Ухвала
від 19.10.2017 по справі 712/12724/17
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа номер 712/12724/17

Номер провадження 1-кс/712/5584/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Черкаси 17 жовтня 2017 року

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Черкаської міської прокуратури ОСОБА_3 розглянув клопотання винесене по кримінальному провадженню № 42017251010000214 від 12.09.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, винесене прокурором Черкаської міської прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

17 жовтня 2017 року до Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся прокурор Черкаської міської прокуратури ОСОБА_3 з клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні СВ Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області перебуває кримінальне провадження, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за у кримінальному провадженні № 42017251010000214 від 12.09.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 08.09.2017 до Черкаської місцевої прокуратури з УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України надійшли матеріали перевірки щодо законності отримання та використання бюджетних коштів службовими особами ТОВ «Промбуд Індустрія» м. Черкаси (код. ЄДРПОУ 40277109), які з метою привласнення бюджетних коштів залучили до злочинної схеми підприємства транзитно-конвертаційної групи.

Крім того встановлено, що на території області здійснює свою діяльність фінансово-промислова група до якої входять ТОВ «Інфо Кар» (м. Київ код ЄДРПОУ 36584168), ТОВ «Агрохім 2001» (м. Київ код ЄДРПОУ 35274677), ТОВ «Агрохімічна компанія Гросдорф» (м. Київ, код ЄДРПОУ 37412312) та ТОВ «Агролендпак» (м. Київ, код ЄДРПОУ 38161606), яку організував та заснував гр. ОСОБА_4 , уродженець та житель АДРЕСА_1 . Основним видом діяльності підприємств є оптова торгівля хімічними продуктами (аміачна селітра, КАС, сульфат амонію).

З метою мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість підконтрольних підприємств, ОСОБА_4 залучив до злочинної схеми підприємство транзитно-конвертаційної групи ТОВ «Хлібний дім -Україна» м. Черкаси, вул. Паризької Комуни, 111/1, код ЄДРПОУ 39617824 засновником якого і являється.

У відповідності до пункту 3 статті 200 1 розділу V Податкового кодексу України від 02.12.2010, № 2755-VI ОСОБА_4 для отримання можливості реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних необхідної для подальшого формування податкового кредиту підконтрольним підприємствам з метою збільшення реєстраційної суми без поповнення свого електронного рахунку грошовими коштами, а отриманням від постачальників зареєстровані в ЄРПН податкові накладні, залучили до злочинної схеми ТОВ «Володимир-Волинська птахофабрика», с. Федорівка, Волинської області, код ЄДРПОУ 00851376, ПАТ «Кременчукм`ясо», м. Кременчук, код ЄДРПОУ 30068026, ТОВ «Переяславм`ясо», с. Дем`янці, Київської області, код ЄДРПОУ 40538442, ДП «Ружин-Молоко», смт. Ружин, Житомирської області, код ЄДРПОУ 31826107, ТОВ «Київська м`ясна технологічна компанія» с. Хотів, Київської області, код ЄДРПОУ 39120988 та ТОВ «Агро-Рось», с. Ташлик, Смілянського р-ну, Черкаської області, код ЄДРПОУ 30929025, фактично формуючи від вказаних суб`єктів господарювання податковий кредит з ПДВ від придбання м`ясомолочної продукції, яка реалізується не платникам податку (населенню) за готівку без сплати податкового зобов`язання.

ТОВ «Хлібний дім Україна», код ЄДРПОУ 39617824 формувало необґрунтований «податковий кредит» від вищевказаних суб`єктів господарювання за рахунок придбання масла солодковершкового, свинном`ясної та курячом`ясної продукції, а здійснювало реалізацію нетипової продукції (аміачна селітра, КАС, будівельні матеріали).

Послугами ТОВ «Хлібний дім Україна», код ЄДРПОУ 39617824 з метою легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом користується ТОВ «Промбуд Індустрія» м. Черкаси, код ЄДРПОУ 40277109 зареєстрована на підставну особу ОСОБА_5 , засновником якої являється ОСОБА_6 , уродженець та житель смт. Лисянка, Черкаської області.

Протягом 2016-2017 років ТОВ «Промбуд Індустрія», яке займається прибиранням території та ремонтом зупинок громадського транспорту перерахувало на ТОВ «Хлібний дім Україна» більше 12 млн. грн. за нетипову продукцію, а саме свинном`ясну та курячом`ясну продукцію.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_4 та інші за попередньою змовою із керівниками транзитно-конвертаційних підприємств, які входять до фінансової групи, з метою привласнення податку на додану вартість провів фіктивні (безтоварні) операції з реалізації нетипової продукції на загальну суму більше 30 млн. грн., що спричинило штучне завищення податкового кредиту з податку на додану вартість та не сплати його Державного бюджету України у 2016 році в сумі більше 3 млн. грн., чим державним інтересам завдано збитків на вищевказану суму.

Крім того службові особи ТОВ «Промбуд Індустрія» шляхом проведення фіктивних (безтоварних) операцій з ТОВ «Хлібний дім Україна» привласнили бюджетні кошти в сумі 12 млн. грн., чим завдали збитки державним інтересам на вищевказану суму. З метою повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, проведення судових експертиз (почеркознавчої, комплексної будівельно-економічної, товарознавчої, судово-бухгалтерської тощо), виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення на даний час виникла обґрунтована необхідність у проведенні обшуку у офісних приміщеннях ТОВ «Хлібний дім - Україна», код ЄДРПОУ 39617824, за адресою: м. Черкаси, вул. Паризької Комуни, 111/1.

Необхідність проведення саме обшуків в даному випадку полягає в досягненні кінцевої мети даної слідчої дії, оскільки результат може бути досягнутий лише у випадку неочікуваності такої слідчої дії для службових осіб вищевказаних суб`єктів господарювання, оскільки існує реальна загроза знищення документів фінансово-господарської діяльності з метою укриття ними злочинної діяльності по штучному формуванню податкового кредиту та розкрадання бюджетних коштів, шляхом проведення фіктивних (безтоварних) операцій.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Слідчий суддя заслухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Аналізуючи вищевказані норми чинного кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження. Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Відповідно до положень, ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З матеріалів клопотання не вбачається, які підстави обумовлюють необхідність обшуку офісних приміщень ТОВ « Хлібний дім Україна», що знаходяться за адресою: м. Черкаси, вул. Паризької Комуни, 111/1 .

Враховуючи вищевикладене, клопотання прокурора про проведення обшуку по вищевказаному кримінальному провадженню, задоволенню не підлягає, оскільки внесено без передбачених діючим законодавством обґрунтувань.

Керуючись ст.ст. 234- 235, 369 372, 376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Прокурору Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку - відмовити.

Ця ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69734160
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —712/12724/17

Ухвала від 19.10.2017

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні