Ухвала
від 01.11.2017 по справі 815/5601/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/5601/17

УХВАЛА

01 листопада 2017 року Одеський окружний адміністративний суд в складі:

          головуючого судді                    Левчук О.А.          

          за участю секретаря                    Кудряшової А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі справу за поданням Головного Управління ДФС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходиться справа за поданням Головного управління ДФС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій”, код за ЄДРПОУ 34800584, згідно рішення ГУ ДФС в Одеській області від 30.10.2017 року.

В судовому засіданні представником товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” заявлено клопотання про закриття провадження у справі, у зв`язку з тим, що між сторонами існує спір про право, оскільки товариством оскаржено наказ Головного управління ДФС в Одеській області від 10 жовтня 2017 року №4952 «Про проведення документальної планової виїзної перевірки ТОВ “Альянс Спецій”».

Представник позивач проти клопотання про закриття провадження заперечував та зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” зловживає наданими КАС України правами, оскільки адміністративний позов подано в день призначення судового засідання по поданню.

                    Вивчивши матеріали справи, вислухавши думку представників сторін, суд встановив наступне.

В даному поданні заявник просить суд підтвердити обґрунтованість умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій”, код за ЄДРПОУ 34800584, згідно рішення ГУ ДФС в Одеській області від 30.10.2017 року.

Судом встановлено, що підставою для звернення податкового органу із даним поданням став факт відмови у допуску до проведення документальної планової виїзної перевірки ТОВ “Альянс Спецій”, код за ЄДРПОУ 34800584, відповідно до наказу ГУ ДФС в Одеській області від 10.10.2017 року №4952.

          У зв'язку з цим, начальником Головного управління ДФС в Одеській області 30 жовтня 2017 року прийнято рішення про застосування адміністративного арешту майна платника податків.

Так, предметом даного подання є підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій”, згідно рішення ГУ ДФС в Одеській області від 30.10.2017 року.

          При цьому, судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” звернулось до Одеського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправним та скасування наказу Головного управління ДФС в Одеській області від 10 жовтня 2017 року №4952 «Про проведення документальної планової виїзної перевірки ТОВ “Альянс Спецій”, код за ЄДРПОУ 34800584», (справа 815/5625/17).

          Таким чином, на даний час відповідачем оскаржено законність винесення наказу Головного управління ДФС в Одеській області від 10 жовтня 2017 року №4952 «Про проведення документальної планової виїзної перевірки ТОВ “Альянс Спецій”, код за ЄДРПОУ 34800584», недопущення до якої призвело прийняття рішення про застосування застосування адміністративного арешту майна.

                    Згідно до п.2 ч. 5 ст.183-3 КАС суд ухвалою відмовляє у прийнятті подання у разі, якщо з поданих до суду матеріалів вбачається спір про право.

                    Спір про право в контексті розглядуваної норми має місце в разі, якщо предметом спору є правовідносини, існування яких є передумовою виникнення підстав для застосування спеціальних заходів, перелічених у ст.183-3 КАС України.

          В контексті приписів п.2 ч.5 ст.183-3 КАС України спір про право наявний у разі, коли платник податків висловлює незгоду з рішенням податкового органу, що було підставою для виникнення обставин для внесення відповідного подання. При цьому незгода платника податків із рішеннями податкових органів щодо застосування спеціальних заходів, наведених у статті 183-3 КАС України, може підтверджуватися не лише зверненням із відповідним адміністративним позовом, а й встановленою судом наявністю спору також із змісту заперечень платника податків, стосовно якого внесено подання. Зокрема, платник податків може заперечувати законність проведення перевірки, недопущення до якої призвело до застосування адміністративного арешту.

          Аналогічна правова позиція викладена в листі Вищого адміністративного суду України “Про особливості провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби” № 149/11/13-11 від 02.02.2011 року.

          Таким чином суд дійшов висновку, щодо наявності між сторонами спору про право, оскільки відповідачем в судовому порядку оскаржується законність проведення перевірки, недопущення до якою призвело до застосування адміністративного арешту.

Враховуючи те, що наявність спору про право встановлена судом після відкриття провадження у справі за відповідним поданням, - провадження у справі необхідно закрити на підставі п.1 ч.1 ст.157 КАС України, оскільки відповідні вимоги не можуть бути розглянуті в порядку окремого виду адміністративного судочинства, яким є провадження за поданням податкового органу.

На підставі вищевикладеного, з урахуванням приписів ч. 7 ст. 9, п. 1 ч. 1 ст. 157 КАС України, суд дійшов до висновку, що провадження у справі за поданням Головного управління ДФС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій”, код за ЄДРПОУ 34800584, згідно рішення ГУ ДФС в Одеській області від 30.10.2017 року, слід закрити.

Керуючись ст. ст. 157, 160, 165, 183-3 КАС України, -

У Х В А Л И В:

Закрити провадження у справі за поданням Головного управління ДФС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій” про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна товариства з обмеженою відповідальністю “Альянс Спецій”, код за ЄДРПОУ 34800584, згідно рішення ГУ ДФС в Одеській області від 30.10.2017 року.

Роз'яснити заявнику, що закриття провадження у справі за поданням податкового органу не позбавляє заявника права звернутися до суду з відповідною вимогою до адміністративного суду в загальному порядку позовного провадження.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд в порядку та в строки встановлені ст. 186 КАС України.

Повний текст ухвали складено та підписано 01 листопада 2017 року.

Суддя                                                                                          О.А. Левчук                                                                                          

.

Дата ухвалення рішення01.11.2017
Оприлюднено07.11.2017
Номер документу69945666
СудочинствоАдміністративне
Сутьпідтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна

Судовий реєстр по справі —815/5601/17

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 31.10.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні