Постанова
від 30.10.2017 по справі 807/1244/17
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

30 жовтня 2017 рокум. Ужгород№ 807/1244/17

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Ващилін Р. О.

при секретарі судового засідання - Неміш Т.В.

за участю сторін:

представника позивача - не з'явився;

представника відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Державного підприємства "Солотвинський солерудник" про стягнення заборгованості в сумі 18139,24 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 30 жовтня 2017 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Постанову у повному обсязі було складено 30 жовтня 2017 року.

Тячівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного підприємства "Солотвинський солерудник", в якій просить стягнути з відповідача на користь Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області заборгованість в сумі 18139,24 грн. на р/р 25608000605165 МФО 312356 у Філії Закарпатського обласного управління "Державний ощадний банк України". Позовні вимоги обгрунтовує тим, що громадяни ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 працювали на ДП "Солотвинський солерудник" в шкідливих умовах праці повний робочий день, що дало їм право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по Списку №1, у відповідності до пункту а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , що підтверджується постановою Закарпатського окружного адміністративного суду №807/202/17 від 18.04.2017 року. За період з липня по серпень 2017 року Тячівським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України в Закарпатській області проведено виплату пільгових пенсій на загальну суму 18139,24 грн., проте відповідач, в порушення законодавчих вимог, належного відшкодування сум, виплачених громадянам пільгових пенсій та витрат на їх доставку, не здійснило.

18 жовтня 2017 року на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання від представника позивача, відповідно до якого останній просить розглянути справу без його участі за наявними матеріалами у справі та задовольнити позовні вимоги в повному обсязі (а.с. 20).

Відповідач явку свого уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, письмових заперечень проти позову на надав, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду.

Згідно ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані позивачем документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що Державне підприємство "Солотвинський солерудник" (код 00383544) зареєстроване в УПФУ в Тячівському районі, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року, та з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року.

Тячівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області у відповідності п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" призначило пенсію за віком на пільгових умовах по списку №1 наступним громадянам: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5

Підставою призначення пенсії за віком на пільгових умовах вказаним громадянам є те, що вони працювали в особливо шкідливих і особливо важких умовах праці повний робочий день на атестованих робочих місцях за професією, яка включена до Списку № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 11.03.1994 № 162 (втратила чинність згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2003 року № 36, та даною Постановою КМУ затверджено Списки №1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах), що підтверджується наявними в матеріалах адміністративної справи доказами, зокрема, розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, направленими відповідачеві.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду №807/202/17 від 18 квітня 2017 року встановлено обставини щодо правомірності призначення пенсії за списком №1 громадянам ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 на підставі п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Зазначене рішення суду набрало законної сили, а отже, вказані обставини повторно не доводяться.

Згідно з нормами ст. 72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

У відповідності до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09 липня 2003 року №1058-IV, підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663, далі - Інструкція), якою, зокрема, встановлено, що підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яким відповідно до п. 6.4 ст. 6 Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається щорічно, не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій стягуються відповідно до норм Податкового кодексу України.

10 липня 2017 року супровідним листом №2359/08 Державному підприємству "Солотвинський солерудник" було надіслано розрахунок фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, у відповідності до якого загальна сума виплачених пенсій вищезазначеним громаданям за оскаржуваний період складає 18139,24 грн. (а. с. 6-10).

Фактична виплата зазначеої суми пенсій підтверджується листом ПАТ "Комерційний інвестиційний банк"від 26.09.2017 р. (а. с. 14).

Проте, в порушення зазначених вимог Закону, Державне підприємство "Солотвинський солерудник" належного відшкодування сум, виплачених вказаним вище громадянам, пільгових пенсій та витрат на їх доставку не здійснило.

Отже, заборгованість Державного підприємства "Солотвинський солерудник" з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених у відповідності до пункту а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення (список №1), за період липень - серпень 2017 року складає 18139,24 грн.

На час розгляду даної адміністративної справи відповідач заборгованість не сплатив.

З огляду на вищевказане, зважаючи на вказані норми Законів України, враховуючи обставини встановлені судом, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі у відповідності до ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 94, 128, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області до Державного підприємства "Солотвинський солерудник" про стягнення заборгованості в сумі 18139,24 грн. - задовольнити повністю .

2. Стягнути з Державного підприємства "Солотвинський солерудник" (90575, Закарпатська область, Тячівський район, смт. Солотвино, вул. Шахтарська, будинок 36, ідентифікаційний код 00383544) на користь Тячівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області (90500, Закарпатська область, м. Тячів, вул. Робітнича, 18, код 41246752) заборгованість у розмірі 18139 грн. 24 коп. (Вісімнадцять тисяч сто тридцять дев'ять грн. 24 коп.)

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд, який ухвалив постанову. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч. 4 ст. 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

СуддяОСОБА_6

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.10.2017
Оприлюднено02.11.2017
Номер документу69888680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1244/17

Ухвала від 03.08.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р.О.

Постанова від 30.10.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

Ухвала від 04.10.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні