Ухвала
від 30.10.2017 по справі 761/38752/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/38752/17

Провадження № 1-кс/761/24610/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2017 року 31 жовтня 2017 року слідчий судді Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_3 про проведення обшуку в межах кримінального провадження за №42017101100000185 від 29 травня 2017 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

в с т а н о в и в:

Прокурор Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 (місце знаходження юридичної особи БО «БФ ФАРМВАРТА»)Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 14559580000, Об`єкт нерухомого майна: майновий комплекс (літ. А; літ. Б.), опис об`єкта: Загальна площа (кв.м): 7448.9, на праві власності належить: розмір частки: 7/100, власник ОСОБА_4 , розмір частки: 9/100, власник ОСОБА_5 , розмір частки: 85/1000, власник ОСОБА_6 , розмір частки: 38/100, власник ТОВ «АПТЕКА БІОКОН» код ЄДРПОУ: 30263519, розмір частки: 8/100, власник ТОВ «Компанія з управління активами «ОТП Капітал» код ЄДРПОУ: 35290039.

Клопотання мотивовано тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що слідчим відділом Шевченківського УП ГУНП у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017101100000185 від 29.05.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, щодо неправомірних дій службових осіб БО «Благодійний фонд «ФАРМВАРТА» та ТОВ «ХВК Біокон» в частині привласнення та реалізації лікарських засобів.

Київською місцевою прокуратурою №10 здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42017101100000185 від 29.05.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Встановлено, що співробітниками відділу протидії злочинам у бюджетній сфері УЗЕ у м. Києві ДЗЕ Національної поліції України отримано інформацію щодо службових осіб благодійної організації «Благодійний Фонд ФАРМВАРТА» (код ЄДРПОУ 39967294) за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 29 та ТОВ «ХВК Біокон», (код ЄДРПОУ 21672519), яке знаходиться за адресою: Київська область, Борспільський район, с. Велика Олександрівка, вул. Бориспільська, 9, які перебуваючи в змові між собою та з третіми особами з метою власного збагачення, зловживаючи своїм становищем протягом 2016-2017 років створили злочинну схему з привласнення та реалізації лікарських засобів, які ввозяться на територію України під виглядом гуманітарної допомоги, без належного митного оформлення.

Так, ТОВ «ХВК Біокон» - далі імпортер, зберігає на власному митно-ліцензійному складі лікарські засоби з метою реалізації, перед закінченням строку придатності таких лікарських засобів, з метою ухилення від сплати утилізаційного збору та мінімізації майбутніх збитків до схеми залучається БО «БФ ФАРМВАРТА» - далі отримувач, яка подає до Міністерства соціальної політики України документи отримані від іноземного донора, щодо визнання вказаних лікарських засобів гуманітарною допомогою.

Після винесення відповідних наказів Міністерства соціальної політики України та визнання таких лікарських засобів гуманітарною допомогою на користь отримувача, вони не потребують митного оформлення та вразі закінчення строку їх придатності не утилізуються імпортером.

У подальшому отримувачем дані лікарські засоби згідно поданих листів та звітів розподіляються між набувачами та кінцевими набувачами, але фактично так розподіляється лише їх частина. Більша ж їх кількість через мережу пов`язаних з БО «БФ ФАРМВАРТА» кінцевих набувачів (благодійних організацій, фондів, медичних закладів) реалізовуються за готівку, у тому числі через підконтрольні аптечні заклади.

Встановлено, що в період з 04.02.2016 по 07.04.2017 БО «БФ ФАРМВАРТА» згідно 9 наказів Міністерства соціальної політики було визнано гуманітарною допомогою лікарські засоби загальною кількістю 153 560 упаковок. Також встановлено, що окрім лікарських засобів загального користування, було визнано гуманітарною допомогою велику кількість лікарських засобів вузькопрофільної направленості, потреба у яких від конкретних набувачів необґрунтована відповідно до ймовірної кількості хворих.

Як приклад: лікарські засоби потентокс, цисплатин-мілі, сульбактомакс застосовуються при запаленняхі інфекціях статевої системи, інфекціях дихальних шляхів, інфекціях шкіряних покровів, та їх загальна кількість, що була ввезена на користь БО «БФ «ФАРМВАРТА» складає 73218 упаковок загальною вартістю 234418 доларів США, які нібито було роздано по різним лікарським закладам у повному обсязі.

На виконання доручення прокурора оперативними працівниками УЗЕ у м. Києві ДЗЕ НП України отримано інформацію щодо отримання Немішаївською сільською радою благодійної допомоги від БФ «БО «ФАРМВАРТА» та допитано з цих питань Немішаївського сільського голову ОСОБА_7 .

Однак в ході проведення негласних слідчих дій установлено, що подальша передача вказаних вище лікарських засобів від сільської ради до установ охорони здоров`я району, а саме КЗ БРР «Бородянський центр ПМСД», Немішаївського АЗПСМ не відбувалась. Головою сільської ради вказані акти підписані із отримувачами допомоги після внесення відомостей до ЄРДР органом досудового розслідування та проведення перевірки законності розподілу та використання благодійної допомоги в рамках кримінального провадження. З аналізу отриманих даних внаслідок негласних слідчих дій установлено, що фактично лікарські засоби від БФ «БО «ФАРМВАРТА» до сільської ради, закладів охорони здоров`я надавались із різницею між фактичною поставко та переліком, зазначеному у актах приймання-передавання. Виходячи з викладеного можливо зробити висновок щодо вчинення підроблення актів приймання передавання лікарських засобів (благодійної допомоги) посадовими особами сільської ради, закладів охорони здоров`я району та БО «БФ «ФАРМВАРТА», у зв`язку із чим виникає необхідність у вилученні саме оригіналів документів з метою їх збереження від псування та знищення особами, які не бажають встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, а також проведення судових почеркознавчих та технічних експертиз документів.

Окрім того, за матеріалами негласних слідчих дій отримано інформацію, що співробітниками БО «БФ «Фармварта» та лікарні, які отримували та передавали благодійну (гуманітарну) допомогу у вигляді ліків, вживаються заходи, спрямовані на перешкоджання встановлення слідством істини та фактичних даних у кримінальному провадженні, вчиняється підроблення бухгалтерської звітності щодо отримання та розподілу гуманітарних лікарських засобів, а також актів приймання-передавання ліків та медичних карток пацієнтів з метою створення вигляду справжності використання безкоштовно наданої допомоги.

На теперішній час є достатньо підстав вважати, що ОСОБА_8 , який являється засновником та ОСОБА_9 , яка являється директором Благодійної організації «Благодійний фонд «ФАРМВАРТА», зберігають за місцем знаходження юридичної особи БО «БФ ФАРМВАРТА», за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 29, оригінали документів, які мають значення речових доказів та підтверджують обставини, які є предметом розслідування, оскільки частина гуманітарної допомоги від БО «БФ «ФАРМВАРТА» привласнюється посадовими особами закладів охорони здоров`я спільно з посадовими особами Благодійної організації «Благодійний фонд «ФАРМВАРТА» та в подальшому продається лікарням за грошові кошти або фактично не надходять до закладів охорони здоров`я, що суперечить чинному законодавству та актам приймання-передавання гуманітарної допомоги, а також згідно проведених негласних слідчих дій ОСОБА_8 та ОСОБА_9 вчиняють дії по знищенню документів своєї злочинної діяльності.

Враховуючи вище викладене з метою документування злочинної діяльності, виникла необхідність в отриманні обшуку для відшукання речових доказів, вчинення кримінального правопорушення.

На підставі вище викладеного враховуючи, що речі, які планується відшукати мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться можуть бути доказами під час судового розгляду, а також можуть знаходитись за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 29, місцезнаходження юридичної адреси - БО «БФ ФАРМВАРТА».

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримала, просила його задовольнити з підстав в ньому наведених.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення пояснення присутнього в судовому засіданні прокурора, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно ч. 1, 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Порушень вимогст. 234 КПК України,Глави 20 КПК України- слідчі (розшукові) дії, таГлави 2 КПК України- засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Крім того, заслухавши прокурора та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2 )відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Дане клопотання подається в межах кримінального провадження №42017101100000185 від 29 травня 2017 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до даних, які містяться в клопотанні та матеріалах, долучених до клопотання наявні обґрунтовані підстави вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 (місце знаходження юридичної особи БО «БФ ФАРМВАРТА») Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 14559580000, Об`єкт нерухомого майна: майновий комплекс (літ. А; літ. Б.), опис об`єкта: Загальна площа (кв.м): 7448.9, на праві власності належить: розмір частки: 7/100, власник ОСОБА_4 , розмір частки: 9/100, власник ОСОБА_5 , розмір частки: 85/1000, власник ОСОБА_6 , розмір частки: 38/100, власник ТОВ «АПТЕКА БІОКОН» код ЄДРПОУ: 30263519, розмір частки: 8/100, власник ТОВ «Компанія з управління активами «ОТП Капітал» код ЄДРПОУ: 35290039, знаходяться речі та документи, які містять інформацію, щодо причетності осіб до вчинення кримінального правопорушення.

Слідчим суддею перевірені можливості органом досудового розслідування іншим слідчим шляхом здобути дані та речові докази, які має прокурор на меті віднайти під час проведення даного обшуку та які б мали менший ступінь втручання у права та свободи осіб та встановлено, що менші заходи втручання не зможуть забезпечити потреби слідства та ненастання ризиків щодо знищення та приховання речей і документів, які мають доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи, що в судовому засіданні прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукуванні окремі речі та документи, які зазначені в клопотанні, мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у цих речах, та документи можуть бути доказами під час судового розгляду, і вказані речі та документи, знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Березняківська, 29 (місце знаходження юридичної особи БО «БФ ФАРМВАРТА») Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 14559580000, Об`єкт нерухомого майна: майновий комплекс (літ. А; літ. Б.), опис об`єкта: Загальна площа (кв.м): 7448.9, на праві власності належить: розмір частки: 7/100, власник ОСОБА_4 , розмір частки: 9/100, власник ОСОБА_5 , розмір частки: 85/1000, власник ОСОБА_6 , розмір частки: 38/100, власник ТОВ «АПТЕКА БІОКОН» код ЄДРПОУ: 30263519, розмір частки: 8/100, власник ТОВ «Компанія з управління активами «ОТП Капітал» код ЄДРПОУ: 35290039, що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку та задоволення клопотання.

Враховуючи вище викладене та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл Прокурору Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_3 , Прокурору Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_10 , слідчому СВ Шевченківського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_11 на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 (місце знаходження юридичної особи БО «БФ ФАРМВАРТА»), Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 14559580000, Об`єкт нерухомого майна: майновий комплекс (літ. А; літ. Б.), опис об`єкта: Загальна площа (кв.м): 7448.9, на праві власності належить: розмір частки: 7/100, власник ОСОБА_4 , розмір частки: 9/100, власник ОСОБА_5 , розмір частки: 85/1000, власник ОСОБА_6 , розмір частки: 38/100, власник ТОВ «АПТЕКА БІОКОН» код ЄДРПОУ: 30263519, розмір частки: 8/100, власник ТОВ «Компанія з управління активами «ОТП Капітал» код ЄДРПОУ: 35290039, а саме за місцем здійснення господарської діяльності БО «БФ ФАРМВАРТА», з метою відшукання і вилучення:

-Оригінали журналів ведення обліку поставленої до закладів охорони здоров`я гуманітарної допомоги за 2016-2017 рік БО «БФ ФАРМВАРТА»;

-Оригінали актів-прийому передачі гуманітарної допомоги від БО «БФ ФАРМВАРТА» до закладів охорони здоров`я за 2016-2017 рік.

-Оригінали накладних (вимог) розподілу гуманітарної допомоги по відділенням лікарні;

-Оригінали документів, журналів, можливих довідок в яких зазначено передача гуманітарної допомоги у вигляді медичних препаратів наданих БО «БФ ФАРМВАРТА» до закладів охорони здоров`я;

-Оригінали документів стосовно постановки на бухгалтерський облік гуманітарної допомоги, списання, звіти. Інформацію щодо повідомлення казначейства про постановку на облік гуманітарної допомоги.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення, тобто до 30.11.2017 року, та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.10.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69973644
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в межах кримінального провадження за №42017101100000185 від 29 травня 2017 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —761/38752/17

Ухвала від 30.10.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні