Ухвала
від 30.10.2017 по справі 520/13064/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/13064/17

Провадження № 1-кс/520/2736/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.10.2017 року місто Одеса

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , яке погоджено з прокурором Одеської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення позапланової перевірки електро-трансформаторної підстанції ТП2182 ВАТ «Одесаобленерго» на предмет дотримання вимог законодавства з питань промислової безпеки та охорони праці, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017160480004499 від 28.10.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається, з клопотання слідчого, 28.09.2017 до Київського ВП в м.Одесі в Одеській області надійшло повідомлення «102» про те, що, приблизно о 18 годині 26 хвилин 28.10.2017 зафіксовано факт виявлення трупа неповнолітнього ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який внаслідок нещасного випадку отримав смертельне ураження електричним струмом в приміщенні електро-трансформаторної підстанції ТС2182 GАТ «Одесаобленерго», розташованої на території Комунального дошкільного навчального дитячого закладу дитячого будинку «Перлинка» за адресою: м.Одеса, провулок Монастирський, 3.

Востаннє плановий ремонт вказаного об,секта ТП2182 здійснювався в квітні 2017 року, а плановий огляд 22.08.2017, про що свідчать відповідні акти, отримані під час досудового розслідування.

Водночас, на теперішній час для всебічного, повного та об`єктивного розслідування, з,ясування всіх обставин, що призвели до нещасного випадку, внаслідок чого трагічно загинула дитина, виникла необхідність в проведенні позапланової перевірки ТС2182 ВАТ «Одесаобленерго» на предмет дотримання вимог законодавства з питань промислової безпеки та охорони праці.

В ході проведення попередніх перевірок було встановлено ряд порушень чинних законодавчих та нормативних актів з питань охорони праці та промислової безпеки. Слічим під час досудового розслідування вилучено журнал видачі ключів, паспорт транфрматора ТС-2182, журнал дефектів. неполадок обладнання, посадові інструкції майстра дільниці ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

При проведенні перевірки необхідно перевірити експлуатацію понижуючої трансформаторної ПС (ЗТП) №2182 ПАТ «Одесаобленерго щодо умов порушення вимог нормативно правових актів з питань охорони праці, промислової безпеки, а також пожежної та техногенної безпеки, а крім того дотримання вимог законодавства про працю.

Оскільки фахівцями Держгірпромнагляду України та ДСНС України при наданні дозволів перевіряється необхідна документація, обладнання та устаткування для здійснення робіт із підвищеною небезпекою, проводиться навчання осіб, відповідальних за охорону праці на виробництві, тому за відсутності комплексу заходів із контролю за охороною праці на підприємстві, яке не є закритим, на якому працюють наймані працівники, навчаються та постійно проживають діти, яке відвідує велика кількість інших громадян, біля підприємств розташовані інші об`єкту сфери побуту населення, у зв`язку із чим наявна вірогідність настання нещасних випадків на виробництві, яке є об`єктом підвищеної небезпеки.

Враховуючи викладене, під час досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність у проведенні перевірки за адресою фактичного розташування понижуючої трансформаторної ПС (ЗТП) №2182 ПАТ «Одесаобленерго», розташованої на адресою: м.Одеса, провулок Монастирський, 3 з метою встановлення дотримання чинних законодавчих та нормативних актів з питань охорони праці, промислової, пожежної та техногенної безпеки, при експлуатації вказаного об,єкту.

Згідно з п. 1, 2 Постанови КМУ «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 13.08.2014 №408, надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців державними інспекціями, в тому числі управлінню Держпраці та іншими контролюючими органами шляхом прийняття відповідного розпорядження, та надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом.

Разом з тим, Законом України «Про охорону праці» передбачено державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правовихактів про охорону праці. Відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці» постановою КМУ від 26.05.2004 №687 затверджено Порядок проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, яким встановлено, що у процесі експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки підлягають технічним оглядамі експертним обстеженням.

Зважаючи, що обставини встановлені під час досудового розслідування свідчать про можливе суттєве порушення вимог Закону Українри «Про охорону праці», Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки затвердженого постановою КМУ від 26 травня 2004 №687, в ході досудового розслідування виникла необхідність у ініціюванні проведення перевірки дотримання вимог безпеки праці при експлуатації ТП2182 ПАТ «Одесаобленерго».

Відповідно до п.3 Положення про Державну службу України з питань праці затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 11 лютого 2015 року №96 одним з основних завдань новоствореного державного органу є здійснення державного нагляду за додержанням законодавства у сфері охорони праці в частині безпечного ведення робіт, гігієни праці, промислової безпеки, безпеки робіт у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, у тому числі з питань монтажу, ремонту, реконструкції, налагодження і безпечної експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів виробництва і машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; здійснює контроль за своєчасністю та об`єктивністю розслідування нещасних випадків на виробництві, їх документальним оформленням і веденням обліку, виконанням заходів з усунення причин нещасних випадків

З метою реалізації даних повноважень, відповідно п.п. 5 п.9 Положення посадові особи Державної службу України з питань праці мають право безперешкодно проводити відповідно до вимог закону без попереднього повідомлення в будь-яку робочу годину доби перевірки виробничих, службових, адміністративних приміщень та обєктів виробництва фізичних та юридичних осіб, які використовують найману працю та працю фізичних осіб, експлуатують машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, та у разі виявлення фіксувати факти порушення законодавства, здійснення нагляду та контролю за додержанням якого віднесено до повноважень Держпраці.

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України №408 від 13.08.2014 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» встановлено, що надання дозволу Кабінетом Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службовихосіб у випадках передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Водночас, призначити перевірку у передбаченому КПК України порядку правоохоронними органами неможливо, оскільки пункт 6 частини другої статті 36 цього Кодексу виключено на підставі Закону України «Про прокуратуру» №1697-VII від 14.10.2014.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.99 КПК України до документів, як доказів у кримінальному провадженні, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати висновки ревізій та акти перевірок.

В судовому засіданні слідчий та прокурором підтримали заявлене клопотання та просили суд задовольнити його, вказуючи, що сторона обвинувачення вважає, що є підстави вважати, що посадовими особами та працівниками ПАТ «Одесаобленерго» та Комунального дошкільного навчального дитячого закладу дитячого будинку «Перлинка» не додержуються вимоги законодавства в сфері промислової безпеки та охорони праці, тому є необхідність проведення позапланової перевірки дотримання вимог законодавства з промислової безпеки та охорони праці.

З метою всебічного дослідження обставин кримінального правопорушення та для призначення й виконання судової технічної експертизи з питань охорони праці, є необхідність проведення позапланової перевірки дотримання вимог законодавства з промислової безпеки та охорони праці.

З метою недопущення тяжких наслідків експлуатації устаткування підвищеної небезпеки в умовах порушення вимог охорони праці, необхідно провести позапланову перевірку дотримання вимог законодавства про охорону праці.

Вислухавши думку учасників судового засідання, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, оцінивши всі обставини у сукупності, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.93, 110, 131, 132, 309, 369, 372 КПК України, пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України №408 від 13.08.2014 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , про призначення позапланової перевірки з питання дотримання вимог законодавства з питань промислової безпеки охорони праці задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №12017160480004499 від 28.10.2017 за ч.1 ст.115 КК України документальну виїзну позапланову перевірку понижуючої трансформаторної ПС (ЗТП) №2182 ПАТ «Одесаобленерго» (код ОКПО 00131713), розташованої на території Комунального дошкільного навчального дитячого закладу дитячого будинку «Перлинка» Одеської міської ради Одеської області (код ОКПО 34381355) за адресою: м.Одеса, провулок Монастирський, 3, щодо дотримання вимог законодавства про промислову безпеку та охорону праці протягом 10 робочих днів без урахування святкових та вихідних днів, перевірку розпочати з 10:00 годин 01.11.2017 року.

Проведення перевірки доручити Головному управлінню Держпраці в Одеській області за адресою:. м.Одеса, проспект Шевченка, 2

Перевірку провести з наступних питань:

- чи виконуються в понижуючій трансформаторній ПС (ЗТП) №2182 ПАТ «Одесаобленерго та Одеському комунальному навчальному закладі «Дитячий будинок «Перлника»» Одеської міської ради Одеської області роботи з підвищеною небезпекою, в тому числі роботи, на які потрібно надання наряд-допуск? Чи ведуться відповідні документи? Чи відповідають роботи з підвищеною небезпекою, які виконуються, отриманим дозволам?

- чи дотримується стан промислової безпеки та охорони праці при експлуатації понижуючої трансформаторної ПС (ЗТП) №2182 ПАТ «Одесаобленерго», розташованого на території навчального закладу «Перлинка» за адресою: м.Одеса, пров.Манастирський, 3? Які порушення допускаються під час виконання робіт з підвищеною небезпекою працівниками та посадовими особами ПАТ «Одесаобленерго» та Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлника»» Одеської міської ради Одеської області?

- хто є відповідальніми особами за проведення робіт з підвищеною небезпекою та дотримання вимог промислової безпеки та охорони праці на вказаних вище підприємстві? Чи дотримуються такими особами вимоги промислової безпеки та охорони праці при експлуатації понижуючої трансформаторної ПС (ЗТП) №2182 ПАТ «Одесаобленерго, розташованого за адресою: м.Одеса, пров.Манастирський, 3?

- чи створює порушеннями законодавства з промислової безпеки та охорони праці, допущенні посадовими особами ПАТ «Одесаобленерго» та Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлника»» Одеської міської ради Одеської області

- встановити, в причинному зв.язку з якими порушеннями законодавства з промислової безпеки та охорони праці, та за чиєї вини стався нещасний випадок 28.10.2017, внаслідок чого отримав смертельне ураження електричним струмом неповнолітній ОСОБА_5 .?

Зобовязати посадових осіб та представників ПАТ «Одесаобленерго» та Одеського комунального навчального закладу «Дитячий будинок «Перлника»» Одеської міської ради Одеської області надати спеціалістам Головного управління Держпраці в Одеській області доступ до адміністративних та виробничих будівель та документації для проведення всіх необхідних заходів, пов`язаних з проведенням перевірки.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб і підлягає виконанню на всій території України.

У разі не виконання або неналежного виконання ухвали суду про призначення позапланової перевірки з питання дотримання вимог законодавства з питань промислової безпеки охорони праці вині особи будуть притягнуті до відповідальності, встановленої законом.

Ухвала слідчого судді оскарженню в порядку ст.309 КПК України не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення30.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69898279
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/13064/17

Ухвала від 30.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні