Постанова
від 01.12.2009 по справі 2а-47185/09/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Полтава Справа № 2а-47185/09/1670

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Алєк сєєвої Н.Ю.,

при секретарі - Кусайло Я .Г.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом У правління Пенсійного фонду У країни в Лубенському районі Полтавської області до Прив атно-пайового об'єднання "Про мінь" про відшкодування витр ат на виплату і доставку піль гових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійно го фонду України в Лубенсько му районі Полтавської област і звернувся до Полтавського окружного адміністративног о суду з адміністративним по зовом до Приватно-пайове об'є днання "Промінь" про відшкоду вання витрат на виплату і дос тавку пільгових пенсій, поси лаючись на те, що на даний час за відповідачем рахується не погашена заборгованість по відшкодуванню фактичних вит рат на виплату і доставку піл ьгових пенсій за період липе нь-вересень 2009 року в розмірі 45 33,87 грн.

Позивач в судове засідання не з' явився, хоча про дату, ч ас та місце розгляду справи п овідомлявся належним чином. Надіслав клопотання, в якому просив розглянути справу за відсутності представника Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Лубенському районі П олтавської області.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином . Надіслав відзив на позовну з аяву, в якому зазначив, що підп риємство зазначеної заборго ваності не визнає. Вказав, що з агальними зборами засновник ів від 26.12.2002 року було прийняте рішення про ліквідацію госпо дарства у зв' язку з його зби тковістю, на даний час підпри ємство не веде ніякої господ арської діяльності та не має можливості відшкодувати заб оргованість в розмірі 4533,87 грн. Просив розглянути справу за відсутності представника.

За таких обставин, суд вважа є можливим розглянути справу за даною явкою сторін.

Розглянувши матеріали спр ави та дослідивши інші доказ и в їх сукупності, суд встанов ив такі обставини.

Відповідач Приватно-пайов ого об'єднання «Промінь», від повідно до статей 14 та 15 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування» з 22.03.1991 року зареєстро ваний та перебуває на обліку як платник страхових внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фон ду України в Лубенському рай оні Полтавської області.

Згідно пункту «б» статті 13 З акону України «Про пенсійне забезпечення» працівники, за йняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і важк ими умовами праці - за списк ом № 2 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рдженим Постановою Кабінету Міністрів, і за результатами атестації робочих місць маю ть право на пенсію на пільгов их умовах.

Відповідно до пункту 2 прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» пенсійне забезпечення за страхованих осіб, які працюв али або працюють на підземни х роботах, на роботах з особ ливо шкідливими і особливо в ажкими умовами праці за сп иском N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умо вами праці за списком N 2 виро бництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджени х Кабінетом Міністрів Укра їни, та за результатами атест ації робочих місць, на посад ах, що дають право на признач ення пенсії за віком на пільг ових умовах або за вислугу ро ків, які відповідно до закон одавства, що діяло раніше, ма ли право на пенсію на пільг ових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпорат ивні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди з берігається порядок покритт я витрат на виплату і доставк у цих пенсій, що діяв до набран ня чинності цим Законом.

До набрання чинності Закон ом України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування» порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах або за ви слугу років особам, які працю вали або працюють на підземн их роботах, на роботах з осо бливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за с писком N 1 та на інших робота х із шкідливими і важкими ум овами праці за списком N 2 вир обництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджен их Кабінетом Міністрів Укр аїни, та за результатами атес тації робочих місць, був визн ачений Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до положень час тини 4 пункту 1 статті 2 Закону У країни «Про збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання» для суб'єктів підприєм ницької діяльності незалежн о від форм власності, їх об'єдн ань, бюджетних, громадських т а інших установ та організац ій, об'єднань громадян та інши х юридичних осіб, а також фізи чних осіб - суб'єктів підпри ємницької діяльності, які ви користовують працю найманих працівників; філій, відділен ь та інших відокремлених під розділів платників податку, що не мають статусу юридично ї особи, розташованих на тери торії іншої, ніж платник збор у, територіальної громади, об 'єктом оподаткування визначе ні, зокрема, фактичні витрати на виплату і доставку пенсій , призначених відповідно до п унктів «б»- «з» статті 13 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення» до досягнення пра цівниками пенсійного віку, п ередбаченого статтею 12 цього Закону.

Відповідно до частини 3 пунк ту 1 статті 4 Закону України «П ро збір на обов'язкове держав не пенсійне страхування» вст ановлюються ставки збору на обов'язкове державне пенсійн е страхування в розмірі 100 % від об'єкта оподаткування, визна ченого частиною 4 пункту 1 стат ті 2 цього Закону - фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах відповідно до частини 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни "Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння" в розмірах, визначених Ін струкцією про порядок обчисл ення і сплати страхувальника ми та застрахованими особами внесків на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни, затвердженою постанов ою Правління Пенсійного фонд у України від 19 грудня 2003 року № 21-1 (далі - Інструкція).

Відповідно до пункту 6.4 зазн аченої Інструкції, розмір су м до відшкодування на поточн ий рік визначається відділам и надходження доходів органі в Пенсійного фонду України щ орічно у розрахунках фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій, призна чених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закон у (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року т а протягом 10 днів з новопризна чених (перерахованих) пенсій .

Пунктом 6.2 Інструкції встан овлено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах особ ам, які мають стаж, що дає прав о на призначення цих пенсій н а декількох підприємствах, п окриваються цими підприємст вами пропорційно стажу робот и. При цьому стаж роботи на ост анньому підприємстві врахов ується у повному розмірі, а з п опередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необх ідного для призначення пенсі й на пільгових умовах.

З матеріалів справи вбачає ться, що на підприємстві відп овідача у 2009 році працювало 3 ос оби, яким була призначена пен сія на пільгових умовах, а сам е: ОСОБА_1., ОСОБА_2.,ОСО БА_3. Факт призначення пенсі й зазначеним особам, а також п онесення витрат на виплату і доставку пенсій підтверджує ться копіями протоколів пози вача про призначення пенсій № 436 від 29.08.2008 р., № 321 від 29.10.2008 р., № 360 від 24.02.2009 р., довідками про знаходже ння пенсіонерів на обліку в У правлінні Пенсійного фонду У країни в Лубенському районі Полтавської області, а також відомостями про зарахування пенсій та допомоги, що наявні в матеріалах справи.

На виконання вимог Інструк ції, Управлінням Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області 0 3.07.2009 року (вихідний № 3468/07-35) на адре су відповідача надсилався р озрахунок фактичних витрат н а виплату та доставку пенсій , призначених відповідно до п унктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забез печення» у 2009 році, який було от римано представником відпов ідача 14.07 2009 року, про що свідчит ь підпис зазначеної особи.

Згідно наданої суду копії в казаного розрахунку фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій, призначених відп овідно до частини 2 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з » ст. 13 Закону України «Про пен сійне забезпечення» за 2009 рік місячний розмір фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, належний до відшкоду вання Управлінню пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області відповідачем, становить 1511,29 гр ивень.

Згідно наданого суду витяг у з картки особового рахунку відповідача по відшкодуванн ю фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій за списком 2 підлягає до від шкодування Управлінню пенсі йного фонду України в Лубенс ькому районі Полтавської обл асті за період з 01.07.2009 по 01.10.2009 окре мо по місяцях: липень 2009 року - 151 1,29 грн., серпень 2009 року - 1511,29 грн., в ересень 2009 року - 1511,29 грн. Всього, 4533,87 грн.

Відповідно до ро зрахунку заборгованості від повідача по відшкодуванню фа ктичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з а період липень-вересень 2009 ро ку загальна сума заборговано сті відповідача складає 4533,87 гр н.

Згідно пункту 6.8 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України підп риємства щомісяця до 25-го числ а вносять до Пенсійного фонд у зазначену в повідомленні м ісячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених на пільгових умовах.

Підприємство відповідача фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, відповід но до частини 2 Прикінцевих по ложень Закону України «Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за пе ріод липень-вересень 2009 року в сумі 4533,87 грн., станом на дату ро згляду справи в суді, не сплат ило.

Відповідно до статті 23 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування» спори, що виникаю ть із правовідносин за цим За коном, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судово му порядку.

Таким чином, з урахуванням в ищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Лубенському районі По лтавської області до Приватн о-пайового об'єднання «Промі нь» про відшкодування витрат на виплату і доставку пільго вих пенсій призначених за сп иском № 2 в сумі 4533,87 грн. обґрунт овані, підтверджені матеріал ами справи та підлягають зад оволенню.

На підставі викладеного, ке руючись пунктом 2 Прикінцеви х положень Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування», с таттями 2, 4 Закону України «Пр о збір на обов'язкове державн е пенсійне страхування», ста ттями 12, 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення», статт ями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України в Лубенському рай оні Полтавської області до П риватно-пайового об'єднання "Промінь" про відшкодування в итрат на виплату і доставку п ільгових пенсій задовольнит и.

Стягнути з Приватно-пайово го об'єднання "Промінь" на кори сть Управління Пенсійного фо нду України в Лубенському ра йоні Полтавської області (р/р 25600301285 в ОПЕРВ Полтавського обл управління ВАТ "Ощадбанк", МФО 331467, код 22532370) заборгованість по в ідшкодуванню витрат на випла ту і доставку пільгових пенс ій в сумі 4533,87 грн. (чотири тисячі п`ятсот тридцять три гривні, в ісімдесят сім копійок).

Копію постанови направити сторонам.

Постанова відповідно до ст атті 254 Кодексу адміністратив ного судочинства України наб ирає законної сили після зак інчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, в становленого цим Кодексом, я кщо таку заяву не було подано . Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у строк, встановлений Кодек сом адміністративного судоч инства України, постанова на бирає законної сили після за кінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в 10-денний термін з дня складання постанови в п овному обсязі та подачі апел яційної скарги у 20-денний терм ін після подачі заяви про апе ляційне оскарження в порядку , визначеному статтею 186 Кодек су адміністративного судоч инства України.

Повний текст постанови виг отовлено 07 грудня 2009 року.

Суддя Н.Ю. Алєксєєва

Дата ухвалення рішення01.12.2009
Оприлюднено04.06.2010
Номер документу6970424
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-47185/09/1670

Постанова від 01.12.2009

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 02.10.2009

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

Ухвала від 02.10.2009

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Алєксєєва Н.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні