Рішення
від 02.11.2017 по справі 188/1362/17
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/1362/17

Провадження № 2/188/636/2017

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2017 року смт. Петропавлівка

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Курочкіної О.М.,

секретар судового засідання Лукіна Л.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Петропавлівка цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням .

В обґрунтування своїх вимог зазначила, що їй на праві приватної власності належить домоволодіння №4 по вул.Комарова (Червоноармійська) в с.Дмитрівка Петропавлівського району Дніпропетровської області, що підтверджується Витягом про Державну реєстрацію прав від 28.12.2012 року.

В належному їй домоволодінні зареєстровані та проживають вона, її чоловік ОСОБА_4 та колишній чоловік її доньки ОСОБА_2 ОСОБА_3, але в домоволодінні він ніколи не проживав. Де він фактично проживає зараз вона не знає.

Після розірвання шлюбу відповідача з її донькою вона неодноразово зверталася до нього з проханнями про зняття з реєстрації місця проживання в належному їй будинку, він обіцяв добровільно написати заяву про зняття з реєстрації, але свого зобов'язання не виконує і ухиляється від його виконання, в зв'язку з чим порушуються її права.

На підставі вищевикладеного просить суд визнати відповідача таким, що втратив право користування жилим приміщенням, яке їй належить на праві власності.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримала та просить їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був належним чином повідомлений. Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає вимоги викладенні в заяві доказаними і такими що підлягають задоволенню.

Судом встановлено, відповідно до копії Витягу про державну реєстрацію прав № 37044440 серії СЕТ №979878 від 28.12.2012 домоволодіння за адресою вул. Червоноармійська, буд.4 с. Дмитрівка Петропавлівського району, Дніпропетровської області належить на праві приватної власності позивачці ОСОБА_1.

Актом обстеження матеріально-побутових умов від 06.10.2017 року, складеним депутатом Дмитрівської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області підтверджується, що відповідач за адресою вул. Комарова (Червоноармійська), буд.4 с. Дмитрівка Петропавлівського району, Дніпропетровської області зареєстрований але ніколи не проживав.

Відповідно до довідки № 1710 від 29.09.2017 року, виданною Дмитрівською сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області на ім'я ОСОБА_1, підтверджається факт реєстрації наступних осіб- Мартиненко І.І., ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2

Відповідач за адресою не проживав, факт реєстрації його місця проживання за адресою вул. Комарова (Червоноармійська), буд.4 с. Дмитрівка Петропавлівського району, Дніпропетровської області порушує право власника на володіння і розпорядження її нерухомим майном.

У відповідності до статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права.

Відповідно до ч.2 ст.48 Закону України «Про власність» , власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння і відшкодування завданих цим збитків.

Згідно ст.317 ЦК України власникові належить права володіння , користування та розпорядження своїм майном .

Згідно ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

Суд керується нормами житлового кодексу, відповідно до ч.3 ст.98 Житлового кодексу, тимчасової жильці на вимогу наймача або членів сім'ї, які проживають разом з ним зобов'язані негайно звільнити приміщення, а в разі відмовлення - підлягають виселенню в судовому порядку.

Відповідно до ч.1 ст.99 тимчасові жильці самостійного права на займане жиле приміщення не набувають незалежно від тривалості проживання.

Згідно ч.І ст.7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні від 11.12.2003 р. та п.14 Тимчасового порядку реєстрації фізичних осіб за місцем проживання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. із змінами і доповненнями від 17.12.2003 року - зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи або рішення суду про позбавлення права користування житловим приміщенням.

Відповідно до ст.391 власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч.2 ст.386 ЦК України власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такого порушення.

Крім того, судові витрати при подачі позову сплачені у розмірі 640.00 грн. та витрати на оголошення в газету у розмірі 300 грн, суд вважає слід відшкодувати на користь позивача стягнувши зазначені кошти з відповідача.

Відповідно до статті 79 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. Частина 3 цієї статті передбачає, до витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать: 6) витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача.

Частина 1 статті 88 ЦПК України передбачає, що стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

Позивач надала суду документальне підтвердження витрат, пов'язаних з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача, а саме квитанцію № NOK3B34776 від 18.10.2017 року про публікацію оголошення в газеті Вісті Придніпров'я на р/р 26000033727100 банк отримувача АТ УкрСиббанк отримувач ТОВ Видавництво Вісті МФО 351005 ОКПО 32131309 в сумі 300 гривень.

Стаття 212 ЦПК України передбачає, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному об'єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів. Суд повно і всебічно з'ясував обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і прийшов висновку, що позовні вимоги позивача слід задовольнити в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.48 ЗУ "Про власність ", ст. 99 ЖК України ст.ст. 15, 48,383,ч.2ст.386,391,405 ЦК України , Законом України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , ст.ст. 79,88, 212-214, 224-231 ЦПК України суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням задовольнити.

ОСОБА_5 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, таким, що втратив право користування житлом за адресою вул, Комарова (Червоноармійська), буд.4 с. Дмитрівка Петропавлівського району, Дніпропетровської області.

Стягнути з ОСОБА_2 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, судовий збір у сумі 640.00 грн. на користь ОСОБА_1, яка проживає за адресою вул, Комарова (Червоноармійська), буд.4 с. Дмитрівка Петропавлівського району, Дніпропетровської області.

Стягнути з з ОСОБА_2 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь ОСОБА_1, яка проживає за адресою вул, Комарова (Червоноармійська), буд.4 с. Дмитрівка Петропавлівського району, Дніпропетровської області, витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача, в сумі 300 (триста) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Дніпропетровської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Дніпропетровської області через Петропавлівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення02.11.2017
Оприлюднено05.11.2017
Номер документу69978623
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —188/1362/17

Ухвала від 02.11.2017

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Рішення від 02.11.2017

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 18.10.2017

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 10.10.2017

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні