Ухвала
від 13.10.2017 по справі 314/4141/17
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/4141/17

Провадження № 1-кс/314/1400/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.10.2017 м. Вільнянськ

Слідчий суддя Вільнянського районного суду Запорізької області ОСОБА_1 , за участю прокурора ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Вільнянського відділу Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області юрист 3 класу ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №42017080000000506 від «11» вересня 2017 року, за ознаками складу злочинів, передбачених ч.1 ст. 242, ч.1 ст. 239, ч.5 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів ,-

ВСТАНОВИВ:

До Вільнянського районного суду Запорізької області надійшло клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з матеріалів клопотання у період з 2012 по 2017 роки між керівництвом ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладались договори на надання ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » послуг з водопостачання за рахунок бюджетних коштів. Аналогічні договори укладено між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Плановий обсяг водовідведення складає 53100 кубічних метрів на рік. На виконання укладених договорів у період часу з 2012 по 2017 роки ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » перерахувала ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») 423656, 56 гривень, а ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за 2015-2017 роки 216676, 86 гривень. Проведеними перевірками встановлено, що очисні споруди, які належать ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за рахунок яких повинно здійснюватися водовідведення, фактично не працюють із 2004 року, а стічні води скидаються у р. Мокра Московка та прилеглі до очисних споруд землі. Таким чином, посадовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у період часу з 2004 по 2017 роки порушено правила охорони вод та забруднено землі сільськогосподарського призначення шкідливими речовинами і відходами в об`ємі 690, 30 тис. кубічних метрів та створено небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

При проведенні досудового розслідування по кримінальному провадженню, зокрема, встановлено, що 19.03.2002 ІНФОРМАЦІЯ_6 проведена перевірка вимог водоохоронного законодавства Установи « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (наразі ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », яка у 2002 році разом з відповідним Державним підприємством мала статус єдиної юридичної особи). Відповідно до Акту вказаної перевірки встановлено, що очисні споруди, розташовані на території установи введені в експлуатацію в 1989 році, проектна продуктивність- 700 куб.м/доб. Викид стічних вод на момент перевірки здійснювався в р. Мокра Московка без очистки. Очисні споруди не експлуатувалися, мали місце підготовчі роботи до ремонту. Лабораторний контроль за якістю стічних вод при викидах в річку та облік викидів стічних вод не відбувався. За висновками інспектора, який зазначену проводив перевірку, Установа є порушником водоохоронного законодавства: порушено право на воду держвласності, має місце факт забруднення р. Мокра Московка неочищеними стічними водами. За результатами перевірки керівництво було зобов`язане здійснювати контроль за якістю та кількістю стічних вод при викиді в р. Московка, розробити план оргтехзаходів по усуненню виявлених недоліків із зазначенням термінів тощо.

В квітні 2003 року ІНФОРМАЦІЯ_6 знову була проведена перевірка вимог водоохоронного законодавства Установи « ІНФОРМАЦІЯ_7 ». Раніше виявлені недоліки не усунуті, винних притягнуто до адміністративної відповідальності.

Опитаний інспектор відділення соціально- психологічної служби відділу соціально- виховної та психологічної роботи ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_5 пояснив, що у період з 2004 по 2008 роки він був працевлаштований на посалі старгого майтра паросилової дільниці, та до його обов`язків входило обслуговування станції біологічної очистки стічних вод . У період з 2008 по 2013 роки він обіймав посаду начальника відділення СПС, а з 2013 по 01.04.2017- був на посаді інженера з тепло енергопостачання. Наразі займає посаду інспектора відділення СПС. Крім цього ОСОБА_5 пояснив, що з 2004 року на станції біологічної очистки стічних вод проводиться реконструкція - заміна трубопроводів та обладнання, тобто фактично станція у повній мірі не експлуатується. Незважаючи на це, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на підставі відповідних договорів приймало від ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » стічні води. Оскільки аеротенні та мулові майданчики знаходяться увесь цей час (по 2017 рік) на ремонті, то стічні води від вказаних установ по системі трубопроводів прямо скидаються до р. Мокра Московка, попередньо проходячи через ґрунтовий шлях (землі сільгосппризначення).

Наразі виникла необхідність у детальному вивченні та аналізі договірної документації ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з приводу укладення угод (договорів) між вказаним підприємством та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », простеженні специфіки у предметі співробітництва зазначених юридичних осіб, порядку його провадження, умов укладених угод, цінових еквівалентів тощо. Зокрема при проведенні досудового розслідування виникла потреба у вивченні та проведенні огляду особової документації (особових справ, посадових інструкцій,наказів про призначення директорів) керівників вказаної юридичної особи за період з 2004 по 2017 роки. Вищезгадана договірна та особова документація, зокрема, потрібна для проведення відповідних експертних досліджень у подальшому, співставленні кадрового керівництва юридичною особою та встановлення особи (осіб), відповідальної (відповідальних) за контроль над якістю та кількістю стічних вод, скинутих до р. Мокра Московка, що безпосередньо необхідно для об`єктивного проведення подальшого розслідування по кримінальному провадженню.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, прокурору необхідно отримати доступ до договорів (з додатками у вигляді додаткових угод) про надання послуг з водовідведення, укладеними між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за період з 2004 по 2017 роки; договорів (з додатками у вигляді додаткових угод) про надання послуг з водовідведення, укладеними між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за період з 2004 по 2017 роки; бухгалтерської та фінансово- економічної документації, складеної в рамках виконання умов вищевказаних договорів (акти виконаних послуг (робіт), рахунки по сплаті за виконання послуг (робіт), оборотно- сальдові відомості по фінансовим взаємовідносинам між підприємствами на підставі виконання умов договорів, відповідні платіжні доручення) за період з 2004 по 2017 роки; посадових інструкцій та особових справ діючих директорів з можливістю вилучення таких документів, які наразі зберігаються на ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованому по АДРЕСА_1

Суд, розглянувши матеріали клопотання, вислухавши думку прокурора, вважає, що внесене клопотання підлягає задоволенню, оскільки, слідчий довів наявність підстав для надання тимчасового доступу до речей, які можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, згідно положень ч.5 ст.163 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Зважаючи, що речі, які зберігаються на ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », може мати суттєве значення для досягнення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування за вказаним фактом, зокрема може бути речовим доказом у вказаному кримінальному правопорушенні, клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 159-166, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Вільнянського відділу Токмацької місцевої прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчому СВ Вільнянського відділення поліції Пологівського відділу поліції

Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до договорів (з додатками у вигляді додаткових угод) про надання послуг з водовідведення, укладеними між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за період з 2004 по 2017 роки; договорів (з додатками у вигляді додаткових угод) про надання послуг з водовідведення, укладеними між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за період з 2004 по 2017 роки; бухгалтерської та фінансово- економічної документації, складеної в рамках виконання умов вищевказаних договорів (акти виконаних послуг (робіт), рахунки по сплаті за виконання послуг (робіт), оборотно- сальдові відомості по фінансовим взаємовідносинам між підприємствами на підставі виконання умов договорів, відповідні платіжні доручення) за період з 2004 по 2017 роки; посадових інструкцій та особових справ діючих директорів з можливістю вилучення таких документів, які наразі зберігаються на ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованому по АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Кінцевим днем дії ухвали визначити 13.11.2017 р.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, відповідно до положень ст. 166 КПК України, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукування та вилучення вказаних речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

13.10.2017

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення13.10.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69677878
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —314/4141/17

Ухвала від 28.10.2022

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 26.10.2017

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 13.10.2017

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Ухвала від 13.10.2017

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні