Рішення
від 17.09.2010 по справі 2-1319-10-1012
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванківський районний суд Київської області

смт. Іванків, вул. Проскури, 14a, 07201, (04591) 5-16-52

Справа №2-1319/2010р.

РІШЕННЯ

іменем України

1 7 вересня 2010р. Іванківський районний суд Київської області у складі:

головуючої судді Яковенко B.C.

при секретарі Кулик А.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Іванків цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України у Іванківському районі Київської області про визнання дій неправомірними та зобов язання щодо проведення перерахунку пенсії

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до УПФУ у Іванківському районі Київської області про визнання дій неправомірними та зобов язання проведення перерахунку пенсії. Позивачка посилається на те, що вона являється, інвалідом 2 групи, від захворювання , яке пов язано з наслідками аварії на ЧАЕС і відповідачем їй. призначена пенсія з розміром якої вона не згодна, оскільки обрахована пенсія не у відповідності з Законом України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи . Відповідно до ст.49 вказаного Закону, її пенсія має складатись з державної пенсії, а також додаткової пенсії за шкоду завдану здоров ю в розмірі, що призначається після виникнення права на пенсію. При цьому, додаткова пенсія , як інваліда 2 групи, відповідно до ст.50 вказаного Закону, має становити 75% мінімальної пенсії за віком. Проте, відповідач при призначенні їй пенсії та обрахунку її розміру користувався не нормами вищевказаного закону, а постановами Кабінету Міністрі, чим порушив її конституційні права. Крім того, їй , як непрацюючому пенсіонеру, який проживає в зоні гарантованого добровільного відселення, відповідно до ст.39 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» має виплачуватись надбавка до пенсії в розмірі 2 мінімальних заробітних плат, проте цю надбавку відповідач виплачує у розмірі визначеному постановою Кабінету Міністрів України №836 від 27.07.1996р., що значно менше розміру визначеного Законом.

Позивачка просить визнати дії відповідача неправомірними та зобов язати його перерахувати її додаткову пенсію відповідно до Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у розмірі 75% мінімальної пенсії за віком, як інваліда 2 групи, з 01.07.2007р., а також перерахувати на виплатити, з вказаного часу, доплати передбачені ст.39 того ж Закону.

В судове засідання позивачка не з'явилась, звернулась до суду з заявою у якій свій позов підтримує та просить слухати справу у її відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з явився, відповідач звернувся до суду з листом у якому позов не визнає та просить слухати справу у відсутності його представника.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає позов задоволенню підлягає частково.

Як вбачається з наданих позивачкою документів, вона являються інвалідом 2 групи внаслідок захворювання, яке пов язане з Чорнобильською катастрофою. Відповідно має право на пенсію в розмірі визначеному Законом України Про статус і соціальний захист громадян, як] постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , зокрема державної пенсії та додаткової Пенсії за шкоду, заподіяну здоров ю. Призначена та виплачувана позивачці пенсія та доплата, як вбачається з наданих довідок, вимогам ст. 50 та ст.39 Закону „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок

Чорнобильської катастрофи» не відповідає. Позивачка зверталась до відповідача з заявою про перерахунок додаткової пенсії, проте відповідачем їй відмовлено в перерахунку пенсії відповідно цих норм, чим порушено її права.

Посилання відповідача на те, що розмір основної та додаткової пенсії позивачки та розмір виплачуваних їй до пенсії доплат, визначений відповідно до вимог відповідних постанов, Уряду та виділених асигнувань, суд вважає не обгрунтованими, оскільки Закон Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи має пріоритетне значення перед постановами Уряду. Таким чином позовні вимоги про перерахунок пенсії позивача відповідно до ст.50 та доплат до пенсії відповідно до ст.39, вказаного Закону, підлягають задоволенню. Перерахунку пенсія та доплати підлягають з 03.09.07р., оскільки з позовом до суду позивачка звернулась 03.09.2010р..

Керуючись ст.ст.208,209,212,213,197 ЦПК України, ст.50,39 Закону „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» , суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати дії Управління пенсійного Фонду України у Іванківському районі Київської області щодо призначення пенсії та доплат до пенсії ОСОБА_1 в розмірі, який не відповідає вимогам ст.50, ст.39 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» неправомірними.

Зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України v Іванківському районі Київської^ області провести перерахунок ОСОБА_1 додаткової пенсії г відповідно до ст.50 та доплат відповідно до ст.39 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 03.09.2007р.

В решті позовних вимог відмовити.

Рішення набирає чинності на протязі 10 днів, якщо у вказаний термін на нього не буде подана апеляцій скарга до Апеляційного суду Київської області через Іванківський райсуд.

Суддя:

СудІванківський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.09.2010
Оприлюднено27.10.2017
Номер документу69825817
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1319-10-1012

Ухвала від 22.10.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 22.10.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 06.09.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 22.10.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Рішення від 17.09.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні