Ухвала
від 26.09.2017 по справі 344/12400/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/12400/17

Провадження № 1-кс/344/3670/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2017 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , яке погоджено з начальником відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження №32017090000000017 від 29.03.2017 року,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого посилався на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017090000000017, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017 за фактом вчинення службовими особами ТОВ«І.Ф.П.» кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.212КК України. У ході досудового розслідування досліджуються обставини фінансово-господарської діяльності ТОВ «І.Ф.П.» періоду 2016 року, пов`язані з купівлею лісодеревини та експортом пиломатеріалів за кордон.

Матеріалами клопотання зазначено, що встановлено факти експорту ТОВ «І.Ф.П.» у період 2016 року лісодеревини на підставі сертифікатів, виданих Івано-Франківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Проведеним аналізом діяльності ТОВ «І.Ф.П.» за період 2016 року встановлено, що товариство здійснило експортних операцій на загальну суму 8062 414 грн. Поряд з наведеним, службовими особами товариства зазначені операції приховані від оподаткування, оскільки ТОВ «І.Ф.П.» станом на 19.09.2017 року не подано до ДПІ в м. Івано-Франківську декларацію з податку на прибуток підприємств за 2016 рік та не сплачено зазначений податок. 15.09.2017 року ревізорами ГУ ДФС в Івано-Франківській області складено акт документальної позапланової невиїзної перевірки ТОВ «І.Ф.П.». за 2016 рік. Згідно з актом перевірки, товариством занижено 1302092 грн. податку на прибуток. В ході розслідування кримінального провадження, метою отримання копій первинних документів в адресу ТОВ«І.Ф.П.» 04.05.2017 року скеровано вимогу в порядку ст.93 КПК України. Оскільки службовими особами ТОВ«І.Ф.П.» не надано запитувані документи, слідчими СУФР ГУ ДФС в області до суду подано клопотання щодо надання тимчасового доступу до вищеописаних документів, яке задоволено слідчим суддею Івано-Франківського міського суду (ухвала від 25.05.2017). З вказаною ухвалою 21.06.2017 року ознайомлено засновника ТОВ «І.Ф.П.» - ОСОБА_5 , однак станом на 19.09.2017 року запитувані документи до слідчого управління ФР ГУ ДФС в області не надані. За таких обставин у досудового слідства є достатні підстави вважати, що за місцем проживання ОСОБА_6 у житловому володінні за адресою: АДРЕСА_1 зберігаються первинні документи фінансово-господарської діяльності, пов`язаної з придбанням деревної сировини у лісогосподарств та фізичних осіб підприємців, чорнова бухгалтерія, де зазначається інформація про фактичні витрати, пов`язані із закупівлею сировини, а також про реальних постачальників лісоматеріалів, які не мають законного походження, тощо. Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, житловий будинок по АДРЕСА_1 на праві власності належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також за вказаною адресою можуть знаходитись печатки ФОП, від яких документально оформляється придбання деревної сировини, чисті бланки документів з їх відтисками, якими розпоряджаються службові особи ТОВ«І.Ф.П.», комп`ютерна техніка, на якій зберігаються електронні версії документів, що надсилаються за допомогою засобів електронного зв`язку. Тобто, вищезазначені документи могли зберегти на собі сліди вчинення вищевказаного кримінального правопорушення та підтверджують злочинну діяльність службових осіб ТОВ «І.Ф.П.», а також мають значення для всебічного, повного і об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та в майбутньому матимуть статус доказів під час судового розгляду. .

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, відшукування документів та предметів, які зберегли на собі сліди вчинення даного злочину, а також попередження знищення та пошкодження службовими особами ТОВ «І.Ф.П.» вказаних документів, які підлягають експертному дослідженню, виникла необхідність у проведенні обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 для з`ясування всіх обставин кримінального провадження, встановленню фактів, що підлягають доказуванню в ході провадження, а також прийняття законного і обґрунтованого рішення та досягненню завдань даного кримінального провадження.

Слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задоволити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

У ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено підстави, за наявності яких слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, зокрема якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Мета проведення обшуку виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, відшукування документів та предметів, які зберегли на собі сліди вчинення даного злочину, а також попередження знищення та пошкодження службовими особами ТОВ «І.Ф.П.» вказаних документів, які підлягають експертному дослідженню .

В той же час стороною кримінального провадження, яка звернулась з вказаним клопотанням доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, та встановлення осіб, які його вчинили, а також наявність достатніх підстав вважати, що зазначене кримінальне правопорушення могло були вчинено, відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у них, можуть бути доказами під час судового розгляду, як і доведено, що такі речі та документи можуть знаходитися за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що необхідність проведення такої слідчої дії, як обшук, відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задоволити.

Надати заступнику начальника слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області майору податкової міліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку житлового володіння за адресою: по АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення, фіксації та вилучення документів ТОВ «І.Ф.П.» (ЄДРПОУ 39785278), предметів та речей, які зберегли на собі сліди вчинення вищевказаного кримінального правопорушення за 2016 рік, а саме: договори (контракти), додаткові угоди до договорів (контрактів), рахунки фактури, сертифікати відповідності, експертні висновки та дослідження, видаткові та податкові накладні, платіжні документи, довіреності, акти приймання передачі, чорнові записи, бланки, печатки, штампи; документи, предмети, речі, що стосуються придбання деревної сировини, її переробки та виготовлення і реалізації (експорту) готової продукції, а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки інформацію, яка міститься у електронних документах та стосується проведення даних протиправних фінансово-господарських операцій .

Ухвала діє до 25 жовтня 2017 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення26.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69713137
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/12400/17

Ухвала від 26.09.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Островський Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні