. Луценко

Дата ухвалення рішення17.10.2017
Оприлюднено20.10.2017
Номер документу69655368
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним рішення

Судовий реєстр по справі —756/8572/16-ц

Рішення від 17.10.2017

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Луценко О. М.

Рішення від 11.07.2016

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Богдан О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні