Ухвала
від 07.02.2017 по справі 761/3285/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/3285/17

Провадження № 1-кс/761/2221/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2017 року

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м.Києві клопотання старшого слідчий з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС старший лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №32016100110000135 від 19.05.2016, за ознаками кримінальних правопорушень передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

31.01.2017 до слідчого судді Шевченківського районного суду м.Києва надійшло вищезазначене клопотання слідчого, погоджене з прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання старшому слідчому з особливо важливих справ 1-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 або/та за його дорученням уповноваженим на те особам тимчасовий доступ до оригіналів первинних фінансово-господарських документів шляхом їх вилучення, які знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , фактична адреса місцезнаходження суб`єкта господарювання: АДРЕСА_2 , що засвідчують взаємовідносини з підприємствами ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за період з 01.01.2009 по 31.12.2014 р.р., а саме: угоди, договори з відповідними додатками, контракти акти надання послуг, акти прийому передачі, акти виконаних робіт укладені між ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та філіями ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; первинні документи, які складалися на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та філіях ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за наслідком здійснення господарських операцій та первинні документи, які отримані підприємством від ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », містять відомості про відповідні господарські операції та підтверджують здійснення даних операцій; податкові накладні отримані від ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та надані ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та філіями ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в адресу вказаних підприємств, відповідні реєстри отриманих та виданих податкових накладних, книги/журнали-реєстри обліку придбання та продажу товарів (робіт, послуг), які містять відповідні записи, рахунки - фактури; документи, що свідчать про форми розрахунків ПП « ОСОБА_5 » з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та філіями ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; документи, що свідчать про форми розрахунків ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та філій ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;копій наказів на призначення (звільнення, переведення) на посаду керівника (директора) та головного бухгалтера ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період з 01.01.2009 по теперішній час; копій посадових інструкцій на керівника (директора) та головного бухгалтера ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за період з 01.01.2009 по теперішній час; копії чинного статуту ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання мотивоване тим, що в провадженні СУФР ОВПП ДФС перебувають матеріали кримінального провадження № 32016100110000135 від 19.05.2016р., відносно службових осіб ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за ознаками кримінального правопорушень передбачених ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що згідно акту документальної планової виїзної перевірки ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства № 132/28-10-42-10/21673832 від 19.02.2016, службові ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період з 01.01.2009 по 31.12.2014 в результаті здійснення фінансово господарських операцій з ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а також в результаті заповнення податкових накладних з порушенням п.201.6 ст.201 ПК України, ухилилися від сплати податку на прибуток на суму 2360929817 грн. та податку на додану вартість на суму 10139872 грн., всього на загальну суму 2371069689 грн., тобто в особливо великих розмірах.

Тимчасовий доступ є необхідним, так як зазначені документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів службових осіб підприємств, а також є необхідними для проведення почеркознавчих експертиз. Іншим чином отримати оригінали зазначених документів ніж провести тимчасовий доступ не можливо.

Вказали, що відомості, що містяться в первинних фінансово-господарських документах ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », по взаємовідносини з ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » будуть використані як докази у кримінальному провадженні № 32016100110000135.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив надати тимчасовий доступ до вказаних документів з підстав, наведених у клопотанні.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання, дослідивши його доводи та підстави, матеріали кримінального провадження, надані із клопотанням, приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання.

Відповідно до ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

В клопотанні слідчий ставить питання про тимчасовий доступ з метою встановлення характеру проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів службових осіб підприємств, а також є необхідними для проведення почеркознавчих експертиз. При цьому ставлять питання про надання дозволу на вилучення оригіналів вказаних фінансових документів.

При цьому слідчий суддя враховує, що в матеріалах клопотання міс тяться дані про те, що ухвалою слідчого судді Солом*янського районного суду міста Києва від 04.07.2016 року в межах даного кримінального провадження вже надавався тимчасовий доступ до первинних фінансових документів ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за період з 01.01.2009 по 31.12.2014, а також до копій наказів, посадови їх інструкцій, копії чинного статуту. Одночасно враховує, що згідно опису документів, які були вилучені на підставі ухвали слідчого судді від 04.07.2016, копії документів, що стосуються діяльності підприємства, посадових інструкцій, Статуту було надано слідчим.

Підстав для отримання повторного тимчасового доступу до документів, тимчасовий доступ до яких було вже надано слідчим суддею в межах даної справи раніше, передбачених Кримінальним процесуальним Законом не убачається.

Одночасно слідчий суддя враховує, що слідчий ставить питання про надання доступу до первинних фінансових документів з можливістю вилучити документи в оригіналах з метою проведення почеркознавчих експертиз в межах кримінального провадження, досудове розслідування в якому ведеться за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КПК України, при тому, що предметом злочину, передбаченого ст. 212 КК України, є конкретні, визначені податки, збори та інші обов*язкові платежі, що входять в систему оподаткування, безпосереднім об*єктом злочину є суспільні відносини у сфері податкового регулювання.

Одночасно аналізуючи додані до клопотання документи в обґрунтування необхідності тимчасового доступу, слідчий суддя враховує, що слідчим не доведено підстави вважати, що документи по взаємовідносинам ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перебувають або можуть перебувати у володінні ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки дані в акті перевірки від 19.02.2016 таких відомостей про фінансово господарські правовідносини вищенаведених підприємств не містять, а також не містять таких даних інші документи, а внесення даних до ЄРДР не є тому достатнім підтвердженням. Таким чином, наданими слідчому судді документами не доведено доказове значення документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, що підлягають доказуванню.

Таким чином клопотання слідчого не обґрунтоване, стороною кримінального провадження не доведено обставини, передбачені ч.5,6 ст.163 КПК України, що є підставою для відмови в задоволенні клопотання. Частиною 3 ст.132 КПК України передбачено, що застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

Враховуючи викладене, керуючись ст. 163-165, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчий з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №32016100110000135 від 19.05.2016, за ознаками кримінальних правопорушень передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, які знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69656083
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №32016100110000135 від 19.05.2016, за ознаками кримінальних правопорушень передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/3285/17

Ухвала від 07.02.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Хардіна О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні