Постанова
від 12.10.2017 по справі 819/647/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/647/17

12 жовтня 2017 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого судді : Шульгача М.П.,

при секретарі: Музиці О. М.,

за участю:

представника позивача: ОСОБА_1,

представника відповідача: ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом приватно-орендного підприємства "Урманське" до Головного інспектора будівельного нагляду Управління державного архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області ОСОБА_3, Управління державного архітектурно - будівельної інспекції у Тернопільській області про визнання незаконною та скасування постанови № 3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 від 03.04.2017 року на припису від 21.03.2017 року, -

ВСТАНОВИВ:

Приватно-орендне підприємство "Урманське" звернулося до суду з адміністративним позовом до Головного інспектора будівельного нагляду Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області ОСОБА_3, Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області про визнання незаконною та скасування постанови № 3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 від 03.04.2017 року та припису від 21.03.2017 року.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав із мотивів, наведених в адміністративному позові та пояснив, що у зв'язку із проведенням на підприємстві карантинних заходів, викликаних поширенням серед великої рогатої худоби вірусних захворювань, 21.03.2017 р. директором ПОП "Урманське" ОСОБА_4 було недопущено до проведення планової перевірки посадових осіб Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області на об'єкт будівництва "Реконструкції нежитлового приміщення, тваринницького приміщення №5 приватно-орендного підприємства "Урманське" по вул. Зелена, 95е в с. Урмань, Бережанського району, Тернопільської області".

Посадовим особам Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області було запропоновано перенести дату проведення перевірки на іншу дату для забезпечення посадових осіб відповідача усіма засобами захисту, оскільки перебування сторонніх осіб без спеціального одягу та відповідної дезінфекції на території ферми несе загрозу занесенню збудників захворювань великої рогатої худоби. Перенесення дати перевірки дало б змогу належним чином провести перевірку і захистило від негативних наслідків. Проте, посадовими особами Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області не було взято до уваги доводи керівництва ПОП "Урманське" та було складено акт про недопущення посадових осіб інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на об'єкти будівництва, підприємства будівельної галузі для виконання покладених на них функцій від 21.03.2017 р., протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 21.03.2017 р., припис про порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 21.03.2017 р. та постанову №3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 від 03.04.2017 р. про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Вказану постанову і припис позивач вважає незаконними з огляду на те, що представники підприємства не мали на меті перешкоджати проведенню перевірки посадовими особами Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області, а навпаки запропонували провести перевірку в інший зручний час. Представник позивача не вбачає ніяких порушень в діях посадових осіб підприємства та вважає, що його безпідставно притягнуто до відповідальності без проведення фактичної перевірки та встановлення фактичних порушень, а тому просить позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнала з мотивів, наведених письмових запереченнях, та пояснила, що при виході на перевірку посадові особи Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області були недопущені на підприємство. Такі дії, на думку представника відповідача, вважаються правопорушенням з боку позивача, а тому 31.03.2017 р. було складено протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності. У протоколі було зазначено дату розгляду справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності - 03.04.2017 р. Оскільки представник ПОП "Урманське" не з'явився на розгляд справи, то 03.04.2017 р. було винесено постанову № 3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності у розмірі 16000,00 грн.

Представник відповідача вважає, що при виході на перевірку на при прийнятті спірного припису та постанови посадові особи Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області керувалися чинним законодавством, в межах наданих їм повноважень, проте позивачем не забезпечено безперешкодного доступу на місце будівництва об'єкта та до об'єктів, які підлягають обов'язковому обстеженню, та не допущено посадових осіб до проведення перевірки. Тому представник відповідача просить в задоволенні позову відмовити.

Суд, заслухавши в судовому засіданні пояснення представників позивача та відповідача, дослідивши матеріали справи, встановив наступні факти:

21.03.2017 р. головним інспектором будівельного нагляду Управління ДАБІ у Тернопільській області ОСОБА_3 було складено акт про недопущення посадових осіб інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на об'єкти будівництва, підприємства будівельної галузі для виконання покладених на них функцій, в якому зафіксовано факт недопуску посадових осіб інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на об'єкт: "Нежитлове приміщення, тваринницьке приміщення № 5 ПОП "Урманське", вул. Зелена, 95е в с. Урмань, Бережанського району, Тернопільської області" для проведення планової перевірки.

21.03.2017 р. головним інспектором будівельного нагляду Управління ДАБІ у Тернопільській області ОСОБА_3 було складено протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, а саме про те, що директор ПОП "Урманське" ОСОБА_4 не допустив посадових осіб Управління ДАБІ у Тернопільській області до проведення планової перевірки на об'єкт будівництва "Реконструкції нежитлового приміщення, тваринницького приміщення №5 приватно-орендного підприємства "Урманське" по вул. Зелена, 95е в с. Урмань, Бережанського району, Тернопільської області", чим порушив пункт 1 частини четвертої статті 41 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", підпункт 1 пункту 11 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю. У протоколі вказано, що розгляд справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності відбудеться о 10 год 00 хв 03.04.2017 р. у приміщенні Управління ДАБІ у тернопільській області за адресою вул. Шпитальна, 7 м. Тернопіль.

21.03.2017 р. винесено припис про порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил, відповідно до якого з метою усунення виявлених порушень поставлено вимогу забезпечити можливість проведення з 21.04.2017 р. планової перевірки на об'єкті будівництва "Реконструкція нежитлового приміщення, тваринницького приміщення №5 приватно-орендного підприємства "Урманське" по вул. Зелена, 95е в с. Урмань, Бережанського району, Тернопільської області" та повідомити про виконання припису до 22.04.2017 р.

Постановою № 3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 03.04.2017 р. ПОП "Урманське" визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого п.2 ч.6 ст. 2 Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" та накладено штраф у сумі 16000 грн.

Крім того в матеріалах справи є наказ по ПОП "Урманське" № 47а від 09.02.2017 р. "Про запровадження карантинних заходів на території молочно-товарної ферми ПОП "Урманське" в селі Урмань", у пункті 2 якого вказано про заборону потрапляння на територію молочно-товарної ферми транспортних засобів та осіб без проведення відповідної дезінфекції та без спеціального одягу. У наказі № 57а від 05.04.2017 р. "Про внесення змін до наказу № 47а від 09.02.2017 р. "Про запровадження карантинних заходів на території молочно-товарної ферми ПОП "Урманське" в селі Урмань" вказано, що карантинні заходи проводяться на виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 171 від 03.04.2017 р., Інструкції щодо профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом великої рогатої худоби.

Відповідно до частини першої статті 41 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" від 17 лютого 2011 року № 3038-VI, державний архітектурно-будівельний контроль - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт.

Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється на об'єктах будівництва у порядку проведення планових та позапланових перевірок за територіальним принципом.

Плановою перевіркою вважається перевірка, що передбачена планом роботи органу державного архітектурно-будівельного контролю, який затверджується керівником такого органу.

Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 41 Закону № 3038 посадові особи органів державного архітектурно-будівельного контролю під час перевірки мають право безперешкодного доступу до місць будівництва об'єктів та до об'єктів, що підлягають обов'язковому обстеженню.

Відповідно до пункту 2 частини шостої статті 2 Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" від 14 жовтня 1994 року N 208/94-ВР суб'єкти містобудування несуть відповідальність у вигляді штрафу за недопущення посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю на об'єкти будівництва, підприємства будівельної галузі для виконання покладених на них функцій - у розмірі тридцяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Відповідно до підпункту 1 пункту 11 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 553, посадові особи органів державного архітектурно-будівельного контролю під час проведення перевірки мають право безперешкодного доступу до місць будівництва об'єктів та до об'єктів, що підлягають обов'язковому обстеженню.

Як встановлено в ході розгляду справи, представниками ПОП "Урманське" дійсно 21.03.2017 р. було недопущено посадових осіб Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області до проведення планової перевірки. Проте з пояснень представників позивача та наказів по ПОП "Урманське" слідує, що це було здійснено не з метою перешкоджання проведення самої перевірки, а тому, що на підприємстві проводилися карантинні заходи, та було запропоновано посадовим особам Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області іншу дату проведення перевірки. Тому суд вважає, що Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області було правомірно видано припис від 21.03.2017 року, у якому вимагалося забезпечити можливість проведення перевірки до 21.04.2017 р., тобто позивачу надано строк для проведення дезінфекції та забезпечення інспекторів спецодягом. Проте постанову від 03.04.2017 р. № 3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності у розмірі 16000,00 грн. суд вважає незаконною, оскільки в ході розгляду справи не встановлено, що позивач ухилявся чи будь-яким чином перешкоджав проведенню перевірки, а не допуск посадових осіб Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області мав місце з метою збереження життя і здоров'я осіб та підтримання належного санітарно-епідеміологічного стану та карантинного режиму на підприємстві.

Таким чином суд вважає, що позов в частині визнання незаконною та скасування постанови № 3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 03.04.2017 року слід задовольнити, а в позові про визнання незаконним та скасування припису про усунення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 21.03.2017 року - відмовити.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задоволити частково.

Скасувати постанову Управління держаної архітектурно-будівельної інспекції в Тернопільській області 3-03.04/2-40-1019-1.12/940-17 від 03.04.2017 року про накладення штрафу за адміністративне правопорушення.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань з Державної архітектурно-будівельної інспекції України (бульвар Лесі Українки, 26, м. Київ, код 374471912) в користь приватного - орендного підприємства Урманське (с. Урмань, Бережанського району, Тернопільської області, код 30787240) судовий збір в розмірі 1600,00 грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Шульгач М.П.

копія вірна

Суддя Шульгач М.П.

Дата ухвалення рішення12.10.2017
Оприлюднено24.10.2017
Номер документу69667835
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/647/17

Постанова від 12.10.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач Микола Петрович

Ухвала від 05.05.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач М.П.

Ухвала від 26.04.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Шульгач М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні