Ухвала
від 01.11.2017 по справі 642/5441/17
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

01.11.2017

Справа № 642/5441/17

Провадження № 1кс/642/1850/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2017 року м.Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора Холодногірського відділу Харківської місцевої прокуратури №1 юриста 2-го класу ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_4 , погоджене прокурором Холодногірського відділу Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області підполковник поліції ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

В клопотанні просить надати тимчасовий доступ та можливість вилучити документи з ХОД АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Харків, МФО НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ), а саме:

- всі документи, пов`язані з відкриттям та обслуговуванням рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня), який належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , у тому числі картки із зразками підпису та печатки, договори розрахунково-касового обслуговування, у тому числі шляхом електронних платежів, довіреності на отримання грошових коштів, виписки по рахункам, заяви, довідки, статутні документи, накази, розпорядження та анкети;

- всі документи про дебітові та кредитові обороти по рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня), який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , за період з 01.01.2014 по 31.12.2016 на паперовому та електронному носіях, із зазначенням платежів, платника, дат та номерів документів, на підставі яких здійснювалися платежі, номери рахунків та ідентифікаційних номерів підприємств, на які або з яких надходили грошові кошти;

- належним чином завірені копії всіх документів по списанню та нарахуванню грошових коштів на рахунок№ НОМЕР_2 (українська гривня), який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 за період з 01.01.2014 по 31.12.2016;

- належним чином завірені копії всіх документів, на підставі яких грошові кошти списувалися з рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня), який належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 та видавалися готівкою через касу банку.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що Холодногірським ВП ГУ НП в Харківській області розслідується кримінальне провадження за №12016220510004595 від 30.12.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України. Підставою для внесення відомостей до ЄРДР стала ухвала Ленінського районного суду м. Харкова про зобов`язання Холодногірського ВП внести відомості до ЄРДР за заявою ОСОБА_5 . Згідно заяви ОСОБА_5 в період часу з 01.01.2014 по 31.12.2016 ОСОБА_6 , будучи засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ( АДРЕСА_2 ) обманним шляхом заволоділа його грошовими коштами та грошовими коштами інших осіб на загальну суму понад 5 млн. грн.

На запит слідчого до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 про наданя документів бухгалтерського обліку, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » будь-які документи не надали.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим, що для встановлення факту шахрайства, наявності неоприбуткованих грошових сум (чорної бухгалтерії), необхідно провести судово - економічну експертизу, без проведення якої неможливе подальше проведеного досудового розслідування. Бухгалтерські документи: реєстри руху грошових коштів, юридична справа щодо відкриття розрахункового рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у банківській установі, які необхідні для проведення експертизи, можуть бути надані на підставі ухвали слідчого судді. Іншим чином встановити істину по кримінальному провадженню не виявляється можливим.

Так, згідно звітностей, отриманих від Центральної ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 відкритий розрахунковий рахунок у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_2 .

Документи про рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 по розрахунковому рахунку за № НОМЕР_2 (українська гривня) та документи юридичної справи зазначеного розрахункового рахунку, відкритого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м.Київ, МФО НОМЕР_1 необхідні для встановлення факту наявності злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України та наявності або спростування неоприбуткованих грошових сум (чорної бухгалтерії), тощо.

Слідчий вважає, що є наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, про тимчасовий доступ з можливістю вилучення до яких заявлено клопотання, тому просить розглянути клопотання без виклику представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав погоджене клопотання.

Суд, вислухавши прокурора, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є не обґрунтованим та не підлягає задоволенню на підставі наступного.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Харкова Холодногірський ВП зобов`язано внести відомості до ЄРДР за заявою ОСОБА_5 . Згідно заяви ОСОБА_5 в період часу з 01.01.2014 по 31.12.2016 ОСОБА_6 , будучи засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ( АДРЕСА_2 ) обманним шляхом заволоділа його грошовими коштами та грошовими коштами інших осіб на загальну суму понад 5 млн. грн. 30.12.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено запис за №12016220510004595 від 30.12.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України.

Виходячи з вимог п. 5 ч.2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним з видів забезпечення кримінального провадження.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ст.162 КПК України документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , по рахунку № НОМЕР_2 належать до охоронюваної законом таємниці, становлять банківську таємницю.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до частини 4 зазначеної статті для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з частиною 5 зазначеної статті під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Слідчим та прокурором не надано доказів необхідності вилучення всіх документів, пов`язаних з відкриттям та обслуговуванням рахунку № НОМЕР_2 (українська гривня), відкритого в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в рамках вказаного кримінального провадження.

Отже, слідчим та прокурорм не доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні ст. слідчого, а також що може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий звертається із даним клопотанням.

За таких обставин, відсутні підстави для задоволення клопотання.

Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст.ст. 132, 159-164 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Відмовити в клопотанні старшого слідчого Холодногірського відділу поліції ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення

документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Харківської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.11.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69969275
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —642/5441/17

Ухвала від 01.11.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 01.11.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 01.11.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 01.11.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні