Рішення
від 30.10.2017 по справі 489/2425/17
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

30 жовтня 2017 року

Справа № 489/2425/17

Номер провадження 2/489/1589/17

РІШЕННЯ

Іменем України

30 жовтня 2017 р.

Ленінський районний суд м. Миколаєва в складі:

головуючого - судді Тихонової Н.С.,

секретаря - Сироватки Т.О.,

за участю:

представника позивача - Петроченко О.О. ,

відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

В червні 2017 року Орган опіки та піклування виконкому Миколаївської міської ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів. Свої вимоги мотивували тим, що відповідачка є матір'ю малолітніх дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 Відомості про батька дитини записані зі слів матері. З 08.11.2016 р. діти перебувають на обліку в службі у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради за категорією: проживання в сім'ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов'язків з виховання дитини. Мати дітей не відвідує їх у школах-інтернатах, зловживає спиртними напоями, не має постійного місця роботи, вихованням дітей взагалі не займається. Від психологічної та юридичної допомоги працівників соціальних служб відповідачка також відмовляється.

Посилаючись на вищевикладене, представник позивача просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно її дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2; стягнути з ОСОБА_2 аліменти на утримання дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі по 1/3 частки усіх видів заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Представник Органу опіки та піклування Миколаївської міської ради в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідачка просила відмовити у задоволенні позову та надати їй час для усунення причин позову.

Вислухавши пояснення сторін, свідків - ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, дослідивши надані докази, суд встановив наступне.

ОСОБА_2 є матір'ю малолітніх ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2

Зі змісту Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження вбачається, що відомості про батька ОСОБА_8 та ОСОБА_9 були записані зі слів матері відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

З 08.11.2016 р. діти перебувають на обліку у службі у справах дітей адміністрації Іенгульського району Миколаївської міської ради за категорією: проживання в сім'ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов'язків з виховання дитини.

З матеріалів справи вбачається, що адміністрація Лисогорівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Первомайського району Миколаївської обласної ради, ученицею якої з 01.09.2017 р. є ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, повідомляє, що за весь час перебування дитини у закладі, її мати не приходила на більшість свят та виховних заходів за участю доньки, не бачила її особистих здобутків, хоча ОСОБА_4 цього прагне. ОСОБА_2 не забезпечує доньку шкільним приладдям, одягом, взуттям, санітарно-гігієнічними засобами, іграшками. Канікули, як правило, ОСОБА_4 проводить у школі-інтернаті, мати забирала доньку лише на кілька днів улітку (а.с.10).

Також, Адміністрація Миколаївської спеціалізованої школи-інтернату №2 Миколаївської обласної ради, ученицею якої є ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, звернулась до служби у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради з поданням, у якому просила розглянути питання доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2, оскільки жінка не виконує батьківські обов'язки щодо доньки, лише частково забезпечує її одягом та канцелярським приладдям, не забирає на вихідні дні додому. Літо 2016 року ОСОБА_3 провела в літньому оздоровчому таборі на повному державному забезпеченні, хоча мала бути там лише 21 день. На телефонні дзвінки вихователів ОСОБА_2 не відповідає, не цікавиться здоров'ям та навчанням дитини, часто забирає доньку в нетверезому стані. Зі слів вихователів інтернату, мати змушує ОСОБА_3 виносити з їдальні навчального закладу їжу для неї.

Спеціалістом служби у справах дітей адміністрації Інгульського району Миколаївської міської ради та фахівцями із соціальної роботи Миколаївського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді при неодноразових обстеженнях умов проживання ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1, встановлено, що у квартирі не створені умови для проживання та виховання дітей, скрізь бруд та сміття, порожні банки, повна антисанітарія, тече дах, у дітей нема ліжок для сну та місця для навчання та ігор (а.с.20-24).

Згідно Характеристики складеної Інгульським ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 характеризується посередньо, інспектором поліції з нею було проведено профілактичну бесіду та попереджено про адміністративну відповідальність за ст. 184 КУпАП.

З матеріалів справи також вбачається, що сім'я ОСОБА_2 перебуває на обліку в Миколаївському міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, як така, що опинилась в складних життєвих обставинах. Проте відповідачка не співпрацює з центром, відмовляється від запропонованої психологічної та юридичної допомоги спеціалістів. Профілактичні бесіди з відповідачкою з питання належного виховання та утримання своїх дітей не мали позитивного впливу. Жінка обіцяє виправити свою поведінку та привести житло до ладу, але нічого не змінюється на краще. Мати не реагує на рекомендації спеціалістів служби, продовжує вживати спиртні напої, не створює належних умов для проживання та виховання дітей.

Згідно Висновку Виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 13.05.2017 р. орган опіки та піклування виконкому Миколаївської міської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно її дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2

Відповідно до ст. ст. 150 СК України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Всупереч вищезазначених вимог закону відповідачка вихованням та утриманням своєї малолітньої доньки не займається. Вона покинула дитину відразу після пологів та жодного разу з моменту влаштування дитини до Миколаївського обласного будинку дитини її не відвідала.

Відповідно до ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось з них.

Враховуючи вищевикладене та дослідивши надані докази в сукупності, суд приходить до висновку, що відповідачка не виконує належним чином свої батьківські обов'язки, не приймає участі у житті своїх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Разом з тим зі змісту заявлених вимог вбачається, що позивач просить суд стягнути з ОСОБА_2 аліменти на утримання дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, оскільки в добровільному порядку відповідачка матеріальну допомогу на утримання доньок не надає.

Згідно ст. 180 Сімейного Кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі ст.ст. 182, 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватись як аліменти на дитину, визначається судом.

При визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей тощо.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Таким чином, суд вважає, що такі вимоги підлягають задоволенню, а саме з відповідачки необхідно стягнути аліменти на користь навчальних закладів на утримання малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 1/4 частини від всіх видів заробітку щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на кожну дитину, починаючи з 06.06.2017 р. та до досягнення ними повноліття.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Твердження відповідача стосовно надання часу, необхідного для вирішення побутових питань , на думку суду не заслуговують на увагу через тривалий час невиконання своїх батьківських обовьязків відповідачем.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідачки на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1 280 грн. 00 коп.

На підставі ст.ст. 150, 155, 164, 180-183, СК України, керуючись ст.ст. 10, 14, 30, 31, 60, 62, 212-214, 226 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Органу опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно її дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь Лисогірської спеціальної загальноосвітньої школи - інтернату Первомайського району Миколаївської області ( код 20904732) аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 1/4 частини від всіх видів її заробітку (доходів) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 06.06.2017 р . та до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь Миколаївської спеціальної загальноосвітньої школи - інтернату № 2 Миколаївської обласної ради ( код 04590104) аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини від всіх видів її заробітку (доходів) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 06.06.2017 р . та до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, судовий збір на користь держави в розмірі 1 280 грн. 00 коп.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Миколаївської області шляхом подачі апеляційної скарги через Ленінський районний суд м. Миколаєва протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Н.С. Тихонова

Дата ухвалення рішення30.10.2017
Оприлюднено02.11.2017
Номер документу69864008
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —489/2425/17

Рішення від 30.10.2017

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Тихонова Н. С.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Тихонова Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні