Рішення
від 26.10.2017 по справі 137/1096/17
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

137/1096/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.10.2017

Літинський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Желіховського В.М.

при секретарі Голота О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Літин цивільну справу за позовом ПАТ Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Літинській електричні мережі до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення боргу,-

В С Т А Н О В И В:

До суду звернулися ПАТ Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Літинській електричні мережі з позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення боргу, в якій зазначають, що між позивачем та відповідачем ОСОБА_1 склалися фактичні договірні відносини, що підтверджується наявністю особового рахунку №26100152. За зазначеними договірними відносинами позивач постачає електричну енергію, а ОСОБА_1 зобов'язувалася оплачувати вартість спожитої енергії та дотримуватися вимог закону при її споживанні. 22.11.2016 року працівниками СО "Літинські ЕМ" відносно відповідачки ОСОБА_1 в присутності брата ОСОБА_2 був складений Акт про порушення ПКЕЕН № 60125 про те, що ОСОБА_1 порушила ПКЕЕН, а саме самовільне підключення до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку. Спожита таким чином електроенергія розрахунковим придалом обліку не обліковувалася та її кількість не сплачувалася. На засіданні комісії, яке відбулося 14.12.2016 року, яке відбулося без участі відповідачки, на підставі Методики визначено розмір збитки по Акту №60125 від 22.11.2016 року завданих ПАТ "Вінницяобленерго", що складає 5787,45 гривень. Відповідачу було направлено рекомендованим листом на її адресу повідомлення про сплату завданих збитків. Проте відповідачем в добровільному порядку дані збитки не відшкодовані, тому змушені звернутися до суду з вказаним позовом і просять його задовольнити.

Представник ПАТ Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Літинській електричні мережі ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав частково, а саме стягнути борг з ОСОБА_2, оскільки його неправомірними діями завдано вищезазначеної шкоди, так як він самовільно здійснив накид на лінію електропередач та використовував електричну енергію поза приладом обліку. Суду пояснив, що бригада контролерів 22.11.2016 року в с. Підлісному Літинського району біля домоволодіння ОСОБА_1 в якому проживає ОСОБА_2 було виявлено самовільне підключення до лінії електропередач поза приладом обліку, про що було складено відповідний акт №60125 на підставі якого було здійснено розрахунок шкоди, який складає 5787,45 гривень. Вважає, що оскільки порушення правил користування електричної енергією було допущено ОСОБА_2, тому з нього необхідно стягнути вищевказану суму. Щодо стягнення збитків з ОСОБА_1 , то вони позов в цій частині не підтримують.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні позову не визнала суду пояснила, що їй належить будинок, який розташований в с.Підлісному Літинського району. В даному будинку проживає її брат ОСОБА_2 Вона зазначеним будинком не користується. Вважає позов безпідставним, оскільки ще в квітні 2016 року її будинок було відключено від енергопостачання і електричною енергією вона не користувалася.

Представник відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 в судовому засіданні позову не визнала суду. Пояснила, що її довірителька ОСОБА_1 дійсно має у власності будинок розташований в с.Підлісне Літинського району, проте в ньому не проживає. Крім того, в квітні 2016 року будинок було відключено від енергопостачання. В будинку проживає брат ОСОБА_2, який і здійснив дане порушення правил користування електричною енергією.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, про день час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Із копії акту про порушення №60125 від 22.11.2016 року (а.с.4-5) судом встановлено, що в присутності фактичного користувача брата споживача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 встановлено. що за адресою с.Підлісне по вул.Вінницька 18 Літинського району було виявлено самовільне підключення електропроводки до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку. Будинок споживача раніше був відключений від електропостачання в зв'язку з порушенням ПКЕЕН згідно акту №3034. Користувач ОСОБА_2 від підпису даного акту та зауважень до нього відмовився. Із копії протоколу (а.с.6) судом встановлено, що у відсутність споживача ОСОБА_1 комісія вирішила провести розрахунок згідно Методики за 225 днів з 12.04.2016 року по 22.11.2016 року. Із копії розрахунку збитків за актом (а.с.7) встановлено, що здійснено розрахунок збитків за самовільне підключення електропроводки до електричної мережі з порушенням схеми обліку і складає 5787,45 гривень. Із копій фотографій (а.с.8-9) встановлено, що на них зображено самовільне підключення до ЛЕП поза приладами обліку. Із копії розспики (а.с.10) судом встановлено. що в присутності ОСОБА_2 вилучено як речові докази - кінці проводів два штуки. Із довідки споживача (а.с.11) встановлено, що споживача ОСОБА_1 було відключено від опори 12.04.2016 року. Із копії довідки Пеньківської сільської ради за №73 від 19.01.2017 року (а.с.13) встановлено, що будинок в с.Підлісне по вул.Вінницька 18 Літинського району Вінницької області рахується за ОСОБА_1, а проживає за даною адресою її брат ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. Із копії листа адресованого ОСОБА_1 (а.с.14,15,17) судом встановлено, що позивач повідомляв відповідача ОСОБА_1 про наявність боргу в розмірі 5787,45 гривень. Із копій конвертів з рекомендованими повідомленнями (а.с.16,18) встановлено, що листи поверталися з відміткою "адресат не проживає" та з відміткою "закінчення терміну зберігання".

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Законом України Про електроенергетику , який регулює правовідносини сторін у галузі електроенергетики, передбачається відповідальність споживача за самовільне підключення електроустановок до власної електричної мережі поза розрахунковими засобами обліку електричної, тощо. Методика розрахунку розміру шкоди, завданої енергопостачальнику внаслідок викрадення електроенергії, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до вимог ст.26 Закону України Про електроенергетику споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії і несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та ПКЕЕн згідно із законодавством України.

Відповідно п.п 27 п.10.2 Правил користування електроенергією споживач електричної енергії зобов'язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані постачальнику електричної енергії (електропередавальній організації), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Пунктом 42 ПКЕЕн встановлено, що споживач повинен дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору, оплачувати спожиту електроенергію та узгоджувати з енергопостачальником нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки. У разі порушення ним ПКЕЕн споживач несе відповідальність згідно з п.48 ПКЕЕн.

В силу п. 53 Правил користування електроенергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року №1357, у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника. Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника. Енергопостачальник повідомляє споживача не пізніше ніж за 20 календарних днів до дня засідання комісії про його час і дату. Акт про порушення цих Правил не розглядається у разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживача про час і дату засідання комісії. Рішення комісії з розгляду актів оформляється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі відмови споживача від сплати вартості необлікованої електричної енергії енергопостачальник звертається з позовом до суду та має право припинити постачання електричної енергії після прийняття судом рішення на користь енергопостачальника (крім випадку виявлення факту самовільного підключення).

В судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_1 хоча і є власником в будинку в с.Підлісному по вул.Вінницька 18 Літинського району Вінницької області, проте в ньому не проживає і з квітня місяця 2016 року будинок відключено від енергопостачання. Також встановлено. що в будинку постійно проживає ОСОБА_2, який здійснив самовільне підключення до електричної мережі чим порушив правила ПКЕЕн.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників судового розгляду, суд вважає, що фактичним користувачем ОСОБА_2 допущено порушення Правил користування електричною енергією для населення в зв'язку з чим було обґрунтовано зроблений розрахунок збитків на загальну суму 5787 гривень 45 копійок, тому їх необхідно стягнути з відповідача в повному обсязі.

Враховуючи, що позивач не підтримав позов в частині стягнення боргу з ОСОБА_1, тому позов в цій частині необхідно залишити без розгляду.

Враховуючи ту обставину, що позов задоволено тому на підставі ст.88 ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача необхідно стягнути відшкодування по сплаті судового збору в сумі 1600 гривень.

Керуючись ст.ст. 7, 10, 15, 16, 60, 61, 88, 209, 212, 214-215, 217, 218 ЦПК України ст. 526, 625 ЦК України, ЗУ Про енергетику , Правил користування електричною енергією для населення, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовільнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 жителя ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь Публічного Акціонерного Товариства Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Літинській електричні мережі (р/р 260353012857 ЄДРПОУ 25510328, МФО 302076, Вінницьке управління АТ Ощадбанк ) відшкодування завданих збитків в сумі 5787 гривень 45 копійок.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 жителя ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь Публічного Акціонерного Товариства Вінницяобленерго в особі структурної одиниці Літинській електричні мережі (р/р 26008705738311 ЄДРПОУ 25510328, МФО 380805, АТ Райффайзен Банк Аваль м.Київ ) відшкодування по сплаті судового збору в сумі 1600 гривень.

Апеляційну скаргу на рішення суду сторони можуть подати на протязі 10 днів після проголошення.

Суддя: Желіховський Віктор Миколайович

Дата ухвалення рішення26.10.2017
Оприлюднено02.11.2017
Номер документу69896293
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —137/1096/17

Рішення від 26.10.2017

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

Рішення від 26.10.2017

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

Ухвала від 20.09.2017

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

Ухвала від 09.08.2017

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні