Рішення
від 24.10.2017 по справі 909/577/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 жовтня 2017 р. Справа № 909/577/17 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Калашник В.О.

секретаря судового засідання Ломей Л.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Громадської молодіжної організації "Братство "Демократичної української молоді",

вул. С.Бандери, 34/21, м. Бурштин, Івано-Франківська область, 77111

до відповідача: ОСОБА_1 міської ради,

вул. Січових Стрільців, 4, м. Бурштин, Галицький район, Івано-Франківська область,77000

третя особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

ПАТ "ДТЕК Західенерго",

вул. Козельницька, 15, м.Львів, 79026

про визнання недійсною реєстрації про право власності на нерухоме майно та скасування державної реєстрації.

за участю:

Від відповідача: ОСОБА_2 - представник, (довіреність від 10.01.17; посвідчення №3 від 10.06.15 )

Від позивача: ОСОБА_3-представник, (довіреність № 4 від 23.10.17)

Від позивача: ОСОБА_4-представник, (довіреність № 3 від 25.01.17)

Від третьої особи: ОСОБА_5-керівник юридичного департаменту, (довіреність № 86 від 01.08.17)

Встановив:

Позивач, Громадська організація "Братство демократичної української молоді" звернулося до господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до відповідача, ОСОБА_1 міської ради про визнання недійсною реєстрації про право власності на нерухоме майно та скасування державної реєстрації.

Ухвалою суду від 22.08.17 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, ПАТ "ДТЕК Західенерго".

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено в судовому засіданні, позивачу, громадській організації Братство демократичної української молоді належить земельна ділянка, право на яке посвідчене державним актом на право постійного користування землею серії ІІ-ІФ №000608 від 04.01.1996 , що виданий на підставі рішення сесії ОСОБА_1 міської ради від 09.06.1995 .

Однак, згідно додатку №1 до акту прийому - передачі №1 окремого майна ВАТ "Західенерго" у комунальну власність територіальної громади м. Бурштин від 30.09.2005 , складеного між ВАТ "Західенерго" та ОСОБА_1 міською радою, на підставі ЗУ Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності , ВАТ "Західенерго" безоплатно передало індивідуально визначене майно, що було у його власності, а ОСОБА_1 міська рада прийняла у власність територіальної громади м. Бурштина індивідуально визначене майно в кількості 133 об'єктів основних засобів, згідно переліку в Додатку № 1 до ОСОБА_4 прийому-передачі від 30 вересня 2005 р.

На підставі рішення виконавчого комітету ОСОБА_1 міської ради від 06.12.2007 за № 325, територіальна громада міста Бурштин в особі ОСОБА_1 міської ради 21.07.2008 зареєструвала за собою право власності на громадський туалет, який знаходиться за адресою вул. Міцкевича, буд. 41 Б , в м. Бурштин, що підтверджується правовстановлюючими документами.

Позивач вважає дії відповідача таким, що порушують його право на вільне використання земельної ділянки, яка належить йому на праві постійного користування , що посвідчене Державним актом права постійного користування земельною ділянкою серії ІІ-ІФ №000608 від 04.01.1996. Вказує також, що реєстрація права на спірний об'єкт нерухомого майна за територіальною громадою міста Бурштина на належній йому ділянці, здійснено з порушенням ЗУ Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності , в редакції закону від 22.06.2005.

Вказані обставини стали причиною звернення позивача до господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою за захистом свого порушеного права в якій просить суд визнати недійсною реєстрацію права власності на нерухоме майно , об'єкт громадського туалету, що знаходиться за адресою по вулиці Міцкевича, 41 "Б", місто Бурштин, Галицького району, Івано-Франківської області, загальною площею 35, 9 кв.м., та належить територіальній громаді міста Бурштин на підставі свідоцтва серії САВ № 733891 від 21.07.2008, а також скасувати державну реєстрацію на нерухоме майно , нежитлову будівлю громадського туалету, яке знаходиться за адресою по вулиці Міцкевича, 41 "Б", місто Бурштин, Галицького району, Івано-Франківської області, загальною площею 35, 9 кв.м., що належить територіальній громаді міста Бурштин на підставі свідоцтва серії САВ № 733891 від 21.07.2008.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених в позовній заяві , просить суд позов задоволити .

Представник відповідача в позовні вимоги не визнав . Свої заперечення виклав у відзиві на позов . Зокрема, представник відповідача в судовому засіданні вказав, що реєстрація права власності за територіальною громадою м.Бурштин в особі ОСОБА_1 міської ради на нерухоме майно , нежитлову будівлю громадського туалету, яке знаходиться за адресою по вулиці Міцкевича, 41 "Б", місто Бурштин, Галицького району, Івано-Франківської області, загальною площею 35, 9 кв.м., проведена в межах чинного законодавства, а тому позовні вимоги є безпідставними і не підлягають задоволенню.

Враховуючи викладені обставини представник відповідача просить суд в задоволенні позову відмовити.

Третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, ПАТ "ДТЕК Західенерго" вимоги суду викладені в ухвалах від 22.08.17 та 17.10.17 не виконала, письмових пояснень по суті заявленого позову не подала.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення представників сторін , дослідивши обставини у справі і подані докази, оцінивши їх відповідно до ст.43 ГПК України, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню із слідуючих підстав:

На підставі рішення сесії ОСОБА_1 міської ради від 09.06.1995 позивачу, громадській організації Братство демократичної української молоді надана в постійне користування земельна ділянка площею 0,8128га та видано державний акт на право постійного користування землею серії ІІ-ІФ №000608 від 04.01.1996.

Однак, згідно додатку №1 до акту прийому - передачі №1 окремого майна ВАТ "Західенерго" у комунальну власність територіальної громади м. Бурштин від 30.09.2005 , складеного між ВАТ "Західенерго" та ОСОБА_1 міською радою, на підставі ЗУ Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності , ВАТ "Західенерго" безоплатно передало індивідуально визначене майно, що було у його власності, а ОСОБА_1 міська рада прийняла у власність територіальної громади м. Бурштина індивідуально визначене майно в кількості 133 об'єктів основних засобів, згідно переліку в Додатку № 1 до ОСОБА_4 прийому-передачі від 30 вересня 2005 р.

На підставі рішення виконавчого комітету ОСОБА_1 міської ради від 06.12.2007 за № 325, територіальна громада міста Бурштин в особі ОСОБА_1 міської ради 21.07.2008 року зареєструвала за собою право власності на громадський туалет за адресою по вул. Міцкевича, буд. 41 Б , в м. Бурштин, що підтверджується правовстановлюючими документами на земельній ділянці, яка належить позивачу .

Відповідно до ст. 92 ЗК України, право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою.

Згідно ст. ст. 125, 126 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування земельною ділянкою виникає з моменту державної реєстрації цих прав. Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою.

Відповідно до пункту № 10 постанови Кабінету Міністрів України № 1482 від 21.09.1998 Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності , зі змінами та доповненнями в редакції на час підписання акту прийому - передачі окремого майна ВАТ Західенерго , передача майна оформляється актом приймання - передачі. З дати підписання даного акту виникає право управління таким майном.

Згідно до п.3 ст. 3 ЗУ Про державну реєстрацію речових права на нерухоме майно та їх обмежень , в редакції закону на момент здійснення відповідачем реєстрації права власності на громадський туалет - державна реєстрація прав базується на кадастровому номері, присвоєному у встановленому законом порядку.

Згідно ч. 5 ст. 4 ЗУ Про державну реєстрацію речових права на нерухоме майно та їх обмежень визначено, що державна реєстрація на нерухоме майно територіальної громади здійснюється за заявою органу, уповноваженого управляти комунальним майном.

Відповідно до ч. 5 ст. 16 ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні , в редакції закону на момент прийняття виконавчим комітетом ОСОБА_1 міської ради рішення №325 від 06.12.2007 року, про реєстрацію об'єкта за територіальною громадою, від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як вбачається з матеріалів справи реєстрація об'єкта громадського туалету здійсненна на підставі рішення органу, який не наділений правом виконання розпорядчих функцій щодо комунальної власності та без належно оформленої заяви про таку реєстрацію від органу уповноваженого управляти комунальним майном.

Крім того, реєстрація вказаного об'єкта, проведена на земельній ділянці, що належить позивачу, після державної реєстрації права на землю та наступного його посвідчення, а також, без виконання обов'язкових умов щодо кадастрового плану земельної ділянки та всупереч порядку вилучення земельних ділянок, встановленого ст. 149 ЗК України.

Статтею 152 ЗК України визначено способи захисту права на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою. Згідно пункту д зазначеної статті перелік способів захисту прав на землю є відкритим.

Відповідно до ч.1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до статті 391 ЦК України, створення перешкод власнику у здійсненні права користування чи розпорядження своїм майном за змістом цивільних прав є право, яке підлягає судовому захисту.

Оскільки , позивач ОСОБА_1 міська рада є власником об"єкту нерухомого майна, який зареєстрований на земельній ділянці, яка вибула з її оперативного управління, на земельній ділянці, яка не виділялась для цієї мети, є всі ознаки протиправної діяльності ОСОБА_1 міської ради щодо самовільного зайняття земельної ділянки та незаконної реєстрації права власності на нежитлову будівлю - громадський туалет, розташований на спірні земельні ділянці.

Враховуючи викладене суд вважає, що відповідач , зареєструвавши право власності Територіальної громади міста Бурштин в особі ОСОБА_1 міської ради Івано-Франківської області на нежитлову будівлю - громадський туалет на земельній ділянці , яка перебуває у постійному користуванні позивача на підставі державного акту на право постійного користування землею серії ІІ-ІФ №000608 від 04.01.1996, порушив право позивача на володіння і користування земельною ділянкою .

З огляду на вищевикладене, суд прийшов до висновку про обгрунтованість позовних вимог, а тому позов слід задовольнити та д визнати недійсною реєстрацію права власності на нерухоме майно , об'єкт громадського туалету, який знаходиться за адресою по вулиці Міцкевича, 41 "Б", місто Бурштин, Галицького району, Івано-Франківської області, загальною площею 35, 9 кв.м., що належить територіальній громаді міста Бурштин на підставі свідоцтва серії САВ № 733891 від 21.07.2008, а також скасувати державну реєстрацію на нерухоме майно , нежитлову будівлю громадського туалету, яке знаходиться за адресою по вулиці Міцкевича, 41 "Б", місто Бурштин, Галицького району, Івано-Франківської області, загальною площею 35, 9 кв.м., що належить територіальній громаді міста Бурштин на підставі свідоцтва серії САВ № 733891 від 21.07.2008.

Заперечення відповідача не спростовують доводів позивача , а тому не можуть бути підставою для відмови у позові.

Відповідно до ст.49 ГПК України, судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного , відповідно до ст. 124 Конституції України, ст. 16, 391 ЦК України, ст. 92, 125, 126, 152 ЗК України, керуючись ст. 33, 43, 49, ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов Громадської організації "Братство демократичної української молоді" до відповідача, ОСОБА_1 міської ради про визнання недійсною реєстрації про право власності на нерухоме майно та скасування державної реєстрації.

Визнати недійсною реєстрацію права власності на нерухоме майно , нежитлову будівлю, громадський туалет, який знаходиться за адресою по вулиці Міцкевича, 41 "Б", місто Бурштин, Галицького району, Івано-Франківської області, загальною площею 35, 9 кв.м., що належить територіальній громаді міста Бурштин на підставі свідоцтва серії САВ №733891 від 21.07.2008.

Скасувати державну реєстрацію на нерухоме майно , нежитлову будівлю, громадський туалет, який знаходиться за адресою по вулиці Міцкевича, 41 "Б", місто Бурштин, Галицького району, Івано-Франківської області, загальною площею 35, 9 кв.м., що належить територіальній громаді міста Бурштин на підставі свідоцтва серії САВ № 733891 від 21.07.2008.

Стягнути з відповідача, ОСОБА_1 міської ради (вул. Січових Стрільців, 4, м. Бурштин, Галицький район, Івано-Франківська область, код 04357466) на користь позивача, Громадської молодіжної організації "Братство "Демократичної української молоді" (вул. С.Бандери, 34/21, м. Бурштин, Івано-Франківська область, код 13662174) - 3200,00грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили та направити позивачу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 26.10.17

Суддя Калашник В.О.

Дата ухвалення рішення24.10.2017
Оприлюднено01.11.2017
Номер документу69854038
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/577/17

Постанова від 12.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 02.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 29.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 17.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Постанова від 04.12.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 17.11.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Рішення від 24.10.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В.О.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В.О.

Ухвала від 22.08.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В.О.

Ухвала від 01.08.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні