Рішення
від 19.10.2017 по справі 910/10126/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.10.2017Справа №910/10126/17

За позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Бакинська 37-Д"

до товариства з обмеженою відповідальністю "ФОРВАРД КИЇВ-СЕРВІС 08"

про зобов'язання вчинити дії

Суддя Шкурдова Л.М.

Представники:

від позивача - Терехова А.О. за дов. № б/н від 30.05.17 р.;

від відповідача - Нємцева А.О. за дов. № б/н від 03.08.17 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Бакинська 37-Д" до товариства з обмеженою відповідальністю "ФОРВАРД КИЇВ-СЕРВІС 08" про зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.06.2017 року порушено провадження у справі № 910/10126/17.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що в зв'язку зі створенням мешканцями будинку ОСББ "Бакинська 37-Д" та прийняття рішення про прийняття будинку в управління ОСББ "Бакинська 37-Д" відповідач зобов'язаний був передати будинок за адресою: м.Київ, вул.Бакинська 37-Д в управління ОСББ разом із відповідною технічною документацією на будинок. В зв'язку з невиконанням відповідачем вимог позивача, останній звернувся з даним позовом до суду про зобов'язання відповідача передати в управління ОСББ "Бакинська 37-Д" будинок за адресою: м.Київ, вул.Бакинська 37-Д ; про зобов'язання відповідача передати за актом приймання-передачі документацію на будинок та про усунення перешкод позивачу у здійсненні ним права розпорядження та користування багатоквартирним будинком.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечував, вказуючи, що протокол від 10.02.2017 року загальних зборів ОСББ "Бакинська 37-Д" та рішення загальних зборів щодо передачі утримання та експлуатації будинку ОСББ є незаконними, оскільки під час прийняття вказаного рішення не було кворуму під час голосування. Відповідач зазначає, що державна реєстрації ОСББ "Бакинська 37-Д" проведена з порушенням вимог законодавства України.

Відповідачем подано клопотання про зупинення провадження у даній справі, в зв'язку з розглядом справи №761/19835/17 до ОСББ "Бакинська 37-Д" про визнання загальних зборів та протоколу недійсними.

Судом відмовлено у задоволенні вказаного клопотання, з огляду на те, що заявником не обґрунтовано неможливість розгляду даної справи до розгляду справи в Шевченківському районному суді міста Києва про визнання реєстрацію ОСББ недійсною, оскільки на час розгляду справи в суді відсутні будь-які відомості про порушення такої справи, а відтак зволікання з розглядом даного спору приведе до порушення прав заявника на розгляд його справи впродовж розумного строку.

В судовому засіданні 19.10.2017 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд, -

ВСТАНОВИВ:

02.07.2016 року установчими зборами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Бакинська 37-Д було прийнято рішення, оформлене протоколом №1 від 02.07.2016 року, про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Бакинська 37-Д , розташованого за адресою: м.Київ, вул.Бакинська 37-Д.

06.07.2016 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено відповідний запис про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Бакинська 37-Д .

Згідно Протоколу Загальних зборів ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д від 10 лютого 2017 року, було вирішено визначити, що з 01 квітня 2017 року управління будинком № 37-Д по вул. Бакинська в м. Києві здійснює ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д через свої органи управління.

Листами від 21 липня 2016 року, від 15.02.2015 року позивач повідомив відповідача про державну реєстрацію Об'єднання та необхідність передачі технічної та іншої документації на будинок у відповідності до вимог Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Відповідачем у відповідь на листи позивача повідомлено, що будинок за адресою: м.Київ, вул.Бакинська 37-Д не перебуває у нього на балансі, відповідач надає послуги на підставі укладених з мешканцями будинку договорів.

Позивач повторно звернувся до відповідача з листом від 18 квітня 2017 року з проханням передати ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д за актом приймання-передачі технічну документацію на будинок.

Згідно Протоколу № 4 засідання правління ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д від 05 квітня 2017 року, було вирішено припинити отримання усіх без винятку послуг від відповідача та вважати такими, що були розірвані, договори про надання послуг з управління та утримання будинку, споруд та прибудинкової території та надання комунальних послуг в житловому будинку по вул. Бакинська 37-Д, укладені між співвласниками та відповідачем.

Відповідно до ч. 1 ст. 385 Цивільного кодексу України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Статтею 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

За змістом статті 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Статтею 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що об'єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об'єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання , у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об'єднання відновлює її за власний рахунок.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно з ч. 3 ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Отже право ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д на отримання від відповідача, як особи, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж передбачено ст.6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Згідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства тощо. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (частина 7 статті 193 Господарського кодексу України).

Судом встановлено, що державну реєстрацію ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д проведено 06.07.2016 року, про що свідчить Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, позивач звертався до відповідача з повідомленням про створення та державну реєстрацію ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д та вимогою передати примірники технічної документації на будинок, а відтак відповідач у відповідності до ст.6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" повинен був впродовж 3-х місяців з дня державної реєстрації об'єднання передати позивачу примірник технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Станом на час розгляду справи судом тримісячний строк, протягом якого відповідач зобов'язаний був передати примірник технічної документації на будинок, в якому створено ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д сплив, відповідачем доказів передачі такої документації суду не надано.

Посилання відповідача на те, що він не є балансоутримувачем будинку за адресою: м.Київ, вул.Бакинська 37-Д, як підстава для відмови у задоволенні позовних вимог щодо передачі технічної документації безпідставні з огляду на те, що статтею 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" такий обов'язок також покладається на особу, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком, тобто на відповідача.

Посилання відповідача на те, що під час прийняття рішення загальних зборів щодо передачі утримання та експлуатації будинку ОСББ не було дотримано кворуму під час голосування, державна реєстрації ОСББ "Бакинська 37-Д" проведена з порушенням вимог законодавства України суд вважає необґрунтованими, з огляду на те, що 06.07.2016 року проведено державну реєстрацію ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д , про що свідчить Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, створення та державна реєстрація ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д в судовому порядку не оскаржено та на час розгляду даної справи судом державна реєстрація ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д не скасована.

Вимоги позивача в частині зобов'язання відповідача усунути перешкоди позивачу у здійснені ним права розпорядження та користування багатоквартирним будинком шляхом встановлення відповідачу заборони на здійснення господарської діяльності з утримання та управління приміщень багатоквартирного будинку № 37-Д по вул. Бакинська, що розташований в Шевченківському районі м. Києва задоволенню не підлягають, з огляду на те, що позивачем у розуміння ст.33 ГПК України не надано доказів на підтвердження здійснення відповідачем перешкод у розпорядженні та користуванні позивачем багатоквартирним будинком № 37-Д по вул. Бакинська.

Вимоги позивача в частині зобов'язання відповідача передати в управління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку БАКИНСЬКА 37-Д багатоквартирний будинок № 37-Д по вул. Бакинська, що розташований в Шевченківському районі м. Києва задоволенню не підлягають, з огляду на те, що в матеріалах справи відсутні докази перебування вказаного будинку на балансі відповідача та у відповідності до норм Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" згідно Протоколу Загальних зборів ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д від 10 лютого 2017 року з 01 квітня 2017 року управління будинком № 37-Д по вул. Бакинська в м. Києві здійснює ОСББ БАКИНСЬКА 37-Д , а відтак на час розгляду справи судом вказаний будинок перебуває в управлінні позивача.

Відповідно до ч.1 ст. 49 ГПК України у спорах, що виникають при виконанні договорів судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 44, 49, 82-85 ГПК України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю ФОРВАРД КИЇВ-СЕРВІС 08 (код ЄДРПОУ: 40998975; 01103, м. Київ, вулиця Драгомирова, будинок 2 А) передати за актом приймання-передачі Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку БАКИНСЬКА 37-Д (код ЄДРПОУ: 40632636; 04086, м. Київ, вулиця Бакинська, будинок 37-Д), документацію щодо багатоквартирного будинку № 37-Д по вул. Бакинська, що розташований в Шевченківському районі м. Києва: план земельної ділянки, бухгалтерську та статистичну документацію, один примірник технічної документації на будинок, до якої включається: технічний паспорт на квартирний (багатоповерховий) житловий будинок, проектно-кошторисна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж водопостачання, каналізації, центрального опалення, тепло-, газо-, електропостачання тощо, акти державної комісії про приймання жилого будинку в експлуатацію, паспорти котельного господарства, котлові книги у разі наявності вбудованих та прибудинкових котелень, паспорти ліфтового господарства, акти приймання-передачі жилого будинку у разі зміни його власника чи балансоутримувача, кошториси, описи робіт на поточний і капітальний ремонт, акти технічних оглядів, журнали заявок жителів, протоколи вимірювань опору електромереж (за наявності), протоколи вимірювань вентиляції, інформації щодо обліку мешканців об'єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об'єкта, які в ньому не мешкають, правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об'єкта, планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об'єкта відповідно до нормативів, норм стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об'єкта.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю ФОРВАРД КИЇВ-СЕРВІС 08 (код ЄДРПОУ 40998975; 01103, м. Київ, вулиця Драгомирова, будинок 2 А) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку БАКИНСЬКА 37-Д (код ЄДРПОУ 40632636; 04086, м. Київ, вулиця Бакинська, будинок 37-Д) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1600 (тисячу шістсот) грн 00 копійок.

4. В задоволенні іншої частини позову - відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя Л.М. Шкурдова

Повне рішення складено: 23.10.2017.

Дата ухвалення рішення19.10.2017
Оприлюднено27.10.2017
Номер документу69725940
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/10126/17

Рішення від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 22.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 18.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 23.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні