Ухвала
від 25.10.2017 по справі 912/2572/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

25 жовтня 2017 року                                                  Справа № 912/2572/17

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Макаренко Т.В. розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 912/2572/17

за позовом Агенства нерухомості "ТВІЙ ДІМ" у формі товариства з обмеженою відповідальністю

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Злагода"

про визнання права власності, зобов'язання звільнити будівлю,

за участю представників:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали;

ВСТАНОВИВ:

Агенство нерухомості "ТВІЙ ДІМ" у формі товариства з обмеженою відповідальністю звернулось до господарського суду із позовом, у якому просить:

- визнати за ним право власності на будівлі корівника № 2, корівника № 3, що розташовані на території Коротяцької сільської ради (с. Коротяк) Компаніївського району Кіровоградської області;

- зобов'язати Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Злагода" звільнити будівлі корівника № 2, корівника № 3, що розташовані на території Коротяцької сільської ради (с. Коротяк) Компаніївського району Кіровоградської області.

Ухвалою від 06.09.2017 господарський суд порушив провадження у справі, розгляд справи призначив на 03.10.2017 о 12:00, від учасників судового процесу витребував необхідні для розгляду спору документи, зокрема, від позивача витребувано оригінали документів, копії яких додані до позовної заяви; докази перебування спірного майна на балансі позивача; пояснення відсутності реєстрації спірного майна за позивачем; пояснення та копії документів первинного бухгалтерського обліку щодо підтвердження різниці балансової вартості майна, зазначеної у балансовій довідці, виданої позивачем та у договорах купівлі-продажу майна; копії документів на підвердження права власності чи права користування земельною ділянкою, на якій розміщено спірні будівлі, в тому числі щодо подання звітності та сплати податків чи внесення орендної плати за весь час користування спірним майном; докази використання спірного майна, докази на підтвердження того, коли і за яких обставин позивачу стало відомо про порушення його прав відповідачем; копії усіх документів, які передавались позивачу від КДССГ "Прогрес" відповідно до п. 9 Договорів № 7 від 17.12.1999р. та № 8 від 17.12.1999р., в тому числі копії документів на підтвердження права власності на спірне майно за КДССГ "Прогрес", зокрема, акти вводу в експлуатацію, реєстрація в органах БТІ та інші існуючі документи .

У судовому засіданні 03.10.17 брав участь представник позивача та подав суду письмові пояснення з додатками від 29.09.17 та клопотання про витребування:

- від Компаніївської районної державної адміністрації Кіровоградської області інформації щодо державної реєстрації юридичної особи, державної реєстрації припинення юридичної особи та наявності (відсутності) правонаступників Колективно-дольової спілки селянських господарств "Прогрес", с. Коротяк Компаніївського району Кіровоградської області, код 04342755;

- Коротяцької сільської ради Компаніївського району інформацію про те, чи дійсно на території сільської ради знаходяться спірні корівники №2 та № 3, і чи зверталось до сільської ради Агенство нерухомості "ТВІЙ ДІМ" у формі товариства з обмеженою відповідальністю з клопотанням про оформлення земельних ділянок під корівниками, коли саме зверталося і яке рішення прийняла сільська рада;

- з архіву господарського суду Кіровоградської області справу № 05-01/1918/9-236 (постанова від 24.03.2001).

Ухвалою від 03.10.17 розгляд справи № 912/2572/17 відкладено до 25.10.17 на 10:00 год. Позивача зобов'язано надати суду у строк до дня судового засідання копії договорів лізингу № 7 та № 8 від 20.12.1999 року, які було оглянуто судом у судовому засіданні 03.10.2017 року; копії актів приймання-передачі майна згідно вказаних договорів лізингу.

Крім того, відповідно до норм ч. 4 ст. 65 Господарського процесуального кодексу України зобов'язано:

- Компаніївську районну державну адміністрацію Кіровоградської області (28400, Кіровоградська обл., смт Компаніївка, вул. Кірова, 4) надати відомості щодо державної реєстрації юридичної особи, державної реєстрації припинення юридичної особи та наявності (відсутності) правонаступників Колективно-дольової спілки селянських господарств "Прогрес", с. Коротяк Компаніївського району Кіровоградської області, код 04342755;

- Коротяцьку сільську раду Компаніївського району (28434, Кіровоградська обл., Компаніївський р-н, с. Коротяк, вул. Молодіжна, буд. 11) надати відомості про те, чи знаходяться на території сільської ради спірні корівники №2 та № 3, чи зверталось до сільської ради Агенство нерухомості "ТВІЙ ДІМ" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (25006, м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 64) з клопотанням про оформлення земельних ділянок під корівниками та коли було таке звернення і яке рішення прийняла сільська рада.

У разі відсутності чи неможливості подання документів - повідомити суд з наведенням документально підтверджених причин.

Компаніївською РДА та Коротяцькою сільською радою Компаніївського району виконано вимоги суду.

Компаніївською РДА листом № 01-32/48/2 від 18.10.17 повідомлено, що колективно-дольова спілка селянських господарств "Прогрес" розпорядженням голови Компаніївської РДА від 12.06.2000 № 221-р перереєстрована у сільськогосподарський виробничий кооператив "Прогрес" (село Коротяк, Компаніївського району, Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04342766). Дана юридична особа не ліквідована.

Коротяцька сільська рада Компаніївського району Кіровоградської області листом № 256 від 10.10.17 повідомила, що Агенство нерухомості "ТВІЙ ДІМ" у формі товариства з обмеженою відповідальністю з клопотанням про оформлення земельних ділянок під корівниками не звертались, сільська рада ніяких рішень не приймала; відомостями про спірні корівники № 2 та № 3 сільська рада не володіє.

У судовому засіданні 25.10.17 сторони участі своїх представників не забезпечили. Позивач вимоги суду щодо надання витребуваних документів не виконав.

Як зазначено в пункті 3.13. постанови пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011, неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, має розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

Позивач витребувані ухвалою суду від 03.10.17 документи, необхідні для вирішення спору по суті не подав, про причини їх неподання не повідомив, не повідомив суд щодо можливості чи неможливості їх подання у майбутньому, не заявив відповідні клопотання в порядку норм ст. 38 ГПК України про витребування вказаних доказів у інших осіб, разом з тим, без документів, які витребовувались від позивача, неможливо повно та об'єктивно у відповідності до вимог чинного законодавства розглянути даний спір.

З огляду на вказане господарський суд залишає позов Агенства нерухомості "ТВІЙ ДІМ" у формі товариства з обмеженою відповідальністю до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Злагода" про визнання права власності, зобов'язання звільнити будівлю без розгляду на підставі пункту 5 частини 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України.

Про залишення позовної заяви без розгляду виноситься ухвала, в якій можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами господарських витрат, про повернення судового збору з бюджету, а також про стягнення штрафів, передбачених у пунктах 4 і 5 частини другої статті 83 цього Кодексу (частина 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України).

Так відповідно до пункту 4 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

У даній справі позов та заява про забезпечення позову залишається без розгляду саме у зв'язку із неподанням позивачем витребуваних господарським судом матеріалів, а тому відсутні правові підстави для повернення позивачу судового збору з Державного бюджету України.

Після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду, позивач має право знову звернутися з ним до господарського суду в загальному порядку.

Керуючись статтями 49, 81, 86 Господарського процесуального кодексу України, Законом України "Про судовий збір",господарський суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Агенства нерухомості "ТВІЙ ДІМ" у формі товариства з обмеженою відповідальністю до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Злагода" про визнання права власності, зобов'язання звільнити будівлю залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Належним чином засвідчені копії ухвали направити позивачеві (25006, м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 64), відповідачеві (28434, Кіровоградська обл., Компаніївський р-н, с. Коротяк, вул. Абади,3), Головному управлінню статистики у Кіровоградській області ( 25009, м.Кропивницький, вул. Соборна, 7а ), Коротяцькій сільській раді Компаніївського району Кіровоградської області (Кіровоградська обл., Компаніївський р-н, с. Коротяк, вул. Молодіжна, буд. 11), Кіровоградськомуц обласному бюро технічної інвентаризації (25006, м. Кіровоград, вул. Калініна, 12).

Суддя                                         Т. В. Макаренко          

Дата ухвалення рішення25.10.2017
Оприлюднено01.11.2017
Номер документу69855214
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/2572/17

Ухвала від 25.10.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 03.10.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні