Ухвала
від 25.10.2017 по справі 404/6675/17
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/6675/17

Номер провадження 1-кс/404/2140/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2017 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області майора поліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження №32017120010000038 від 30.03.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

25.10.2017 року до Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого погоджене з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури про проведення обшуку гаражного приміщення № НОМЕР_1 на території громадського об`єднання гаражного кооперативу «Металург 2» код ЄДРПОУ 23232658 розміщеного за адресою: Кіровоградська область, м.Кропивницький, с.Нове, вул.Металургів, 20а, з метою відшукання і вилучення марок акцизного податку для алкогольних напоїв, незаконно виготовлених підакцизних товарів (алкогольних напоїв), сировина (спирт та спиртовмісні суміші) та обладнання для виробництва, чорнові записи щодо обсягів реалізованої продукції які використовуються для вчинення кримінального правопорушення, грошових коштів здобутих злочинним шляхом та інші речі і документи, що підтверджують факти вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб які вчинили кримінальне правопорушення.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 30.03.2016 року Кропивницьким ВП ГУНП в Кіровоградській області відкрите кримінальне провадження №32017120010000038 за ознаками складу злочину передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 за попередньою змовою з ОСОБА_6 здійснюють незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісною сировини, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей, які в подальшому реалізовують з підробленими марками акцизного податку мешканцям Кіровоградської області. Недоброякісну сировину (спирт) ОСОБА_5 систематично придбав в уродженця с. Грушка Голованівського району Кіровоградської області ОСОБА_7 , з якої в подальшому здійснюється виготовлення алкогольних напоїв, що небезпечні для життя і здоров`я людей.

Відповідно до показів свідків встановлено, що до реалізації фальсифікованих алкогольних продуктів причетний громадянин ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , спільно з братом ОСОБА_9 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , маючи на меті власне збагачення, в порушення вимог Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», здійснюють незаконне виготовлення, реалізацію з підробленими марками акцизного податку, зберігання з метою збуту та збут незаконного виготовлених алкогольних напоїв.

Встановлено, що громадяни ОСОБА_8 та ОСОБА_9 підтримуючи тісні зв`язки з уродженцем с. Грушка Голованівського району Кіровоградської області ОСОБА_7 періодично відвідують домоволодіння вказаної особи, де за допомогою транспортного засобу, який перебуває у користуванні ОСОБА_8 , а саме автомобіль Мерседес Вито д.н.з. НОМЕР_2 , здійснюють вивіз продукції до домоволодіння за місцем реєстрації ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_1 та до гаражного приміщення кооперативу «Металург 2» код ЄДРПОУ 23232658 розміщеного за адресою: Кіровоградська область, м.Кропивницький, с.Нове, вул.Металургів, 20а, гараж № НОМЕР_1 .

Встановлено, що громадяни ОСОБА_8 та ОСОБА_9 в нічний час відвідують вищевказане гаражне приміщення де перебувають протягом тривалого часу, як вказують свідки з гаражного приміщення періодично можна почути запахи спирту та алкогольної продукції, що може свідчити про ймовірність окрім зберігання виготовленої продукції а й виготовлення лікеро-горілчаних виробів. Крім того, встановлено, що громадяни ОСОБА_8 та ОСОБА_9 здійснюють реалізацію алкогольної продукції з підробленими марками акцизного податку.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з таких підстав:

Частина 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних та причетних до кримінального правопорушення осіб.

Гаражне приміщення АДРЕСА_3 розташоване на території земельної ділянки, яка передана у постійне користування для розміщення гаражного кооперативу громадському об`єднанню «Металург-2».

Таким чином, сторона кримінального провадження (слідчий) довів наявність достатніх підстав для одержання ним дозволу на проведення обшуку у вищевказаному нерухомому майні.

Сукупність перерахованих та документально підтверджених у клопотанні обставин доводить, що відшукуванні речі та документи повинні знаходитись за вказаною адресою.

Відповідно до п. 1 ч. 1-2 ст. 91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Зазначені в клопотанні речі та документи фактично можуть бути доказом вчинення кримінального правопорушення і мають важливе значення для встановлення визначальних обставин по даному кримінальному провадженню.

В клопотанні слідчий просить надати дозвіл на обшук з метою відшукання і вилучення: марок акцизного податку для алкогольних напоїв, незаконно виготовлених підакцизних товарів (алкогольних напоїв), сировина (спирт та спиртовмісні суміші) та обладнання для виробництва, чорнові записи щодо обсягів реалізованої продукції, які використовуються для вчинення кримінального правопорушення, грошових коштів здобутих злочинним шляхом та інші речі і документи, що підтверджують факти вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб які вчинили кримінальне правопорушення.

Так слідчий не конкретизував, які саме речі і документи, що підтверджують факти вчинення кримінального правопорушення, він планує відшукати і вилучити, що є порушенням п.6 ч.2 ст.235 КПК України.

Крім цього, згідно до постанови про виділення матеріалів досудового розслідування від 26.09.2017 року: з матеріалів кримінального провадження № 32017120010000003 від 19.01.2016 року за ч.1 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України виділені матеріали досудового розслідування щодо не встановлення особи кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України та зареєстровано їх в ЄРДР.

Кримінальним кодексом України відповідальність за ч. 1 ст. 199 передбачена за виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів. Ст. 204 КК України передбачає відповідальність за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів.

Так, як матеріали кримінального провадження за ч. 1 ст. 199 КК України виділене в окреме провадження № 32017120010000038, в рамках якого слідчий і звернувся з клопотанням до суду, тому необхідно надати слідчому дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання і вилучення марок акцизного податку та інших речей пов`язаних з їх незаконним виготовленням та використанням. В частині вилучення підакцизних товарів(алкогольних напоїв), сировини (спирт та спиртовмісні суміші) суд відмовляє.

За таких обставин, клопотання є достатньо обґрунтованим і підлягає задоволенню частково, оскільки представлені матеріали кримінального провадження містять достатньо даних (ст. 234 КПК України), які вказують про необхідність та неможливість в інший спосіб здобути докази, які мають вирішальне значення для кримінального провадження і можуть бути використані органами досудового розслідування у розкритті кримінального правопорушення, тому обшук необхідно провести з метою відшукання та вилучення: марок акцизного податку для алкогольних напоїв, обладнання та сировини для виробництва марок акцизного податку, чорнові записи щодо обсягів реалізованої продукції, які використовуються для вчинення кримінального правопорушення, грошових коштів здобутих злочинним шляхом.

Керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 309, 369-372, 376, 532 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області майора поліції ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області майору поліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку (один раз) гаражного приміщення № НОМЕР_1 розташованого на території громадського об`єднання гаражного кооперативу «Металург 2» код ЄДРПОУ 23232658 розміщеного за адресою: Кіровоградська область, м.Кропивницький, с.Нове, вул.Металургів, 20а, фактичним володільцем якого є ОСОБА_8 з метою відшукання і вилучення марок акцизного податку для алкогольних напоїв, обладнання та сировини для виробництва марок акцизного податку, чорнові записи щодо обсягів реалізованої продукції, які використовуються для вчинення кримінального правопорушення, грошових коштів здобутих злочинним шляхом.

В решті вимог відмовити.

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 25.11.2017 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69883881
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по матеріалам кримінального провадження №32017120010000038 від 30.03.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України

Судовий реєстр по справі —404/6675/17

Ухвала від 25.10.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 25.10.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 25.10.2017

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні