Рішення
від 19.10.2017 по справі 128/1968/17
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/1968/17

РІШЕННЯ

Іменем України

19 жовтня 2017 року місто Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого-судді Ганкіної І.А.,

секретаря Жигаровій Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, з викликом заінтересованої особи - Державного реєстратора Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, про визнання спадщини відумерлою,

ВСТАНОВИВ:

Стрижавська селищна рада Вінницького району Вінницької області в особі селищного голови Короленко Т.А. звернулась до суду з вищевказаною заявою, обґрунтовуючи її тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2. У власності померлої залишалась земельна ділянка розміром 1,7371 га, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області. Право власності померлої на земельну ділянку підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серія НОМЕР_2, виданим Стрижавською селищною радою Вінницького району Вінницької області. Заявник звертався до Вінницької районної державної нотаріальної контори з проханням надати інформацію щодо можливих спадкоємців померлої. Проте Вінницька районна державна нотаріальна контора, пославшись на нотаріальну таємницю, відмовила у надані необхідної інформації. За наявними даними, спадкоємців за законом та заповітом у померлої немає. Залишену після смерті ОСОБА_2 спадщину у встановлений законодавством термін ніхто не прийняв. 12 грудня 2011 року земельна ділянка передана в оренду приватному сільськогосподарському підприємству Агрофірма Батьківщина . Спадщина відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_1, таким чином, річний строк, необхідний для подальшого передання земельної ділянки на користь територіальної громади - сплив.

В судове засідання учасники судового розгляду не з'явились.

Представник заявника - Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області за довіреністю Чернявська Ю.О. попередньо подала через канцелярію суду письмову заяву про розгляд справи без її участі, в заяві зазначила, що заявлені вимоги підтримує та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Державного реєстратора Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області в судове засідання повторно не з'явився без поважної причини, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся судом завчасно та належним чином, заяв про розгляд справи без його участі або про відкладення розгляду справи на адресу суду не надходило.

Згідно ч. 2 ст. 158 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що справу можливо розглянути без технічної фіксації судового засідання, відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України.

Врахувавши думку та позицію представника заявника, викладену у поданій до суду письмові заяві, дослідивши письмові докази по справі та надавши їм належну правову оцінку, суд дійшов такого висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2, про що виконавчим комітетом Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області складений актовий запис про смерть № 18 від 18.02.1997 року, що підтверджується ксерокопією листа № 1505-03.1-04-39 від 25.05.2017 року, наданого Вінницьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області (а.с. 17).

Згідно ксерокопії Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 ОСОБА_2 належить земельна ділянка площею 1,74 гектарів в межах згідно з планом, розташована на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 3).

Відповідно до ксерокопії реєстраційної справи земельна частка (пай) НОМЕР_3, кадастровий номер НОМЕР_1, площею 1,7371 га, була передана в оренду Вінницькою районною державною адміністрацією Вінницької області ПСП Агрофірма Батьківщина 12.12.2011 року (а.с. 5-16).

Згідно пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України від 16.01.2003 року правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом. Правила статті 1277 Цивільного кодексу України про відумерле майно застосовуються також до спадщини, від дня відкриття якої до набрання чинності цим Кодексом спливло не менше одного року.

Частиною 1 статті 1221 ЦК України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 ЦПК України заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

З часу відкриття спадщини пройшло більше одного року. Встановлено, що на спадкове майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 ніхто не претендує, спадкоємці відсутні, із заявами про прийняття спадщини до нотаріальної контори ніхто не звертався, спадкова справа не заводилась, що підтверджується листом Вінницької районної державної нотаріальної контори № 1912/01-16 від 13.09.2017 року.

Вказана обставина свідчить про відсутність спадкоємців за законом та заповітом і відсутність спору про право.

Положенням частини 1 статті 1277 ЦК України визначено, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Згідно ч. 2 ст. 1277 ЦК України заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1277 ЦК України спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

З часу відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 минуло більше 20 років.

Статтею 278 ЦПК України передбачено, що суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви про визнання спадщини відумерлою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1220, 1221, 1270, 1277 ЦК України, ст.ст. 10, 15, 60, 158, 197, 212, 214, 215, 234, 274, 277, 278 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме: земельну ділянку площею 1,7371 гектарів в межах згідно з планом, що розташована на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, кадастровий номер НОМЕР_1, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 належала померлій ОСОБА_2 - відумерлою.

Передати земельну ділянку площею 1,7371 гектарів в межах згідно з планом, що розташована на території Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, кадастровий номер НОМЕР_1, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, як відумерлу спадщину у власність територіальній громаді смт. Стрижавка, Вінницького району Вінницької області в особі Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області (код ЄДРПОУ 04330007).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається на рішення суду Апеляційному суду Вінницької області через Вінницький районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя І.А. Ганкіна

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення19.10.2017
Оприлюднено25.10.2017
Номер документу69682297
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/1968/17

Постанова від 10.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Постанова від 30.06.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Рішення від 19.10.2017

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні